Nyprovat – Tillfälligt sortiment 22 mars 2024
Lästid: 14 minuter
Det är en något skralare lansering av antalet viner i fredagens lansering. Kvalitet saknas det däremot inte. Ett vin som jag sett framemot sedan förra årgången, Jean Foillard's Morgon Côte du Py 2022, som skulle ha lanserats nu på fredag, har tyvärr flyttats fram till den 12 april. Men det finns en del annat gott att finna, så in och sök bland vintipsen, jag har provat det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
NYPROVAT – TILLFÄLLIGT SORTIMENT PÅ SYSTEMBOLAGET FÖR FREDAG 22 MARS
Webblanseringen den 21 mars är liten men naggande god med ett kanonvin från Ziereisen, Paolo Scavinos vingårdsviner, vitt och rött från Littorai och Podere Il Carnasciales Il Caberlot.
Ej provade drycker i fredagens tillfällig sortiment som jag ändå vill tipsa om, baserat på producentkännedom, är Pomologik som släpper två spännande cider, Gravensteiner och Wassail.
VITT VIN
Eva Fricke Kiedrich Riesling Trocken 2022
Ekologiskt odlad toppenriesling från byn Kiedrich i Rheingau, som även gett namnet till vinet. Stenfruktig nos med smak av päron, krusbär och mineral. Svalt och läskande friskt syrligt och välbalanserat. Vingårdarna är ekologiskt certifierade sedan 2016 och Fricke har även börjat odla vissa vingårdslägen enligt biodynamiska principer. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Weingut Tement Kalk & Kreide Eko Sauvignon Blanc 2022
Biodynamisk sauvignon blanc från intressant producent i Südsteiermark. Fyllig aromatik av krusbär, svartvinbärsblad och fläder, mineralisk krita och kalk, torrt men fruktigt och spännande vibrerande energiskt. Krusbären finns även i smaken som är mer örtig och grönbladig med svarta vinbär. Skulle egentligen lanserats 1 mars, men flyttades. (Carovin, 3 600 fl.)
Domaine de Reuilly Les Pierres Plates 2022
Ekologiskt sirligt syrlig och frisk sauvignon blanc från området Reuilly som ibland kallats a poor man’s Sancerre, men här råder inga tvivel om att det är mycket mer än så vi har att göra med. Fruktig nos av gul stenfrukt, citrus och mogna gula äpplen, örtigt och fylligt med fet textur i en kryddigt nyanserad finish, lång och koncentrerad. Denis Jamain odlar biodynamiskt i fossilfylld och mineralrik jord. (Giertz Vinimport, 10 800 fl.)
Joseph Drouhin Pouilly-Vinzelles 2020
Väl ansedd producent med ett vin från hippa Mâconnais i Bourgogne. Gulfruktig med hög syra och koncentrerad frukt, äpplig och stenfruktig med örter, vanilj, kokos och ananas. Energiskt och välbalanserat med elegant finish och lång mineraliskt tintat eftersmak. Ett mycket charmigt vin till otroligt bra pris kontra kvalitet. Familjen Drouhin har gjort vin sedan 1880 och idag är det Véronique Drouhin som är huvudvinmakare. Här odlas alla deras egna vingårdar biodynamiskt där endast naturliga produkter får användas med den största respekt för jorden, vinrankan och miljön. (Provinum Vinhandel, 1 950 fl.)
Domaine des Marrans Beaujolais Blanc 2022
Stenmineralisk nos, grusdammig gul frukt, fyllig och energisk med tät frukt, stor och sötfruktig av ananas, citrus, äpple och hö med lätt eksmak i avslutet. Chardonnay med fint snitt från en familj med lång vintradition i Beaujolais. Och även om de är mer kända för sina röda stilrena och platstypiska viner är deras Beaujolais Blanc att räkna med. (Vintrio Wine, 840 fl.)
La Mateo 2021
Vit Rioja är på mångas läppar nu och inte undra på det när det levereras med både historisk koppling och modern touch. Syrlig gulfruktig nos med smakinslag av fat, kokos, ananas, exotisk frukt, vanilj och brynt smör. Tempranillo blanco från händerna på vinmakaren Mateo Ruiz Moreno, sjunde generation i familjen, från gamla stockar på hög höjd i Aldeanueva de Ebro. (WineWorld, 6 000 fl.)
