Någonting att dricka? Med Johan Iller!
Lästid: 8 minuter
Född i Strömsund i norra Jämtland och skolad på Sälens Högfjällshotell innan nio år av succé på Operakällaren med priser som bästa restaurang och flertalet bästa service team innan många guld i Star Wine List inklusive årets sommelier. Men den sista maj gjorde han sin sista dag på servicegolvet och nu är det super hypade vinimportören Wine Scout som gäller. Någonting att dricka har träffat supersommelieren och nyblivna vinscouten JOHAN ILLER!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Jag är dagblind efter alla de här åren i restaurang, lägg därtill att jag är en känslomänniska, har alltid starkt hävdat att man ska dricka det man känner för precis där i den sekunden. Men vi leker med tanken att solen skiner och jag har en ledig helg med flickvän framför mig. Då öppnas det en Gevrey-Chambertin från Robert Groffier 2017, viktigt här att den ska drickas på balkongen och vara nerkylt till 15 grader. Då ler livet emot en. Sval fruktig årgång i kombination med mineraliteten i vinet. Stora klunkar är extra viktigt.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Den här frågan är alltid lika svår, självklara svaret är farmor men hon skulle bli så trött på att dricka vin varje gång frågan kommer. Så vi gör det lite mer komplext. Mitt val blir något otippat Margit Sandemo som skrev bokserien “Sagan om isfolket”, dels så tror jag att hon var en ytterst intressant kvinna. Många tankar om det överjordiska som jag kanske inte alltid delar men tror starkt att vi hade klickat. Om inte annat så är jag tämligen säker på att det blivit en väldigt lång kväll och gett tillfälle till betydligt fler än en flaska.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag bara dricker dyra exklusiva viner. Jag gör det ofta, men kom igen. Jag är från norra Jämtland så jag har förmodligen druckit äckligare drycker än många andra.
Vad är de största utmaningarna med att jobba som sommelier?
– Att lägga sina egna preferenser åt sidan och faktiskt se gästen och dess önskemål. Det är alldeles för vanligt att sommelierer utgår från vad de själv vill dricka och inte lyssna på den personen som faktiskt ska dricka vinet i fråga.
Vilket eller vilka tror du blir de svåraste momenten i och med ditt yrkesbyte?
– Känner mig väldigt trygg i bytet, i slutändan handlar det om att jobba med vin och med människor vilket jag gjort i 20 år. Men om jag tvingas till att säga något så är det nog att gå från 100 kollegor till en kollega. Som tur är har jag haft turen att få många goda vänner under de här åren så jag är inte orolig för den omställningen heller.
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Har ständigt varit en stor förespråkare för att resa, resa och resa. Lägg därtill att faktiskt vara beredd att också lägga en hel del egna pengar på både resandet, men också drycken som beställs. Finns ingen möjlighet att förstå vad som faktiskt händer i vinvärlden om man inte är där. Hela mikro-negociant grejen i Bourgogne till exempel är helt otrolig. Men de har inte möjlighet att resa utan enda sättet att förstå är att träffa dem på plats och prova vinerna. Sedan att läsa också såklart, men viktigast av allt är resandet.
Vad är trendigt just nu att dricka bland sommelierer?
– Jag provar akta mig för trender utan dricker det jag vill istället. Dock om jag ska säga en sak är det den finländska klassikern Original Long Drink där det bara är att lyfta på hatten till Kim Öhman (Bar Nimes & Farang) som dragit ett stort lass som den finländare han är.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Som sommelier är det förmodligen om man inte blir full hela tiden av att prova så mycket viner. Där har vi ju lyckligtvis en trumf i formen om att vi får spotta även i de ädlare och finare salongerna.
Bästa vinlista i Sverige och dito i världen?
– I Sverige är den given, skulle utan tvekan säga PM & Vänner. Världen är svårare då jag har några kvar att plöja i genom men säger Taillevent i Paris. Hade det varit för några år sedan, innan Pot d’Etain stängde, som låg 40 minuter söder om Chablis i en liten by. Det är nog den vinlistan som jag haft närmast i hjärtat och sörjer varje gång jag åker till Bourgogne.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Guiness eller valfri lager på långburk beroende på humör.
