Nyprovat tillfälligt sortiment 19 juli 2024
Lästid: 11 minuter
Julis andra lansering av tillfälligt sortimentet är ett stort släpp av kvalitativa viner. Vi har provat det mesta och valt ut det bästa allt för att ni ska kunna hitta just era favoriter. Håll till godo, gör kloka val, drick mindre men bättre och njut av sommaren!
Gå direkt till..
MOUSSERANDE VIN
Van Volxem 1900 Brut
Bubbel från Mosels He-man med örtig gulfruktig nos. Torrt, stramt och strukturerat med lätt boken äpplig frukt. Hög syra och mjuk mousse. Jag är ett större fan av Van Volxems stilla viner än detta mousserande, men det är en personlig preferens. (The WineAgency, 480 fl.)
Vincent Joudart Special Club 2019
I Fèrebrianges odlar den perfektionistiske Vincent Joudart sina åtta hektar med chardonnay, pinot meunier samt pinot noir och gör utmärkt champagne med fin balans och renhet. Med stor del blå druvor och lång lagring gör han fylliga viner med mycket karaktär. I denna Special Club bjuds vi en lätt brödig nos med gula kex och vit nougat. Friskt, syrligt och energiskt, läskande, gulfruktigt och charmigt. Special Club står för lyxcuvéer från små odlare i Champagne i en sammanslutning som utmanat de stora husen sedan tidigt 70-tal. (ChampagneHuset, 2 400 fl.)
Taittinger Brut Millésime 2016
Stor och elegant med charmig personlighet. Äpplig med citrus, nougat och ljust rostbröd. Fyllig och krämig med mjuk mousse, mineral, sälta och sprittande energi. Ung frukt, hög syra, torrt, strukturerat och väldigt gott! Årgången 2016 drabbades av både hagel och frost, så skörden blev reducerad, men kvaliteten är utmärkt. Egendomen är familjeägd sedan 1734 men huset grundades först 1934 och består i dag av några av de bästa premier cru och grand cru i Champagne. (Wine Affair, 1 440 fl.)
Maria de Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature Organic 2018
Ekologisk Cava med tydliga toner av grapefrukt, citrus ich äpple, enkel men med viss mognad. Syrlig frukt och avslutande grapefruktsbeska. (Concealed Wines, 5 000 fl.)
Raventós i Blanc De Nit 2022
Cava från Conca del Ríu Anoia, med en lätt gyllene tintad färg. Brödig och rödbärig nos, äpple, citrus och skalbesk blodgrapefrukt. Vass mousse och mineralrik finish. (Lively Wines, 3 600 fl.)
VITT VIN
Sybille Kuntz Riesling Qualitätswein trocken 2023
Biodynamiskt naturligt hantverk från mästarinnan Sybille Kuntz och hennes yngre garde av vinstockar (snitt 40-åriga) i Mosel. Aromatiskt av citrus, päron, gul stenfrukt, mineral och kerosen. Läskande frisk syra, full av energi och driv i frukten med lätt grapefruktig skalbeska i avslutet. (Divine, 4 800 fl.)
Sancerre Côte de Champtin Blanc 2022
Klassisk och stilren Sancerre med ren sauvignon blanc-frisk och torr mineraliskt gulfruktig nos. Gröngulfruktig med stram, tight och hög syra. Fyllig med torr finish. Ett elegant vin där syrlighet och friskhet är balanserat med ren mineralisk fräschör. (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
André et Michel Quenard Chignin Bergeron Les Terrasses 2022
Mineralisk alpbäcksläsk med doft av gula blommor och gul frukt. Bergeron är det lokala Savoie'anska namnet i Chignon för druvan roussanne. Läskande frisk och energigivande porlande mineralitet, gul frukt med gröna inslag, pigg och fyllig, tät och torr. (Panache, 1 200 fl.)
Château de Rochemorin Blanc 2020
Sauvignon blanc från Pessac-Léognan från anrikt och välrenommerat vinhus i Graves. Gul frukt, örter, grönt gräs, svartvinbärsblad och fläder. Torrt stramt och energiskt, fylligt och välstrukturerat torrt med mineralisk finish. Finfint exemplar av vad sauvignon blanc från Bordeaux har att erbjuda. Egendomen Château de Rochemorin består av 21,5 hektar vinodlingar. Slottet har tidigare ägts av filosofen och författaren Charles Louis de Secondat – Baron de Montesquieu (1689-1755) Idag drivs egendomen av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. (Vinunic, 1 200 fl.)
Masseria Li Veli Askos Verdeca 2023
Krispigt vitt från Salento i Apulien med flirtig nos av citrus, apelsinmarmelad, lemoncurd, vingummi och salt mineralitet. Läskande frisk av äpple och citrus, hög piskande snärtig syra, koncentrerad fyllig och fet textur med en torr grönkartig örtig finish. (Hermansson & Co, 1 200 fl.)
