Någonting att dricka? Med Editor's Chef
Lästid: 9 minuter
De är det förälskade paret som genom matlagningen visar sin kärlek för varandra, för maten och drycken på Instagramkontot @editorschef. Ostrononsdag har blivit ett populärt signum för paret. Han är filmfotograf och scenograf. Hon, chefredaktör för Styleby och Damernas värld. Någonting att dricka har träffat EDITOR'S CHEF, aka PATRIC NADALUTTI och JONNA BERGH.
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Dirty Martini med mycket olivspad och tre oliver, vid köksbänken, är kickoffen på de flesta helger hos oss.
Om ni fick dela en flaska med vem ni ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Det hade till hundra procent blivit en legendarisk kväll att äta och dricka en mycket sen parmiddag med Salvador Dalí och Gala på Maxim’s i Paris.
Vad är den största fördomen folk har om er?
– Va? Har folk fördomar om oss?
Vad var de största utmaningarna med hemmakökets planeringar inför alla middagar?
Patric: – För mig är det ingen konst att laga mat till två personer, min hjärna skapar liksom mat för två personer. Utmaningen är när vi har middag och jag ska laga till fler. Konstigt att det är så stor skillnad på två – och fler än två.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ert gebit som mat- och vin-kreatörer?
Patric: – Eftersom vi helt enkelt bara visar vad vi äter så är det ju inget som är direkt svårt. Maten ska ju ändå lagas och ätas och vinet ska drickas. Jag lagar ju ingenting utöver det som vi ändå hade lagat även om Instagram inte funnits. Jo, en sak som kan vara lite svår är att hålla Jonna borta från tallriken innan jag har fotograferat av den, hon har extremt god aptit och giriga fingrar.
Jonna: – Håller med. Jättejobbigt att behöva vänta i några sekunder när allt det där goda bara ligger där helt redo att inmundigas.
Vad är allra godast att matcha till era ostron på onsdagarna?
– I det fallet lägger vi pengar på maten och håller igen på vinet, och dricker gärna vitt Claude Val till. Dyr råvara – billigt vin är i det här fallet en bra kombination.
Vilken fråga får du oftast?
Jonna: – Är det sant att Patric lagar all den här maten till dig? Och svaret är ju, ja – har alltid lite svårt att avgöra om frågeställaren blir glad för min skull, eller avundsjuk .
Favoritbar?
– Bar Hemingway på Hotel Ritz i Paris som serverar en clear dirty martini. Tricket är att de fryser olivspadet i kuber så drinken är ren vid servering och smaken kommer sakta när isen smälter. Ett bättre sätt att spendera 350 kr.
Vilka är era favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl?
Jonna: – Jag är tokig i Sour Bulldog från Gotlandsbryggerier. Det är en tillfällig sort som börjar bli svår att få tag på, men jag har lokaliserat några (hemliga) barer i mitt närområde som fortfarande har i lager. Jag hoppas mycket på att det blir en ordinarie ölsort, det är det enda jag vill dricka i sommar.
Vin?
Patric: – Rött, dyrt och från den gamla världen.
Sprit?
– Enkel tequila, den med röda hatten. Och Skåne Akvavit till alla sommarens sill-luncher.
Cocktail?
– Dirty Martini med mycket olivspad och tre oliver.
Raggargrogg?
– Ljummen gin utan tillbehör.
Festbål?
– Hahahaha, nej tack.
Återställare?
– Två kryddstarka bloody mary på riktigt bra tomatjuice. Helst med mat i eller på sig. En stel baconskiva, en slider eller varför inte ett ostron. Stor stark om det inte finns.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Chablis. Det fattar ju vem som helst att det blir gott om man låter druvor växa i jord som varit gamla ostron.
Vad bjuder ni på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Vi slår mer på stort i fråga om vin i vardagen. När vi ska bjuda många på bubbel så finns det en stor chans att det blir Crémant d’Alsace i glasen, den köper vi ofta.
Har ni något husvin hemma?
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
Patric: – Det är en Dirty Editor, en cocktail jag uppkallat efter Jonna haha! Hennes favoritdrink är Dirty Martini, och vi båda älskar ostron – så jag har vidareutvecklat den genom att utöver olivspadet tillsätta saltvattnet från ostronet, och därefter placerar ostronet på glaset. Bästa drinken och det godaste som går att äta i samma cocktail, ett genidrag om jag får säga det själv.
En annan matchning ni inte diggar som verkligen är överskattad?
– Ärtsoppa och punsch. Äter gärna ärtsoppa dock – med tre sorters senap (skånsk, sötstark och dijon) och en god öl, helst Barock Dunkel från Weltenburger Kloster.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
Patric: – När jag var yngre hade jag den goda smaken att ofta anlända till födelsedagsfester med en magnumflaska Moët Champagne och tolv billiga champagneglas. Det var alltid succé och jag var en mycket uppskattad gäst. Smått idiotiskt att sluta med det inser jag nu – kommer att plocka upp detta igen snarast.
