Någonting att dricka? Med Pascal Engman!
Lästid: 4 minuter
Han är en av Sveriges mest lästa deckarförfattare dessutom enormt stor i Norge, där han tillsammans med sin författarvän och före detta poddkollega Johannes Selåker går under epitetet Crime Daddies. Med chilensk bakgrund och en uppväxt på Östermalm är han den ultimata kameleonten på den svenska kulturella scenen. Någonting att dricka har druckit vin med PASCAL ENGMAN!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Vitt vin. Chardonnay. Eller en mojito. Men de kan jag inte göra själv. Trots att jag har varit bartender.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Det skulle väl bli Diego Armando Maradona. Ja, vad bjuder man Gud på? Känns i och för sig som att han inte var särskilt kräsen. En Daiquiri. Den klassiska, alltså. Inte den med frukt i.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag skulle vara en otrevlig och dryg jävel. Jag tror att det är mina ”neanderthalarläppar”, som en a-lagare en gång kallade dem, som ger mig något slags resting bitch face.
Vad var de största utmaningarna med att satsa fullt ut på författarskapet?
– Inga alls. Jag älskar varenda fladdrande hörn av skiten.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten för att färdigställa en roman?
– Redigeringen. Den är så outhärdligt tråkig. När romanen skickas till tryck har jag läst den 150 gånger. Jag vill aldrig mer se skiten. Tyvärr måste jag då tala en massa om den istället.
Vad är trendigt just nu att dricka i författarskrået?
– Jag vet att ”författaren” Johannes Selåker är fast på U-båt. Öl och jäger, det är det enda han dricker. Han älskar skiten.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Hur många böcker jag sålt.
Favoritrestaurang i Sverige och dito i Chile?
– I Sverige: Brillo. Det är mitt första vardagsrum. Eller var, innan jag fick barn. I Chile är det Tanta, en peruansk restaurangkedja som väl enligt peruaner är ++ men för mig är himmelriket. Peruansk mat är det godaste som finns. Och jag är glad att chilenarna äntligen släppt på nationalismen så att de peruanska restaurangerna ploppar upp som svampar över hela landet.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Stella Artois.
Vin? – Chardonnay. Spelar ingen roll vilket. Ge mig det bara.
Sprit? – Rom.
Cocktail? – Daiquiri.
Raggargrogg? – GT?
Festbål? – Min kompis Niclas Krasa brukar göra någon slags godisshots i sin diskmaskin som smakar för jävligt, men han är väldigt stolt över dem, så jag väljer dem.
Återställare? – Stella Artois.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Hot shots.
Har du något husvin hemma?
– Nej.
Chiles bästa vin?
– Jag har faktiskt ingen aning. Det finns så många att jag alltid köper olika när jag är där.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Chark, ost och kallt vitt vin.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Allt som har att göra med kapris. Smaken av kapris är ett övergrepp på hela min person.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Hot shots.
Samma sak om vad som får en fest att krascha?
– Pisco till svenskar. Jag har sett väldigt många vänner med vikingaambitioner duka under för det mäktiga chilenska brännvinet. De bara slocknar.
Din bästa vinupplevelse någonsin?
– Någon sorts Chardonnay, på Tantas uteservering i Santiago, med min syster och flickvän Linnea. Vi åt tonfisktartar till förrätt och jag tog en lammpasta med gulchili-sås. Det var varmt som satan och det var vår sista kväll i Chile på ett år. Jag kände mig sorgsen över det men samtidigt lycklig över att jag skrivit klart en bok.
Om man vill dela en flaska med Pascal Engman, vart hittar man dig säkrast?
– På Taverna Brillo.
Fakta om Pascal Engman
Bor: Stockholm.
Familj: Linnea och sonen Benjamin.
Gör: Författare.
Aktuell med: Nomaden, tillsammans med Johannes Selånger.
Känd som: Författare.
Kul kuriosa: Jag är vänsterfotad men högerhänt vilket jag tror gör mig ganska unik. Jag hoppas det, åtminstone. Har bara träffat en annan person med samma superkraft.
Vill du läsa fler intervjuer? Någonting att dricka med…