Nyprovat tillfälligt sortiment 23 augusti 2024
Lästid: 15 minuter
Det är ett mellanstort släpp på fredag, återigen med fokus på röda viner. Pär Strömberg har Nyprovat igenom det mesta av tillfälligt sortiment 23 augusti 2024 och valt ut det bästa. Några viner saknades vid provningstillfällena, men det finns gott om hopp att spendera de sista semesterslantarna på. Nästa vecka kommer den efterlängtade lönen och med den en ny lansering. Men tills dess, trevlig helg och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Tillfälligt Sortiment 23 augusti 2024
Augustis tredje lansering har även det ett webbsläpp redan på torsdag som är värt att notera. Ypperliga och exklusiva etiketter för den som inte vill missa chansen till ett par riktigt unika köp. I tillfälliga sortimentet på fredag ligger fokus åter på de röda vinerna men även ett par vita som sticker ut från mängden. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att prova dessa fyra viner som jag är mycket nyfiken på och som jag kan rekommendera utifrån tidigare årgångar och producentkännedom. Gros Frere et Soeur Hautes Côtes de Nuits 2022, Brovia Barolo 2019 och Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2021.
Läs, låt dig inspireras, välj noga och framförallt, drick mindre men bättre!
Webblansering den 22 augusti
Lorenzo Accomasso Barolo Annunziata Riserva 2013
Podere Sante Marie Colleoni Brunello di Montalcino 2019
Podere Sante Marie Colleoni Brunello di Montalcino Riserva 2018
MOUSSERANDE VIN
Roland Champion Special Club Grand Cru 2019
Brödig nos med citrus, äpple och vit nougat. Vass, syrlig och stor mousse med krämigt fyllig smak av vanilj, ananas och citrusfrukt. Ett mycket kvalitativt vin från en familjeodlare i högrankade byn Chouilly i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på chardonnay, precis som i denna Special Club med årgång 2019. Under varumärket Special Club finns idag 29 vinodlare som alla är medlemmar i Club Trésors de Champagne. (ChampagneHuset, 5 700 fl.)
Clandestin Boréal Brut Nature R21 2021
Ekologisk odlar champagne av pinot noir från en hantverksmässig vinbonde som saknar certifiering. Rent och snyggt nevertheless. Röda äpplen och jästiga brödtoner, syrligt och hemlighetsfullt. Mjuk mousse, syrlig frukt, hög syra, massor av energi och en lätt mandelmarsipan och princesstårtig torr touch i finishen, mycket aptitiligt och gott. En utmärkt gastronomisk champagne! (Vin & Natur, 480 fl.)
VITT VIN
Olivier Leflaive Montagny 1er Cru Bonneveaux 2022
Inbjudande elegant nos, örter, gul stenfrukt, citrus, äpple och nötiga ekfatstoner med lätt brynt smör. Fylligt elegant, örtigt kryddigt och läskande friskt med kropp och själ från en premier cru med anor i södra Côte Chalonnaise. 2021 var en av de svåraste och hårdast drabbade årgångarna och att det finns vin att tillgå överhuvudtaget från Bourgogne är bara det, ett under. Olivier Leflaive är onekligen en riktig karaktär och trots att han pensionerat sig håller han en tydlig koll på det som händer med företaget. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Domaine Cordier Mâcon Fuissé 2022
Ekologiskt certifierat och enligt biodynamiska principer odlad och veganvänligt framställd chardonnay. Koncentrerad gulfruktig nos, gula plommon, örter, vanilj. Nötter och vanilj, gul stenfrukt och ananas i en välbalanserad elegans. Det här är verkligen ett toppvin kontra priset, en super bargain! Domaine Cordier Père & Fils är en familjeägd pärla i hjärtat av Fuissé, beläget i den mellersta delen av Bourgogne. Vingården sträcker sig över 30 hektar, fördelat på 100 parceller i åtta olika byar i Mâconnais. Det hela började med en hektar vinmark, vars omsorg överläts till Christophes farfar. År 1968 tog hans far, Roger Cordier, över rodret och förde arvet vidare. (Tryffelsvinet, 1 800 fl.)
Domaine Cordier Viré Clessé En Brechen 2020
Ekologiskt certifierat och enligt biodynamiska principer odlad och veganvänligt framställd chardonnay, snäppet upp från syskonet ovan. Gulfruktig charmerande nos med örter och vag hint av vanilj. Smaken breder ut sig med nötter, äpple, citrus, mineraler, vanilj, brynt smör och örter i en tät och fyllig kropp med torr struktur med läskande frisk hög syra. En balanserad, koncentrerad och fokuserad lång fruktig eftersmak med tydlig mineralitet i avslutet. När Christophe steg in i familjeföretaget i början av 1990-talet, förde han med sig en vision som skulle förvandla vingården. Med moderna metoder och ett fokus på att minska skördeuttagen, satte han en ny standard för kvalitet. Ett av hans första och mest betydande beslut var att övertala sin far att sluta sälja vinerna på bulk och istället buteljera dem själva. Idag är Domaine Cordier Père & Fils känt som en av de främsta producenterna i hela Mâconnais. Christophes otroliga precision och passion för vinframställning lyser igenom varje flaska, och hans dedikation har fört familjens arv till nya höjder. (Tryffelvinet, 720 fl.)
