Nyprovat – vintips för tillfälligt sortiment 1 mars
Lästid: 14 minuter
Det är första mars vilket också innebär en lansering i det fasta sortimentet, men det är en helt annan historia. Pär Strömberg har istället noga plockat ut det bästa ur tillfälligt sortiment och valt en hel rad av spännande och intressanta flaskor. Det är årets första vårmånad och således ett fullmatat släpp av härliga vårviner.
Webblanseringen torsdag 29 februari har stort fokus på whisky men två intressanta italienska viner finns med, Francesco Rinaldis Barolo Cannubi 2019 och Podere Il Carnasciale Il Caberlot Ris Vigna Vincaie 2019 från Toscana på magnum.
Listan nedan saknar ett par viner som jag annars brukar tipsa om. Med erfarenhet av vinerna från tidigare årgångar och producenternas kvalitet och status så vill jag även nämna dessa, trots att de inte är provade. Château Yvonne Blanc 2021, Château Yvonne Rouge 2021, Paul Janin Moulin-á-Vent Vignes du Tremblay 2021 och Benoit Cantin La Grand Cote 2020.
MOUSSERANDE VIN
Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV
Nykomling på Systembolaget från en gammal etikett med ny styrning och vision. Äpplig och syrlig nos med citrus och lätt briocheton. Frisk fräsch fyllig mousse, energisk och kraftfull smak, elektriskt, mineraliskt och egensinnigt. Collery visar att de är ett namn att hålla koll på i framtiden. (Vitis Wines, 840 fl.)
Fontanafredda Alta Langa Blanc de Blancs 2019
Mineralisk gulfruktig av citrus och äpple, syrligt balanserat med stor mjuk fluffig mousse, hög frisk syra, fyllig krämig kropp, strukturerat och välgjort. Hundraprocentig chardonnay, hundraprocentig klassisk metod till hundraprocentigt bra pris! (Enjoy Wine and Spirits, 1 800 fl.)
VITT VIN
Dönnhoff Riesling Trocken 2022
Stenfruktigt av persika och plommon i nosen, mineraliskt och välbalanserat solfruktigt med krispig sälta i en otrolig längd och koncentration där smaken förgylls av mogna päron i en fyllig söt frukt mot stram tuggig syra i fulländad balans. Weingut Hermann Dönnhoff från Oberhausen i Nahe har över 250 år av vinhistoria i familjens rygg. Prisvärt och välgjort genomsyrar deras katalog. (Origo Wine Import, 8 400 fl.)
Loimer Langenlois Seeberg Grüner Veltliner 2022
Ekologisk grüner veltliner från Kamptal med stenfruktig doft. Smaken gröngult syrligt fruktig med hög maxad syra mot stram struktur i elegant mineralitet, fint balanserat och välpaketerat med ett angenämt vitpepprigt avslut. (Lively Wines, 4 500 fl.)
Weingut Tement Kalk & Kreide 2022
Biodynamisk sauvignon blanc från intressant producent i Südsteiermark. Fyllig aromatik av krusbär, svartvinbärsblad och fläder, mineralisk krita och kalk, torrt men fruktigt och spännande vibrerande energiskt. Krusbären finns även i smaken som är mer örtig och grönbladig med svarta vinbär. (Carovin, 3 600 fl.)
Vino Gross Haloze 2021
Vino Gross gör naturliga, eleganta och terroir-drivna viner från Štajerska i östra Slovenien. Naturligt jästigt murrig nos med gul frukt, plommon och persika. Strukturerat med en stenig mineralisk örtig och kryddigt eldig finish. Druvblend av Furmint, sauvignon blanc och welschriesling. (Wine Waves, 600 fl.)
La Chablisienne Chablis Premier Cru Fourchaume 2015
Från ett kooperativ med själ och hjärta i centrala Chablis. Traditionsenligt, benchmarkad första cru där Fourchaume och årgången bjuder friskhet i form av äpple och citrus, mineralisk kritig kalk och sälta med inslag av mjuka fat för struktur, välbalanserat och gott, helt perfekt lagrad och redo nu på magnum. (Wine Affair, 360 fl.)
Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2022
Ny årgång av en Mâconsk favorit. Mjuk gulfruktig elegans, koncentrerat fylligt och energiskt med mjukt brynt smör, fet, örtig och spetsigt syrligt av citrus och gula äpplen. Årgången bjuder likt förra året ett citruszestig sting i avslutet som är både friskt och snärtigt. Södra bourgogne är adressen vi kommer att få se mer av när det gäller högkvalitativa viner som dessutom fortfarande är otroligt prisvärda – så skynda fynda! (Terrific Wines, 2 400 fl.)
Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 2020
Burgundisk magi i halvflaska. Gulfruktig nos med syrligt läskande frisk syra, komplex och koncentrerat, elegant och strukturerat, lätt mineralisk och gulfruktig med skirat lätt brynt smör och örter i finishen. Domänen Joseph Drouhin är ett familjeägt vinhus grundat 1880. Idag är vinmakare Véronique Drouhin den fjärde generationen som driver företaget tillsammans med sina syskon. På egna vingårdslägen produceras sedan 1990 endast biodynamiska viner. (Provinum Vinhandel, 1 200 fl.)
Umani Ronchi Vecchie Vigne 2021
Ekologiskt Verdicchio från Marche med lågintensiv nos där man anar gul frukt och jenka men där smaken tar vid och fyller ut i samma spår. Vinet är helt torrt, balanserat och rent med fin struktur och balans. Mycket vin för pengarna och ett vin som kan lagras under väldigt lång tid för extra utdelning. (Enjoy Wine and Spirits, 2 400 fl.)
Doniene Gorrondona 2022
Hondarrabi zuri från fyra olika vingårdslägen i Bakio, Bizkaiko Txakolina. Från sandstensjordar, kallmacererat på ståltank, spontanjäst och med vila på sin jästfällning. Jag vill absolut tipsa om det, för det här ingångsvinet är som en magisk dörr till ett annat vin som också släpps inom kort, som är bland det bästa området har ett erbjuda, men mer om det när det dagas. Frisk syrlig mineralisk havssälta med gul frukt, äpple och citrus, med pigg energi i en välbalanserat frisk syrlig längd. (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
Vassaltis Nassitis 2022
Korgodlad blend av assyrtiko, athiri och aidani från vulkanjordar på ön Santorini av en relativ ny odlare som återfunnit sin familjs gamla marker och med passion och vision så det räcker och blir över. Mineralisk och citrusfruktig inledning. Torr med fyllig känsla, gulfruktig, citrus, clementin, agave och kaktus, salta stränder, hav och vulkanumami. (Pompette, 600 fl.)
Bodega Catena Zapata Catena Alta Chardonnay 2022
Från Mendozas höga höjder, chardonnaygul och aromatisk av träfat, gul frukt, örter och vanilj. Tätt och torrt strukturerat med överbyggd fyllig frukt, skir syra i en annars krämig och fet textur. Expressivt explosionsartat smakrikt av toastbröd, brynt smör, popcorn, örter, rökta rostade fat och gul frukt i en lång eldig och rökig mineralisk eftersmak. (Wine Affair, 1 200 fl.)
Blank Canvas Abstract Three Rows Sauvignon Blanc 2019
Att ekfatslagra sauvignon blanc från Marlborough är ett genialt, modigt eller smått dumdristigt beslut att ta. Det här är sannerligen en egen upplevelse och det är absolut inget fel med det. Det är mest en smaksak och stilfråga. Men det hör inte till vanligtheterna att prova den här typen av vin. Reduktiv, gasig, gräs och nässel-sursyrlig nos med hög syra och dämpad frukt med saltkola och fattoner i en annan murrig och svårbestämd smak. Helt enkelt vad man inte förväntar sig från druva och område, men som definitivt utmanar vinprovarhjärnans alla sensorer. (Wine Affair, 600 fl.)
RÖTT VIN
Domaine Lamy-Pillot Chassagne-Montrachet Champs de Morgeot 2021
Från södra delen av Côte de Beaune i Bourgogne ett familjevineri som förfogar över cirka 15 hektar. Örtig, kryddig nos, jordgubb, sandelträ och mörka bär, tight, stram och kraftfull med ett örtig och träigt avslut med fin längd. (Wine Stain, 1 800 fl.)
Château Fuissé Juliénas 2020
Gamay från Juliénas med aromer avröda bär, smörkola och fudge i nosen, omsorgsfullt utmejslad ur granit, sand och lera från ouppbundna små buskiga gobelets. Frisk pigg och rödbärig med örtig touch, bittercitrusljuv grapefruktbeska, mörka svarta bär, tuggiga tanniner mot balanserad syra i ett energiskt slutspel. (Johan Lidby Vinhandel, 1 800 fl.)
