Nyprovat tillfälligt sortiment 1 november 2024
Lästid: 15 minuter
Det är höstlov och Halloween och vare sig du firar det ena eller det andra så blir vi alla påverkade av stämningen som råder, inte minst under kommande Allhelgonaafton och Alla helgons dag. Systembolaget har begränsade öppettider, vilket kan vara vettigt att hålla koll på, eller som de säger: "För många är det viktigt när vi har öppet. För andra är det viktigt att vi har stängt". Så håll koll på tiderna så att du inte missar något av veckans Nyprovat för tillfälligt sortiment som lanseras på fredag 1 november.
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 31 oktober kommer med hela 39 artiklar av begränsat antal viner från bland andra Vietti, Cornelissen, Castello Romitorio, Paolo Scavino, Von Winning, Pingus, Camille Giroud, Joseph Drouhin, Charles Heidsieck, Micel Gros, Faiveley, Fratelli Alessandria, Lukas van Loggerenberg och sist men inte minst Krug 2006.
Nyprovat tillfälligt sortiment 1 november 2024 på Systembolaget
Det är denna veckan en något decimerad lista på grund av att Systembolaget gjort om i sina rutiner för oss professionella provare. Endast ett tillfälle per lansering är nu möjligt vilket gör att man missar väsentliga provningar om man exempelvis blir plötsligt sjuk eller sedan länge planerat, bortrest. Tidigare fanns det alltid två tillfällen möjliga för att prova sortimenten. Som tur är har flera importörer varit behjälpliga med provflaskor utanför Systembolaget. Även Elke Jungs Journalistprovningar hos Marianos och på Stockholms Vinkällare samt Vinskribenternas provningar på Vinkällaren Grappe har hjälpt till.
Men således är jag nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå tycker mig kunna rekommendera och de är:
Domaine Faiveley Mercurey La Framboisière Monopole 2022
Bodegas y Viñedos Alnardo Psi 2021
Raen Winery Royal St. Roberts Pinot Noir 2022
MOUSSERANDE VIN
Artadi Izar-Leku Brut Nature 2019
Metodo classico på druvan hondarrabi zuri som framförallt odlas i Baskien där den spelar huvudrollen i de lokala Txakoli-vinerna. Vineriet Artadi håller annars till i Rioja och är där på hemmaplan smått kultförklarade och pionjärer i sin stil. Brödigt jästig nos med äppelpaj och bakad citron. Smaken livfull och energisk med bred mousse, drag i syran, fyllig och fruktig med avklingande toner av nougat, citrus, röda äpplen och örter. Torrt och elegant! (Lively Wines, 2 400 fl.)
VITT VIN
Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken 2022
Ekologisk och biodynamisk riesling som skördats sent enligt prädikatet Kabinett och som skalmacererats och vinifierats till angenäm balans mellan läskande syra och upplevd torrhet. Aromatiskt med ton av rökig mineralitet, kerosene, gummi och gul stenfrukt. Mjukt varmfruktig med hög syra, kall mineralitet och balanserad torrhet med ett läckert örtigt och bittersweet avslut. (Divine, 3 600 fl.)
Schmelz Pichl Point Grüner Veltliner Smaragd 2023
Från Niederösterreich en mycket välgjord, druv- och adresstrogen grüner med skönsjungande syra som ger lager på lager på lager. Stenfruktig och grönfruktig med pepprig skalbesk bittercitruston, racy syra och lång eftersmak av värmande solskenssmekande karaktär. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Wolfberger Ollwiller Grand Cru Riesling 2019
Alsace Grand Cru-riesling full av gul stenfrukt, kerosene, gummi och örter. Torrt med tydlig mineralisk profil. Gröngulfruktig fylligt fet och syrlig, gulfruktig och floral, honung och kaprifol med torr mineralisk läskande syra i avslutet. Kooperativet Wolfberger har 120 anställda, fyra produktionsanläggningar och 480 medlemmar som förfogar över 1 200 hektar vingårdar i Alsace varav femton grand cru-lägen. (Wicked Wine, 1 800 fl.)
Maison Jean Loron Beaujolais Blanc 2023
Jean Lorons viner känner vi främst genom deras årliga släpp av Beaujolais Nouveau samt deras vita Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs från Mâconnais i fasta sortimentet. Deras Bojo Blanc är även den av chardonnay men av ett något enklare snitt utan att tappa energi och kraft. Vitalt ung med stenrik mineralitet, gul frukt, krispig hög syra, läskande och pigg med ett lätt anstråk av vanilj och nötter, skirat smör, bakad citron och örter. Tyndpunkten ligger dock inte i de sistnämnda smaktonerna utan på fräschören, det är där vinet hittar sin punctum saliens och det hela rundas av mjukt med en aptitlig fjäderlätt touch av bittercitrus. (Vintedge, 3 600 fl.)