Penfolds Max's Chardonnay 2023
Ett hyllningsvin till Max Schubert, Penfolds första vinmakare, där vi bjuds en klassisk aussie-chard, från Adelaide Hills. Gul chardofruktig nos, brynt smör, vanilj och örter. Stort energiskt, syrligt och välbalanserat, mycket välsmakande och prisvärt. (Vinunic, 7 200 fl.)
ROSÉVIN
Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé 2023
Ekologisk och tämligen enkelspårig men välsmakande rosé på en blend av 40 procent grenache, 30 cinsault, 15 syrah, fem mourvèdre och tio vermentino. Fyllig, fruktigt rödbärig och örtkryddig i en nästintill artificiell sötfruktig finish. (Philipson Söderberg, 1 200 fl.)
Kim Crawford Marlborough Rosé 2023
Nyzeeländsk pinotrosé med bärig doft och smak av jordgubb, hallon, smultron, persika och rabarber. Stramt och torrt, läskande friskt men rätt intetsägande. (Philipson Söderberg, 4 800 fl.)
RÖTT VIN
Château la Cabanne Pomerol 2018
Rödpangigt från Pomerol och Jean-Pierre Estager en 94 procentig merlot med resterande dash cabernet franc. Mogen, mörk och svartfruktig med toner av läder och stall, ceder och örter. Stort och stramt med inslag av ekfat, vanilj, svart frukt och örter. (Philipson Wine, 3 000 fl.)
Domaine Grosbois Chinon Gabare 2022
Ekologisk odlad cabernet franc, vackert mejslat till en dynamisk urkraft från händerna på Nicolas Grosbois. Djup mörk färg, grönörtig och svartbärig nos, tät och fokuserad, stort och rikt, komplex och energiskt med orra tanniner, frisk syrlig frukt och oändligt lång eftersmak. (Panache, 1800 fl.)
Fattoria del Pino Brunello di Montalcino 2019
Jupiters blod och mogna körsbär, jord, mineralier och örter. Tät och tight med generös frukt läskande frisk syra och koncentrerat, stort och elegant med rustik charm. Fattoria del Pino drivs av naturkraften Jessica Pellegrini och egendomen föddes så sent som år 2000 och första årgången var 2010. Jessica har totalt sex hektar vinmark fördelade på en hektar i Brunello, 1,5 hektar i Rosso di Montalcino och 4,5 i hektar IGT. (Panache, 600 fl.)
Ciacci Piccolomini Rosso di Montalcino 2022
Ciacci Piccolomini behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt, även i deras lite enklare Rosso så bjuds det hög kvalitet som slår många Brunellos i området. Körsbär och körsbärskärnor, jord och örter. Stort komplext, energiskt och torrt med täta mogna tanniner, syrlig frukt och lång jordig mineralisk eftersmak, rustikt och elegant. (Tryffelsvinet, 1 800 fl.)
Marchesi Mazzei Vicoregio 36 2020
Gran Selezione från Castelnuovo Berardenga och anrika Marchesi Mazzei som förfogar över välrenommerade vingårdar både i Toscana och på Sicilien. Svart och rödfruktig bärighet i nosen, jordig och träig fatkaraktär med vilda örter och jupiters blod i venerna. Stort och expressivt, elegant med rustik touch, grusigt och torrt, örtig och jordigt, körsbärsfruktigt och syrligt med dämpad fatinfluens. (Vintedge, 480 fl.)
Bindi Sergardi La Ghirlanda Chianti Classico 2022
Charmig sangiovese från en vingård belägen i en skog, även den i Castelnuovo Berardenga. Svartfruktig med jordig mineralitet och gröna vildvuxna örter. Syrligt fruktigt och greppiga tanniner och jordig mineralitet ger ett rustikt utryck i elegansen från frukten. Egendomen förskaffades av Niccoluccio Bindi 1349, samma år som digerdöden bröt ut i Norge, bara för att ge lite perspektiv på historien. (Vinoliv Import, 8 400 fl.)
Le Ragnaie Troncone 2022
Sangiovese från olika lägen i Montalicino, Toscana. Generisk rödvinig nos, enkel men med driv i frukt och syra, läskande och frisk, körsbärsfruktig och jordigt mineralisk med torra unga tanniner. Alla husets viner får lång tids skalmaceration på betong och lagras sedan på stora slavonska ekliggare, så kallade botti. (Brix Wine Consultants, 3 000 fl.)