Conti Sertoli Salis Capo di Terra Valtellina Superiore 2018
När vintern ännu inte riktigt är över passar väl ändå ett sportlovsvin från alperna alldeles utmärkt. Från ett familjedrivet företag som köper in sina nebbiolodruvor från lokala odlare runt om i Valtellina, Lombardiet. Rödbärig och surfruktig med syrlig hög syra, tight frukt, svarta körsbär, örter, viol i torrt avslut med tuggigt strukturerade tanniner. (Skrubbes Wines, 9 000 fl.)
Frasca la Guaragna Nizza 2020
Barbera d’Asti från Nizza, låter det bekant? Ja vi har provat en del Frasca de senaste åren och inte blir vi mindre berörda av vinerna som kommer att skapa framtiden i området. Mörkt rödbärig med frisk syrlig frukt, sirlig hög syra, strama mjuka tanniner och toner av lingon, tranbär och skogsbär i en läskande fräschör som crecendo. (Panache, 3 000 fl.)
Elio Altare Langhe Nebbiolo 2022
Rödrosig och bärig nos, örtig mjuk och charmig, läskande fruktig, syrlig med torra tanniner, charmigt och sötfruktigt smörkolaton i avslutet. Rosor och viol, fat, torr stram och tight med söt frukt torra tanniner och frisk syrlighet. Silvias vision tar vid där Elios excentricitet avslutas. Vi får ovärderlig balans, kropp, energi och kraft, med elegans och förtjusande älskvärdhet, en Langhe som slår många Barolos i området med en prislapp som är helt otroligt i förhållande till kvaliteten. Ett måsteköp för alla nebbioloälskare. (Carovin, 1 200 fl.)
Luigi Pira Langhe Nebbiolo 2021
Med bra prisbild och pålitlig druvtypicitet och ursprung kommer man långt. Piras Langhe bär sin terroir och bjuder en frisk och rik nos av ros och körsbär, tjära ich tighta strama tuggiga tanniner. Energisk power med fyllig längd av frukt i en floral örtig finish. Ytterligare en Langhe Nebbiolo som har power och energi nog att klå vissa Barolo på fingrarna. Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och denna stiltypiska Serralunga-energi är inget undantag. Familjen Pira har haft sitt säte i Serralunga d’Alba sedan 1800-talet. På 1950-talet började Luigi Pira fokusera på vinproduktion och sålde druvor och vin till andra firmor i området. (Origo Wine Import, 2 400 fl.)
Produttori del Barbaresco 2019
Klassiskt från ett av de bättre kooperativen i Piemonte. Ren och frisk körsbärston med välintegrerade rökiga fat med rosor och nypon, viol och örter. Driv i syran och knastertorra tanniner med en tät tight, stram och lång eftersmak. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 4800 fl.)
M. Marengo Barolo 2019
Med Barolo-priserna i taket är detta ett riktigt bargain-köp, dessutom ett vin som kan lagras och åldras med värdighet i många decennier framöver. Familjen Marengo har ägt sin lilla tomt i La Morra Brunate i fem generationer och är i skrivande stund just återupptäckta av hippa barolistas och vinsamlare världen över, så det är ett mycket bra köpläge. Tight och stram med klassiska toner av körsbär, mogen frukt, skogsmark, svamp, rosor och viol med tighta tanniner och stram hög syrlig finish. (Origo Wine Import, 900 fl.)
Massimago Amarone della Valpolicella Conte Gastone 2019
Ekologisk Amarone med något så ovanligt som en icke-traditionell etikett. Oväntat ljus i färgen men stiltypisk av torkad frukt, mogen och mörkbärig, russin, körsbär och katrinplommon, len mjuk och örtigt kryddig. Välbyggd och tillgänglig. Kul och inspirerande från en annars tradititionstyngd region. (Wine Group Sweden, 1 500 fl.)
Pesquera Crianza 2020
Ribera del Duero och tempranillo som gett en mörkbärig och vaniljtonad nos med sötfruktig karaktär och täta mjuka tanniner. Torrt med solvarm fruktigt vaniljton i finishen. Egentligen inte min ¨cup of tea¨ med Crianza men jag bugar inför hantverket. (Winepartners Nordic, 12 600 fl.)