Samma sak om vad som får vilken fest som helst att krascha?
– När det känns som en god idé att gå på flaskan med kall, överbliven glögg så är det dags att runda av.
Har ni någon speciell vin-tradition?
Jonna: – Jag öppnar alltid en dyr flaska rött vin sekunden efter jag stängt ner datorn för sista gången innan semestern. I år blir det 21:a året jag gör det, längtar redan. Jag brukar välja något fint från tillfälliga sortimentet eller något dyrt franskt.
Om man vill dela en flaska med Patric Nadalutti och Jonna Bergh, vart hittar man er säkrast?
– Vid ett enkelt bord på ett sädesfält i Sörmland i solnedgången, eller i eftermiddagssolen med nykokta havskräftor serverade direkt på klippan någonstans i norra Bohuslän. Så det lönar sig att leta upp oss!
Har ni lust att bjuda våra läsare på två enkla men riktigt smarriga vårrecept?
– Inga rena recept då våren är lekfulhetens tid och man gör lite som det faller in och anpassar sig efter vad som årstiden erbjuder. Men glöm aldrig att passion är den bästa kryddan. Här är istället två såser som kommer göra nästan varje vårmiddag bättre. Min egen aioli och vår godaste asiatiska sås som du gör blixtsnabbt och passar till… Allt! Utmärkt på vårkvisten då du vill förprova grillen och trött på smör och fett. Jag brukar välja ut en fin bit ryggbiff och grilla lätt. Sedan tranchera och servera i isbergssalladsblad som krispat till sig i isbad innan. På med salladslök, färsk chili, sesamfrön, koriander och slutligen huvudnumret, såsen! Funkar även lika bra med räkor eller friterad blomkål, så den kan passa det mesta och de flesta.
Asiatiska såsen
– Det fina är även att alla ingredienser finns i de allra flesta livsmedelsbutiker, så ingen specialhandling behövs.
Ingredienser
- 4 msk japansk soja
- 2 msk ättikssprit
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk socker
- 2 pressade vitlöksklyftor
- Ca 2 tsk chiliflakes eller krossade torkade chilifrukter
- Riven ingefära efter tycke och smak (behövs ej, tycker du mindre om ingefära så är såsen god även utan)
- Hackad salladslök – hur mycket känner du av själv
- Några skivor färsk chili är snyggt på såsen
– Kom ihåg! Du adderar eller ta bort efter tycke och smak. Sugen på starkare – mer chili. In the mood för sötare – mer socker. Mer ingefärssmak – i med mer ingefära. Kanske en skvätt mer sesamolja eller ättika? Kör! Använd receptet som en grund och pimpa den som du är sugen på just idag. Vi ändrar den också lite varje gång beroende på vad vi är sugna på och även vad vi äter den till – men grundreceptet är alltid detsamma. Perfekt för vår, sommar och mer där till.
Världens godaste aioli
– Och nu till aiolin, jag har gjort egen aioli så länge jag kan komma ihåg. Själv slår jag den alltid för hand med visp, men det går såklart utmärkt att göra med en mixer. Jag har provat så många olika sätt att göra aioli på och kommit fram att den här är den godaste – jag använder en äggula, mindre olja och mer vinäger än de flesta andra. Det gör att den blir fräsch och känns inte alls stabbig. Kort sagt: Svingod. Vi äter den till hur många rätter som helst, och jag använder den ofta som bas i många såser jag lagar.
Tre tips på vägen:
- Använd en enkel rapsolja (ej kallpressad). Oftast är “ju billigare desto bättre”.
- Alltid en torr vitvinsvinäger, Garants fungerar utmärkt.
- Anpassa mängden vitlök efter ändamål. Till fisksoppa: medel, som bas i en skagenröra: mindre (istället för majonnäs), till spansk tapas: mer!
Ingredienser
- 1 dl rapsolja
- 1 äggula
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 1 nypa salt och nymalen svartpeppar
- 1 – 1,5 msk vitvinsvinäger (ju torrare desto bättre). Vispa ihop äggulan, senap, vitlök, salt och peppar. Häll sedan försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Sist vispar du i vinägern. Låt stå kallt i 30 minuter innan servering.
– Fan, låt våren komma. Och det snart, så redo!
Fakta om Patric Nadalutti och Jonna Bergh
Bor: – Södermalm i Stockholm. Om somrarna på Aspö i Sörmland.
Familj: – Förutom oss själva, numera även en myndig vindrickare och två som fortfarande älskar milkshake.
Gör: – Patric är filmfotograf och scenograf, Jonna är chefredaktör för Styleby och Damernas Värld.
Kända som: – Instagramkontot @editorschef där vi bjuder på (nästan) all mat som Patric lagar.