Någonting att dricka? Med Elin Lanto!
Lästid: 5 minuter
Hon är en etablerad artist med en mångsidig musikalisk bakgrund. Debuten som tonåring på den svenska musikscenen ledde till samarbeten med framstående producenter, bidrag i Melodifestivalen och framträdanden på de stora scenerna. Nu är hon tillbaka med ett mästerligt sound som utmanar gränserna för modern popmusik. Hon har satt sin signaturstil på det nya projektet som är resultatet av flera års intensivt arbete, samarbete med talangfulla producenter, låtskrivare och musiker och för första gången på nio släpper hon nytt material och satsar återigen helhjärtat på musiken. Någonting att dricka har träffat EP-albumaktuella ELIN LANTO!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Jag dricker sällan alkohol. Riktig lyx för mig är hemmagjord lemonad.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Jag tror jag väljer Dolly Parton. Jag blir så otroligt berörd av henne. Sättet hon lyckas berätta intressanta målande berättelser med en sån enkelhet. Och det är det svåraste, att berätta något enkelt. Det hade varit fint o få träffa henna, få höra hennes ljuvliga röst på nära håll.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Till skillnad från för 20 år sen när jag slog igenom har man ju idag med sociala medier så stor möjlighet att få visa vem man är på det sättet man själv vill, om man vill. Så jag vet inte om folk har några fördomar. Men rent yrkesmässigt kanske att jag är en pop-produkt man kan styra som det passar. Producenter jag inte jobbat med förut kan få en chock när dom upptäcker att jag vill sitta med och bolla varenda litet ljud i en låt. Det har för mig blivit viktigare med åren, att få vara regissör över mitt eget projekt.
“Jag gillar baren på hotell Rival. Varm, mysig och inspirerande mötesplats”
Hur hamnade du på musikscenen?
– Jag har stått på scenen hela mitt liv. Började med tävlingsdans när jag var sex år och höll på med det på elitnivå tills jag var 16, då byttes mitt fokus mot musik. Min pappa byggde kök åt en man som jobbade på ett skivbolag, jag följde med dit en dag och lämnade honom en gammal hederlig demo som en klasskompis hjälpte mig spela in. Den demon presenterades via honom vidare och någon vecka senare fick jag skivkontrakt med Stikkan Andersson’s son Lasse Andersson och vi började spela in min första skiva.
Vilket eller vilka var alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Den kreativa skapandeprocessen är oftast väldigt passionerad, lustfylld och extremt rolig tycker jag. Jag älskar alla delar. En låt som kommer till från ingenstans, ändlösa timmar i produktion, skapa visuella världar i musikvideos och bilder. Eller en sån sak som vilken doft jag vill ha i rummet första gången nån hör en låt, är superviktigt för helheten.
Det svåra för mig har varit att ta det därifrån, ut från den trygga hamnen. Till ett ställe där folk ska tycka om eller inte tycka om, ha åsikter om det jag gjort och lagt min själ i. Eller kanske för den delen inte bry sig alls. Det är klurigt tycker jag, antagligen därför det tagit mig nio år sen senast jag släppte musik. Men det är dags o sluta vara rädd nu. Det är ju trots alla bara musik.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– När släpper du ny musik?
Favoritbar eller restaurang i Sverige och dito i världen?
– En super mysig crêperia på Södermalm som heter Fyra knop. Jag spenderar ofta somrarna på Mallorca, då är alltid den första jag besöker min väns super härliga mexikanska restaurang El Aquanauta i Palma.
Har du någon paradrätt du alltid lagar när du vill imponera på någon?
– Jag är inte så jättemycket för att laga mat överlag, om det vore möjligt skulle jag gärna leva på exotiska frukter.
Men jag gör en väldigt god daal. Har också under det senaste året fått för mig att stek är gott och kul. Så det har blivit en del stekar. Jag gillar att göra saker noggrant och in i minsta detalj, så ska jag väl laga mat får det gärna ta några timmar.
“Kanske Tequilan med sombrerohatt som ger folk repeat-liknande konversationer och minnesluckor”
Har du något husvin hemma?
– Min sambo dricker gärna Soprasasso Ripasso.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Jag älskar indisk mat, det lite kryddiga tillsammans med den milda mango lassin man får till är underbart.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Is & bad.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Michelada tycker jag är festlig och snygg.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Kanske Tequilan med sombrerohatt som ger folk repeat-liknande konversationer och minnesluckor?
Vad måste alltid finnas på din rider-lista?
– Gröna äpplen. Bra för salivet och rösten.
Om man vill ta en spontanare med Elin Lanto, var hittar man dig allra säkrast?
– Jag gillar baren på Hotel Rival. Varm, mysig och inspirerande mötesplats.
“Min nya singel heter Six Strings”
Fakta om Elin Lanto
Bor: – Mariatorget i Stockholm och i skogen utanför Enköping.
Familj: – Föräldrar, tre syskon och sambo.
Gör: – Musik, skådespeleri och inredning.
Aktuell med: – Min nya singel ”Six Strings”.
Känd som: – Artist.
Kul kuriosa: – Har varit rankad sexa i världen i Rock’n’roll-dans.