Nyprovat tillfälligt sortiment 22 november 2024
Lästid: 19 minuter
Nyprovat tillfälligt sortiment 22 november 2024 består av 40 viner varav hela 29 av dem är röda. Senhösten och förvintern är verkligen de röda vinernas högtid. En stor andel kommer från Europa men även USA, Sydafrika och Nya Zeeland bidrar med intressanta flaskor. Läs noga, gör dina val och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 21 november kommer med enbart fyra artiklar från två producenter, tre av dem är från Cavalotto och ett från Domaine Robert Chevillon. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att prova något av vinerna på förhand, men Cavalotto är en storfavorit sedan tidigare.
NYTT från Systebolaget: Webblanseringen som är planerad till den 21/11 kommer flyttas fram till den 28/11 på grund av tekniska problem.
Nyprovat tillfälligt sortiment 22 november 2024
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte heller haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, och de är följande:
Fogliati di Annalisa Chiappa Barolo Bussia 2020
Tenuta San Guido Guidalberto 2022
MOUSSERANDE VIN
De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2017
Kooperativet Union Champagne består endast av medlemmar med minst Premier Cru-klassade gårdar. Varumärket De Saint-Gall står bakom denna Grand Cru årgångs-chardonnay med brödig autolytisk nos av nougat och mogna gula äpplen. Krämig och fyllig mousse, hög syra i fin balans med övriga delar. Texturellt och strukturerat. En mycket trevlig Blanc de Blancs som gjord för nyårsskålen. (Premiumpartners, 3 600 fl.)
Pepperjack Sparkling Shiraz
Spritsig Barossa Valley shiraz där delar av basvinet lagrats en tid på nya ekfat. Ungt, svartfruktigt och bärigt i nosen med inslag av smörkola och fudge. Söt munkänsla, lätt överdrivet och kvalmigt. Inte min bag direkt men kul för den som gillar området och druvan och är tillräckligt nyfiken på fenomet Sparkling Shiraz. (Treasury Wine Estates, 5 400 fl.)
VITT VIN
Balthasar Ress Rheingau Riesling Feinherb 2023
Ekologiskt blend av riesling från flertalet av egendomens vingårdar med mjukt gulfruktig nos, stenfruktig av plommon och aprikos med fräsch mineralism. Fyllig mjuk och mogen frukt, citrus och apelsin, örter, mineralitet och sälta. Feinherb är en synonym för halbtrocken (halvtorrt), ett uttryck som används för att beskriva vinets upplevda grad av sötma. (Sophronie Wines, 9 000 fl.)
Weingut Tement Ried Grassnitzberg Sauvignon Blanc Riff 2021
Ekologiskt vingårdsvin från Südsteiermark där österrikisk sauvignon blanc trivs som allra bäst. Inbjudande aromatisk av svartvinbärsblad och gul stenfrukt. Frisk fräschör, hög syra balanserat och energiskt med djup koncentration och lång eftersmak präglad av varm citron, svartvinbär och aprikos. Mycket elegant och friskt med en subtil mineralitet och en aptitretande avslutning. Vingården planterades av Josef Tement på 1950-talet och har sedan dess varit i familjens ägo. Belägen i en sluten dal på 300–420 meters höjd över havet, med syd-sydöstlig exponering. Området kännetecknas av sandig-lerig korallkalkstenjord, som är en kvarleva från Paratethys-havet. Regionen är unik för sina särskilt kalla nätter, vilket bidrar till eleganta viner med örtiga och mineraliska toner samt en distinkt sälta. (Vinum Alpes, 360 fl.)
R. Dubois & Fils Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2022
Klassisk stram vit bourgogne med smörig nos, brynt och vanilj-infuserat, nötter och gul frukt. Tät och fruktig med fyllig fet textur, vanilj, smör och läskande frisk syrlig gul frukt i en citruspigg och mineralisk finish. Syskonparet Béatrice och Raphaël Dubois driver idag familjegården som omfattar cirka 21 hektar. (Robert Rask Vinhandel, 1 200 fl.)
