Nyprovat – "salta stenar och bad i kalla hav"
Lästid: 16 minuter
Mammon, Bacchus, Venus... kärleken till vinet kostar en förmögenhet, iallafall om man ska försöka hålla jämt tempo med de tillfälliga lanseringarnas magnifika utbud. Novembers andra släpp bjuder på idel godbitar, från sirliga mousserande via krispiga vita och murriga röda till något sött och något starkt. Pär Strömberg har provat det mesta och valt ut det bästa, och det är mycket denna gången...
MOUSSERANDE VIN
Domaine Vincent Carême Vouvray Brut 2019, Frankrike, Loire, TSE 95753, 189 kr
Ekologisk naturlig chenin blanc från mästaren av Vouvray. Fluffigt och fräscht med svalt gul stenfrukt och honung, gula blommor och mjuk frukt med fyllig munkänsla efter en citrusfrisk syrlig och välbalanserad mousse. Ett attraktivt vin till mycket bra pris. (Panache, 3600 fl.)
De Saint Gall Blanc de Blanc Grand Cru 2013, Frankrike, Champagne, TSV 92160, 349 kr
Från kooperativet Union Champagne en frisk fläkt med inbjudande doft av päron och citrus. Vinet är fylligt och koncentrerat med bra mousse och fin längd. Kex, nougat och röda äpplen avslutar kalaset. (Janake Wine Group, 3600 fl.)
Champagne Labruyère Prologue Grand Cru NV, Frankrike, Champagne, TSE 92921, 349 kr
Autolytiska toner av gula kex och gula plommon i nosen. Nötig smak, valnöt och aprikos, mogna äpplen, stram struktur och hög syra i smidig textur. Mestadels pinot noir med delar chardonnay har gett fin karaktär. Labruyère producerar även vin i bland annat Bourgogne och Bordeaux. (Vintedge, 2400 fl.)
Vouette & Sorbée Fidèle Brut Nature, Frankrike, Champagne, TSE 92240, 559 kr
Naturlig och ecocertifierad pinot noir från Buxières-sur-Arce, Côte des Bar i de södra delarna av Champagne. Inbjudande doft av röda äpplen och citrus, vagt av kex och grapefrukt i lätt oxidativ stil. Bred mousse frisk syra och fyllig längd. Vouette & Sorbée är familjen Gautherots äldsta parceller som fått ge namn åt domänen. (Vin & Natur, 420 fl.)
Bérêche & Fils Brut Réserve, Frankrike, Champagne, TSE 92235, 419 kr
Odlarchampagne i dess styvaste version, ett visitkort av de mest ambitiösa årgångsblandade cuvéer som görs i Champagne. Vag doft av bröd och äpple, hög syra, saliverande mineralitet, frisk frukt och bra längd. Chardonnay, meunier, pinot noir från Maison Bérêches tio hektar runt hembyn Ludes. (Vin & Natur, 720 fl.)
VITT VIN
Egon Müller Wiltinger Braune Kupp Kabinett 2020, Tyskland, Mosel, TSE 95429, 579 kr
Exklusiv riesling kabinett från mäster Müller i Mosel. Frisk doft av grön frukt och solmogen gul stenfrukt. Otroligt koncentrerat och fokuserat i både smak och textur. Fylligt och maffigt och av otvetydigt hög kvalitet. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)
Nyfiken på mer? Denna släpps också men är inte provad av oss: Scharzhof Riesling Qba, (TSE 95162, 459 kr)
Jurtschitsch Ried Käferberg Erste Lage 2019, Österrike, Kamptal, TSE 91254, 349 kr
Grüner Veltliner från en av Kamptals guldklimpar. Käferberg ger gulfruktig doft med inslag av krusbär och örter. Smaken är mycket koncentrerad och fokuserad, kryddigt mineralisk och fyllig i ett vitpepprigt nästan eldigt avslut. Mycket gott!(Enjoy Wine & Spirits, 1360 fl.)
Château Latour-Martillac Blanc 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 93877, 439 kr
Mega-ultra-klassiskt men med juvenil finess och charm. Fifty-fifty sauvignon blanc och semillon i välbalanserad elegans med gul frukt och gröna örter i stram och sirlig men fruktig och stilren kostym. Uppfriskande, fyllig och en riktigt bra deal, helt enkelt! (Tryffelsvinet, 270 fl.)
