Nyprovat – tillfälligt sortiment 16 februari
Lästid: 13 minuter
Chefredaktör och vinprovare Pär Strömberg har Nyprovat de flesta och valt ut de bästa vintipsen när det kommer till februaris tredje lansering av tillfälligt sortiment på Systembolaget. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Nyprovat – tillfälligt sortiment 16 februari
I webblanseringen, torsdag 15 februari lägger jag extra tyngd på dessa viner.
Magnum Barbaresco från Massimo Rivetti, Kongsgaards chardonnayer och Heitz Cellars klassiska Napa cabs samt två massiva lanseringar av Lucien Le Moines och Domaine Marquis d´Angervilles viner.
För Nyprovat – tillfälligt sortiment 16 februari saknar jag smakbeskrivningar av Weingut Dönnhoff Hermannshöhle Riesling GG, Patrick Javillier Bourgogne Blanc Cuvée Oligocènce, Garage Wine Renacido Vineyard Cabernet Sauvignon och Benanti Contrada Calderara Sottana, som alla är viner jag känner väl till, både producent och tidigare årgångar och går på dess renommé. Men som sagt, de aktuella årgångarna är inte provade.
MOUSSERANDE VIN
Vincent Carême Vouvray Plaisir Ancestral 2022
Ekologisk Pet Nat, ett förfäders livselixir från 40-åriga stockar av chenin blanc smockat av citrus, lime och persika, örter, kaprifol och flytande honung. Stor mousse, mjuk och sirligt syrligt. Helt torr och personligt mineralisk med lätt sälta och en naturligt jästig komplex finish. (Panache Sweden, 3 600 fl.)
Cantina Tonello Marachelle Col Fondo 2023
Rasande syrlig och gulfruktig med örtig citrusnos, tight stramt och energiskt läskande - kanske något väl stramt, men vad gör väl det när det är rent med mjuk mousse i en charmig inramning. 60% är av den lokala druvan durella och resterande del är chardonnay från bergiga Dolomiterna och en familjefirma som drivs av dottern Diletta Tonello som också är husets vinmakare. (LarCap, 6 000 fl.)
Cruse Tradition Zero Dosage
Svårplacerat och ett vin som inte visat sig helt från sin charmigaste sida. Vid båda mina provningstillfällen har den påvisat en påtaglig väg mot att gå mus. Jag delar därför med mig av mina smaknoteringar från båda tillfällena.
1.) Brödig och djupt fruktig nos, mörkt gulfruktig med mogen frukt och mjuk mousse, naturligt jästig men på farlig väg att musa ur.
2.) Mörkfruktig med gula mogna äpplen, boken frukt och nyjäst bröd. Fylligt, energiskt med torrhet och syra i balans, tyvärr ger brödtonerna ett intryck av jäst och den är på väg att gå full mus.
Hursomhelst, en producent från Kalifornien och en vinmakare jag annars gillar väldigt mycket, så, upp till er om ni vågar chansa eller ej? (Johan Lidby Vinhandel, 660 fl.)
VITT VIN
Weingut Markus Molitor Wehlener Klosterberg 2020
Ett i raden av absoluta toppviner från Markus Molitor i Mosel. Stenfruktig med mjukt fruktig nos. Honung, persika, äpple och päron, syrligt frisk, mineral och kerosene i en sötfruktigt, fylligt fet textur med genomskärande syra i fullständig balans, avslutet med lätt bittercitrusljuv beska. (The WineAgency, 1 920 fl.)
Domaine Laporte Pouilly-Fumé La Vigne de Beaussoppet 2021
Elegant nos, sirligt syrlig och aromatisk. Välbalanserad mellan struktur textur, syra och frukt, citrusfrisk och lätt örtigt och mineraliskt, mycket elegant och läckert. Avslutet är fyllig tätt och energiskt torrt expressivt och syrligt. Ett toppvin av sauvignon blanc från Pouilly Fumé. (Winemarket Nordic, 480 fl.)