Bisci Vigneto Fogliano 2021
Ekologiskt från Verdicchio di Matelica i Marche med friskt syrlig gulfruktig doft. Mineraliskt, stramt och syrligt med fyllig kropp och örtigt kryddigt finish med pigg aptitretande sälta. Tänk saltstänkta betongpirer i solen på en liten strandpromenadsbar med en skål vongole framför dig. (Picky Drinks, 1 200 fl.)
Roda I Blanco 2021
Exklusiv vit Rioja av viura samt mindre delar malvasía och garnacha blanca, vinifierat och lagrat ett och ett halvt år på franska ektunnor, så kallade bocoys. Därefter följde ytterligare ett och ett halvt år på flaska. Gul frukt, trä och örter som doftintryck. Fylligt och kraftfullt med energi och driv. Fet textur, krutrök, stenkrossad mineralitet, örter och gul frukt. Stort, komplext och långvarigt. (Solera, 420 fl.)
Balfour Skye's Chardonnay 2022
Chardonnay som är uppvuxen ur brittisk lera i Kent och som lagrats nio månader på ståltank tillsammans med jästfällningen. Gul stenfrukt, plommon, krikon med fyllig fetma i kroppen som skärs sönder av knivsudssvass syra, hög mineralitet och läskande fräschör. Avrundningen är citrusfruktig och lätt vitblommig. Balfour Winery grundades för 22 år sedan och är en av Englands främsta vinproducenter och en pionjär både för traditionellt mousserande vin enligt den klassiska metoden och för en ny våg av engelska stilla viner. Med en produktion på över 400 000 flaskor av både stilla och mousserande vin per år har Balfour etablerat sig som en av de mest respekterade och ansedda vingårdarna i England. Här kombineras vinproduktion i världsklass med en innovativ anda. Vinmakare är Fergus och Owen Elias. (Vinunic, 3 600 fl.)
RÖTT VIN
Joseph Drouhin Beaune Premier Cru Cras 2018
Aromatiskt av körsbärsfrukt och röda bär, sandelträ och mogen jordgubb. Tätt energiskt fruktigt och koncentrerat, texturellt och elegant strukturerad energi med mjuk len frukt, välplacerad rostad fatkaraktär, friskhet med torra tanniner och en lång greppigt örtig eftersmak. Under de senaste 140 åren har Maison Joseph Drouhin varit i händerna på familjen Drouhin. Idag står den fjärde generationen vid rodret, animerad av samma passion som inspirerade företagets grundare och stilen är en kombination mellan karaktär, balans och harmoni. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)
Domaine Courbis Saint-Joseph Les Royes 2022
Charkig nos med brinnande glöd, grafit, viol och blå frukt. Jordig mineralitet, chark, örter och kryddig svartpeppar med mjuka mogna tanniner, koncentrerat mineralisk. Torrt stramt och stort med bjussig svart frukt, rostade fattoner, chark och köttig animalitet i avslutet. Det är en Saint Joseph i Hermitage-stil med medelfyllig kropp i en sömlös och elegant känsla. (Philipson Wine, 240 fl.)
Château de Braude Haut Médoc Cru Bourgeois 2021
Bordeauxblend av 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot från västra stranden och Margaux. Initialt en blyg nos av svartvinbär, plommon och läder. Stramt med torr tanninstruktur, svartvinbärsfruktigt och örtigt kryddigt utan att ta ut svängarna allt för mycket - helt OK för sitt pris. Första årgången lanserades 1984 och 2003 blev gården klassad som Cru Bourgeois. Egendomen omfattar cirka åtta hektar och den årliga produktionen är 36 000 flaskor per år. (Stellan Kramer, 8 000 fl.)
Château Sociando Mallet 2020
Mer Bordeaux men här en kritikerhyllad och stilren Haut-Medoc-blend av 53 procent merlot, 46 procent cabernet sauvignon och en enstaka procent cabernet franc, redo för lagringshyllan. Stort, pampigt och stramt, men ännu ungt. Svartvinbär och creme de cassis-toner, aromatiskt och energiskt. Voluminöst, stort, kraftfullt och elegant med flamboyant yviga gester, och koncentration i avslutet som är både komplext och mångfacetterad. (Vin Selekt, 2 400 fl.)