Bodegas Protos Reserva 2018
Åter en tempranillo från Ribera del Duero men med längre lagring och större fokus och koncentration. Mörkfruktig med toner av läder, ceder och stall, ekfat, vanilj, svart frukt, mörkt röda bär i ett torrt stort och strukturerat avslut. Ett vin som har minst 20 år till av högklassig leverans. (Vinunic, 11 400 fl.)
Raúl Pérez Vizcaina la Vitoriana 2021
En field blend med majoritet av mencía samt inslag av bastardo, garnacha tintorera från Raúls spännande vinvision. Torrt, syrligt och rödbärigt stramt med mineralisk grus och sten. Grönkartigt läskande friskt och mörkfruktigt, koncentrerat och energiskt. Läskande och energisk glou glou med torr och linjär struktur ända in det mineraliska kaklet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Raúl Pérez Vizcaina Rapolao 2021
Syskonvin till ovan nämnda med reduktiv mörk nos, rökig, grusig mineralisk nos, svartfruktigt med strama lingon, tranbär och bittercitrus, mineral och grönörtigt avslut. Naturligare toner här med naturjäst örter torrt energiskt och syrligt med saftig läskande syra, mörk fruktig och stram finish. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Luis Pato Vinha Pan 2019
Från legendaren och rebellen Luis Pato som i stort sett egenhändigt lyft druvan baga från okänd till världskänd. Det här är Bairrada baga som bäst med hög syra, frisk och läskande med torr finish, lätt grusiga tanniner och bärig bäring. friskt och läskande med tranbär, granatäpple, hallon och svartvinbär. För dig som söker druvtypicitet och terroir i sitt portugisiska esse. (Tryffelsvinet, 720 fl.)
Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020
Xinomavro gör sig bäst på höga höjd och i svala klimat och den jämförs inte sällan då med nebbiolo. Rosig och körsbärstrukturerat med tight stram rödbärig finish. Estaten grundades 1997 av Yiannis Boutaris och styrs idag av Yiannis son Stellios Boutaris. Naoussa ligger i norra Grekland och fick, som första område i Grekland, appellationsstatus 1971. (Carovin, 4 200 fl.)
Chamlija Wines Papika 2021
Familjevineri av bulgarer som flyttat över gränsen till Turkiet. Dottern Chamlija, namne till vinet, gör de charmiga etiketterna. Gissa druvornas namn? Vinets namn är de första bokstäverna i de tre druvor som använts. OK, ni räkande ut det: PApaskarasi, PInot noir och KAlecik karasi, eller? Dessa naturligt jästa druvor har sedan lagrats i en kombination av franska och ungerska ekfat. Rödbärig nos med tighta och stramt tuggiga tanniner, frisk rödfruktig med bra struktur och energi. Kul vin att dricka med nyfikna vinvänner. (Wine Waves, 600 fl.)
Continuum Estate Novicium 2019
Maffig och generös bordelaise-blend från Napa Valley och familjen Mondavis samlade energier, där hälften består av cabernet sauvignon, en något mindre del cabernet franc och små inflikar av petit verdot och merlot. Svart frukt och ekfat, svartvinbär och blåbär i ett torrt strukturerat paket med fyllnad och kraft med ett örtigt, eldigt och kryddigt avslut. (The Wineagency, 300 fl.)
Catena Paraje Altamira Malbec 2021
Från Mendoza med fokus på malbec där doften är blå, färgen är blå, smaken är blå och dina tänder, läppar och tunga blir blå. Men det är gott och Catena är en av druvans förkämpar i vinvärlden. Sötfruktig med solmogna mörka bär, ceder, ekfat, choklad, kaffe, torrt och stramt med ett grusigt mineraliskt avslut med en lång eftersmak av svarta plommon och björnbär. (Wine Affair, 19 200 fl.)
Tamburlaine Organic Wines Point 65 Goulburn Valley Shiraz 2022
Ekologiskt shiraz från Goulburn Valley i Victoria med mörkt bärig frukt, svarta körsbär, mynta och eukalyptus. Blålilafruktig, ung, slät och mjuk med lätt charkig och rökig kryddig och örtig finish. Kanske är det en stilfråga, jag är inte helt förtjust i den här stilen, men på samma gång är det ett vin med hög kvalitet, för priset, kanon, som jag tror många kommer att älska, framförallt till nygrillat mörkt kött. (Giertz Vinimport, 8 500 fl.)