Oxer Bastegieta Zenigaonaindia Marko Loretxoa 2019, Spanien, Baskien, TSE 92280, 265 kr
Bizkaiko Txakolina har gått och blivit en riktig kioskvältare under den gångna sommaren. I denna variant från Oxer inleds det hela med en dos volatila syror (VA), en vag ton av aceton som snart ger sig på flykt och istället bjuder gul frukt, blommor och citrus. Smaken är som väntat sirlig och syrligt fruktig, örtig och floral med läskande mineralitet och havssälta i avslutet. Druvorna är petit corbu, gros corbu och petit manseng eller som de heter på baskiska, hondarribi zuri zerratia, hondarribi zuri och izkiriota txikia. Tungvrickande gott! (Terrific Wines, 360 fl.)
Castell d’Encus Ekam Riesling Albariño 2019, Spanien, Katalonien, TSE 92582, 279 kr
Castell d’encus har fått några rader tidigare hos oss, ni vet, det nya vineriet med mycket gamla anor signerat Raoul Bobet, där gamla munkar gröpt gropar och jäser frukten i… för att göra den historien lite kortare nu så har vi ett mycket charmigt vin, delvis med botrytisangripna druvor. Frisk mineralisk doft av hav och korgar fulla av citrusfrukt, gul stenfrukt och mogna päron. Syran är driven och sältan uppfattas hög, lite som att slicka på salta stenar och bada i ett kallt hav. Största andelen är riesling med påbackning av albariño från Costers del Segre. Det blev långt ändå det här… gott så!(Tryffelsvinet, 420 fl.)
Domaine Baud Cuvée Flor 2019, Frankrike, Jura, TSE 95677, 179 kr
Fylligt parfymerad med jästtoner och nybakat bröd förgyllt av gul stenfrukt. Här lirar även marsipan, mandel och aprikos en värdefull roll i en fylligt fet textur som ger så otroligt mycket liv och energi. Härligt gott! (Johan Lidby Vinhandel, 1440 fl.)
Mullineux Old Vines White 2020, Sydafrika, Swartland, TSV 96135, 199 kr
Ett av släppets favoriter på den vita sidan. Fyllig doft, rent gulfruktig med smöriga fat, gröna örter, honung och ylle. Det både doftar och smakar så bra.. räcker det? JA, egentligen… men struktur, textur, syra och allt är i så fin balans och harmoni och når vägs ände i ett kraftfullt långt avslut – asgott helt enkelt, från druvhjältarna chenin blanc, clairette blanche och grenache blanc. (Terrific Wines, 2400 fl.)
Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSV 92474, 229 kr
Tidigare i år gick grundaren till Au Bon Climat Jim Clendenen bort, alldeles för tidigt. Jim var en levande legend inom den kaliforniska vinnäringen, en visionär som sett det mesta och var bundis med de flesta. Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2019 county chard är inget undantag. Som alltid en mycket strukturerad aromatik av gul frukt, smör och snygg fathantering. Örtigt fokuserat och burgundiskt influerat utan att tappa egen mark. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)
Quartz Reef Pinot Gris 2020, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 90245, 259 kr
Biodynamiskt odlad pinot gris från de världsberömda kvartsrika jordarna som utgör Bendigo Estate. Svalodlat från ett av världens sydligaste vingårdslägen. Rudi Bauer är österrikaren som slog sig ner och förverkligade det ingen trodde på. Med erfarenhet från andra odlingsplatser kan han inte bara sin pinot noir – här får en fin presentation i form av denna nyhet i TS. Hög syra, frisk och sirlig grön frukt och gröna örter. Läskande gott. (Divine, 1004 fl.)
RÖTT VIN
Chat Sauvage Rheingau Pinot Noir Selection Schulz 2018, Tyskland, Rheingau, TSE 90370, 239 kr
Burgundiska influenser har format dessa druvor till en oemotståndlig fermenterad juice. Friskt bärig doft, flirtig frukt, röda bär, körsbär och tranbär, mandlar och örter i en mineralisk omfamning. Ekologiskt odlat utan certifikat, ett vin som jag spår vinner en hel del på lagring. Förvisso gott redan nu, men vänta och se om du inte är alltför otålig. (Brix Wine, 1200 fl.)
Domaine Font de Courtedune Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Rhône, TSV 90444, 139 kr
Det skulle vara lätt att avfärda denna rånare som enkel, men det är långt ifrån sanningen även om priset och allokeringen syftar åt det hållet. Här finns ett fylligt koncentrerat driv som glider in i en örtig rödbärig slagfärdighet med inslag av järnig mineralitet. Saftig syra, stram tannin, fyllig frukt i ett örtigt och kryddigt avslut. Mestadels grenache, backat av cinsault och kryddad med syrah. Höstens husvin månne? (Quaffable Wines, 12600 fl.)
Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône Villages 2019, Frankrike, Rhône, TSE 95071, 149 kr
Kampen om höstens husvin tas upp med detta grannvin. Likvärdig prissättning som ovan men i betydligt mindre allokering. Jag har provat flertalet tidigare årgångar och gillat samtliga. Ekologiskt odlade druvor av de lokala storheterna mourvèdre, grenache, syrah och carignan, ofiltrerat och naturligt. Doft av jord och järnig mineral, garrigue och saftiga skogsbär. Skön struktur med fylligt mittparti, syra i balans med kryddiga tanniner. Smaker av svartvinbär, skogshallon, lakrits och örter. Kraftfull men med hög klunkabilitet. Avslutet lätt eldhärjat och solvarmt. (Budbreak, 4200 fl.)
Château d’Arsac 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 93865, 279 kr
Cabernet sauvignon dominerat med tredjedelen merlot där fyllig frukt av plommon, blåbär och svartvinbär visar vägen. Faten lyser upp frukten med ceder och rökig cigarrlåda. Torr stram, välbyggd och snyggt sammansatt till fint pris. Köp och lagra för bästa resultat. (Tryffelsvinet, 600 fl.)
Château Lynch-Moussas 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 93918, 459 kr
Grand Cru klassat anrikt slott i Pauillac. Klassiskt och välbyggt på cabernet sauvignon och mindre andel merlot. Cassisdominans med lika delar infusion av ceder och stall. Torr och stram med fattoner som vanilj och ek. Fylligt och välstrukturerat med exceptionellt bra längd. Spara undan och poppa om några år till en bättre oxe. (Tryffelsvinet, 120 fl.)
Le Piane Maggiorina 2020, Italien, TSE 90676, 169 kr
Favorit i repris för vilket nummer i ordningen? En helt fantastisk vino rosso på en fieldblend av nebbiolo, vespolina, croatina och uva rara. Syradriven, ungdomligt pigg rödbärsparfymerad doft med friskt koncentrerad smak av syrliga röda bär, körsbär, rosor och lingon med umamivulkanigt mineraliskt avslut. Vinet är döpt efter den traditionella uppbindningstekniken där fyra rankor planterade på samma plats binds upp så de bildar en stor kvadrat, en maggiorina. Ett toppvin av mycket hög kvalitet trots den ringa kostnaden, jag kommer hamstra! (Agrell & Hartley, 6000 fl.)
Cavallotto Dolcetto d’ Alba 2020, Italien, Piemonte, TSE 93856, 199 kr
Ekologisk Dolcetto d’Alba med syrlig charm från mästerliga hantverkshänder. Syrlig röd frukt, hög smak av körsbärskärnor, gröna omogna tanniner, körsbär och viol med viss fatkaraktär i avrundninggen. Cavalotto gör klassiska, traditionella och majestätiska viner. Den här dolcetton gör hål i plånboken som flertalet av deras andra viner brukar åsamka och med en allokering på 2400 flaskor så har man kanske chans att få en flaska eller två innan det skriker tomt på hyllorna. (Agrell & Hartley, 2400 fl.)
Piero Benevelli Barolo Le Coste di Monforte 2017, Italien, Piemonte, TSE 92529, 449 kr
Det släpps vingårdslägesviner från mäster Benevelli i webbsläppet idag. Men för den som inte har djupa fickor eller snabba reflexer på SysBos webb, släpps även denna undersköna Barolo av årsmodell 2017 från Monforte i en lite generösare allokering och prisbild. Klassiskt med körsbär, rosor, nyponros till megastrama tanniner och frisk syra, fyllig frukt i koncentrerad och tät textur – rent utsagt klockrent. Bunkringsläge även på denna för vidare lagring. (Panache, 600 fl.)
Margherita Otto Barolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 93746, 799 kr
Margherita Otto är ett nytt vineri beläget i Monforte d’Alba, grundat av Alan Manley som tidigare jobbat åt Cavalotto, Sandrone och Elio Altare innan han fick möjligheten att börja arbeta med Maria Teresa Mascarello på Bartolo Mascarello, där han fortfarande verkar som Maria Teresas högra hand. Vi har sett ett par tidigare årgångar passera och de har fortfarande lång väg att gå, men den som väntar på något gott köper även denna årgång och lägger i källaren. Djup mörk doft av körsbär och fat. Koncentrerat och fokuserat. Grusiga tanniner, mjuk fatsmak med vaniljtoner i avslutet. (Vintedge, 300 fl.)