Hacienda Las Cañas Blanco 2021
Listán blanco från norra Teneriffa, Kanarieöarna och vinodlardalen Valle de la Orotava. Vingårdarna ligger på vulkanen Teides sluttningar cirka 800 meter över havet. Här växer vinrankorna oympat, det vill säga på sina egna rotstockar. Reduktiv, krutrökig nos med inslag av gul frukt och diesel. Smaken är fyllig, gulfruktig av ananas, citrus och mogen mango. Texturen är fet och varsamt rundad i ett varmt sötfruktigt umamistinnt avslut. (Wine Group Sweden, 900 fl.)
Viña Somoza As 2 Ladeiras 2022
Valdeorras godello-energi, aromatisk av gul frukt, örter och fat, tät fyllig och elektrisk med balanserad syra i ett nötigt avslut. Kallmacererat och spontanjäst på franska ekfat och foudres. Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården där man har man anammat principen ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska metoder utan att ännu ha ett certifikat. (Tryffelsvinet, 600 fl.)
Fox Run Riesling 2021
Sötfruktig reisling från kalkrika jordar i Finger Lakes upstate New York. Nosen full av päron och persika, vagt av petroleum och kerosen. Torrt och friskt med lätta tanniner och nätt men lite malplacerad och obalanserat sötma. Goda intentioner, välgjort och intressant, men ibland måste man vara ärlig, och även om det är ett spännande område för riesling, så är det inte ett vin från mammas kök. Med det sagt, kul att prova nya områden och om du dessutom blindprovar vänner på vin har du en stark joker! (Lively Wines, 3 600 fl.)
Paracombe Sauvignon Blanc 2023
Driven sauvignon blanc med smakmarkörerna i fullständig balans från en topp-producent från Mount Lofty Ranges i Adelaide Hills. Väldoftande aromatik av grön frukt, päron och lime, välbalanserat och friskt med läskande syra, tät frukt, energiskt och elektriskt på tungan. Paracombe gör eleganta och rena viner som är en fröjd att dricka, Stelvin-skruvkapsyls-kompatibelt även för viss lagring. Generös allokering + kanonpris = bra köp! (Johan Lidby Vinhandel, 6 000 fl.)
Wirra Wirra The 12th Man Chardonnay 2022
Även detta från Adelaide med på en annan druva, chardonnay och med skruvkork som sig bör. En ny bekantskap för mig. Jag kan inte erinra mig att jag provat något från Wirra Wirra tidigare så inga gamla referenser gör sig besväret. Nötig smörig doft över gul frukt, örter, nötter, syrlig hög syra som skär fint genom en fet textur av gräddigt rökig och vaniljsmakande fatkaraktär. Stort, eget och fylligt, ett kul vin, även om det inte faller in i min kravlista på köp! (Carovin, 1 200 fl.)
SÖTT VIN
Piero Gatti Moscato 2023
Från Piemonte med kvinnlig fägring och ett familjevineri som gör mer väsen av sig än enbart denna underbara nektar. Sötfruktig med lätt brus på tungan, söt med fina toner i balans, gråpäron, melon och litchi. Supersmarrigt helt enkelt och söta viner dricker vi såklart väl kylt till påsk och en Colombakaka (eller till det välfyllda påskägget...), blir det någon flaska över så spar den till årets första jordgubbstårta. Inte ofta man köper sött vin på det här sättet men det blir vanligare och vanligare och bättre och bättre. (Panache, 3 600 fl.)
ORANGEVIN
Maturana Naranjo 2022
Skalmacererad torontel, jäst och lagrad i betongägg, Från Maule med gyllenrödrosa färg, en syrlig nos av persika, aprikos, paraguayo och örtschampo, helt torr med strama tanniner, grapefruktbeska i ett örtigt och eldigt lite spretigt och stökigt avslut. Är det en bra deal för 231 kr? Nja, i det här fallet så är det absolut ett rent och schysst vin, med bra standard. Men med tanke på vad man också kan få för samma prislapp kan det te sig omotiverat. Med det sagt, och jag har pratat med flera naturliga producenter i området och det kostar pengar att odla vin där de är, med gamla vinstockar och hot från staten om omplantering av vinrankor till eucalyptus och pine trees, så fortsätt att stötta Chiles vinskatt, den som är ärlig och unik. (Segerstrom Wines, 720 fl.)
