Vad är Crémant? Maja Berthas förklarar!
Lästid: 5 minuter
I många avseenden får man väl säga att Champagne är Frankrikes mest prominenta område när det kommer till mousserande vin – men det är långt ifrån det enda. Snöra på dig vandringskängorna, ta fram karta och kompass och låt din upptäckslust guida dig runt bland landets åtta Crémantproducerande områden för att upptäcka några guldkorn av Crémant på Systembolaget.
Produktionen av Crémant
Först av allt är det kanske på sin plats att förklara vad Crémant egentligen står för. Rent produktionsmässigt behandlas dessa mousserande viner på samma sätt som kändisarna i Champagne. Det är den traditionella metoden som används, allt är handskördat och man har också tilldelats en egen appellationsstatus av det franska kontrollorganet INAO. Men då Champagne måste hålla sig till sina egna geografiska gränser är produktionen av Crémant utspridd – vilket också leder till större mångfald, både gällande druvor och terroir.
Olika områden
Alla de åtta områdena är unika och stilarna är lika varierande som ursprungen. Kvaliteten är hög men med en prislapp som oftast understiger vinerna från Champagne. Här kan man verkligen fynda! Låt oss ta oss en titt på några av de olika regionerna.
Alsace
Detta är Frankrikes största producent av Crémant med dryga 40 millioner flaskor sålda under rekordåret 2023. Alsace har använt den traditionella metoden i tillverkningen av sina bubblande viner under lång tid men det var inte förrän 1976 som appellationen blev officiell. De mest använda druvorna är pinot blanc, pinot gris samt riesling och är det rosé som ska buteljeras är det pinot noir som gäller. Idag finns här cirka 500 producenter av Crémant vilket står för närmare en tredjedel av regionens hela vinproduktion!
Bourgogne
Detta område fick landets första appellation för Crémant, 1975. Den långsträckta geografin ger möjlighet till många varierande uttryck. Även om huvuddruvorna är chardonnay och pinot noir, ser man även viner på aligoté och gamay bland producenterna. Jordmånen är varierande med allt ifrån kalk, krita och granit och i många avseenden har Crémant de Bourgogne flera likheter med vinerna från Champagne.
Loire
Även om en del av jordmånen här är har mycket gemensamt med den i Champagne så har de mousserande vinerna inte många likheter. Här ligger fokus på lokala druvsorter och vinerna domineras av chenin blanc och cabernet franc. Det är i områdena Anjou, Saumur och Touraine som tillverkningen av Crémant har sitt hjärta och vinerna håller mycket hög klass. Det är kanske inte så konstigt att flera champagnehus valt att investera sina intressen här?
Limoux
Detta är faktiskt födelseplatsen för mousserande vin i Frankrike – med dokumentation som går tillbaka till 1500-talet. Idag har man två appellationer för bubbel gjort på den traditionella metoden: Crémant de Limoux, som ofta domineras av chardonnay eller chenin blanc, samt Blanquette de Limoux som endast får tillverkas av den lokala stoltheten, druvan mauzac. Vingårdarna ligger högt belägna vid foten av pyrenéerna och havsinfluensen är påtaglig.
Övriga områden och druvor
Vid sidan om de ovan nämnda områdena produceras också Crémant i Bordeaux, Jura, Savoie och Dit (Östra Rhône). I Dit är druvan clairette huvudperson medan Jura fokuserar på chardonnay, pinot, trousseau och poulsard. Bordeaux är i högform och har under de senaste åren fördubblat sin produktion av Crémant. Här använder man sig traditionellt av sauvignon blanc och semillon samt cabernetdruvorna för rosévin. Nyaste appellationen av dom alla är Crémant de Savoie som kom med i gänget så sent som 2015. Altesse och jacquère utgör basen i tillverkningen och även om produktionen fortfarande är liten har området rönt stort intresse bland konnässörer.
Tre guldkorn av Crémant på Systembolaget
Domaine Fernand Engel Crémant de Alsace Chardonnay
- art nr 7520
- 375 ml
- 12.5%
- 99 kr
Ibland är det trevligt med en halvflaska och denna Alsace-crémant levererar en stor smak. Engelen bjuder toner av mogna, gula äpplen, rostat vitt bröd med ett litet bett i eftersmaken. Här ser jag för mig halvflaskan som en snygg drink i kvällsbadet eller som passande match till ostron som ett snack innan maten.
Salasar Crémant de Limoux Brut
- art nr 7595
- 750 ml
- 12%
- 139 kr
Härliga bubblor från Limoux där chardonnay får spela förstafiolen. Sällskap ges av mindre delar chenin blanc och pinot noir. Jag känner mängder av gröna äpplen, päron, melon och stenfrukt där eftersmaken har en lätt kexighet. Det här vinet passar toppen som ett glas före maten eller till en elegant skaldjurspasta med finriven citron och färska örter.
Langlois Crémant de Loire Brut Reserve
- art nr 7404
- 750 ml
- 12.5%
- 169 kr
Champagnehuset Bollinger har sedan länge ägarintressen i detta framgångsrika vinhus beläget i Loiredalen. En rik och pigg smak av friska äpplen, honung, nybakad brioche och röd grapefrukt. Vinet passar perfekt till en krämig laxtartar med limemajonnäs och friterad lök. Langlois jobbar med en högre dosage vilket också gör vinet till ett fint komplement till asiatiska rätter med lite hetta.