Någonting att dricka? Med stjärnsommelieren Harald Gustafsson!
Lästid: 5 minuter
Han är en av Sveriges mest lovande sommelier och utgör en viktig del av det geniala teamet på stjärnrestaurangen Aira i Stockholm. Bördig från Gävle och numer bosatt i Stockholm, en kaffenörd som köper mer vin än han dricker. Någonting att dricka har träffat HARALD GUSTAFSSON!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– En bra start på helgen är alltid en Konjak sour, barnsligt gott och dricks upp allt för fort.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Jag skulle vilja dela en flaska med Henri Jayer. Både för att han haft så stor betydelse på Bourgogne och var före sin tid när han levde.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att folk tror att jag är fin i kanten för att jag jobbar på en av Sveriges bästa restauranger. Vet inte hur många gånger jag fått höra att “det där dricker väl inte du”. Allt beror på sällskap och sammanhang.
Vad var de största utmaningarna med att jobba som sommelier?
– Den största utmaningen är att få folk att förstå. Vad gör detta unikt och varför, är något vi jobbar konstant med på Aira, både till personal och gäster. Sätter man detaljerna i sitt arbete så kommer förståelsen i sig själv. Gästerna som kommer till Aira har såklart förväntningar och sen är det vårat jobba att bräcka dom.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Det svåraste kommer nog alltid vara att bestämma vad andra ska dricka. Jag vet ju vad jag skulle vilja dricka, vilket inte är samma sak som du som gäst vill. Därför gäller det alltid att bolla med gästen oavsett förkunskaper. Finns inget värre än sommelier som inte har förståelse för sin gäst, som vill öppna något som det själv vill dricka men kanske inte är det gästen är ute efter.
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Jag uppdaterar mig konstant genom att läsa på om etiketter och se vad som komma skall. Det viktigaste tror jag också är att blick utanför Sveriges gränser och krog Stockholm. I Sverige är det svårt att stå ut då nästan alla sommelier hänger med varandra, samt köper viner av samma personer. Jag försöker åka på skörd när jag får möjlighet vilket jag tycker ger mer än plugga på annat vis. Jag tror på att vara närvarande i där det händer, därför försöker jag alltid göra några resor varje år samt träffa vinmakare som är på besök i Stockholm.
Vad är trendigt just nu att dricka bland sommelierer?
– Just nu känns det som att alla dricker dyrt, vilket ger en skev bild av oss som jobbar med vin.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– “Kan du rekommendera något vin jag kan köpa på bolaget?”
Bästa vinlista i Sverige och dito i världen?
PM & Vänner i Växjö (inte vart men står högt upp på listan). Kanske inte bästa men en restaurang jag skulle vilja besöka är Parcelles i Paris.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – O/O Cichi.
Vin? – Vit Bourgogne.
Sprit? – Punsch på is.
Cocktail? – Vieux Carré.
Raggargrogg? – GT.
Festbål? – Hallonsoda, konjak, citron och massa is.
Återställare? – Tuborg Grön på glasflaska (Finns i röd back i BS).
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Torr Riesling från antingen Wachau eller Nahe.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Champagne, det går endast att fira med champagne.
Vad är ditt husvin?
.
– Har inget vin jag ständigt köper. Jag köper vin för att avnjuta när tillfälle ges.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Vit sparris med hollandaise och Riesling. Klassisk combo som alltid går hem.
Den sämsta mat och dryckeskombon?
– Jag har ingen direkt sämsta men ogillar när det inte finns balans mellan mat och dryck. Man stöter på det rätt ofta, även på Michelin krogar.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Iskall vodka och kaviar. Överskattat men det är något som alla går igång på av någon konstig anledning.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– När isen tar slut och man ska bjuda på cocktails.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Dricka Krug Clos du Mesnil 2008 i Clos du Mesnil. Den var alldeles för ung men att dricka ett ikoniskt vin på en ikonisk plats var magiskt.
Om man vill dela en flaska med Harald Gustafsson, vart hittar man dig säkrast?
– På Aira, annars så gillar jag att gå ut och dricka drinkar, då hittar ni mig på Paradiso, A bar Called Gemma eller Stjärtilleriet. Annars är Riri, Liebling eller Günters favoriter i Stockholm. Bästa tipset är att äta korv på Günters sen gå förbi Lillebrors för bulle på maten.
Fakta om Harald Gustafsson:
Bor: – Fredhäll, Stockholm.
Familj: – Bror i Stockholm, resten av familjen i Gävle.
Gör: – Jobbar som Sommelier på Aira.
Aktuell med: – Att stärka Aira som Sveriges Bästa Restaurang.
Känd som: – Kaffenörd.
Kul kuriosa: – Köper mer vin än vad jag dricker.