Olivier Leflaive Montagny Premier Cru Bonneveaux 2021
Inbjudande elegant nos, örter, gul stenfrukt, citrus, äpple och nötiga ekfatstoner med lätt brynt smör. Fylligt elegant, örtigt kryddigt och läskande friskt med kropp och själ från en premier cru med anor i södra Côte Chalonnaise. 2021 var en av de svåraste och hårdast drabbade årgångarna och att det finns vin att tillgå överhuvudtaget från Bourgogne är bara det, ett under. Olivier Leflaive är onekligen en riktig karaktär och trots att han pensionerat sig håller han en tydlig koll på det som händer med företaget. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Moscin Moscatel 2022
Syrlig aromatisk nos, krusbär, svartvinbärsblad och medicinalörter i nosen. Smak av fläder, kaktus, hög syra, läskande frisk, floral med lätta toner av tvål och örtschampo i avslutet. Druvan heter moscatel de alejandría och vineriet Moscatel Cinsault Guarilihue är ett kooperativ som ligger i Guarilihue, Itata. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna som är 50-80 år gamla och odlingen sker utan konstbevattning, så kallad dry farmed. Här sköts vingårdarna för hand samt med häst och vagn. (Remilio AB/Wena Wines, 3 600 fl.)
ORANGEVIN
Weingut Michael Opitz Pinot Gris Traminer Orangewine 2021
Ekologiskt Low Intervention Wine, skalmacererad pinot gris och traminer från Burgenland. Druvan traminer heter savagnin i Frankrike och även om de är besläktade så är det inte samma sort som gewürztraminer. Orangefärgat med syrlig nos, inledningsvis flyktigt volatil med gul stenfrukt, aprikos och örtschampo. Rent, välbalanserat och fylligt med torra tanniner, låg men frisk syra och ett örtigt avslut. (Jakobsson och Söderström, 1 440 fl.)
RÖTT VIN
Domaine de la Commanderie Chinon Tradition 2018
Familjeägd vingård där far och två döttrar är mitt i en omställning av vingårdarna till ekologisk odling. Klassisk Chinon, mörkbärigt med grönörtig stjälkig nos och grusig mineralitet. Stram tight och energisk, läskande fin syra, tight strukturerat med torra tanniner i en långlivad mörk fruktig bärighet. (VinTillMat i Väst, 1 200 fl.)
Le Petit St Vincent Saumur Champigny Les Clos Lyzières 2020
Mer cabernet franc fast från Saumur och vingården Les Clos Lyzières uppväxt ur kalkrik jordmån på gamla rankor. Inbjudande nos av svarta bär, mörkfruktigt och örtigt. Läskande frisk syra, josig med tight struktur och torra tanniner. Lätt sötfruktig finish med både kolstybb och gröna kvistar som om våren. (Panache, 840 fl.)
Domaine de Senechaux Châteauneuf-du-Pape Rouge 2020
Elegant men relativt rustik påve med initialt reduktion, brända popcorn, örter, rök och krut i nosen. Rökig med körsbärig tät frukt, rökigheten ligger igenom hela smakbilden, varierar mellan popcorn, eldstad och chark. Men underliggande finns något pirrigt och sprudlande. Nyfiken på stilen! (Hjo Grosshandel, 840 fl.)
Gaja Barbaresco 2020
Från Piemonte och ett av de mest klassiska och kändaste vinhusen som finns i området. Men det är också ett vinhus som fortfarande är en ren familjeangelägenhet där egensinnighet och att staka sin egen väg är norm. Gajas Barbaresco årgång 2020 är som i ledet av många andra från årgången, lättillgänglig och fräsch. Frisk aromatisk körsbärsfruktig nos, mjuk med torra mogna tanniner, energisk frukt, läskande syra och lång eftersmak med rosor, körsbär och örter. För den med lite kulor över på fickan är det ett toppköp! (Lively Wines, 600 fl.)
Altare Langhe Nebbiolo 2021
Mjuk och följsam nebbiolo så där pigg och tillgänglig men med kraftfull seriositet som många börjat göra sina Langhes på senare tid. Här fullmatad med rosor, körsbär, nypon, lakritsrot och örter. Torr och stram men tillgänglig och energisk med pigg syra och utsökt balanserad längd. Unge prodigyn Nicholas i Dogliani fortsätter att göra övertygande viner från hans få rader med nebbiolo som planterades 2014 och växer i den nedre delen av familjens vingård där jordmånen till största del består av kalkrik lerjord.(Panache, 480 fl.)