Vin? – 2020 Lavaut Saint-Jacques från Duroche (dekanterad i 2 h.)
Sprit? – Olagrad grappa från Romano Levi.
Cocktail? – Margarita.
Raggargrogg? – Pappas Vodka Cola (Han tycker Coca Cola är dyrt så den är nästintill transparent).
Festbål? – Margarita.
Återställare? – Torr cider med några cl calvados och lite angostura.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Den är given för alla som känner mig, Pinot Noir från Bourgogne gärna av elegantare slag.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt, som exempelvis att landa ett nytt hett och megacoolt jobb?
– Har haft många saker att fira på slutet, framförallt jobbet så den har jag facit till. Börjar med Champagne (Mesnil från Domaine Vincey) och ostron. Därefter gör jag nigiris där jag bränner av anklever ovanpå precis innan de äts och då dricker man Kabinett Riesling från Egon Muller med ålder (vad annars?). Varmrätt är en bra entrecôte stekt till medium rare utan sås eller ytterligare tillbehör, där dricker vi Chambertin Clos de Beze 2006 från Duroche. Dessert blir det inget i matväg men däremot en flaska champagne från Jules Brochet innan vi avslutar med cigarr och gästens personliga önskemål på digestif. Låter ganska härligt va? Kan om inte annat lova att det är det.
Vad är ditt husvin?
– Har skiftat mycket genomåren men vad som oftast finns hemma utifall att, är just nu Langhe Nebbiolo från Pio Cesare om det vankas rött samt Arbois från Rijckaert vinet ska vara vitt.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Oj… Bara en? Vispad Brie de Meaux med sultanrussin och verjus som ska ätas med Macvin Blanc från Château d’Arlay. Brutalt gott!
Den sämsta mat och dryckskombon?
– Allt sött med Champagne, då dricker jag hellre vatten till desserten.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Likt jag varit inne på en aning innan med de korta frågorna så står margaritan i en egen kategori här. Överflödigt med motivering men jösses vilken superdryck det är vid sådana tillfällen.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Rött vin som serveras för varmt, alla måste våga kyla det röda oftare. Det fina med kalla saker är att de alltid blir varma med lite tid, så hellre ett par grader för kallt än tvärtom.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Den är är given och har så varit sedan den där kvällen för åtta nio år sedan. Var en ruskigt grå och deprimerande januaridag, en sådan då solen inte ens tittar fram och det blåser ångest. Min dåvarande flickvän jobbade och vi hade stängt på Operakällaren, när klockan närmar sig 19-tiden inser jag att en dusch måste det bli oavsett väder. Hoppar in i duschen, där och då blir jag gravt sugen på 1983 från Champagne Salon. Sagt och gjort så sätter jag mig själv i soffan framför tv:n där mitt kära Tottenham ironiskt nog spelar borta mot Stoke. Dricker flaskan och tycker att livet ler emot mig. Långt ifrån det bästa vinet jag druckit, men där och då i den stunden. Jösses vad jag mådde.
Om man vill dela en flaska med Johan Iller, vart hittar man dig säkrast?
– Här får jag nog ge några olika svar beroende på vad i dagen man är eller stämning. Men Bar Nimes, Rolfs Hav, Parken eller Soyokafe ska jag nog säga. Glömmer säkert någon, men man vill inte alltid bli hittad heller!
Fakta om Johan Iller
Bor: – Stockholm.
Familj: – Flickvän och en son.
Gör: – Jobbar med Wine Scout.
Aktuell med: – Att njuta av sommaren samt av ett nytt kapitel i livet.
Känd som: – Han som pratar om vin i ett Mauri avsnitt.
Kul kuriosa: – Gjorde ett självmål på Jämtkraft Arena i min sista fotbollsmatch.