RÖTT VIN
Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2021
Ekologisk platstypisk cabernet franc i aromatisk inledning av mörka bär, körsbär, gröna stjälkar och kolstybbig mineralitet. Smaken följer i samma spår, mörkbärig mogen frukt och grönkvistigt örtig med grusig mineralitet. Tight stram och energisk med hög syra, torra tanniner och grönbesk paprika som finish. Gott redan nu men desto bättre med ett par års med lagring. Köp en och prova nu och köp en för hyllan, det är prisvärt på en stor allokering – for the love of Chinon! (Tryffelsvinet, 9 600 fl.)
Domaine Catherine et Pierre Breton Bourgeuil Nuits d'Ivresse 2021
Nuits d'Ivresse är en naturlig och osvavlad cabernet franc som var paret Bretons första helt sulfitfria vin, och som dessutom fyller 30 år i år. Mörkt bärig, något varmfruktig och örtig som gröna kvistar på våt grusplan om våren i en juvenil energi av febriga druckna nätter. Drick svalt, nu på direkten i giriga klunkar ur stora kupor. (Panache, 1 440 fl.)
Domaine des Marrans Chiroubles Aux Côtes 2022
Ungdomlig nos med blåfriska och lila toner av blåbär och körsbär. Tight, stram och flirtigt ungdomlig med torra tuggiga tanniner, hög frisk syra och syrlig frukt i en örtig och mörkbärig finish. Chiroubles är en av tio byar i distriktet Beaujolais som har rätt till en egen ursprungsbeteckning. Druvorna till detta kommer från vingårdsläget Les Côtes som omfattar 3,5 hektar. Odlingarna ligger på 400 meters höjd och vetter mot öst och sydöst. Vinrankorna är 50 år gamla. (Vintrio Wine, 1 800 fl.)
Vignobles Bossuet-Hubert Energies 2021
Ekologiskt odlade druvor efter biodynamiska principer från Blaye, Côtes de Bordeaux där merlot, malbec och cabernet sauvignon utgör blenden som vinifierats och lagrats på amforor. Svartfruktig, koncentrerat tight stram och energisk med mjuka tanniner, läskande fräschör och mineralisk finish. Från samma producent som även gör Sverige-populära Château Peybonhomme-les-Tours som lanseras med sin nya årgång i april. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)
Confidences de Prieuré-Lichine 2021
Haut-Médoc, Margaux och Cantenac är adresserna och således dominerar druvan cabernet sauvignon som trivs extra fint här. Tjugo procent består dock av merlot för den fina blendkonsten och balansens skull. Mörkt rödfruktig med inslag av ek, ceder och läder, svartvinbär, körsbär och blyerts. Torr, stram och syrlig frukt med tuggiga tighta tanniner och rökiga ekfat i ett gröntintat örtigt avslut. (Domaine Wines, 3 300 fl.)
Les Celliers d'Orfée Cuvee Sextant 2021
Sextanten från Corbières är tillbaka med fyllig tät aromatisk doft av ceder, ekfat, trä, gröna kvistar och svart frukt. Smaken bjuder vidare av svartvinbär och vanilj. Torrt och stramt men stort och elegant och kanske lite vilt spretigt ungdomligt än. Hälften syrah och hälften carignan från välrenommerade kooperativet Celliers d’Orfee som låtit hela druvklasar jäsa i en så kallad kolsyrejäsning. Vinner absolut på luftning eller lagring. (Swedish Wine Cellar, 13 500 fl.)
Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc 2019
Det är bara veckor sedan den gode Enrico lämnade jordelivet och gav sina döttrar Elisa och Enrica arvet av en mästare. Från en unik vingård med tight, stor och kraftfull Barolo-energi, inte utan finess och komplex elegans. Ännu ung men otroligt lovande. Grusigt mineralrik med läskande fräschör i balans med en stram och hård struktur i ett torrt örtigt och mörkbärigt avslut. Druvorna till detta vin kommer från den 2,5 hektar stora vingården Bric dël Fiasc som ligger i Castiglione Faletto. Vingårdsläget Fiasc är ett så kallat MGA (Menzioni Geografiche Aggiuntive). (Tryffelsvinet, 360 fl.)
