Någonting att dricka? Med kocken Tommy Myllymäki!
Lästid: 4 minuter
Han är kocken som älskar löpning och vi känner honom som en begåvad renässansman, som tv-kock, kokboks-författare, vinnare av Kockarnas Kamp, Årets Kock och som dubbel silvermedaljör och bronsmedaljör i Bocuse d'Or. Han är kreativ chef på Teatergrillen, Riche och Sturehof, driver Julita Wärdshus och sin nya enstjärniga restaurang Aira i Stockholm och han heter Tommy Myllymäki!
“Jag hoppas att vi i Sverige fortsätter att dricka bättre och mindre”
Som utbildad sommelier, vad betyder det för dig som kock?
– För mig har sommelier utbildningen gett en större förståelse för hur mat och vin fungerar ihop. Det betyder att jag kan förstå hur vi ska/kan ändra en rätt för att matcha vinet.
Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Det här låter kanske konstigt men caviar är lurigt. Väldigt lätt att vinet tar över eller att det inte funkar i kombo.
Syrad grädde som enskild ingrediens är nog bra till många vita viner. Men svårt att säga enskild ingrediens.
Annars är ju ägg och ättiksyra väldigt tufft rent traditionellt.
Sätter du vinerna till dina maträtter på Aira eller gör ni det som team?
– Jag sätter inte vinerna men är oftast med och smakar på de viner som vår sommelier sätter till maten.
Vad är det svåraste med vin och mat i kombination?
– De klassiska grunderna är inte så svåra men för att kunna pricka mitt i prick och ha en höjd av överraskning i din pairing. Kräver det att du är påläst som sommelier och har provat många olika typer av viner och samtidigt har en stor förståelse för mat och vin i kombo.
Hur ska man tänka bäst när det kommer till dito kombination?
– Ja, det finns ju många olika smaker att ta hänsyn till här med, salt, syra, fett, sötma, hetta, umami. Alla de här olika kombo kräver olika vin. Men en bra en grundregel om man lagar traditionell mat från länder med stark vinproduktion. Välj vin från den regionen så kommer du komma ganska nära i kombon, Choucroute i Alsace tex Välj Alsace vin till.
Vilken fråga om mat får du oftast?
– Jag fick och får ofta frågan om vilken sås eller tillbehör jag skulle rekommendera till olika typ av protein som man har hemma i frysen eller kylen. Därav kom iden till att göra såsboken och tillbehörs boken.
Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att laga mat till dig?
– En del säger att de är nervösa men det behöver man inte vara. Restaurangpersonal är nog de tacksammaste att bjuda på middag. Blir bortbjuden ganska ofta så det är OK på den fronten.
Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Just nu grenache, vin från Rhône, till exempel enklare vin som Domaine des Tours. Gillar örtigheten och bonnigheten. Sen älskar jag lagom mogen nebbiolo och även bordeauxviner med ålder- men det var väl ingen skräll.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Bruce Springsteen, en flaska Clos du Mesnil 1996. Skulle vilja höra alla anekdoter från hans karriär.
Hur gör du för att hänga med i trender?
– Jag vet inte om jag gör det, men jag verkar i en bransch där jag jobbar nära många ungdomar vilket gör att man håller sig uppdaterad på en hel del trender.
Ge oss en vinspaning för 2023?
– Jag hoppas att vi i Sverige fortsätter att dricka bättre och mindre.
Vad dricker du helst om vin skulle bli förbjudet?
– Vatten
“Han hällde upp i kanna direkt ur sin ståltank i garaget och hans fru bjöd på magisk tryffellunch”
Har du någon oväntad mat- och dryckes-kombination att dela med dig av?
– Blodpudding med lingonsylt som kombineras med nya världen pinot noir. Här kan det vara sån enkel köpt blodpudding.
Vilket är ditt husvin hemma?
– När jag läste sommelier så köpte jag en del vin. Sen dricker jag inga mängder så jag jobbar på att dricka upp det jag köpte då, vilket är väldigt blandat.
Skruvkapsyl eller kork?
– Kork! Men hatar korkade viner.
Vinupplevelse oavsett vad eller dyr etikett på fancy ställe?
– Min bästa upplevelse var att dricka barbera hemma hos en bonde när jag var i Piemonte och besökte Villa la Madonna häromåret. Han hällde upp i kanna direkt ur sin ståltank i garaget och hans fru bjöd på magisk tryffellunch. Detta är bland det härligaste jag varit med om, så alternativ nummer 1.
Sveriges bästa vinlista enligt dig?
– PM & Vänner i Växjö.
Sist men inte minst, din upplevelse av att vara jury i Sveriges Mästerkock?
– Det var väldigt inspirerande att se och känna deltagarnas passion och vilja att vinna tävlingen. Väldigt roligt!
Fakta om Tommy Myllymäki
Bor: Stockholm
Familj: Fru och 3 barn
Gör: Driver restauranger
Aktuell med: Jury i Sveriges Mästerkock
Kuriosa: Uppskattar löpning