Altare Langhe Barbera 2021
Från samma yngling som vinet ovan fast denna gång barbera från några rader med 63-åriga vinrankor som växer i järnrik terra rossa jord. Frisk svartfruktig nos, lätt reduktiv i inledningen. Syrlig frukt som lingon, tranbär och körsbär i en järnrik mineralitet, läskande friskt och värt något års vila för bättre balans. Nicholas är endast 27 år och den förste i familjen att göra vin under egen etikett. Familjens druvor har tidigare gått till ett kooperativ i området. (Panache, 480 fl.)
Walter Menegola Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2020
Old school Valtellina på 100% chiavennasca (m.a.o. nebbiolo) från Sassella, ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i området och som dessutom anses vara det främsta. Ljus färg med volatil syrlig inledning, rödbärig med inslag av örter, rosor och nypon. Läskande frisk syra, tvärtorra men täta närvarande och välstrukturerade tanniner. En mineralisk kick i mitten ger vitalitet till etr rödfruktigt och rosigt avslut. (Panache, 1 800 fl.)
Morellino di Scansano Roggiano Riserva 2020
Stor allokering till riktigt bra pris och även om stilen och området inte direkt är omsjunget så är det ett mycket habilt vin med körsbär och jordig mineralitet. Tät och tight, stram med tuggiga tanniner, läskande syra, syrlig frukt med kryddor, örter, anis och lakrits i avslutet. Ekologiskt odlad kustnära sangiovese från ett kooperativ grundat 1972 med 170 medlemmar och anor i hela trakten. (Hübsch Vinhandel, 10 000 fl.)
Pãcina 2015
Pãcina hör till ett eget släkte i Toscana som aldrig lämnade sin tradition. Old school sangiovese som jäser i betong och mognar på fat. De jordrika och naturliga tonerna och den höga tanninstrukturen håller kvar vid essensen av forna dagars Chianti. Brettig utvecklad mognad, tät av stall och läder, mörk frukt, skog och mark, ursprung, jord och jordbruk. Smaken är förförisk och personlig i frisk körsbärsfrukt inlindad i mognad och värme, mineralitet och vildörtigt fatigt avslut. Kanske inte för alla men för den som söker Äkta vara! (Panache, 1 200 fl.)
Leonardo Bussoletti Brecciaro 2021
Lätt reduktiv med brettig karaktär i inledningen, läder, mörk svart frukt och bär. Tight och stram, stor med tuffa tanniner, energisk syra och läskande mineralitet med fatkaraktär med kraftfull frukt, mogna körsbär och vilda örter, kryddigt avslut, torrt, strukturerat och energiskt. Leonardos vingårdar hittar vi runtom i Narni, i regionen Terni som ligger i Umbrien. Umbrien är den enda region i Italien som varken har kust eller gränsar till ett annat land. Med ett brinnande intresse för områdets inhemska druvor lägger han sitt fokus på druvor som grechetto, trebbiano och som i det här vinet ciliegiolo di narni. Med naturlig jäst och naturlig vinmakning får vinerna en balans och harmoni med ett särpräglat och personligt uttryck. (Divine, 1 800 fl.)
Real Sitio de Ventosilla La Mina Single Vineyard 2018
Tempranillo från Ribera del Duero kan vara lite tungt enligt mina sinnen, smak och erfarenheter och den här pjäsen ineder på det spåret. En doft av ceder, läder och mörka körsbär i en tight stram hållning. Smaken känns dock friskare och piggare med hög syra, läskande mörk stenfrukt, tät förvisso, men charmigt bärig. Visst, det är kraftfullt, kryddigt och tillknäppt men den kommer att öppna sig med tid och då är den här reservan lovande. (Morning Star Brands, 600 fl.)