Elio Grasso Dolcetto d'Alba Dei Grassi 2023
Gianluca Grassos tolkning av familjens dolcetto är klassisk med djupt fruktig och rödbärigt parfymerad nos. Syrligt fruktig av söta röd bär, sura körsbär, moreller och örter. Driv i syran som är både läskande frisk och hög, med pigg bärighet och torra mjuka tanniner där allt rundas av med rosor, örter och söta körsbär. (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2023
Rosor, körsbär, viol och örter i nosen. Köttiga körsbär, stort generöst varmfruktigt med torra strama tanniner, syrligt hög syra och komplext-extra allt. En mini-barolo från ett familjeföretag som med kontroll över alla delar från vingårdsarbete till vinifikation och försäljning gör hantverksmässiga viner med fokus på druvorna och respekt för naturen. Idag i händerna på sonen Gianluca som odlar och vinifierar de, för området, klassiska druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
La Spinetta Langhe Nebbiolo 2022
Giorgio Rivettis stadigt återkommande noshörningsviner har glatt många vinälskare under decennier. Årets lansering av hans ekologiska Langhe Nebbiolo, årgång 2022, bjuder fin parfym av blåbär, svartvinbär, körsbär, örter och grusig mineralitet. La Spinetta har alltid en karaktäristisk och egensinnig nos med tät och tight, stram struktur och tuggiga torra tanniner. Smaken är floral av syrlig frukt, körsbär, svarta bär, örter, rosor och röda blommor. Torrt med mineraliskt grusigt sandiga tanniner och ett avslut som inte är helt olikt de toner av svartvinbärsnickel man ofta förnimmer i Spinettas klassiska Barbera d´Asti Ca’ di Pian. Massor av flaskor, samma pris som förra årgången, ett otroligt lagringsdugligt vin, Langhe-nivån till trots. Självklart redan drickbart redan nu, men ännu bättre om tre fyra år. (Enjoy Wine & Spirits, 24 000 fl.)
G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2020
Tjusig nebbiolo från violkullen där vingården Bricco delle Viole ligger på 400-480 meters höjd och vinrankorna är planterade mellan 1931 och 1949. Rödfruktig nos av körsbär, ros och viol. Tight och torr med struktur och greppiga tanniner hög syra och svartfruktig bärighet med finish av rödsvart frukt, örter och rosor. Årgången visar återigen sin tidiga tillgänglighet med en syra och struktur som även kommer hålla fint för lagring. (Morningstar Brands, 900 fl.)
Capraia Chianti Classico 2023
Tenuta Di Capraia ligger i Castellina men ägs och drivs av Rocca di Castagnoli i Gaiole. Vingården certifierades ekologiskt 2017. Här presenteras vi en järnig nos av mörka körsbär och jordig mineralitet. Tät och fruktig med driv i syran och torra strama tanniner. Hög och frisk fräschör, röda syrliga bär som granatäpple, tranbär, lingon och moreller, mineraliskt och örtigt. (Gullberg by Stockwine, 7 200 fl.)
Monteraponi Chianti Classico 2022
Ekologisk sangiovese med rötterna djupt ner i Raddas mylla med järnig nos och gröna örter, stjälkar, körsbär, jordiga mineraler. Stramt med tighta grusiga tanniner, jordiga och sandiga tanniner. Örtigt och mineraliskt. Läskande friskt och koncentrerad. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska och slavonska ekliggare följt av en månad på betongtank innan buteljeringen som skedde via gravitation strax efter fullmåne, bara en sån sak. Priset är inget att diskutera och har endast ökat en tia sedan tidigare årgång, så är det en given bargain! (Lively Wines, 4 800 fl.)