Pepe Raventós Malvasia de Sitges Vinya de la Plana 2022
Floral och gulfruktig örtig nos. Torr syrlig apelsin, aprikos, inlagd persika och örter. Läskande friskt och egensinnigt. Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497, idag drivs verksamheten av den 21:a generationen vinmakare, Pepe Raventós som i den här sviten under sitt eget namn undersöker nya områden och lokala varianter, som här malvasia från Sitges. (Lively Wines, 360 fl.)
Erdevik Tamjanika Bellucci 2023
Syrligt nos influerad av fläder, gul stenfrukt och somrig blomsteräng. Ett syrligt och läskande friskt vin med hög energi. Avslutet är helt torrt med ren fräschör, floralt och krispigt piggt. Den lokala druvan tamjanika är nära besläktad med muscat blanc à petits grains och oenologen Tanja Duricic är en av de mest kända serbiska vinmakarna och välkänd specialist för området Fruska Gora. Ett alldeles utmärkt och fräscht sensommarvin som ni absolut ska prova. (Balkanwines Sthlm, 1 800 fl.)
Reyneke Organic Wines 2021
Ekologiskt sauvignon blanc från Stellenbosch. Jag var stromförtjust i förrförra årgången som var sprittigt mineralisk och grönäpplig. 2019 kändes något mer dämpad med toner av marsipan, svartvinbärsblad och mandelblom med sursyrlig karaktär och tvär i avslutet. Årets version bjuder inbjudan energisk nos, guläpplig jästig med mandelblom och örter. Svartvinbärsblad, citron, lime och fläderblom. Driven syra, hög och frisk mot fet textur, lång och charmerande eftersmak med vibrerande mineralitet. Biodynamiskt odlad och veganmärkt sauvignon blanc. Handskördat och pressat med hela klasar. Spontanjäsning och lagring i franska ekfat samt en tid på ståltank innan buteljering. (Tuesday Wine, 480 fl.)
Calera Central Coast Chardonnay 2022
Komplex men välbalanserad gulfruktig kali-chardig nos. Gul frukt, popcorn, Kokos ananas, vanilj nötter och skirat smör, mineralitet och örter. Hög syra välintegrerat i solmogen frukt. Exotisk gul frukt koncentrerat fet textur. Storvulen koncentrerad och elegant med örtig kryddig fräschör och slank finish i en lång driven energisk eftersmak. Kaliforniens egen Romanée Conti, Calera, grundades 1975 av Josh Jensen, en visionär med en passion för vin. Efter att ha tillbringat två säsonger i Bourgogne, där han arbetade hos de legendariska Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac, återvände Josh till Kalifornien med en dröm. Han började sin resa för att hitta mark med kalkrik jord, i hopp om att återskapa den magi han hade upplevt i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh den perfekta platsen på Mount Harlan, där han planterade sina pinot noir- och chardonnay-odlingar. Resultatet blev en vingård som har kommit att bli en ikon i vinvärlden. Sommaren 2022 gick Josh Jensen bort och lämnade efter sig ett arv som för evigt har förändrat den kaliforniska vinindustrin. Hans inflytande har inspirerat producenter som Littorai, Hirsch och Occidental. Mr. Pinot, som han också kallades, var inte bara en pionjär och estradör, utan också en enastående människa vars minne många bevarar med värme och glädje.(Johan Lidby Vinhandel, 7 200 fl.)
Logan Ridge of Tears Riesling 2022
Riesling från en av de svalaste vingårdarna i Australien, med både svala dagar, kalla nätter och mycket solsken, beläget inte mindre än 970 meter över havet. Inledningsvis reduktiv av gummislang, rökig mineral, petroleum och gul exotisk frukt, tät och fyllig med energiskt driven frukt och hög syra. Koncentrerat och kraftfullt med läskande friskhet och stenfrukt och avslutande mineralisk sälta. Kort skalmaceration följt av spontanjäsning i neutrala ekfat med efterföljande lagring i ungefär elva månader på samma ekfat innan det till slut buteljeras. (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
RÖTT VIN
Peter Jakob Kühn Spätburgunder Trocken 2022
Pinot noir fullmatad av fruktig excellens, svartbärig och rödfruktig med fyllig smak, hög syra och fullkomlig balans. Stort och maffigt men samtidigt elegant och fräscht från biodynamiska och ekologiskt odlade vingårdar spridda i Rheingau. Under de senaste tio årgångarna har sonen Peter Bernhard, tillsammans med sin fru Viktoria (sedan årgång 2012), tagit över ledningen. De fortsätter den biodynamiska odlingen med ännu större noggrannhet än hans far. Vinerna från Peter Jakob Kühn är unika och ett genuint uttryck för tysk vinkultur. (Brix Wine Consultants, 360 fl.)