Niepoort Lagar de Baixo 2020
Druvan Baga från Dirk Niepoorts vindpinade vingård Quinta de Baixo där både mycket gamla vinstockar och en del är relativt nyplanterat, med genomsnittet på rankorna 40-60 år. Fruktig mörkt bärig nos, syrlig frukt tight stram med ännu unga och outvecklade tanniner, skarp syra. Frukten driven av körsbär och hallon med kryddörtigt avslut som ter sig vid provningen något tillknäppt. Ett vin som bör ligga till sig ett par år för utveckling och mognad. (Wicked Wine Sweden, 1 800 fl.)
Glekhuri Saperavi Qvevri 2020
Det är alltid spännande och kul när det kommer viner från mindre kända områden. Jag har besökt Georgien och regionen Kakheti där teintur-druvan (en druva med rött fruktkött) saperavi odlas och vinifieras i stora nedgrävda ler-amforor kallade qvevris. Syrlig frukt, röd och svartbärigt med tjära och söt tobak i nosen. Smaken domineras av svarta bär och det är inte helt enkelt att förstå, även om det är intressant på många plan. Tvärtorrt och stramt, mycket syrligt med kontrasterande hög syra och underliggande mognad i frukten. Jag brottas med mina tidigare kunskaper och smakminnen av druvan och metoden och kommer fram till att även om vinet i dags dato känns något obalanserat, har det en ljus framtid för sig, den mörka druvan till trots. (Brandpartners, 720 fl.)
Ridge Pagani Ranch Zinfandel 2021
Zinfandel med femprocentiga lika andelar alicante bouschet och petite sirah från den västra sidan av Sonoma. Inte lika namnkunnigt ursprung för Ridge zinfandel som Geyserville och Lytton Springs men väl ett välinvesterat projekt i en ranch som drivs av familjen Pagani som med högt kvalitétstänk brukat marken i fyra generationer. Mjukt svartbärig nos, blåbär, fyllig och generös, välstrukturerad och balanserad. Sötfruktig smak, mörkt rödbärig med svartvinbär och blåbär, fyllig, stor och elegant med torra tanniner balanserat med vital örtighet och kryddighet i en lång koncentrerad eftersmak. (Wine Affair, 1 400 fl.)
Analemma Wines Mosier Hills Estate Trousseau 2022
Juras stolta druva trousseau från Oregon, biodynamiskt odlad och vinifierad till en syrlig frisk och rödbärig nos, piggt energisk, lätt och sådär somrigt flirtig. Ljus till färgen, spännande och läskande läckert, torrt med fin struktur och balans mellan syra och frukt av blodapelsin, vildhallon, körsbär och örter i en energisk finish. Önskar jag kunde köpa och bunkra ett gäng till sommaren, men det är lite väl pricy för det. En eller två kanske kan få komma med hem ändå! Analemma är symbolen på etiketten med samma namn som används för att visa solens position över ett helt år. Formen kan liknas vid en liggande åtta eller en evighetssymbol. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 600 fl.)
Matias Riccitelli Hey Malbec 2022
Hey Malbec, hey blålila tänder… jo, för dig med bra minne har jag minsann skrivit så vid tidigare lanseringar av denna forna charmbomb. Ett levande bevis varför malbec trivs i Argentinas jordar och varför detta vin blivit så populärt. 25 000 pavor beställda för lansering och det är inte illa även när priset stannat kvar på modesta nivå. Men är det verkligen så modest och är inköpet verkligen befogat? Vid två tillfällen har jag provat vinet som jag annars har uppfattat vitalt och livfullt. Men dessa båda tillfällen har det varit reduktivt, svartlilafruktig underton med brett, läder, stall, torrt, stramt och tight. Jag har heller inte känt igen den garderobsdammiga mineraliteten som dämpar frukten, det är inte alls som jag kommer ihåg tidigare årgångar. Syrlig frukt tighta tanniner, spretig och obalanserad. Kan något gått fel i årets batch, mr Matias Riccitelli? Eller har jag haft otur med flaskvariationer? För dig som är ett fan av Hey Malbec! bör du ju prova och få din egen version, själv är jag faktiskt lite skeptisk, tyvärr. (The Wine and Spirits Collective, 25 000 fl.)