Någonting att dricka? Med Edward Blom!
Lästid: 6 minuter
Han arbetar med mat, dryck och kulturhistoria i olika kombinationer – känd genom tv, radio, artiklar, böcker och föredrag. Ibland även med näringslivshistoria, en reminiscens från hans förra anställning. I princip handlar allt om mat, dryck och kulturhistoria för vår gäst. Någonting att dricka har träffat EDWARD BLOM!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Beror på årstid och på vilket sätt det bubblar i blodet. Oftast har vi bara fredagsmys med familjen äter nötter, oliver och kallskuret, kanske några ostbitar. Då blir det ofta en sherry på vintern, en torr, tysk riesling eller en flaska rosé på sommaren.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Att få sitta vid samma bord som Jesus vid bröllopet i Kana och dricka av vinet han förvandlat av vatten skulle förstås slå allt. Fast det vinet serverades ju förvisso ur stora vattenkrukor och inte ur någon flaska.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Det finns många och de har varierat genom åren, men den vanligaste är väl att jag inte alls sköter min hälsa utan bara äter och dricker som om det inte fanns en morgondag. I verkligheten tvingas jag hålla ganska strikta begränsningar, jag har till exempel inte ätit socker och annat med högt GI på 20 år.
Vad var de största utmaningarna i ditt yrke?
– Att dra in pengar nog för att täcka min och Gunillas lön varje månad. Alla vill göra intervjuer, få gratis råd, ha lunchmöten kring något möjligt luddigt framtida projekt, engagera mig för att det är en bra sak, eller en rolig sak, eller en sak de själva tjänar pengar på… Men, det är bara en bråkdel av alla mejl jag får varje dag som faktiskt rör något som kan generera en inkomst så jag kan betala elräkningen.
Vad är trendigt just nu att dricka i din vänkrets?
– Mina vänner är så olika, så svårt att säga men Sancerre, pinor noir, tyska viner, GT med svensk tonic och gin och hemodlade gurkor och rosévin så fort det är soligt, ukrainskt vin och vodka.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Vad gör du egentligen på jobbet?
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Går på vinmässor, läser nyhetsbrev, beställer hem vin från Systembolaget och provar, skrollar runt på Vivino-appen, lyssnar på poddar och pratar med vänner.
Favoritrestaurang i Sverige och i världen?
– I Sverige: Bakfickan, AG, Gyldene Freden, Grodhavet, Aubergine, Lilla Ego, Tennstopet, Moldau, Bar Central, Kvarnen, Pastis, Rolfs kök, Coco & Carmen, L’avventura, Ethiostar, KB, Cypern, Wasahof, China på Ringvägen och Östra Stations järnvägsrestaurang i Stockholm. Günterska i Uppsala, Lindgården i Visby och Puta Madre i Göteborg. Det är så många, har glömt flera favoriter, så se dessa bara som några exempel på ställen jag verkligen gillar.
– I världen: Augustinerkeller i München, Auberge du Pont de Collonges i Lyon, Grand Central Station i NYC, Ida Davidsen i Köpenhamn, Adler i Glottertal, StäV i Berlin, Früh i Köln, Da Roberto E Loretta i Rom, Garcias Seafood i Miami, Nagel i Hamburg och många, många fler.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Rochefort 10.
Vin? – Friedrich Wilhelm Gymnasium Graacher Himmelreich Riesling Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese 1989.
Sprit? – Egenkryddat brännvin till traditionell svensk förrätt.
Cocktail? – Hotel Oloffsons Rhum Punsch.
Raggargrogg? – Eftersom jag undviker socker blir det ofta en Pink Gin Soda- alltså inte på modern pinkgin utan på gin och angostura bitter.
Festbål? – Alla longdrinks funkar som bål, men vi gör ofta en sangria i New York-stil alltså förstärkt med massa sprit.
Återställare? – Tog jag alltid som ung, men funkar inte längre för mig, jag mår bara sämre efter några timmar när den gått ut kroppen. Men som student var det whisky, värktabletter och koffeintabletter som gällde morgonen efter.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Riesling, Rheingau, såväl torra moderna som traditionella högprädikatsviner med perfekt balans mellan sötma och syra.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Champagne eller en Punsch Royal.
Har ni något husvin hemma?
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Torr sherry och parmesanost.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Rödvin till en blandad ostbricka – förstås fantastiskt till getost och en del andra vitostar.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Eiswein eller Tikidrinkar.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Absint – fast en fest kan ju krascha både på ett dåligt och ett bra sätt.
Om man vill dela en flaska med Edward Blom, vart hittar man dig säkrast?
– Fordom var det på Bakfickan/Operabaren, KB:s bar eller baren på Wasahof, men sedan jag fick barn och villa. är det vår trädgård ute i Huddinge.
Fakta om Edward Blom:
Bor: Stuvsta i Huddinge utanför Stockholm.
Familj: Min hustru Gunilla och barnen Melchior (8), Wilhelmina (6) och Zacharias (5).
Gör: Tillsammans med Gunilla skriver jag artiklar och böcker, håller provningar, har en glasserie, en snaps och en glögg på Systembolaget, gör videohälsningar, är med i tv, radio och gör Youtube-videor samt diverse reklamsamarbeten. I princip handlar allt om mat, dryck och/eller kulturhistoria.
Aktuell med: Ett nytt glas i min serie “Edward Blom Collection” släpps i dagarna. Citatet är “Det här är exakt en Calzone utan skinka, minus bröd”, vilket är hämtat ur min beryktade baksmälleostvideo.
Känd som: Mathistoriker, livsnjutare, expert på etikett och traditioner.
Kul kuriosa: Arbetade i över tio år som arkivarie och företagshistoriker innan jag blev en offentlig person.