Viña Ardanza Reserva 2017
En halvpanna kvalitets-Rioja med klassiska toner från en klassisk producent. Doften bjuder mognadstoner med vanilj, dill, kräftspad, röda bär, mörkröd frukt, trä, ceder och freoniskt frysfack. Nötig svartfruktig, örtikryddig med balans i mineraliteten mellan kallt stål och varmt blod. Lagrat och klart för att drickas. Örtig eftersmak med vital syra och lätt sprucken frukt. Svartfruktigt och ekfatigt, torra tanniner och läskande frukt, piggare och mer direkt redo än helflaskan nedan. (Winepartners Nordic, 2 400 fl.)
Viña Ardanza Reserva 2017
Moget mörkfruktig med dill, vanilj och örter, torr, stram och frisk i syran och tätare i frukten med bättre balans än halvflaskan ovan. Örtig smak med vital syra och lätt sprucken frukt, freon, dill och svart frukt. Mjukt och murrigt, tätt och koncentrerat med lång eftersmak av björnbär, plommon, kakao, dill och rostade nötter. (Winepartners Nordic, 5 400 fl.)
Roda Reserva 2020
Roda Reservas normalt sett mer röda fruktprofil är i årgången svärtad, koncentrerad och djup. Tät, tight och torr med mjuka tanniner med ett fast grepp, örtigt och bläckigt med lång koncentrerad komplexitet. Blenden är som vanligt ett noggrant urval av tempranillo, graciano och garnacha från gamla vinstockar på cirka 30 år eller mer. De arbetar med totalt 17 olika vingårdar, och druvorna från varje vingård vinifieras separat för att framhäva deras unika egenskaper. Efter jäsning genomgår vinerna en noggrann provningsprocess, där det avgörs vilka viner som ska ingå i de slutliga blandningarna för deras prestigefulla cuvéer. Detta hantverksmässiga tillvägagångssätt säkerställer viner av exceptionell kvalitet och karaktär. Roda producerar viner som utvecklas väl med ålder, vilket gjort de terroirdrivna vinerna eftertraktade av vinentusiaster och samlare världen över. (Solera, 2 400 fl.)
Roda I 2019
Bodegas Roda grundades 1987 av familjerna Rotllánt och Daurella, och har sedan dess etablerat sig som en av de främsta producenterna i Rioja. Nästan hälften av druvorna kommer från långtidskontrakterade vinbönder som odlar enligt vinets höga kvalitetskrav. Roda I har sin karaktäristiska svartfruktiga djupt aromatiska nos. Här är blenden 95 procent tempranillo och fem graciano vilket gett ett koncentrerat, stort, elegant, kraftfullt, fokuserat och tätt vin, svartbärigt med mogna tanniner i en lång komplex finish. Roda kombinerar tradition med innovation och jäser sina viner i små ekfat och lagrar dem sedan i franska ekfat, vilket ger en elegant balans mellan frukt och fatkaraktär. Vineriet investerar i hållbara metoder och har en forskningsavdelning som fokuserar på att förbättra vinproduktionen, särskilt när det gäller att bevara vinrankornas hälsa och terroirens karaktär. (Solera, 1 500 fl.)
Luis Seabra Vinhos Xisto Ilimitado Tinto 2021
Illuster portugis som belyser det nya Douro. En blend från en uppsjö av lokala druvor som exempelvis touriga franca, tinta amarela, tinta roriz, rufete och tinta barroca, malvasia preta och donzelinho tinto vilket bjuder ett sammelsurium av energiska toner av svartvinbär, plommon, björnbär, vildhallon och lakrits. Josigt och läskande friskt med elektrifierande syra, torra tanniner blåbärig frukt i en rejält lång och koncentrerad finish. Innan Luis startade sin egen etikett arbetade han för Dirk Niepoort som ansvarig vinmakare mellan år 2004 till 2012. Efter att under så många år gjort det han älskade mest av allt för andra, tyckte han det var dags att börja arbeta för sig själv. Bra gjort tycker jag! (Pompette, 720 fl.)