Quinta de Couselo Turonia Albarino 2022
Grönfruktig mineralisk och inbjudande doft, exotisk frukt, läskande ostronsskalsmineralisk sälta, maritimt och grönörtigt, med koncentrerad frukt och pigg ihärdig syra från marker i gränslandet mellan varmt prunkande grönska och kallt blått hav. Frisk och alert som en pilfink som irrat sig ut i daggen längs strandkanten en tidig novembermorgon. (Picky Drinks ? fl.)
Anselmo Mendes Muros de Melgaço Alvarinho 2022
Ett komplext och sprudlande energiskt vin från noggrant utvalda rankor från sydsluttningar i Melgaço. Mineralisk havsnära gul frukt, exotisk mango, läskande frisk och energisk hög syra, saliverande mineralisk med torrt avslut. Jäsning på och lagring med bâtonnage i franska ekfat i sex månader. Anselmo Mendes gör sällan någon besviken och det här kommer falla de flesta alvarinho-älskare i smaken. (Vinunic, 600 fl.)
Ava Marie Restless River Vineyards 2021
Driven nos av gul frukt, gula plommon, citrus, örter och stenig mineral. Fyllig och fet i texturen, läskande hög och saliverande syra, mjuka frukttoner backade av strukturella vibrationer och noter av brynt smör, vanilj, nötter och örter. Mjuk varm honung mot spetsig mineralisk sälta och silkeslent tanningrepp i kindroten. Torr men fräsch i vibrerande struktur som avslutas med inbjudande örtsälta. Ett makalöst gott vin som sätter Sydafrika i paritet med en bättre Bourgogne, men i en helt annan prisklass. Enda minus som går att hitta är att Systembolaget inte köpt in fler flaskor, mindre än hälften mot förra årets lansering. Naturlig singel vineyard chardonnay på 2.06 hektar från en liten men mycket dedikerad vinproducent. Skördat för hand och långsamt pressade hela klasar, jästa på fransk ek (varav fem procent nya) och i amforor. Vinet ligger sedan på sin egen jäst (sur lie) i elva månader med efterföljande vila på ståltank i tre månader innan flasklagring i 18 månader före försäljning. Craig och Anne Wessels är dessutom ett otroligt charmigt power couple som vi vill se mer och mer av här i Sverige! (Vinunic, 280 fl.)
RÖTT VIN
Domaine Rostaing Côte-Rôtie Ampodium 2021
Kultstatus Côte-Rôtie som framställs av druvor från inte mindre än tretton lägen utanför La Landonne och Côte-Blonde där syrahstockarna har en medelålder av 40 år. Druvorna pressas i hela klasar och musten får jäsa med vildjäst. Lång skalmaceration, ungefär fyra veckor som sen lagras i en kombination av olika storlekar franska fat, traditionellt med mycket stjälkar och mycket liten del nya fat. Rökig av chark mörk frukt och svarta bär, läskande syra torra mogna tanniner, strukturerat och tight, elegant och vibrerande energiskt. Lufta i karaff ett par timmar innan servering eller lagra ett par år minst. (Vinunic, 180 fl.)
Gérard Courbis Cornas 2020
100 procentig syrah från tre vingårdslägen i AOC Cornas; Les Mazars, Sauman och Saint Pierre och ytterligare en i raden av kända vinmakande familjer i vinvärlden, idag verksamma genom fjärde generation. Kraftfullt med full koncentration i nosen, tät doft av mörka bär, plommon och köttiga mineraler, lingon tranbär, rök, örter och chark. Syrligt i smaken, syltigt men torrt och stramt med mjuka torra tanniner, värmande och rökigt mineraliskt som av eldstad och chark. Mörkt svartfruktig med rooibosté, bittercitrus och svartpepper i avslutet som är både långt och koncentrerat. Ett toppvin som gjort för några extra år på lagringshyllan innan perfektion. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)
Clos de la Roilette Fleurie 2023
Clos de la Roilette, en lieu-dit i byn Fleurie, täcker nio hektar av en av de bästa kullarna i Beaujolais Crus. Från 50-åriga vinstockar på tunga lerjordar med relativt lite granit och ganska mycket av det järnliknande mineralet mangan ett mycket elegant uttryck av Fleurie. Mörkt rödbärigt, örtigt och vitalt i nosen. Frisk syra, syrlig ung frukt, vildhallon, lakrits, blodapelsin och bigarrå. Torrt med generös frukt, fylligt och energiskt. Ungdomligt och gott med mycket god lagringspotential! (Terroir, 1 200 fl.)
Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Villages 2022
Rödfriskt Villages-vin från gamla stockar grenache och syrah som lagrats på betong. Friskt svartbärig nos, garrigueörtig och mineralisk. Tät och torr med strama tanniner, pigg syra, rent rödbärig av vildhallon med örtig finish som drar åt lagerblad, enbär, lakritsrot och pepparkrydda. Familjeföretaget Domaine Font de Courtedune drivs av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdarna och Caroline är vinmakare. Egendomen omfattar 35 hektar varav 3,5 hektar ligger i Châteauneuf-du-Pape. Druvorna till detta vin kommer just från de 3,5 hektar vingårdar där snittåldern på stockarna är 40 år. (Quaffable Wines, 1 200 fl.)
Foradori Teroldego 2022
Friskt syrligt och välstrukturerat. Efter en tids luftning ett praktexempel av balans i den naturliga sektorn. Harmoni mellan människa och natur i en flaska, det är biodynamiska ledord för Elisabetta Foradori med familj. Årgången inleds i nosen med en reduktivt murrig skogig och stallig doft (inget att oroa sig över). Med lite luft kommer en mörkt svartfruktigt och bärigt doft och syrlig smak av körsbär, lingon, tranbär och havtorn med peppar, salvia och nötiga träfat som fullkomligt badar i norditaliensk energiskt charm och lantlig elegans av den lokala druvförmågan teroldego. Elisabetta har gjort otroligt mycket för den italienska kvinnliga vinnäringen men nu är det barnen Myrtha, Emilio och Theo som styr allt på gården. Just gård är vad det är och har blivit då man vill se helheten vad det gäller hållbarhet, biodiversitet och biodynamik. Ost, grönsaksodling och djurhållning finns idag inom gården. Biodynamik och kompost är högst upp på priolistan, och ost! (Wine Trade, 1 500 fl.)
Josetta Saffirio Barolo Monforte d'Alba 2020
Parfymerad nos av vildros och viol, persika, körsbär och röda pigga bär. Torrt strukturerad, flirtigt fruktig och energisk med täta torra tanniner, välbyggd och välplacerad syra som är läskande frisk och gör vinet mycket tillgängligt redan nu. Balanserat och elegant! Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på mamma Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. Vättarna är samvetet från goda människor, som Saras morfar Ernesto förklarade det. Fint tycker jag och även passande för våra vättars välvilja. Köpläge om du gillar tomtarna, snart kan de komma att vara ett minne blott då jag sett en sneak peak på kommande årgångars förnyelse, i alla fall när det kommer till vingårdsvinerna. (Tryffelsvinet, 12 000 fl.)
G.D. Vajra Barolo Coste di Rose 2020
Ekologisk nebbiolo med tydligt aromatiska noter från ren sandsten i den unika jordmånsstruktur som ger vingårdsläget Coste di Rose dess karaktäristiska drag med toner av körsbär och rosenblad, mynta och söta kryddor samt silkeslena tanniner och en josig karaktär. Direkt invjudande nos, elegant och flirtigt av ros och viol. Fylligt och värmande charmerande fruktigt, torra strama tanniner frisk syra och voluminös körsbärsfrukt. Ett vingårdsvin med enorm lagringspotential där årgången 2020 visar upp sin bästa sida med direkt tillgänglighet, redan nu otroligt njutbart men med en syra och struktur som kommer klara år av lagring i källaren. (Morningstar Brands, 360 fl.)
Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano 2021
Ekologiskt odlad och handskördad prugnolo gentile med ett tionde merlot som jäst och lagrats på ekfat. Läskande syrligt fruktigt och svartbärigt med grusiga tanniner och tunn sirlig frukt. Torrt och stramt, ännu ungt och tight och vinner på ett par års lagring. Tenuta di Gracciano della Seta ligger i Montepulciano och deras vinkällare har använts sedan 1800-talet. Idag består ägorna av 70 hektar, varav 20 hektar är planterade med druvor och drivs av Giorgio della Seta. (Stellan Kramer, 9 000 fl.)
Nerocapitano Frappato 2023
Den noterbara parfymen hos druvan frappato förför mig gång på gång, jag har liksom inget försvar. Filippo Rizzo har lärt sig ett och annat från sin mentor Frank Cornelissen när det kommer till unik naturlig förädling av druvor. Odlad på hög höjd utanför Catania, i lera och kalksten får denna frappato doft av syrliga röda bär. Ljuvligt rödbärig nos, floral och flirtig parfym, energiskt och läskande friskt med seriös struktur, rejält och rustikt men mjukt tanningrepp. Josigt med struktur, ett riktigt härligt naturligt vin! Köp, drick, njut! En intellektuell säger en enkel sak på ett svårt sätt. En konstnär säger något svårt på ett enkelt sätt – Charles Bukowski. (Vin & Natur, 3 000 fl.)