Cantina Gulfi Nerojbleo 2019, Italien, Sicilien, TSV 95414, 185 kr
Allokeringen och priset talar för sig, det svenska folket har tagit Gulfi till sina hjärtan. Jag har fortfarande lite svårt för stilen men faller till föga för kvaliteten. Torkad frukt, russin och plommon i en mycket rustik, fyllig och smakrik stil med florala inslag av vilda rosor och en inte så blygsam viol. På lokala druvan nero d’avola. (Tryffelsvinet, 6000 fl.)
Benanti Contrada Monte Serra Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSE 94222 299
Nerello mascalesse från vingårdsläget “contradan” Monte Serra Rosso på Etna. Rökig mineral, vulkanosig umamisälta, bittercitrus och röda bär i frisk syra och koncentrerad struktur. Fylligt och fruktigt i bra längd med tydlig karaktäristisk umami/sälta som hänger kvar och väntar på nästa sipp. (Vintedge, 1200 fl.)
Vill du veta mer om contradas? Läs Karin Ericsons artikel här:
Ferrer Bobet Vinyes Velles 2018, Spanien, Priorat, TSE 92841, 429 kr
Gamla vinstockar (vinyes velles) på upp till hundra år, både egna och kontrakterade i området, främst carinyena och garnatxa negra har gett förutsättningar för polarparet Ferrer och Bobet att göra exceptionella viner i Priorat. Mörka svartbäriga aromer med saftigt syrlig frukt och torra tanniner. Tätt och maffigt, koncentrerat och välbalanserat med saltdrivna mineraliska toner i eftersmaken, riktigt gott! (Tryffelsvinet, 720 fl.)
R. López de Heredia Viña Cubillo Crianza 2012, Spanien, Rioja, TSE 93940, 179 kr
Klassiskt så det sprakar om det, men ändå mycket vitalt och intressant. Mogna toner av torkad frukt och höstlöv, skogmark och granbarr, självklart! Ja visst är det moget, men med frisk syra i en komplex och rustik stil med elegant touch. Mörkt röda bär, vanilj och grusiga tanniner hänger kvar länge länge. (Janake Wine Group, 5640 fl.)
R. López de Heredia Viña Tondonia Reserva Tinto 2009, Spanien, Rioja, TSE 92688, 329 kr
Mer klassiskt med ålder. Mogen doft med inslag av vanilj, dill och mörkt röd torkad frukt. Syrligt och örtigt, förvånandsvärt friskt bärigt av skogsbär, lingon och tranbär. Druvsammansättningen är i huvudsak av större andel tempranillo, vidare med garnacha och avslut med topping av graciano och mazuelo. Viña Tondonia är en stadigt återkommande favorit bland landets vinälskare… keep ’em coming! (Janake Wine Group, 7800 fl.)
Släpps även på Magnum
Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2019 USA, Kalifornien, TSV 92226, 229 kr
Pinot från nyligen hädangångne legenden Clendenen. Elegant sirlig doft av jordgubb och sandelträ, örtig och frisk syra, fokuserat med hallon och lakritstoner i ett koncentrerat långt läskande avslut. Bra pris, stor allokering, bara att bunkra. (Enjoy Wine & Spirits, 11400 fl.)
Ridge Vineyards East Bench Zinfandel 2019, USA, Kalifornien, TSV 92734, 299 kr
Många har nog missat hur gott zinfandel kan vara på riktigt. Det är alldeles för mycket skit, rent ut sagt, som sprider dynga med namnet på sidan av sin box eller lättviktsflaska. Här i en seriös tappning med skira blåbär, tydlig fathantering, torrt, stramt och fokuserat i en kryddig och fyllig textur. Bra zinfandel ska vara såhär, inte syltig, söt och fläskig. (Wine Affair, 1680 fl.)
House of Smith The Creator 2018, USA, Walla Walla Valley, TSE 94017, 595 kr
Fullt ställ i nosen av mörk frukt och svarta bär, blåbär, svarta vinbär, svarta körsbär och svart svart svart. En tungviktare av rang, inte bara innehållsmässigt, flaskan är heavy metal så det dånar om det. 75 cab och 25 syrah med ekfatstoner och syrliga bär som möts i en kraftfull struktur med tuggiga tanniner. Mycket och stort vin som avslutas med chark, vanilj och färska örter. (Handpicked Wines, 720 fl.)
