Ni har väl koll på Netflix serien ”Chef’s Table”?
Lästid: 4 minuter
Ta dess line-up och multiplicera x 30. Vips har ni krogpriset 50 Best i ett nötskal. Wine Tables mat & krogkolumnist Anna Norström delade just röda mattan med den gastronomiska världseliten — här är hennes rykande heta rapport!
Det regnade guldkonfetti i belgiska Antwerpen under tisdagskvällen.
Runt tusen personer ur världens gastronomiska elit, tänk ett tvärsnitt av Netflix Chef’s Table, satt bänkade på galan som för många är årets höjdpunkt.
Det var kockar och krögare klädda i den typiska röda halsduken som markerar att de driver en av världens femtio bästa krogar. Många gäster var uppklädda till tänderna. Det skålades och spekulerades. Men det fanns en stund då alla food influencers, sommelierer, journalister och konditorer på plats höll andan.
Nedräkningen från plats tio till nummer ett, de allra finaste placeringarna.
Strax innan högg jag tag i de kända matbloggarna Anders Husa och Kaitlin Orr, båda baserade i Köpenhamn, och fick dem att tippa toppen. De spådde Noma som nummer ett, Geranium (också i Köpenhamn) som nummer två samt att Frantzén skulle ta några rejäla kliv uppåt från förra årets placering på nummer 21.
De fick rätt och Frantzén landade på plats nummer sex.
– Vi är så glada för hela den nordiska regionen. Nummer ett, två och sex är är magiskt helt enkelt. Men vilket erkännande för oss som restaurang och team, säger Calle Frosterud, General Manager och Head Sommelier för Frantzén som sedan tidigare har tre stjärnor i Guide Michelin.
Och, så till Danmark, som knep de två översta topplaceringarna. René Redzepi och hans restaurang Noma har haft en riktigt bra höst, helt klart. Först erhöll de tre stjärnor i Guide Michelin, efter år och år av väntan, och nu, bara veckor senare, nummer ett på listan World’s 50 Best Restaurants. Redzepi hävdar att han inte anade någonting, men från tidigare år går att utläsa att toppen i toppen liksom fasas mot nummer ett.
– Vi kom hit och förväntade oss ingenting, säger han under en presskonferens.
Det var heller inte första gången Noma vann. De har faktiskt toppat 50 Best hela tre gånger redan. Men sedan några år tillbaka ändrade man reglerna i tävlingen för att få större frekvens i toppen och ge plats åt nya talanger. Nu får man alltså bara vinna en gång. Noma har dock bytt adress sedan de senaste vinsterna vilket gjorde att de återigen fick kvala in för att hamna på ”Best of the Best” i sällskap med, bland andra, Mirazur som vann förra året, El Celler Can Roca och Eleven Madison Park.
Det sägs om 50 Best att den är punkigare och mindre traditionell än Guide Michelin. En hemlig jury på över 1000 personer röstar årligen på sina tio krogfavoriter och formuläret är betydligt friare än den franska krogbibeln. Därför går det att hitta ställen som inte är stereotypt fine dining: som till exempel Casa de Porco i São Paulo som bara har fläsk på menyn.
Och nu är det dags för er foodies därute att fatta anteckningsblocket – några andra krogar som är bra att hålla koll på för framtiden:
Nya på ”superlistan”, alltså från nummer femton och nedåt är:
Nobelhart & Schmutzig i Berlin – en hyperlokalt förankrad krog ledd av den karismatiske krögare Billy Wigert som spelar minimal techno till avsmakningsmenyn och låter gästerna röka inomhus efter att de avslutat middagen.
Ikoy i London som vann ”One to Watch” för sina stora smaker och utmanande lägg, samt min personliga favorit som jag egentligen inte vill att någon ska veta om, Lido 84 vid Gardasjön som balanserar mellan att laga totalt nyskapande italienskt cuisine men samtidigt även plocka in gastronomisk historia från romarriket. Just nu kostar avsmakningsmenyn 95 euro, ett extremt fynd, om man ser till det den självlärda kocken Riccardo Camanini gör. Visserligen en extra beställning, men det finns en Cacio e Pepe som tillagas inuti en grisblåsa. Si!
Sammanfattningsvis så kan man säga att 50 Best röstare kastade sitt strålkastarljus lite extra på Norden. Maaemo i Oslo på nummer 47, Alchemist på nummer 58 och Amass på 89, båda i Köpenhamn.
Men som vanligt behöver branschen överlag arbeta med flera kvinnliga förebilder. Under galan så vann Pia Leon, från Peru, Female Chef of the Year, en vida omdiskuterad titel i sig och Dominique Crenn kammade hem ”Icon award”. Det finns krogar som ägs och drivs av kvinnor på listan, visst, och 50 Best är långt bättre än Guide Michelin på att hitta och hylla dem.
Men frågan är när en av dem kan landa förstaplatsen, och hur de tar sig dit?