Kleine Zalze Vintner's Choice Cabernet Sauvignon 2021
Stellenbosch cabernet uppvuxen ur koffieklip, en lokal jordmån som består av järnrik lera. Avstjälkat och jäst i öppna ståltankar med regelbunden nedtryckning och överpumpning. Lagrat 20 månader på franska ekfat, delvis nya, delvis använda. Tydlig adress och druvtypicitet, svartvinbär, plommon och gröna örter. Torrt, stramt, kryddigt och energiskt, stort och kraftfullt med torra tanniner och söt frukt i avslutet som är expressivt av choklad, kakao och lakrits. (Morningstar Brands, 3 600 fl.)
Lukas
Mer Stellenbosch men av druvan cinsault eller cinsaut som den lokalt kallas. Av den hett eftertraktade och omåttligt hyllade Lukas van Loggerenberg, ett rött vin med tydligt expressiv nos av eucalyptus, röda bär, mynta och krut. Läskande josigt, svartbärigt och rödfruktigt med färska örter även i smaken, både av eucalyptus och granskott. Torrt och stramt med tighta tanniner och kaxig hög svansföring, stort och smakrikt. Ett av världsmästare-sommelieren Arvid Rosengrens favoritviner. (Carovin, 800 fl.)
Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2021
Från Lytton Estate i Santa Cruz Mountains ett vin av 10o procent petit sirah. Mjukt blåbärig och sötfruktig nos. Svarta bär, örter, tvärtorra tuggiga tanniner, frisk och pigg syra, koncentrerat och tight med järnrik animalisk mineralitet. Disclaimer: Årgången blev märkt av bränderna i området. Flertalet kollegor har kommenterat sviterna av bränderna i Kalifornien som påverkan i vinerna från 2020 och 2021. Jag har personligen inte varslat det som ett problem och tror inte att det kommer att påverka din upplevelse, varken nu eller efter ansenlig lagring. Men det är inget jag kan ta ansvar för och heller inte sia om – bara en For Your Information. (Wine Affair, 300 fl.)
Domaine de la Côte DDLC Estate Pinot Noir 2021
Rajat Parr och Sashi Moorman är utan tvekan två av de mest karismatiska och nyskapande vinmakarna i USA. På Domaine de la Côte, beläget i den västligaste delen av Santa Rita Hills driver de sitt projekt med en målmedvetenhet som nästan gränsar till besatthet och de vill skapa pinot noir-viner som ekar av Bourgognes elegans och djup, samtidigt som de bär ett tydligt avtryck av sitt kaliforniska ursprung. Bara en dryg mil från Stilla havet får de ett gynnsamt dramatiskt klimat med kyliga vindar och morgondagg, vilket skapar exceptionellt långsamma mognadsprocesser. Marken består av mineralrik gammal havsbotten. Deras sex olika vingårdar med distinkta mikroklimat och jordmåner ger en palett av möjligheter. Vinifieringen sker med hela druvklasar som jäses spontant i öppna cementtankar, utan tillsatser. Efter jäsningen lagras det i neutrala franska ekfat under tio månader. DDLC Estate Pinot Noir 2021 är ett inbjudande aromatiskt och burgundiskt med en uttryckt exklusiv kalifornisk touch av jordgubb, sandelträ och örter. Hög syra, drivet syrlig frukt och örtigt energiskt. Otroligt elegant, välbalanserat och kraftfullt men ännu i sin linda. Ett vin för källaren som kommer att ge knivskarp precision, vibrerande energi och en terroirdriven personlighet. (The WineAgency, 120 fl.)
