Någonting att dricka? Med Elliot Björkman!
Lästid: 4 minuter
Han är Sveriges senaste mästare i sommellerie, en ung man vars törst inte bara återspeglas i glasen utan även i studerandet av vinets värld. Han älskar grillad piggvar och vit Bourgogne och till vardags jobbar han på Restaurang Nisch i Vasastan, Stockholm. Någonting att dricka har tagit ett glas med SM-mästaren ELLIOT BJÖRKMAN!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Jobbar ju nästan alltid helg men oavsett dag är en Gin & Tonic alltid humörhöjande!
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Hmm, har inga direkta idoler, så jag säger min morfar, han gav mig trots allt mitt första vinminne. Vet inte hur gammal jag var men kommer ihåg att min mamma bråkade med honom när han ville ställa in rödvinet i kylen då han hade läst det i nån vintidning att man skulle göra så. Han gillade röd Rioja.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att det skulle vara svårt att bjuda mig på vin. Jag är en enkel man, älskar vin.
Vad var de största utmaningarna med att utbilda sig till sommelier?
– Lyckligtvis inga, njöt av varenda sekund.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Att hålla sig a’jour med allt som händer inom dryckesvärlden. Idag är ju vin/dryck nåt av det trendigaste som finns. Alla gäster är väldigt pålästa och är de inte det, finns facit några knapptryck bort i mobilen.
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Jag gillar att läsa böcker, läsa mycket på internet, resa till vinproducerande regioner, Youtube; lär mig personligen bra av att kolla på klipp. Och framförallt att dricka mycket vin.
Vad är trendigt just nu att dricka bland sommelierer?
– Det är väl the usual suspects; småskaliga producenter från hippa regioner: Champagne, Bourgogne, Jura.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Oftast om hur det funkar att jobba helger och högtider.
Bästa vinlista i Sverige och dito i världen?
– Le Bon Canon i Stockholm. Celler de Can Roca i Girona har också en härlig vinlista att bläddra i.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Dab på långburk.
Vin? – Vitt vin med restsötma.
Sprit? – Eau de Vie de Fruit, gärna La Framboise av Roulot.
Cocktail? – Caipiroska.
Raggargrogg? – Gul Chartreuse och äppelmust.
Festbål? – Hmm, tror inte jag har någon.
Återställare? – Röd mjölk direkt ur förpackningen.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Om man bara fick välja en stil av vin att ta med till den berömda öde ön hade det nog varit Kabinettriesling från Mosel. Röd Bordeaux ligger på delad första plats, gärna från det gamla malariaträsket Médoc.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt, som exempelvis att vinna SM i sommellerie?
– Alltid piggvar, gärna med nåt anständigt att dricka till.
Vad är ditt husvin?
– Går i perioder men för tillfället; Mendels Malbec och Semillon.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Grillad piggvar och vit Bourgogne, en kombo som är lätt att förstå men också klassiskt skitgod.
Den sämsta mat och dryckskombon?
– Sill och Sherry. Ett krystat försök att återuppfinna hjulet. Alla vet att öl och nubbe är godast.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Champagne, gärna i stor flaska.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Ingen speciell, kanske om alkoholen tar slut. För övrigt tycker jag att alla typer av quiz kraschar festen.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
–Pol Roger 1921 på plats i Champagne.
Om man vill dela en flaska med Elliot Björkman, vart hittar man dig säkrast?
– Hemma i köket.
Fakta om Elliot Björkman
Bor: – Slussen.
Familj: – Flickvän Julia.
Gör: – Jobbar på Restaurang Nisch i Stockholm.
Aktuell med: – Försöka bli nordens bästa sommelier.
Känd som: – Snäll och trevlig.
Kul kuriosa: – Vann precis SM i sommellerie.