Nyprovat – Tillfälligt sortiment 15 mars på Systembolaget
Lästid: 19 minuter
Det är vår i luften och med påsk i sikte skulle man kanske kunna tro att det skulle vara en lansering full av krispiga vita viner. Visst, det kommer några riktigt fina vita pjäser, men, fokus ligger på rött vin där hela 27 av 38 viner är röda. Mycket trevligt att finna, så in och sök bland vintipsen, jag har provat det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen den 14 mars är en galet stor lansering av exklusivare viner och udda format. Hela 54 viner lanseras och det är flertalet riktigt fina producenter med vingårdslägen och viner att dö för. Vad sägs om producentlistan med bland andra, från Italien Pio Cesare, Foradori, Arianna Occhipinti, Tua Rita, Marengo, Castello di Monsanto, Azelia, Giovanni Cannonica, Mauro Molino och Elio Grasso. Från Frankrike Philipponnat Clos des Goisses, William Fèvre, Hubert Lamy, Domaine Trapet och Trimbach. Från Spanien Zarate, Guimaro, Recaredo och Aalto samt tyska Leitz, sydafrikanska Alheit och amerikanska Shafer. Några utvalda provade viner hittar du längst ned på sidan.
Ej provade viner i fredagens tillfällig sortiment som brukar visa sig fina, baserat på tidigare provade årgångar och producentkännedom är Giant Steps Yarra Valley Chardonnay 2022, Giant Steps Applejack Vineyard Pinot Noir 2022, Domaine des Pothiers La Chapelle 2022, Alain Graillot Crozes Hermitage 2021 och Château d’Issan Blason d’Issan 2019.
MOUSSERANDE VIN
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé
Helt torr non dosé champagne från ett hus med 500-åriga anor. Citrus, apelsinzest, clementin, gula kex, bergamott i en stor och bred, men mjuk mousse. Hög saliverande syra, energiskt och charmigt, fylligt och krämigt med lång torr mineralisk eftersmak med en hint av grapefrukt. (Spendrups/Spring Wine, 1 800 fl.)
Maeli Dili
Ekologisk svavelfri pet-nat på moscato giallo. Floralt parfymerad med inslag av funky, brettiga och småstökiga toner av diskmedel, citrus och schampo. Ofiltrerat och grumligt, syrligt av tvål, örtschampo och citruskompott. Risk finns för att bli musig. Endast för dem som gillar det stökiga i stökiga naturviner. (Sigva, 12 000 fl.)
VITT VIN
Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021
Stort, personligt och charmerande med mineralisk aromatik, snygg reduktion, finstämda florala inslag och gulfruktig täthet av päron och persika. Läskande frisk syra med fyllig kropp, pigg i smaken, fruktigt kraftfull och energiskt och komplex med krispig mineral och sälta i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2021
Ett stort vin från ett läge som är unikt i vingeografin. När man står i gårdarna precis ovanför slottet som bevakar triangeln som utgör korsningen mellan Rheinhessen, Nahe och Rheingau, ser branterna ner mot floden Rhen och kalibrerar in kompassen och koordinaterna så blir man ödmjuk inför lägets storhet. Berg Schlossberg har med sin något extra solexponering en mer flirtig exotisk frukt än övriga lägen. En rökig mineralitet i en torr, nästan tanninstrukturerad komplex textur med frisk syra som saliverar långt bak i gommen. Gul stenfrukt, persika i en stram energisk med lätt bittersöt frisk syra och fyllnad i eftersmaken som fokus och linjärt, power och energi wow. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)
Pichler-Krutzler Riesling Loiben 2019
Österrikiskt power-couple med rötter djupt i den lokala vinnäringens mylla. Stenfruktigt aromatisk och mineralisk med gröna toner, skalbeska och mineral i ett stentorrt avslut med mogen och lätt bitter citrusfrukt. – Vi gör inte vinerna, vi tillåter dem att födas och utvecklas, säger paret Pichler-Krutzler och menar att med känsla och intelligens i stället för teknologi komma i närheten av att göra storartade viner. Joråminsann! (The Wineagency, 840 fl.)
Domaine Weinbach Riesling Cuvée Théo 2021
Ekologisk megaklassiker med anor från Alsaces tidigaste vinodlardagar. Ursprung och terroir med gulfruktig stenfrukt, citrus och moget äpple, sötfruktig charmerande fyllighet av honung och bivax, fullmatad energi och elegans i finishen. Domaine Weinbach ligger vid foten av berget Schlossberg och var tidigt förespråkare för naturnära odling. Redan 1998 började man bruka åtta hektar enligt biodynamiska principer. Sedan 2005 är alla deras vingårdar biodynamiska, och samtliga Weinbachs viner är idag certifierade såväl ekologiskt Ecocert som biodynamiskt Demeter. (The Wineagency, 600 fl.)
Haut Baigneux Blanc Chenin 2022
Ekologiskt odlad chenin blanc från händerna på välkända Nicolas Grosbois tillsammans med sin vän Phillipe Mesnier med inbjudande honungsdoftande ylleplagg och gul stenfrukt, honung, kaprifol och bivax med hög frisk syra, energi och elektricitet på tungan driv i frukt, med ett avslut i smör, ylle och örter. Blanc Chenin kommer från två exceptionella vingårdar i Azay-le-Rideau, basen utgörs av en vingård i Saché planterad på 50-talet och resten från vingården Hauts Baigneux. Efter skörd och pressning får vinet jäsa för att sedan ligga 18 månader sur-lie innan buteljering. Sa jag att det var gott? Om inte… det är svingott! (Panache, 1 200 fl.)
Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey 2022
Ekologiskt odlad chardonnay från det fina Premier Cru-läget Vau de Vey. Frisk nos av gul frukt och kalkrik mineralitet, stort och energiskt. Smakrikt av gul stenfrukt och citrus, driven syra, hög smakbild, energisk elektrisk öppen och luftig med minerliask stensälta i avslutet. Från en familjeegendom som grundades 1949. (Philipson Söderberg, 1 800 fl.)
Marchesi Mazzei Belgvardo V 2021
Gulfruktigt och äppligt med vanilj och fat, fylligt örtigt floralt, gulblommigt med lätt vaniljblom i en torr finish och torr struktur från viss tids skalmaceration. I 600 år har Marchesi Mazzei gjort vin i Toscana och sedan 1990 i Maremma. Vineriet Belguardo där V som i vermentino kommer ifrån ligger i Grossetto. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på en höjd av 90 meter över havet. Maritimt, mineraliskt och mästerligt Mazzei. (Vintedge, 600 fl.)
ORANGEVIN
La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2022
Ekologiskt skalmacererad trebbiano uppvuxen i naturlig miljö och fostrad på amfora i sju månader hos ett progressivt och innovativt kooperativ. Orangefärgad och gulblommig med syrlig nos av aprikos. Läskande frisk och fruktig, torr med lätt tanninstruktur med en naturligt jästig finish. Fullkomlig energi och dynamik i ett långt friskt och välbalanserat eftersspel. Gott vin – gott köp! (Panache, 2 400 fl.)
RÖTT VIN
Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py 2022
Cru-gamay med flirtigt svartbärig och rödfruktig nos. Läskande frisk syra, hög fräschör, svartbärig med torra och lätt grusiga tanniner i en mineralisk bärig finish. Snyggt och rent och en relativ ny bekantskap för mig även om jag sett namnet cirkulera i bojo-kretsar en längre tid. (Terroir, 1 500 fl.)
Château de la Terrière Brouilly Tradition 2021
Traditionell gamay från producenten bakom naturligt framställda vinet Lache Moi la Grappe med den röda etiketten med den rytande björnen. Reduktiv och mörkt bärig nos. Syrlig frukt, hög syra, jordgubb körsbär med torra tanniner i en lång, örtktyddig, koncentrerad eftersmak. Druvorna jäste som hela klasar och både jäsning, skalmaceration och lagring skedde på cementtankar. (WineWorld, 1 200 fl.)
Thierry Germain Bonneterre 2022
Biodynamisk cabernet franc från Saumur-Champigny i attraktivt prisläge och stor allokering. Blålila färg och doft, ung och sprittig, inte helt i balans mellan syra och frukt, kanske en flaskvariation, jag vågar hoppas på det, då jag gillat tidigare årgångar. (Vintedge, 6 000 fl.)
Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2021
Från Maxime Graillots gårdar kommer denna lilasprakande och ungdomliga kruka syrah full av sötsvart aromatik. Tät, tight och stramt grusig med rökig mineralitet och tighta tanniner, Grönkartig med läskande hög syra i ett fruktigt örtigt avslut backat av vildhallon och lakrits. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Pio Cesare Barolo 2019
Unga Federica Boffa har tagit över efter pappa Pio Boffa, ett tungt och stort arv med 140-åriga anor. Vi känner deras mycket prosvärda och högkvalitativa Langhe Nebbiolo från fasta sortimentet. I webblanseringen än fler vingårdsbarolos. Ros och solkyssta körsbär, läskande frisk syra, saliverande fruktig med torra tanniner och välbyggd struktur. Elegant och drivet, stort och expressivt. (The Wine & Spirits Collective, 480 fl.)
Luigi Pira Barolo di Serralunga 2019
Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och den här barolon är inget undantag, med tydlig Serralunga power i ryggraden. Förra veckan skrev jag om deras fina dolcetto med liknande ord. Nebbiolon har dock sin egen karaktäristik, rödfruktig och mörkt rödbärig nos av rosor och örter. Stor smakbild, stram textur och tight struktur, välbyggd balans mellan friska mogna körsbär, örter, rosor och tuggiga tanniner i ett långt koncentrerat avslut. (Origo Wine Import, 2 400 fl.)
Ezio Trinchero Bricco del Noce 2019
Prisvärd traddo barbera och ett instegsvin till Trincheros barbera-skatt, här från den fina årgången 2019. Örtig och kryddig, nyanserat svartfruktigt moget i nosen. Syrligt mörkbärigt med frisk skyhög syra, läskande frukt, torrt och stramt med mjuka, tuggiga tanniner. Trinchero har varit en specialist på barbera sedan slutet av andra världskriget. Bröderna Renato och Ezio driver idag egendomen vidare och gör några av de högst ansedda barberavinerna i Italien. Naturlig vinifiering (dvs helt utan tillsatser) i stora cementtankar, med lång maceration. Mognad sker dels i cement, dels i stora ekfat (3000 - 6000 liter) av slavonsk ek. Vinerna är varken klarnade eller filtrerade och svaveltillsatsen är mycket låg. Vinerna får mogna tills de är klara, men tål mycket lång lagring även efter det. Köp två när du ändå håller på! (Wine Trade, 1800 fl.)
Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore 2021
Toppnebbiolo med inbjudande nos, aromatisk av rosor körsbär och tjära. Smaken och kroppen är koncentrerat fyllig och expressiv med full energi. Det här är ingen liten Langhe inte, ett otroligt välgjort och lättillgängligt powerpack till vin. Vi är många som längtat efter ett vin av den här kalibern att bunkra utan att skinna sig black. Nebbiolo från 40-åriga rankor från den av skog omgärdade högt belägna och branta vingården Valmaggiore. Hantverksmässig naturlig vinmakning. Stilen är omisskännlig för nebbiolo från Barolo. Det vittnar också om vilken kvalitet detta vin har för längre lagring. Dessutom till ett fantastiskt bra pris, till och med samma som förra årgången. Många flaskor släpps, köp och göm undan! (Panache, 12 000 fl.)
Michele Chiarlo I Cipressi Nizza 2021
Ung svartrödfruktigt bärig nos, örtigt och fruktigt sötfyllig med inslag av fat. Hög syra, torra tanniner, varmfruktiga blåbär, syrliga mörka bär, örter, stramt och torrt men årgången känns lite blek enkelspårigt. Vinmakaren Michele Chiarlo har gjort sina ursprungstypiska viner i Piemonte sedan 1956. (Lively Wines, 4 800 fl.)
Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2020
Smarrigt rent och snyggt. Körsbärsfruktigt och rödbärigt med örter och jordig mineralitet. Läskande fräschör i syran, energiskt och vitalt och precis så som man önskar att fler Valpolicella Classico Superiore vore. Vinproduktionen började i liten skala men utvecklades i början av 2000-talet då man renoverade vineriet. Idag drivs firman av den före detta advokaten och grundaren Pietros tre barn – Maria, Maurizio och Bernardino. Vinmakare är Enrico Nicolis. Egendomen är från 1600-talet och omfattar 20 hektar, fördelat över både vingårdar och skog.
I Fabbri Chianti Classico Lamole 2021
Ekologiskt ljust härlig sangiovese i en, för området, klassisk bastklädd rundad Fiasci flaska. Körsbär, jord och blod, tight och stram, mineralisk och grönörtig med syrliga röda bär, läskande fräscht, texturellt med finess och vertikal linjär nervig energi. Härligt somrigt utan att för den saken skull tappa seriositet och elegans. En flaska och stil på vinet som höll på att bli dess död. Kaxigt och coolt att köra vidare på det och där alla nostalgiska skeptiker snabbt lär bli övertygade av innehållet. (Terroir, 4 800 fl.)
Barone Ricasoli Castello di Brolio 2020
Läskande frisk körsbärsfruktig med fatkaraktär, örter, jordig mineral och gröna toner i en ljuvt syrlig syrakick till finish. Francesco Ricasoli är Chiantis vinbaron. Det hela började för snart 900 år sedan, då familjen Ricasoli köpte Castello di Brolio i byn Gaiole och gjorde vinet till en viktig del i det övriga jordbruket. (Lively Wines, 1 200 fl.)
Barone Ricasoli Roncicone 2020
Vingårdsvin ett av tre från ovannämnda vinbaron. Sötfruktig nos, svartbärig med örter, läskande syra, hård struktur mot mjuk frukt i ett mineraliskt järnigt avslut. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Roncicone i Gaiole. Vingården ligger på 320 meters höjd och vetter mot sydöst. (Lively Wines, 360 fl.)
Barone Ricasoli CeniPrimo 2020
Vingårdsvin två av tre från ovannämnda vinbaron. Tight stram och friskt fruktig med syrliga röda bär, körsbär, gröna örter och fat i en hejdundrande energi med avslut i tighta torra tanniner. Druvorna till det här vinet kommer från vingården CeniPrimo i Gaiole. Vingården ligger på 380 meters höjd på Terrazzo Fluviale Antico. (Lively Wines, 360 fl.)
Barone Ricasoli Colledilà 2020
Vingårdsvin tre av tre från ovannämnda vinbaron. Läskande frisk syrlig fräschör och underbar balans i en spikral järnrik clash av Jupiters blod och stjärnklar energi. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Colledilà i Gaiole. Vingården ligger på 380 meters höjd på Monte Morello. (Lively Wines, 360 fl.)
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2021
Stil och områdestypisk med djup doft av mörka bär och cederträ. Mörkt rödbärig med örter och tydliga men finstilta fattoner, välstrukturerat och välbalanserat i ett ssvartbärigt, strukturellt och texturellt välbalanserat avslut. Blend av sangiovese, colorino del valdarno, canaiolo nero och merlot. Maria Stella är namnet på dottern som nu tillsammans med sin bror råder över Polizianos ambitiösa framtid. Pappa Federico Carlettis legend är i trygga händer. (Johan Lidby Vinhandel, 10 800 fl.)
Suertes del Marqués Hacienda Las Cañas Tinto 2020
Från vulkanstenjordar på Kanarieöarna och Valle de la Orotava där en ren naturligt odlad frukt och minutiös vinmakning gett en tydligt inledande reduktiv doft, rökig, knallpulvrig, flintstenig och vulkanmineralisk, som kan avskräcka flertalet newbies. Men ingen ko på isen, det är ett finfint vin som med lite luftning visar upp sigi all sin prakt. Förvisso tight och stram men med mycket energi och en rödärig, örtigt grönstjälkig umamiexplosion i finishen. (Wine Group Sweden, 2 400 fl.)
Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021
Mörkfruktig, syrligt stram och örtig. Lite tunn och enkel, visst josigt med annalkande mandelmassa och svartvinbär, tight med tuggiga tanniner. Jag fortsätter att tampas med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas tolkning av cabernet sauvignon. Den är onekligen i en egensinnig och personlig stil med lokala drag och inte riktigt som man förväntar sig. Tvivelsutan är det hög kvalitet och kanske börjar den närma sig något jag kan definiera, men jag kan ännu inte riktigt sätta fingret på den. Bargainpris och stor allokering, så varför inte prova själv och säg vad ni tycker? (Handpicked Wines, 10 200 fl.)
Damascene Stellenbosch Syrah 2022
I samarbete med David Curl, ägaren till Moya Meaker i Elgin, har Jean Smit skapat ett projekt med ett enkelt syfte: att visa regionala uttryck från distinkta terroirer i hela Sydafrika, vilket levererar några av landets mest anpassade, eleganta viner. Stellenbosch Syrah kommer därför med föga, dock glädjande nyheter. Inbjudande nos av rök och svart frukt, stram och välstrukrurerad, energisk josig och elegant på samma gång. Koncentrerat och bjussigt med torra mogna tanniner. (Provinum Vinhandel, 360 fl.)
Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel 2021
Sex generationer Bogle har brukat jordarna i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Zinfandeldruvorna i det här koncentrerade vinet kommer från Lodi och Amador County, från gamla stockar helt utan konstbevattning. Blåsvartfruktig nos av blåbär, hallon, plommon och björnbär med inslag av örter, fat och vanilj. Sötfruktigt och stort generöst med silkiga tanniner, kakao och kaffebitter finish med stram sötma. För den som fortfarande misstror zinfandel och ännu inte upptäckt dess unika charm och värme. (Divine, 6 720 fl.)
Storm John Sebastiano Vineyard Pinot Noir 2021
Läskande frisk och syrligt rödbärigt fruktig och välbyggd med fin balans av örter, jordgubb, hallon och sandelträ. Maxat hög syra, läskande tight och stram med en självklar balans. Exklusivt och elegant utan att tappa lekfullhet och klunkabilitet. Druvorna till vinet kommer från John Sebastiano Vineyard i östra delarna av Santa Rita Hill. Jordmånerna varierar vingårdarna emellan, men alla är kustnära och svala. Ernst Storm kommer ursprungligen från Sydafrika och har erfarenhet som vinmakare i Stellenbosch och svalklimatsregionen Walker Bay. Parallellt startade hans bror Hannes, Storm Wines South Africa, där han i regionen Hemel-en-Aarde fokuserar på pinot noir och chardonnay. (Quaffable Wines, 360 fl.)
El Burro Malbec Natural 2023
Jag blir alltid skeptiskt inställd när det skrivs ut naturligt på etiketten som företrädelsevis är tecknad av någon på vineriets barnbarn. Som att andra viner inte skulle vara en naturlig produkt? Det är inte helt sällan viner faktiskt är rena påhitt, men de flesta seriösa vinproducenter jobbar med en naturlig produkt, vindruvor som förädlas till vin genom det mänskliga hantverket, vinmakeri. Med det sagt så har jag skrivit om det här vinet ett par gånger tidigare och det följer sina föregående årgångar med ung blålila malbecfrukt i Mendoza-anda. En lätt kokt och övermogen touch av boken frukt och örter, stramt och tight i strukturen, energiskt och stort i frukten, inte helt i balans och med en märklig vagt ogin svårtolkad finish. Kanske var det en flaskvariation, på grund av det naturliga elementet i flaskan, men varför inte våga prova? (We & Wine, 6 000 fl.)
Webblanseringen på Pi-dagen 14 mars, kl 10.00
William Fevre Chablis GC Les Preuses 2021
Djup och fyllig nos av gröngulfrukt, ungt men brådmoget, mineral och örter. Fyllig fet och överväldigande strukturerad, stor och kraftfull men med elegant syra och textur. Kalkrik mineral och gulfruktigt fylligt, nästan vaxigt, avslut, koncentrerat och långt. (Lively Wines, 96 fl.)
William Fevre Chablis PC Montee de Tonnerre 2021
Djupt aromatisk gulfruktig nos, mogna gula plommon och örter. Fylligt och energiskt med elektriskt mineraliska kalktoner, lätt smörkola touch och brödig jäst. Elektrisk energi på tungan, torrt men koncentrerat av citrusfrukt och stenig mineralitet. (Lively Wines, 156 fl.)
Tua Rita Giusto di Notri 2021
Stor fyllig och energisk, svartbärig med torr stram struktur och unga tuggiga tanniner. Grönörtig och svartfruktigt komplex och läskande friskt syrlig. Blend på cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. (Provinum, 96 fl.)
Tua Rita Keir Syrah 2021
Blålila ungdomlig syrah-nos, svartftukigt med vildhallon, lakrits, viol, örter och moccachoklad i en lång komplex eftersmak, stort och fylligt, läskande och fräscht. (Provinum, 60 fl.)
Tua Rita Per Sempre Syrah 2021
Exklusiv syrah med aromer av rök och kött, chark och mogna svarta körsbär med blod och animaliska toner i en energisk kraftfull stil med ihärdiga toner av vanilj och örter. Avslutet torrt med sträva tanniner i en lång fyllig och komplex finish. (Provinum, 36 fl.)
Monsanto Il Poggio Gran Selezione 2019
Svår årgång som ändå gett en stor doft, voluminöst fylligt med stram hög fruktsyra, svartfruktig och mörkbärig med örter och Jupiters mineraliska blod. Elegant och tjusigt med full koncentration och kraftfull energi. Ett vin att dricka nu eller att spara i oändlighet. WOW på den! (Brix Wine, 120 fl.)
Arianna Occhipinti SM Vino di Contrada 2021
Hundra procent grillo från ett läge som i sig är uppdelat i fyra mindre parceller bredvid varandra med viss skillnad i exponering och jord, men generellt kalkrikt och sandigt, ett läge som går under DOC Sicilia. Jäsning utan tillsatt jäst, lagring på cement samt 25 hektoliters, österrikiska ekfat från Stockinger, i cirka tio månader. Orangefärgat med äpplig citrus och zestig apelsin nos, örter och lätt oxidativ jästton. Smaken fylligt syrligt gulfruktig och läskande frisk med fet textur. Elektrisk energi på tungan som avslut i en lång smakrik finish. (Wine Trade, 60 fl.)
Arianna Occhipinti Grotte Alte 2019
Blendad av fifty-fifty frappato och nero diavola för att uppnå standard för appellationen Cerasuolo di Vittoria. Från 40-åriga stockar och ett enskilt vingårdsläge. Jäser utan tillsatt jäst, 30 dagars maceration på cement, lagring på 50 hektoliter äldre ekfat i 48 månader. Fatstrukturerat med voluminös mörkt röd frukt, läskande frisk syra, tät strukturerad och balanserat, ett perfekt matvin. (Wine Trade, 120 fl.)
Shafer Hillside Select 2019
Ekologisk sangiovese med fyllig nos av svartvinbär och björnbär. Stort fylligt och mjukt, som en bjässe till kramgo nallebjörn men med struktur och textur do die for. Exklusivt elegant och kraftfullt. Vinunic, 120 fl.)