Calera Ryan Vineyard Pinot Noir 2021
Charmerande vingårdsvin från Mount Harlan med nosen fylld av svartvinbär och körsbär i ett moget och solvarmt energiskt omfamnande. Tvärtorrt och stramt med tuggiga tanniner och smaker av svartvinbär och gröna örter i en tydlig mineralism. Avslutet är blåfruktigt och örtigt kryddigt med lång koncentrerad eftersmak. Kaliforniens egen Romanée Conti, Calera, grundades 1975 av Josh Jensen, en visionär med en passion för vin. Efter att ha tillbringat två säsonger i Bourgogne, där han arbetade hos de legendariska Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac, återvände Josh till Kalifornien med en dröm som förverkligades och som har inspirerat producenter som Littorai, Hirsch och Occidental. Mr. Pinot, som han också kallades, var inte bara en pionjär och estradör, utan också en enastående människa vars minne många bevarar med värme och glädje. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)
Ver Sacrum La Dama del Abrigo Rojo 2021
Nebbiolo från udda ursprung i Los Chacayes i Argentina. Reduktiv, rökig och skogsmurrig mineralisk nos, mörkt rödbärig med inslag av örter, rosor och sandelträ. Parfymerat och elektriskt i smaken med tät frukt och torra tanniner, hög syra och maxad energi. Avslutet är läskande friskt av bittercitrus och en blodgrapefruktig aptitlig beska. Eduardo Soler låter sin terroir uttrycka sig fritt och tydligt i vinerna och hans filosofi är förankrad i hållbara och ursprungliga metoder, där hantverket har huvudrollen. Druvorna skördas för hand, och den traditionella fottrampningen används för att bevara druvornas karaktär. Endast naturlig jäst används och filtrering utesluts helt för att inte störa vinets naturliga uttryck. Resultatet är viner som sticker ut och Eduardo har lyckats skapa en frisk och nyskapande kontrast till de ofta mer traditionstyngda argentinska vinerna. (Handpicked Wines, 600 fl.)
Gran Enemigo Single Vineyard Gualtallary Cabernet Franc 2020
Exklusiv “mini-cheval blanc från Uco Valley, som stjärnvinmakaren Alejandro Virgil från Catena och Puerto Ancona, kallar den. Cabernet franc med mindre dos malbec från hög höjd på cirka 1000 meter över havet som erhållit 100 poäng av Robert Parker (om det nu säger någonting i dagens läge). Kraftfull rödsvartfruktig nos, gröna örter och exklusiva fat som drar tankarna åt både Chinon och St. Emilion serverat ur en oförsvarbart svintung flaska. Torr och stram komplexitet balanserat med en fräschör i form av läskande frisk syra med tydligt välplacerade rostade fattoner under ett paraply av smakrikedom. Inte för alla, men väl för de invigda! (Philipson Wine, 600 fl.)
Gardo & Morris Hawkes Bay Reserve Syrah 2019
Jag har inte tillhört fanskaran till svensk-nyzeeländska vinduon Frida Gårdö och Benjamin Morris. Kanske för att vinerna jag tidigare provat varit i den enklare rangen, kanske för att jag helt enkelt inte har fallit för deras husstil. Men deras syrah reserve är både spännande och intressant med typicitet av en köttig, rökig och charkig nos, svartfruktig och inbjudande aromatisk. Trots att fylligheten är både spretig och inte helt i landad balans får vi ett schysst vin med ren svartröd frukt med rostade fat, lavendel, pepparkryddighet och hallonlakrits. Torrt, stort och stramt med personlig charm. (Terrific Wines, 4 800 fl.)
SÖTT VIN
Château de Fargues 1998
Bordeaux, Sauternes, semillon, sauvignon blanc och ädelröta i snillrik kombination. Ädla droppar som flytande guld. Sött, simmigt och fylligt, med en alldeles egen karaktär av sötmogen exotisk frukt, honung, saffran, citron, apelsin och röda äpplen. Syrligt och sött med balanserande syra. (Vin Selekt, 120 fl.)
STARKVIN
Henriques & Henriques Verdelho 15 years old
Stilig och stilren Madeira med aromatisk nos och smak av torkad frukt, fikon, mandelmassa, marsipan, mandel och nötter, kraftfull och energisk. Oxidativa toner av äpple, nötter och curry tillsammans med hög syra ger en balans med läskande frisk fräschör, koncentrerat nötigt och knäckigt utan sötma. (Granqvist Beverage House, 360 fl.)