Terroir al Limit Historic Negre 2021
Dominik Huber gör vansinnigt häftigt dansanta biodynamiska konstellationer till viner i Priorat. Enligt Systembolaget anser de att Priorat generellt har minskat i popularitet. Med det sagt, är Dominiks viner de i området som ligger mer i linje med dagens zeitgeist och de kommer med en förhoppning att Dominiks viner kommer belysa en alternativ stil för regionen, en som kommer visa sig populär och därmed leda till att flera viner kan säkra en plats i lanseringar framöver. Historic Negre består av 75 procent grenache och 25 procent cariñena som inleds i glaset med en rökig mineralisk reduktiv doft. Ett otroligt drivet vin, svartfruktigt, örtigt, energiskt och strukturerat med fullständig balans mellan alla sina beståndsdelar, ett charmerande och personligt uttryck med oändlig finess, komplexitet, koncentration och längd. Vinmakare som koreograferar vinerna är begåvade Tatjana Peceric. (Terroir, 2 400 fl.)
Aalto 2022
Exklusiv och klassisk tinto fino som druvan tempranillo kallas lokalt i Ribera del Duero. Handskördat, spontanjäst och lagrat under ett år och fem månader på franska- och amerikanska ekfat, varav hälften var nya, något som gett dess tydliga fatkaraktär. Exklusiv nos av svartvinbär och mogna körsbär och örter, koncentrerat och elegant välbalanserat. Ung pigg svartfruktig smak, örtigt kryddig med mogen frukt, körsbär, plommon och örter, dill, och vanilj med tät struktur och mogna tanniner. Stort elegant och redo för lagring. (Divine, 1 740 fl.)
Bonny Doon Le Cigare Volant 2023
Kaliforniskt svårplacerat men Bonny Doon fokuserar mestadels på Rhônedruvor så inspirationen är väl ändå tydlig med druvblenden bestående av mestadels grenache, mindre delar syrah och cinsaut och en liten del petite sirah. Rödbärig expressiv nos, syltig och koncentrerad plommonmarmeladig smak med ett örtkryddigt tätt sammanvävt texturellt sammelsurium av solmognad och blandsaft, på ett bra sätt, hur jag nu ska lyckas rädda det. Helt klart intressant och högkvalitativt men kanske inte en saknad bit i mitt personliga vinpussel. (Moestue & Cask, 6 000 fl.)
Sauvage Family Vineyard
Moonlight Race har fått sitt namn efter ett vattendrag som snirklar sig genom egendomen belägen i Central Otago. Inbjudande örtig och rödbärsfrisk nos, energisk och torr med läskande syra och generös frukt, vildvuxna jordgubb, körsbär och backörter. Stram med hög syra och torra tanniner, skön klunkabilitet i ett annars välstrukturerat och välbalanserat vin. Vingården ägs av familjen Sauvage från Chigaco i USA, som även är verksamma inom jordbruk i både Kansas och Australien. 2002 tog familjen över den 24 hektar stora egendomen och planterade sina första vinrankor på Burn Cottage 2003. Marken hade fram tills dess enbart använts som betesområde för får. Förutom pinot noir odlar de mindre volymer av grüner veltliner och riesling. Till sin hjälp och som medgrundare har de den biodynamiske och legendariska vinmakaren Ted Lemon från Kalifornien. Ted har varit konsult för ett stort antal framstående biodynamiska vingårdar i Kalifornien och Oregon och Burn Cottage var den första helt biodynamiska vingården i Centrala Otago på Nya Zeeland han var med och grundade. (Quaffable Wines, 168 fl.)
GLÖGG OCH GLÜHWEIN
Blossa Glögg Original 1895
En klassisk starkvinsglögg med hög aromatik av koncentrerad julkrydda, nejlika, torkad röd frukt, druvor, bakade äpplen, kardemumma och apelsinzest. Kraftigt kryddig smak, svart rödfrukt, pomerans, bergamott, nejlika och kardemumma med torr kryddig ingefära och pepparkaksfinish trots julsöt torkad frukt. Ett historiskt steg tillbaks till vårt ursprung i glöggsammanhang. Dagens lite mer torra och mindre söta varianter ligger fint i linje här, men det är en kryddexplosion av rang som dominerar. (Anora, 24 000 fl.)
Brännland Ember Äppelglögg 2023
Krispigt äpple och julkryddor i nosen, sött och koncentrerad, nötigt med smörkolatoner, saffran och vanilj. Avslutet är mjukt och runt med en frisk touch av apelsinzest och kryddnejlika. Supersmarrigt! (Wine Affair, 6 000 fl.)