Någonting att dricka? Med Fredrik Iveskär!
Lästid: 3 minuter
Han är en av vinsveriges gossen ruda, känd bland alla, ökänd bland några, men alltid med fokus på det ärliga vinet. Tillsammans med sina kollegor i vinimportfirman Pompette har han gått från en liten nischad kaxig uppstickare till att bli Årets Vinimportör 2023 under vingalan Allt om Vins Årets Vinare, som gick av stapeln tidigare i veckan. På frågan om hur han firade det, fick jag ett luddigt svar i arla morgonstund, om att det var dålig täckning mitt i en vingård i Jura, där han för tillfället befann sig, självklart på pricken - on brand! Någonting att dricka säger grattis till Pompette och välkomnar FREDRIK IVESKÄR!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Jag är oftast helt paj på fredagarna och behöver därför en energikick i glaset för att inte sova bort kvällen. Så vitt, kallt och gott ska det vara. Just nu är jag inne i en allvarlig grüner-period.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– En lastgammal flaska Madeira med Keith Floyd.
Vad är de största utmaningarna med att vara vinimportör?
– Sveriges alkoholpolitik.
“Att jag enbart dricker naturvin, för att jag har långt hår och mustasch”
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Att fullt ut våga lita på sin egen smak. Sen krävs det ju en doktorsexamen för att fullt ut förstå hur Systembolaget fungerar.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag enbart dricker naturvin, för att jag har långt hår och mustasch.
Vad är trendigt att dricka just nu?
– Det känns som att det äntligen börjar bli trendigt att dricka vin som inte är trendigt. Alltså, vin som varken placeras i facket tokigt naturligt eller menlöst industripiss. Tidlöst hantverksvin helt enkelt!
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Kan jag köpa vin direkt av dig?
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Genom att ha vin som mitt yrke.
Bästa vinlista i Sverige?
– Kryllar av bra listor i Sverige, Postgatan i Kalmar har exempelvis en.
“Kan jag köpa vin direkt av dig?”
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Ljus lager klass 3.
Vin? – Stilla vitt eller rött.
Sprit? – Blended Whisky.
Cocktail? – Dry Martini.
Raggargrogg? – Grosshandlare.
Festbål? – Sangria.
Återställare? – Se svaret på Öl?
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Tillfället gör vinet.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Plommonspäckad karré och Brunello.
Har du något husvin hemma?
– Ja. I plural.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Calamares och Vinho Verde.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Bubbel med chips och löjrom.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Iskallt halvtorrt vitt.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Fickvarmt halvtorrt rött.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Olga Raffault, Chinon Les Picasses 1979 ur kaffekoppar på ett B&B med uggletema i Château-Chalon.
Om man vill dela en flaska med Fredrik Iveskär, vart hittar man dig allra säkrast?
– På Krukmakargatan 5.
“Sett ett spöke i Chianti”
Fakta om Fredrik Iveskär
Bor: Örnsberg i Stockholm.
Familj: Fru Sara och två döttrar, Unni och Nina.
Gör: Importerar vin med Pompette.
Aktuell med: Vinnare av Årets Importör på vingalan Årets Vinare 2023.
Känd som: Småländsk charmerande vinguru.
Kul kuriosa: Sett ett spöke i Chianti.
Relaterad läsning: Någonting att dricka? Med Nadja Karlsson – dryckesexpert och guru på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm