Nyprovat tillfälligt sortiment 15 november 2024
Lästid: 20 minuter
November rasar vidare i ett rasande tempo, vi är nu redan inne på den tredje lanseringen av tillfälligt sortiment i den aktuella månaden. Vi redovisar för ett par riktigt trevliga bubbel, en skara högkvalitativa vita viner samt en enastående grupp röda pangviner. Läs och begrunda och leta efter dina speciella flaskor som lockar just dig. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 14 november kommer med hela 43 artiklar från ett begränsat antal producenter, bland andra:
Chapoutier, Poggio di Sotto, Domaine de la Côte, Pol Roger, Franz Hirtzberger, Roda, Elio Grasso, Marchesi Antinori, Sassicaia, Vinna Ardanza och R López de Heredia Viña Tondonia.
Nyprovat tillfälligt sortiment 15 november 2024
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, de är:
Grosset Polish Hill Riesling 2023
Marchesi Antinori Tignanello 2021
Schubert Estate Pinot Noir 2022
Schubert Marion´s Vineyard Pinot Noir 2021
MOUSSERANDE VIN
Champagne Bardiau La Croix Maître Anne
Odlarchampagne och en nyhet för mig. Familjeegendom från Verpillères-sur-Ource i södra Côte des Bars som brukat jorden i fem generationer. Det var dock inte förrän 2015 Champagne Bardiau såg dagens ljus när Jérémy Bardiau började vinifiera sina druvor på egen hand och med fullt fokus på att göra terrordriven Champagne. Brödig nos med nougat och äpple, citrusfriskt och vitalt mineralisk. Energi och kraft, fyllig, stor och bred mousse , krämig kropp med spjutspetssyra och avrundande toner av äpple, citrus och brioche. Läste mig till kul kuriosa: Det speciella med Champagne Bardiau är dess unika terroir, där 75 procent av deras vingårdar är planterade på den, för Champagne, ovanliga jordmånen Portlandien. Denna typ av mark, som består av mycket kalksten, ger en viss aromatisk komplexitet och mineralitet till pinot noir som få terroirer kan ge. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Fruitière Vinicole d' Arbois Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2020
Från ett kooperativ med cirka 100 medlemmar som vi tidigare lärt känna genom deras vita stilla vin Love Chardonnay Reserve som återfinns i beställningssortimentet. Här ett intrycksgivande mousserande vin av 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Brödig och örtig nos med citrus, äpple och stenig mineral. Torr men bred mousse, hög syra och rivig energi i ett långt brödigt avslut. En bättre Crémant av klassiskt Jurasnitt. (Concealed Wines, 4 998 fl.)
Nyetimber Blanc de Blancs 2016
Gulfruktig med toner av baljväxter, örter och mineral i nosen. Läskande frisk och energisk med torr mineralisk struktur, mjuk mousse, hög syra och äpplig mineralisk ultraelegant finish. British Fizz när det är som allra bäst. För varje säsong märks en utveckling åt det varmare hållet, menar vinbönderna. Nyetimber är producenten som har banat väg för vinerna och utvecklingen, med rankor som planterades redan 1988 på egendomen. (Swedish Brand 240 fl.)
VITT VIN
Gunderloch Nackenheim Riesling Erste Lage 2022
Tät gulfruktig nos med inslag av fat, gummi och persika. Mineralisk med läskande frisk hög syra med koncentrerad längd. Gunderloch grundades redan år 1890 och ligger i byn Nackenheim. Egendomen omfattar runt 14 hektar i de bästa vingårdarna i Nackenheim och Nierstein, bland annat äger man nästan helt det berömda vinläget Rothenberg. (We & Wine, 600 fl.)
Gunderloch Jean Baptiste Riesling Kabinett 2023
Ekologisk kabinett riesling från Rheinhessen, fylld av gummi och kerosen, örter och gul stenfrukt. Hög syra och energi, solmoget fruktigt av persika och grapefrukt med mineralisk balans. Gunderloch är kända både för sina smakrika torra viner och för sina enastående ädelsöta viner från Rothenberg Kabinetten landar lite mitt emellan. 1996 köpte de vinegendomen Balbach i grannbyn Nierstein och fördubblade på så sätt sin vingårdsareal till drygt 30 hektar. (We & Wine, 2 400 fl.)
Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2022
Dr Loosens GG’s är alltid en uppvisning i sinnlig och filosofisk närvaro, så vackert utförda och så genomläckra viner! Stor aromatisk nos, gul stenfrukt, äpple och citrus, mineralisk kerosenosande och örtfylld i ett kraftfullt uttryck. Torrt, koncentrerat och komplex, ännu jovialiskt ungt syrligt och ännu något oförlöst men med otrolig lagringspotential. (Vinunic, 360 fl.)
Weingut Geyerhof Hofstudien Grüner Veltliner 2023
Ekologiskt från anrika Familie Maier. Sötfruktig och mineralisk grüner från byn Oberfucha i Kremstal och en familj som i fjorton generationer gjort vin sedan 1500-talet och som är biodynamiskt certifierade sedan 2019. Grönfruktig och mineralisk, stenfruktig med äpple, päron, vitpeppar och örter med koncentrerad hög syra. Torrt och stramt syrligt men generöst och bjussigt med lång finish. (Handpicked Wines, 1 800 fl.)
E. Guigal Condrieu 2022
Floral nos, gula plommon, vita blommor och kaprifol. Tät fruktig och fet i texturen, mjuk och len med fräschör före syra. Lång koncentrerat fokuserad floral, örtig, gulfruktig, mineralisk eftersmak. Ett fokuserat och balanserat matvin från en av giganterna i norra Rhonedalen. Ett underskattat användbart gastronomiskt kap och Gravlaxens bästa vän enligt Jan Guillou. (Wine Affair, 600 fl.)
Thorne & Daughters Snakes & Ladders Sauvignon Blanc 2023
Från Olifants River en atypisk sauvignon blanc, som jag älskar den med mogen gul frukt, örter och mineralitet. Tät och fruktig med struktur och torrhet där en magnifik syra ger en läskande frisk klunkabilitet. Vinmakaren i fråga heter John Seccombe och är dessutom en otroligt hyvens kille man gärna festar med hela natten.(Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2023
Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2023 är inget undantag. Elegant och energisk chardonnay med balanserad inbjudande nos, gulfruktig och ren. Tät fruktig och charmerande, gul frukt med hög syra och toner av vanilj och nötter. Tät, fokuserad och koncentrerad. Seriöst komponerat av arvtagarna till Jim Clendenen som avslutar i en elegant finish. (Enjoy Wine & Spirits, 10 080 fl.)
Greywacke Wild Sauvignon 2022
Marlborough sauvignon blanc med en aromatisk parfymerad vilt syrlig doft av gräs, svartvinbärsblad, fläder, passionsfrukt och örter. Syrligt halsbrännande, fyllig kropp, hög syra i ett vilt vinöst uttryck med balans i själen och i det konstnärliga hjärtat hos den frispråkige och fotograferande visionären Kevin Judd. (Handpicked Wines, 840 fl.)
Greywacke Chardonnay 2021
Greywackes Kevin Judd besökte för ett tag sedan Stockholm och jag hade möjligheten att lyssna till honom under en Master Class som hölls i samband med en stor provning av viner från Australien och Nya Zeeland. Som den pionjär han är när det kommer till vinodling och vinmakning i Marlborough, var det ytterst spännande att höra honom prata och sia om framtiden på världens sydligaste breddgrader för vinodling. Även om hans gunstling är sauvignon blanc och den druva som gjort honom känd så har hans chardonnay heller aldrig gjort mig besviken. Gul tät frukt, brynt smör, ekfat och popcorn, nötter och rökigt toastade fat. Hög koncentration och fokus, ett fylligt och charmerande vin. (Handpicked Wines, 600 fl.)
ORANGEVIN
Pino Román Naranjo 2023
Orange skalmacererad moscatel med minimal åverkan och påverkan med tro på gamla stockar, jord och kosmos har gett en fruktig respons som inleds av både volatila och reduktiva, lätt spretiga intryck. Förra årets upplaga kändes mer balanserad och renare, men med naturvin som fraktats långt kan det vara svårt att lita på. Pino gör bra grejer och kanske var det flaskvariation? Hursomhelst, innehållet är efter en stunds luftning, tight och stramt med hög syra, blodapelsin och grapefrukt, strukturellt med torra tanniner i en örtig mineralisk finish. (Wena Wines, 720 fl.)
RÖTT VIN
Alexandre Burgaud Beaujolais Villages Lantignié 2023
Kolsyrejäst wholebunch gamay, tät och fruktigt med hög syra och expressiv röd frukt, blåbär och vildhallon. Torrt och stramt med färska örter och livliga tanniner. Kuriosa: Semi-macération carbonique är en process där hela druvor försiktigt placeras i en tank, och de understa druvorna pressas under sin egen vikt. Det frigör juice, som i sin tur kommer i kontakt med naturliga jästceller, och jäsningen startar. När detta sker bildas koldioxid som driver ut syret ur tanken och en så kallad intracellulär jäsning startar – det är just denna del som oftast avses när man pratar om klassisk macération carbonique. (Vintedge, 1 800 fl.)
Jean-Paul Dubost Morgon La Ballofiére 2023
Flirtig rödbärig och svartfruktig nos, läskande frisk syrlig och örtig körsbärsfrukt, energisk och vital. Torrt och stramt med unga torra tanniner och hög syra med naturliga förtoner i ett sprakande bärsammelsurium. Denna cuvée kommer från en 1-hektar tomt högst upp i Morgon på 350–370 meters höjd, med väst- till sydlig exponering. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 70 år. Efter handskörd placeras hela klasar i tankar för spontan jäsning och semi-kolsyrejäsning, se ovan. Därefter lagras 30 procent av vinet i 500-liters fat i cirka tio månader. Jean-Paul tog över familjens egendomar i mitten av 1990-talet och började gradvis styra vinodlingen mot ekologiska metoder. Idag odlas alla vingårdar antingen helt ekologiskt eller är under omställning till ekologisk odling. Dubosts källarfilosofi kombinerar regionala traditioner med ett genomtänkt, låginterventionistiskt arbetssätt: spontan jäsning, klassisk semi-kolsyrejäsning utan avstjälkning samt buteljering med extremt låga nivåer av tillsatt svaveldioxid. (Terroir, 2 400 fl.)
Le Piane Colline Novaresi Nebbiolo 2022
Nebbiolo och vespolina i en eklektisk, inbjudande och charmigt ren ståltanksblend. Rödbärig av körsbär, rosor och viol. Tuffa tanniner, torrt och stramt men energiskt och koncentrerat, mineraliskt och läckert. I slutet av 1980-talet köpte oenologen Alexander Trolf och vinhandlaren Christoph Künzli en liten vingård på 0,6 hektar i byn Boca. Då var den den sista aktiva vingården i området, eftersom många lämnat jordbruket för att arbeta i den närliggande industristaden Torino. Efter Alexanders tragiska bortgång 1998 tog Christoph över rodret och har sedan dess fortsatt utveckla verksamheten. Idag omfattar Le Piane åtta hektar och här växer hela tolv olika lokala druvsorter, inklusive nämnda nebbiolo, vespolina även croatina och uva rara. (Agrell & Hartley, 6 000 fl.)
Alfiero Boffa Barbera d'Asti Nizza La Riva 2017
Den framlidne gamle barberakungen Boffa är alltid prisvärt, även ute på krogen. Årets version av den branta vingården La Riva i Nizza är från årgången 2017 som enligt de flesta vintage chart-tabeller bör drickas unga, den höga kvaliteten på frukten vid skörd till trots. En känsla jag med får där redan mogna toner av russin, torkad frukt, örter, kryddor och tjära möter nosen. Syrlig koncentrerad frukt med tuggiga tanniner och pigg hög syra. Mognad även i smaken av tjära och svamptoner över viol, blåbär och florala toner i en koncentrerat bärig eftersmak. Vinet har redan 7 år på nacken och jag ser ingen större anledning att spara det mycket längre. Drickes bäst nu helt helt enkelt! (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
Mario Gagliasso Barolo Rocche dell’Annunziata 2020
Från hyllade Cru/MGA Rocche dell’Annunziata i La Morra, en klassisk nebbiolo med 50 år på nacken uppvuxen ur lera och kalksten. Djup aromatik, maxad friskt upplyftande aromatisk nos av körsbär, rosor, nypon, viol, lakrits, anis och fänkålsfrö. Tight stramt men välbalanserat och läckert elegant - stor och tät med torra unga tanniner, tillgänglig i frukt, hård i struktur och skarp i syra, låt gärna vila eller dekantera ett par timmar så får du full vitalitet i potten. Årgången 2020 är mycket lovande och redan nu tillgänglig utan att tappa lagringspotential. Gagliassos filosofi när det gäller hållbar vinodling går som en röd tråd genom alla moment och man arbetar enligt programmet ”The Green Experience”. Respekt för naturen och jorden står i fokus, liksom viner som speglar terroir. (Handpicked Wines, 1 200 fl.)
G.D. Vajra Dolcetto d'Alba Coste & Fossati 2022
Vajras ekologiska dolcetto är stiltypisk med ett eget personligt uttryck i sedvanlig ordning. Kärnan av dolcetto, uttryckt genom fräschör och kraft, sötfruktig och mörk av rödsvarta bär. Torrt och stramt med torra tuggiga tanniner, hög fräschör och syra. Kanske ännu inte helt i fas, lite ungdomligt spretigt, men inbjudande och tillgängligt med lång mörkdominerad eftersmak. (Morningstar Brands, 2500 fl.)
Dievole Tocca Stelle Chianti Classico 2022
Ekologiskt odlad sangiovese från området Castelnuovo Berardenga med röda bär, örter, energi och jordig mineralisk järnighet. Torrt och stramt tanninstrukturerat med syrlig frukt, körsbär, örter, jord och blodmineralisk järnrik eftersmak. (Iconic Wines, 14 400 fl.)
Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2021
Biondi- Santis enklare vin görs från något yngre stockar än storesyskonet Brunello di MOntalcino, och med något kortare lagring. Men med enklare sagt, är det ett större och maffigare vin än många i området lyckas göra med sina toppviner. Svartfruktig nos, örter och mineral. Tät och energisk, tvärtorr, kraftfull med josig syra och strukturerad ryggrad. Knappt halva priset mot Brunellon, som även den lanseras samtidigt, men mycket mer än bara hälften så bra. (Provinum, 480 fl.)
COS Cerasuolo di Vittoria 2021
Giusto Occhipinti, farbror till en av mina personliga favoriter i vinvärlden, vinmakerskan Arianna Occhipinti, började redan 1980 bygga upp sin vingård i Vittoria på södra Sicilien. Tillsammans med vännerna Giambattista Cilia och Cirino Strano ville de återuppliva de klassiska vintraditioner som deras förfäder en gång skapat i området. Då var de Italiens yngsta vinodlare, alla runt 20 år gamla, och tillverkade bara några tusen flaskor från Cilia-familjens gamla vinstockar. 1991 utökade de verksamheten med ytterligare åtta hektar och 2005 köpte de en närliggande vingård komplett med vineri och vinkällare. Genom åren har verksamheten vuxit långsamt och hållbart till dagens 20 hektar, där allt sköts biodynamiskt. En ny anläggning har också byggts för att fokusera på deras amforalagrade viner. En personlig reflektion under vår senaste höstsalong var att denna COS i årgången 2021 var bland det bästa jag provat av dem. Initialt lätt reduktiv men välparfymerad och vegetativ och körsbärsfruktig i nosen med det där lilla extra floralt rosiga som druvan frappato från Vittoria besitter. Läskande frisk och energisk med hög syra, torra tanniner, varm frukt och kall mineralitet, allt i utsökt balans. COS har som ni säkert redan listat ut är initialerna på de tre personerna bakom vineriet, Cilia, Occhipinti & Strano och alltså inte Church of Satan som jag alltid hoppats på. (Wine Trade, 2 400 fl.)
Vega Aixala Emma Mas de Monné 2022
Vega Aixala i Conca del Barbera, Montsant. odlar sina druvor på hög höjd med så naturlig produktion som möjligt utöver den ekologiska vinifieringen. Här en Emma-blend av garnacha tinta, carinyena, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och garnacha blanca som gett en mörkt rödfruktig nos, touch av mognad, läder och örter. Läskande frisk syra, koncentrerad frukt, torrt och stramt välbyggt med torra tanniner. Naturligt, lätt jästigt och småvilt. Druvorna till detta vin kommer från vingården Mas de Monnè, som ligger på nästan 900 meters höjd av bergiga sluttningar. Vingården omges av de dramatiska bergskedjorna Serra la Llena och Serra de Prades, vilket ger en både spektakulär och utmanande odlingsmiljö. På de branta sluttningarna växer vinrankorna på terrasser, en odlingsteknik som kräver omsorg men gör det möjligt att dra full nytta av höjden och klimatet för att frambringa vin med unik karaktär. (Wine Dog Dryckeshandel, 720 fl.)
Vinhol Oksamytnoe Villa Tinta Odesa Black Premium 2019
Från den lokala korsade druvan odesa black som är en blå druvsort som utvecklades 1948 i Ukraina i ett äktenskapp mellan alicante bouschet och cabernet sauvignon. Svartfruktig och mörkt bärig nos, torrt och strävt med strama tanniner, generös svart frukt, tobak och örter. Syrligt och piggt men lite kort i rocken. Vinhol Oksamytnoe drivs idag i andra generationen av Tetyana Tinulov och hennes söner Kostiantyn och Yoriy. Vingårdarna ligger intill Ukrainas största sjö - Yalpuh i regionen Bolhrad i provinsen Odesa Oblast, sydvästrad elen av landet. (Grapeskin Wines, 6 000 fl.)
Chocapalha Vinha Mãe 2018
Jag har tampats en del med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas version på sin cabernet sauvignon men här i hennes blend Vinha Mãe blommar hennes egensinniga personliga tolkningar av den lokala jordmånen ut i en balanserad smakexcess. En vingårdsblend av touriga nacional, syrah och alicante bouschet som med tre år på franska ekfat bjuder svarta bär, svartvinbär, blåbär och lila mogna plommon i en tight struktur, knastertorra tanniner och syrliga bär. Det är örtigt och drivet med toner av kokos, eucalyptus och mynta i en koncentrerad svartfruktig finish. (Handpicked Wines, 1800 fl.)
Angeline Reserve Pinot Noir 2022
Från Mendocino County, norr om regniga San Fransisco i soliga Kalifornien en ännu soligare halvpanna. Rödfruktigt jordgubbsfruktig med örter och sandelträ, vildhallon, lakrits och svartpeppar. Mjuk och läskande friskt syrlig frukt med torra tanniner och avslutande träig fatkaraktär. Varumärket är en underetikett till Martin Ray Winery och grundades 1990 av Courtney Benham. 80 procent av vineriets elförbrukning förses med hjälp av solpaneler och man jobbar även med vattenåtervinning samt använder resterna från produktionen till kompost. Vinmakare är Leslie Renaud och Reamy Paterson. (Divine, 6000 fl.)
Bodegas Weinert Cabernet Sauvignon 2018
Svartfruktigt och energiskt, torrt, stramt, stort och voluminöst med torra tighta tanniner och grusig mineralitet, hallon, körsbär, lakrits, ceder, kakao och rostade fat. Bodegas Weinert grundades 1975 av Bernardo Carlos Weinert, och den första årgången lanserades 1977. Vingården samarbetar idag med 16 små familjeägda vingårdar i Luján de Cuyo, Mendoza, och har fokus på att framställa viner med komplexitet och lagringspotential. Bernardo, ursprungligen från Schweiz, hämtade sin främsta inspiration från Bordeaux, vilket återspeglas i vinernas stil och elegans. I dag drivs Bodegas Weinert vidare av hans dotter, Iduna Weinert, tillsammans med vinmakaren Hubert Weber, som båda förvaltar arvet med stor respekt för husets ursprung och vision.(Morningstar Brands, 3 700 fl.)
Don Melchor 2022
Prisad cabernet från Valle Central och Puente Alto. Koncentrerat exklusivt och stort av svartvinbär och björnbär i nosen. Mörkfruktig, torrt och stramt med generös koncentrerad frukt, tydliga rostade fat, örter och ett kryddigt eldigt avslut. Stort, elegant och smakrikt, kostar en slant och jag rsonerar som så, att är man ett fan av chilenska viner med klass och elegans så ska man köra på det. Jag är inte helt såld på stilen men böjer mig för kvalitén och den anrika hitstorian. (VCT Sweden, 360 fl.)
Pino Román Tinto País 2023
Pinot Románs País har i årgången fått en ren och fruktig respons av syrligt rödblåbärig karaktär med naturliga jästtoner. Här bjuds inledningsvis en tydlig volatilitet men även eukalyptus, röda bär och örter i driven syrlig frukt som tranbär och lingon. Torrt och lätt örtigt avslut med naturliga vibbar på lokal bädd av energier. (Remilio, 960 fl.)
Pino Román Pipeño 2023
País, cinsault och cabernet franc i en naturligt präglad blend på enlitersflaska bådar ett riktigt partyvin med adress, Itata. Syrlig och örtig floral nos med röda blommor, ros och tulpan och hint av stall. Naturligt och energiskt med hög syra som är både pigg och driven med josig frukt som möter torra tanniner och utstakad struktur. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i underregionen Trehuaco, som ägs av Eliana Sanhueza. Vinstockarna är oympade, vilket innebär att de växer på sina egna rötter och utan uppbindning, så kallade bush vines eller gobelets, belägna på cirka 160 meters höjd, där rankorna är minst 60 år gamla, vilket bidrar till både djup och komplexitet. (Wena Wines, 2 400 fl.)
Spinifex Papillon 2022
Barossa Valley-blend av hela 87 procent cinsault och tretton procent grenache från pionjärer när det kommer till det nya Barossa. Eucalyptus och mörkt röda bär direkt i nosen, så pricksäkert som det bara kan bli. Stramt och torrt men läskande josigt trots den tighta strukturen. Hög syra mjukar upp och skänker generositet åt frukten som är läskande friskt blåsvartfruktig med hint av persika och blodapelsin, örter och sandelträ. Följet är av lena tanniner, fyllig och voluminös kropp och söt mogen svart frukt. Spinifex använder huvudsakligen druvor från gamla vinstockar, mellan 50 och 120 år gamla, som växer i Barossa och i Eden Valley. Fokus ligger på medelhavsdruvor som mataro, grenache, syrah, cinsault och carignan. Efter 15 år som pionjärer i Barossa har Spinifex etablerat sig som en modern klassiker i området. (Quaffable Wines, 1 800 fl.)
Greywacke Pinot Noir 2022
Vinmakaren och konstnären Kevin Judd är en pionjär han är när det kommer till vinodling och vinmakning i Marlborough. Även om hans gunstling är sauvignon blanc och den druva som gjort honom känd så har hans pinot noir aldrig gjort mig besviken. Reduktiv rökig mineral med röda bär av jordgubb och hallon, sandelträ, örter och energi, välbalanserat och elegant. Vid sidan av vinproduktionen ägnar sig Kevin Judd åt en parallell karriär som fotograf vilket också syns på flaskornas etiketter, men det vet ni väl alla redan vid det här laget (Handpicked Wines, 600 fl.)
SÖTT VIN
Château de Fesles Bonnezeaux 2015
Underbart dessertvin av chenin blanc, sötfriskt av äpple honung och saffran, citrus, kanderad apelsin, kaprifol, persika och hjortron. Stadigt hög syra möter solvarm söt frukt i en smakexplosion. Château de Fesles, beläget i Anjou i Loiredalen vid floden Layon, har en anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1000-talet. Vingårdarna etablerades samtidigt med slottet, och egendomen har genom seklerna haft många olika ägare. Idag ägs Château de Fesles av familjen Helfrich, som bland annat har övergått till ekologisk odling för att främja hållbar produktion och bevara slottets arv i harmoni med naturen. (Stellan Kramer, 1 200 fl.)
Till alla drycker som lanseras i tillfälligt sortiment på Systembolaget 15 november 2024
Till förra lanseringen av Nyprovat tillfälligt sortiment 8 november 2024