Feudi di San Gregorio Lacryma Christi del Vesuvio Rosso 2022
Ett vin namngett efter kristi tårar över att Lucifer fallit från himlen. Tårar som sägs ha förärat Vesuvios sluttningar med extra bördig jord. Det är också en napolitansk typ av vin, som arkeologer har upptäckt är den närmaste motsvarigheten till det vin som druckits av de gamla romarna, detta efter att ha noggrant analyserat mikroskopiska rester kvar på kranarna på faten man funnit från romarriket. Piedirosso och aglianico från en av de stora spelarna i lilla Kampanien. Enkel rödblåbärig ung ton, syrlig frukt i nosen. Mörka bär, svart frukt, unga toner, grusig mineral, örtiga fattoner, tighta tanniner, läskande syra, torrt och stramt med blåfruktig finish. Vinner mycket på några timmar i karaff eller med några år i källaren. (Spendrups/Spring Wine, 9 600 fl.)
Arianna Occhipinti Siccagno 2020
Ariannas hundraprocentiga Nero d’avola har tidigare varit lite väl kärv i mitt tycke, speciellt i förhållande till hennes andra viner. Nu med explosiv parfym av svarta bär, örter och mineral. Stram och tight med josigt läskande syrlig frukt, torrt med strukturerad energi och robust girl power. En kanonårgång där vi i Sverige kan skatta oss lyckliga över att importören var så tidiga med att ta in Ariannas viner, som annars är oerhört hårt allokerade världen över. (Wine Trade, 1 668 fl.)
Failla Olivet Ranch Pinot Noir 2021
Elegant med stilfulll finess, delvis jäst med hela klasar och lagrad i tolv månader på ekfat. Jordgubb, sandelträ och örter i både nos och smak. Stort, energiskt och komplex med otroligt balanserad munkänsla och balans. Ett riktigt gastrovin! Vinmakaren Ehren Jordan jobbade länge som vinmakare hos Turley men vinerna han gör med Failla är inkommensurabla, rent stilmässigt, med hans tidigare arbetsgivares uttryck. Kuriosa: 2011 fick Ehren Jordan möjlighet att över Olivet Ranch. Vingården ligger på Olivet Road i Santa Rosa, precis intill vingården Olivet Lane, som är känd för att ha producerat några av de första vinerna av pinot noir i Russian River Valley. (Quaffable Wines, 240 fl.)
Dandelion Vineyards Firehawk McLaren Vale Shiraz 2021
Charmig shiraz från en av Australiens mer välkända kvinnliga vinmakare, som det dessutom haglat priser och utmärkelser över. Aromatisk av svartvinbär och örter. Tight och stram med fatinfuserad strukturell elegans där svart frukt, eucalyptus och mynta välsignar det annars köttigt animaliska intrycket. Välbyggt med ryggrad av torra mogna tanniner i en aptitlig skalbesk, nästan bitter frukt i avslutet. (Tryffelsvinet, 8 100 fl.)
Dandelion Vineyards March Hare of the Barossa Mataro 2022
Här från samma producent som ovan, en ren mataro, lokalt namn för mourvèdre eller monastrell med mineralisk stenkross och frisk mörkrödbärig och örtig med mynta och eucalyptus. Torr och stram med syrlig koncentrerad mörk frukt där en viss fatkaraktär i backspegeln ger ett torrt och soligt avslut. (Tryffelsvinet, 5 400 fl.)
Prophet's Rock Rocky Point Pinot Noir 2022
Klassiker från Central Otago med reduktiv inledning med en underliggande förtjusande parfym av jordgubb, körsbär, sandelträrökelse, cederfat, tujahäck, örter och hint av rök och gasolin. Välbalanserat mellan ljuv syra, pigg frisk frukt och energisk textur, med drag i allt - riktigt snyggt och ett fantastisk vin för den som vill prova nyzeeländskt pinot noir av världsklass – likväl för den som ännu, om det finns någon, inte är övertygad om druvans förträfflighet. (Provinum, 2 400 fl.)
Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2022
Prisad pinot från välrenommerad producent i Wairarapa i Martinborough. Jordgubb och vildhallon, sandelträ och örter med läskande syra, torr och stram textur, lätta tanniner och ett mineralisk friskt körsbärsfruktigt avslut. Det är ingen hemlighet att Ata Rangi är vida kända över världen för sin sauvignon blanc men deras pinot noir ligger inte långt efter och med ett urval från en del av de äldsta vingårdarna i Martinborough, planterade med den mytomspunna abelklonen, tagen från Bourgogne under mitten a 70-talet, gör man även rött vin av högsta klass. (Vintedge, 600 fl.)