Andrew Murray Alisos Vineyard 2018, USA, Kalifornien, TSE 91137, 299 kr
Det finns bara ett fokus för Andrew Murray, och det är inte Wimbledon (!) utan druvan syrah. Nästan besatt av dess magi gör han viner som spritter och vibrerar av nord-rhônsk vitalitet. Alisos vingårdsläge har gett mörkt rödbärig järnig mineralitet, kryddigt och blodigt köttig frukt, otroligt koncentrerat och fylligt där vinet lagrats 18 månader på franska ekfat varav 20% var ny ek. (Divine, 600 fl.)
Lioco Saveria Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, TSE 93838, 499 kr
Aromatiskt parfymerat nos av rosor och röda bär, jordgubb och sandelträ. Smekande lätt med koncentrerad frukt och djup. Lioco ligger i Santa Rosa där paret Licklider driver sin verksamhet tillsammans med ett vinodlingskooperativ av handplockade bönder som förser dem med det som krävs för deras vision. Druvorna i det här vinet kommer från Santa Cruz och vinodlerskan Prudy Foxx. (Handpicked Wines, 720 fl.)
Roberto Henriquez Tierra de Pumas 2020, Chile, Bio Bio, TSE 93879, 199 kr
Roberto Henriques, sin unga ålder till trots, ses idag som en av regionens ledande producenter av naturliga hantverksviner, en Yoda för alla nya lokala wannabees! Förra årets puma imponerade inte fullt ut på mig men det vankas bättre utdelning i år. Friskt bärig nos, josig och läskande med hallon och grönstjälkig tannin, örter i ett torrt avslut och självklart baserat på den lokala storheten, druvan país. (Handpicked Wines, 900 fl.)
Roberto Henriquez Funda La Unión Cinsault 2020, Chile, Valle del Itata, TSE 93880, 219 kr
Mer från chilenska vinmakares gossen Ruda, som fått sina hundår piskade av paret Mosse i Loire. Biodynamisk tillämpning, rent och naturligt på cinsault från 100-åriga stockar. Initialt något reduktiv med dofter av stall, örter och röda körsbär. Sammantaget ett torrt, syrligt och läskande frisk rött vin som ingen naturvinsvurmare bör ducka. (Handpicked Wines, 720 fl.)
First Drop Wines Mother’s Milk Shiraz 2019, Australien, Barossa Valley, TSV 95260, 169 kr
En modern klassiker som talar för sig själv. Det är 10:e årgången på raken som “mammas mjölk” lanseras i det svenska monopolets tillfälliga sortiment. Köttig, kryddig och mörkt rödbärig doft. Kryddig och läskande josig stil med smaker av röda bär och vaniljpralin med färska örter i avslutet. (Wineworld, 9000 fl.)
Greystone Pinot Noir 2018, Nya Zeeland, North Canterbury, TSE 92915, 249 kr
En generös pinot med rik smakkoncentration. Lager av mogen frukt, blommig och kryddig med milda tanniner. Jordgubb, sandelträ, örter i en torr balanserad stil med syra och parfymerat rosenvatten i avslutet. Greystone har tagit sitt namn från den unika kalkstensgrunden som rankorna växer i. (Vintedge, 600 fl.)
SÖTT VIN
Ca’Rugate La Perlara Recioto di Soave 2017, Italien, Venetien, TSV 92198, 199 kr (500 ml)
Detta söta vin görs enbart på garganegadruvor där druvorna först har torkats i 5-6 månader på speciella mattor. Hälften av druvorna är dessutom botrytiserade, det vill säga angripna av ädelröta. Den söta musten jäser sedan i ekfat, där de också lagras i 10-12 månader före buteljering. Nyansrikt och sött men friskt med inslag av saffran och honung, fatkryddat, marsipan, apelsinskal och sultanrussin. 145 gram socker per liter men där syran lättar på det söta trycket. (Mondowine, 2400 fl.)
STARKVIN
Fonseca 20 Years Old Tawny NV, Portugal, Douro, TSV 92017, 479 kr
Ljust tegelröd med snabbt alkoholstick i nosen åtföljt av betydligt mer njutbara toner av torkad frukt, örter och dadlar, katrinplommon och russin, i ett kryddigt avslut. Sammansättningen är av flertalet druvor som ex touriga francesa, touriga nacional, tinta roriz, men även tinta barroca och mindre andelar tinta cão och tinta amarela. Sådär… då fick du även en lektion i lokala portugisiska druvor. Mycket smarrigt! (Johan Lidby Vinhandel, 2000 fl.)