Medaljregn över våra svenska kvinnliga sommelierer
Lästid: 4 minuter
Det har varit stora framgångar den senaste tiden för svenska sommelierer. Först korades 2021 års Lily Bollinger-vinnare och bara en vecka senare var det dags för storslam i Nordiska Mästerskapen i Reykjavik.
Det finns en anledning till att en uppfräschande manikyr kan vara på sin plats för mig. Det var längesedan jag bitit så frenetiskt på nagelbanden som under de senaste två veckorna då inte mindre än två stora sommeliertävlingar stått på programmet. Först fick jag äran att sitta med i publiken då Lily Bollinger Awards avgjordes på Hotell At Six i Stockholm och sedan var det dags att via sociala medier följa den rafflande finalen av Nordiska Mästerskapen – direkt från Reykjavik. Och vilka tävlingar det var!
Lily Bollinger Awards är ett samarbete mellan Champagnehuset Bollinger och den svenska importören Arvid Nordquist och tävlingen hade sin början redan 2002. Sedan dess har ett stort antal svenska kvinnliga sommelierer kammat hem den ärofyllda titeln som Årets Lily och förärats med bland annat en utbildningsresa till Champagne samt en ståtlig cykel – med Madame Lily Bollingers minne djupt inpräntat i sadel och trampor.
De tre finalisterna, Anette Andersson från Umeå, Frida Winters från Uppsala och Cathrine Almqvist från Stockholm kämpade sig igenom både praktiska och teoretiska moment på scenen. Vi fick se allt från klassiskt matsalsarbete, karaffering av vin, matrekommendationer och spritservering till en riktig speed-dejtingvariant till ölprovning. Man kunde bokstavligen ta på stämningen i rummet. Men tillslut stod där en ensam vinnare på scenen. Frida Winters, som dagligdags arbetar som sommelier på Restaurang Franzén, kunde stolt sätta händerna på det vackra cykelstyret som Årets Lily 2021.
Först till den klassiska frågan, hur känns det, Frida?
– Det känns fantastiskt. Jag är en tävlingsmänniska och gillar att vinna och hade tränat hårt inför tävlingen så det var skönt att se att det lönade sig.
Det är ju en fantastisk bedrift då detta dessutom var din första tävling!
– Ja, det var svårt att veta hur nerverna skulle klara scenen när man inte provat förut men jag upptäckte att det var riktigt kul! Serveringsmomenten var särskilt roliga och service är ju något jag brinner för.
En vecka senare var det dags igen och lyckan nådde inga gränser då vi äntligen fick resultatet i Nordiska Mästerskapet. Med två svenska kvinnor i finalen stod det klart att Sverige återigen skulle stå högt på prispallen. Och så blev det. Årets Nordiska sommeliermästarinna blev Ellen Franzén och på en mycket hedrande andra plats fick vi se Emma Ziemann. Norge och Sander Johnsson knep tredjeplatsen.
Photo: Þorgeir Ólafsson
Stort grattis Ellen! Hur kändes det att få stå högst på prispallen dessutom bredvid din landsman Emma?
– Att stå högst på pallen är alltid fantastiskt och det var så kul att få göra finalen ihop med Emma. Vi är båda vassa och vi har olika styrkor. Faktum är att vi ofta pratar om att en kombination av oss två hade varit det bästa.
Hur ser det ut med tävlandet framöver?
– Om 6 veckor är det dags att åka till Cypern för Europamästerskapet och sen blir det VM såklart! Men det är ju inte förrän 2023 så jag kommer ha gott om tid att förbereda mig för det.
Bakom alla svenska framgångar finns givetvis en bra mentor och vi på Wine Table fick en pratstund med Sören Polonius, coach och grundare av Svenska Sommelierlandslaget.
Sören, vad är det som gör de svenska sommeliererna så framgångsrika?
-Allt handlar om träning och förberedelse. Bara det att vi har ett landslag signalerar till alla som kommer med i teamet att det gäller att ge allt under några år. Vi arbetar också med tydlig kommunikation gentemot de tävlandes partners och arbetsgivare så att alla är införstådda i det hårda arbete som ligger framför dom. Stödet här är avgörande. Att vi sedan har engagerade sponsorer som tillhandahåller allt från olika drycker till träningslokaler och vinöppnare, är också en av nycklarna till framgång.
Hur var tävlingen i år? Något som stack ut?
– Det var en del detaljer som stack ut, men vi var väl förberedda. Jag uppmuntrade de tävlande att tänka nordiskt i mat- och vinkombinationerna för att täcka in så många lokala drycker som möjligt. Dessutom hade vi på känn att det skulle komma ett portvinsmoment, vilket det också gjorde.
Vad var det som tillslut gjorde att Ellen stod som segrare?
– Ellen är fantastisk och hade perfekt tajming i dekanteringsmomentet. Hon är snabb, effektiv och jobbar väldigt snyggt. Dessutom gjorde hon en superprestation i mat- och dryckesdelen på finalen.
Stort grattis till både Frida, Ellen och Emma önskar vi på redaktionen!