Någonting att dricka? Med kocken, sommelieren och TV–profilen Erik Videgård
Lästid: 3 minuter
Han har jobbat med mat från Asien på East, Halv Trappa plus Gård, Videgård och vi ser honom ofta i TV4 Nyhetsmorgon när det kommer till matlagning. Tillsammans med Budbreak Wines har han nu tagit fram tre viner, "Någonting att dricka" har träffat ERIK VIDEGÅRD.
Ni känner honom som matlagare i TV4 Nyhetsmorgon men han har många många fler strängar på sin lyra. Efter att ha vunnit SM för sommelierer 1992 och fått tävla i både EM och VM. Han har drivit krog och restauranger som East, Halv Trappa plus Gård och Videgård och nyligen släppt en nya bok tillsammans med Eric Gadd. Mat & Musik, en bok om Erics musik och den mat som musiken inspirerat till. Nu i dagarna har även hans egen serie viner sett dagens ljus, vi är mycket glada att säga välkommen till Erik Videgård.
Inledningsvis, vi ser dig ofta i TV med allsköns inspirerande rätter. Hur ser din planering ut inför ett sådant inslag och hur mycket förberedelser krävs för det som till synes ser så lätt och ledigt ut när du gör det i rutan?
– Jag har en idébank med teman att välja på beroende på säsong och redaktionens idéer. Receptur, inköp och provlagning tar ett par dagar sedan tar förberedelser för sändning ytterligare en dag så tre dagar allt som allt.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Sichuan Hot Pot och Baijiu.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Champagne och jordgubbar
Vad är det svåraste med vin och mat i kombination?
– Att det finns så många förutfattade meningar om vad som fungerar och inte.
Vilken fråga om mat får du oftast?
– Är det starkt?
Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att laga mat till dig?
– Jag blir nästan aldrig bjuden på middag. Det är synd för jag är rätt enkel att tillfredsställa.
Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Kvalitativ gamay, Piemonte och josigt med karaktär.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är en snobbig besserwisser
Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Babette i Stockholm och Clamato i Paris.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Guinness
Vin? – Morgon Côte du Py Jean Foillard
Sprit? – Baijiu
Cocktail? – Sazerac
Raggargrogg? – Vodka Grappo
Festivalbål? – Sangria på Cava
Återställare? -Fernet Branca Mentha, återställare och tandborstning, samtidigt…
Vinupplevelse, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Champagneprovning på Fjäderholmarnas Krog när jag hade den, Richard Julin hade med sig bl.a en 1955 Louis Roederer Cristal eller en magnum 1982 Chateau Mouton Rothschild med Julio Iglesias på Coq Blanc eller nydegorgerad dubbelmagnum 1963 Dom Perignon hos Moët eller en box Ramos Portugal på en klippa i skärgården.
Sveriges bästa vinlista enligt dig?
– Leijontornet
Ge oss en vinspaning för 2023?
– Alla översötade Zinfandels och Ripassor hamnar äntligen i soptunnan till förmån för det lättare och elegantare. Pet Nat slår äntligen igenom brett i sommar. Vin på burk!
Om man vill ta en spontanare med Erik Videgård, var hittar man dig allra säkrast?
– Babette, när jag väl går ut vilket inte är så ofta.
Fakta om Erik Videgård
Bor: Stockholm
Familj: Tre vuxna barn
Gör: Hotell- och restaurangkonsult, kokboksförfattare, TV-kock, recept-utvecklare, kursledare, rådgivare med mera.
Aktuell med: Boken Mat & Musik med Eric Gadd, tre egna viner och ett alkoholfritt alternativ, anpassat för mat med hetta. Gästspel i bland annat Göteborg, Umeå och Sigtuna.
Känd som: Videgård
Kul kuriosa: Tidigare saxofonist, ljudtekniker och turnéledare för bland annat Reeperbahn, Europe och The Boppers.