Någonting att dricka? Med Lisa Larsson!
Lästid: 3 minuter
Hon är en 32-årig göteborgska känd från matlagningstävlingen Sveriges Mästerkock 2021 och för sina livliga och färgstarka måltidsinspirerade målningar. Under åtta år var hon bosatt i New York där hon en tid pluggade konst. Men livet ville annat och hon hoppade av och drev under en period en hemma-hos-restaurang i sin lägenhet i SoHo, innan hon flyttade tillbaks till Sverige och till Stockholm, under nådens år 2020. Senaste året har hon haft en utställning på hemmaplan, släppt en kollektion tillsammans med A Day’s March och ställde nyligen ut sina dukar på Alchemy Gallery i New York. Någonting att dricka har träffat konstnären och matkreatören LISA LARSSON!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Champagne med lite Lillet Blanc i!
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Skådespelaren Stanley Tucci.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är en extrovert person.
Bästa vinbar i Sverige respektive i världen?
– Folii i Stockholm. I världen är det vilket litet hak som helst, så länge sceneriet är vackert och de har en bra lista.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – En normal öl bara.
Vin? – Barolo.
Sprit? – Tequila eller rom.
Cocktail? – Dry martini.
Raggargrogg? – Piña colada.
Festbål? – Nä, man får fan anstränga sig lite.
Återställare? – En Bloody Mary med en paniköl bredvid.
Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Nebbiolo och Piemonte, men alla mina vägar verka leda mig till Bourgogne, så snart är jag väl där likt alla andra.
Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
– Brut natur!
Har du något husvin hemma?
– Liksom med min matlagning har jag svårt för att laga samma sak mer än än gång, så jag försöker att fylla på min samling med nyheter. Man måste ju kämpa lite för att hålla sinnena vid liv.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– En halv special med en pucko.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Allt parat med chenin blanc (om det inte är dessertvin).
Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Jag är tyvärr värdelös på att para, men i bland lyckas jag av en slump, då är jag först på plats att ta emot cred för den lyckliga händelsen.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Rom, det ger folk en varm känsla i bröstet och kan ta fram rytm i även kalla, ängsliga svenskar. Plus ,man kan göra otroliga drinkar med rom.
Vilken fråga om mat får du oftast?
– Vad ska du laga?
Vilken fråga om din konst får du oftast?
– Oj, det är otroligt blandat. Allt mellan min teknik och process till hur man går tillväga för att bli konstnär.
Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att laga mat till dig?
– När jag flyttade till Stockholm så blev jag lite orolig att folk inte gillade mig för jag blev aldrig tillbakabjuden. Men det visade sig att det fanns en viss oro, den är totalt obefogad. Jag älskar all mat och njuter otroligt mycket av när någon lagar mig något. Du kan ge mig precis vad som helst och jag kommer vara nöjd!
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Första gången jag drack en Keller Kirchspiel, det blev min ögonöppnare för vin. Det höll så många minnen i sig, gåshud.
Om man vill ta en spontanare med Lisa Larsson, var hittar man dig allra säkrast?
– På Gazza eller Sturehof.
Fakta om Lisa Larsson
Bor: – Söder.
Familj: – Min kille Richard.
Gör: – Målar tavlor.
Aktuell med: – Utställning på Alchemy Gallery i New York och med en kollektion tillsammans med A Day’s March.
Känd som: – Lisa Larsson.
Kul kuriosa: – Brukade lajva.