Lamoresca Rosso 2022
Ekologiskt naturvin från Filippo Rizzo i Catania på sydöstra Sicilien med Etna endast som referenspunkt i horisonten. Syrlig rödbärig nos, parfymerad av florala rödblåblommiga toner, rosor och viol. Lätt spritsig och volatil, med smaker av tranbär, lingon, odon och blåbär. Torrt med torra tanniner, frisk syra och hög klunkabilitet. (Vin & Natur, 1 404 fl.)
Finca Biniagual Negre 2020
Cabernet sauvignon, manto negro och syrah från Binissalem på Mallorca. Rödvinig nos, röda och svarta bär, energiskt och fruktigt med ekfatstoner, rökiga och toastade fat, tomatstjälk och grusväg. (Winestyle Nordic, 2 400 fl.)
Robert Hall Paso Robles Cabernet Sauvignon 2021
Ett stort och elegant vin som har sin naturliga plats vid sommargrillen. Svartvinbär, mörka plommon, björnbär, örter och fat. Pompöst och kraftfullt med toner av vanilj, svarta bär, örter och kryddig pepprighet i avslutet som är fokuserat och långt. (The Wine Team Global, 6 000 fl.)
Fincas Patagonicas Zolo Reserve Cabernet Sauvignon 2021
Fincas Patagónicas har sin hemvist i Uco Valley, cirka sju mil söder om staden Mendoza. Företaget ägs av Patricia Ortiz, vars mamma kommer från Sverige. Vinmakare på Fincas Patagónicas är Fabian Valenzuela. Cassis med örter och kryddor, bläck, oliver och tobak. Driven och energisk med fyllig kropp och torr mineralisk finish. På med Patagoniakepsen och sätt igång grillen. (The WineAgency, 7 200 fl.)
Riccitelli Wines Kung Fu Malbec 2023
Riccitelli Wines är en seriös och väl ansedd producent som i en relativt ny svit presenterar en tillgänglig och ungdomlig trio viner från Cuyo som de kallar Kung-Fu (inte att förväxla med Charles Smiths Kung Fu-Girl). Svartlila med syrlig smak av grusväg och blyerts, blå och svartbärig, torrt, stramt och tannintätt. (The Wine and Spirits Collective, 5 040 fl.)
Riccitelli Wines Kung Fu Criolla 2023
Lokala druvan criolla i naturlig tappning. Brettig reduktiv nos, sursyrlig frukt, tight stram och ogin, inte helt balanserat, men kanske något för den som söker lite ungdomligt bus och naturligt stök i sommar. Firman ägs och drivs av Matias Riccitelli och grundades 2012. Matias är också vinmakare. Assisterande vinmakare är Gabriela Lombardi. Vinserien Kung Fu är firmans satsning på naturviner. (The Wine and Spirits Collective, 960 fl.)
Logan Weemala Pinot Noir 2023
Härlig svalodlad pinot noir från hög höjd i Orange, med frisk parfym av syrliga jordgubbar och vilda smultron till otroligt bra pris! Aromatiskt driven, bärig, örtig och fatkryddig, Läskande frukt, hög yra och energiskt med torra tannier och svartfruktig finish. Peter Logan, som också är vinmakare, driver vineriet tillsammans med sin fru Hannah. Egendomen omfattar 102 hektar och ligger i distrikten Orange och Mudgee. (Johan Lidby Vinhandel, 19 800 fl.)
Moss Wood Amy´s 2022
Cabernet sauvignon, merlot, malbec och petit verdot i en blend som på pappret låter tyngre än vad det i glaset är. Friskt och fräscht med blåbärs och svartvinbärstoner i nosen. Fylligt men med elegans och flärd, fruktigt svartbärigt och energiskt med torra lätt grusiga tanniner, grusig är även mineraliteten som hänger kvar tillsammans med en distinkt och välplacerad träighet. Ett charmigt vin som snärjt vinälskare och professionella vinprovare i åratal! Även om det normalt sett inte är en vinstil jag brinner för så är det alltid en uppenbarelse för hur gott bra makat vin, oavsett ursprung och druva, verkligen kan smaka när passion, dedikation och kärleken till naturens väsen råder. Familjevineri som firade ett halvt sekel förra året och där en flaska Moss Wood Cabernet Sauvignon från premiärårgången 1973 blev den då dyraste enskilda flaska australiensiskt vin, 2007, som någonsin sålts på auktion, vilket kom att befästa firmans position i den absoluta toppen i landet och ytterligare stärka vinernas rykte även internationellt. (Quaffable Wines, 1 200 fl.)
Heartland Director's Cut Shiraz 2021
Brainchild av Ben Glaetzer och Nick Keukenmeester med druvor från äldre vingårdar i Teangi och Pasquin i Langhorne Creek. Mörka körsbär, eukalyptus och mynta i nosen. Tät fruktig och mörkt bärig, choklad, kakano tobak, tyngd och kraft, chocolate-cherry i finish. (Solera/Prime Wine, 7 200 fl.)