Någonting att dricka? Med matkreatören Markiz Tainton
Lästid: 3 minuter
Hon är ett av många kreativa syskon från familjen Talhaoui, känd från bland annat Sveriges Mästerkock 2014. Någonting att dricka har träffat matinspiratören Markiz Tainton.
Köket doftar av syrlig citron och är fyllt av färgstarka grönsaker och spännande råvaror men när Markiz Tainton lagar mat är kärlek den bästa kryddan. Hon är känd från ”Sveriges Mästerkock där hon i säsongen 2014 slutade på en ärofylld tredjeplats. Idag är Markiz en omtyckt matkreatör och poddare som har delat med sig av sina kryddiga recept både i tidningar, tv och radio och hon älskar Spicy Margaritas!
“Grillade Marockanska köttspett med en Maggan på is”
Det är fredag idag och du ska kicka igång en händelserik helg, vilken dryck får dig på sprudlande humör?
– En spicy margarita!
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Loreen, Alexandra & Sosso
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är tuff och hård. Och det är jag, men bara när jag måste!
Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– The Sparrow Vinbar i Stockholm och June i Brooklyn, New York.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Tycker inte om öl, har försökt.
Vin? – Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo
Sprit? – Gin
Cocktail? – GT (Hendriks, gurka & svartpeppar)
Raggargrogg? – Hahah, va fan är en raggargrogg, men jag tar hallonshots!
Festivalbål? – Vodka, mynta och massa hallon.
Återställare? – GT, alltid!
Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Cabernet Sauvignon, Italien Piemonte , Enzo Bartoli.
Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt? Till exempel när din syster Loreen vinner hela Eurovision igen i maj?
– Då bjuder jag på spicy margarita!
Vilket är ditt husvin hemma?
– Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2018
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Grillade Marockanska köttspett med en Maggan på is.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Att man inte kan drick rött vin till fisk. Jag älskar rött vin lite kallt.
“när jag gick en vinskola och insåg hur vinet kan lyfta maten”
Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Kyckling är enkelt. Svårt till alla Marockansk kryddkombinationer.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Spicy Margarita!
Vilken fråga om mat får du oftast?
– Vad är ditt favoritkök eller vad ska jag laga till middag.
Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att laga mat till dig?
– Det blir nervösa, så blir sällan bort bjuden. Men på resturang blir jag bjuden.
Vinupplevelse, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Min bästa vinupplevelse var när jag gick en vinskola och insåg hur vinet kan lyfta maten.
Om man vill ta en spontanare med Markiz Tainton, var hittar man dig allra säkrast?
– Brasserie Astoria, hahah!
Fakta om Markiz Tainton
Bor: Solna
Familj: Barn Liora 5 år & Sade 4 år
Gör: Lagar och inspirerar med mat på heltid
Aktuell med: Podden Food Hacks och program på Godare
Känd som: Matinspiratör
Kul kuriosa: Har lyft marockansk mat till nya höjder i Sverige