Strekov 1075 Frankie 2022
Slovakiens stora björn Zsolt Sütös stolta grova arbetarhänder odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer. Här bjuds blaufränkisch från Juznoslovenska. Reduktiv mörkblåoch svartlila fruktig, volatila syror och sursyrlig frukt. Kanske var det flaskvariation, men det fanns en funky musvarning utfärdad i eftersmaken. Zsolt Sütö brukar göra rena viner så tipset består. (Wine Waves, 600 fl.)
Christophe Coquard Les Coeurs de l'Amour 2023
Ny etikett från Chritophe Coquard i Saint-Amour, Beaujolais. Djup doft av svart frukt, vildhallon och körsbär. Fudgelakrits och hallon, hög syra, läskande frisk och energisk. Torr och stram med grusiga unga tanniner, energi och läskande blåbärig syra i finishen. I flera generationer har familjen Coquard har odlat sin kärlek till Beaujolais. Maison Coquard grundades i sin nuvarande form av Christophe Coquard år 2005, men familjen under flera generationer odlat sin kärlek till Beaujolais. Ett gediget hantverk, noggrant utvalda druvor och en stor passion för sitt ursprung är egendomens essens. (Quaffable Wines, 7 800 fl.)
Domaine Jean-Michel Gerin La Champine Syrah 2022
Från det inte alltför kända VdP des Collines Rhodaniennes och vingårdar som angränsar till både Côte-Rôtie och Ardèche. Ekologiskt odlad syrah som jäst i betongtank och lagrats delvis i gamla ekfat och delvis på ståltank. Syrliga svarta bär, körsbär, björnbär och torkade örter. Torrt och stramt med svartbittra toner, kaffe och kakao. Tvärtorra och tighta tanniner, läskande syra och grusig mineralitet. En lätt rökig charkton i avslutet som är mjukare och vänare än väntat rundar av. (Pompette, 3 600 fl.)
JL Chave Sélection Crozes-Hermitage Rouge Silène 2022
Järn och blod, chark och vilda örter. Svarta bär, röd frukt, hög syra och täta tanniner med generös frukt och grusig mineralitet. Pepprig och kryddig med bjussig frukt stort och läskande strukturerat och charmerande. Syrahdruvorna till Silène kommer till större delen från rankor planterade i en granitrik jordmån i norra Crozes-Hermitage. Domaine Jean-Louis Chave har anor som sträcker sig tillbaka till 1491. Idag representeras familjen av Jean-Louis (född 1968) som är 16 generation. Jean-Louis kom 1992 tillbaka till Rhônedalen efter studier i Kalifornien och återförenades med sin far i familjeföretaget. (Moestue & Cask, 600 fl.)
Château Lilian Ladouys 2021
Svartvinbär, körsbär hallon, svarta plommon, örter, läder, ceder i en syrligt träig ekfatsfinish. Torrt syrligt och skalbeskt med kakao kaffe och korinter. Ett klassiskt bordeauxvin som gjort för lagringshyllan. Nyligen uppgraderade Lilian Ladouys från Saint-Estèphe i norra Médoc är ännu i sin linda och behöver en rejäl dos luft för att vakna om du plockar den nu. (WineWorld, 4 200 fl.)
Château Montrose La Dame de Montrose 2015
Mer från Saint-Estèphe i Bordeaux med klassiska merlotdominerade toner. Läder och stall, ceder, svart frukt och blå bär. Torrt stramt kraftfullt av kaffe, kakao och gröna örter. Mjukt och sirligt, elegant och balanserat. Château Montrose ligger på en högt belägen plats med utsikt över floden Girondes mynning. Det goda läget ger fördelar för det lokala mikroklimatet när det gäller både sol och vind. Boenden består av mestadels merlot, mindre del cabernet sauvignon och liten del petit verdot. (Vin Selekt i Stockholm, 240 fl.)
Château Phélan Ségur 2015
Lagrad Bordeaux med ansenliga nio år på nacken har gett doft och smak av ceder och sandelträ, ekfat, svartvinbär och granit, blyerts och mullbär. Torrt, stramt och energiskt, långt och stort med kaffe och kakao i avslutet. Knappt övervägande del cabernet sauvignon mot merlot i blenden från vingårdar nära grannen Château Montrose här ovan. (Vin Selekt i Stockholm, 240 fl.)
Valiano Chianti Classico 2021
Ekologisk Chianti Classico från de böljande kullarna i Castelnuovo Berardenga och från vingårdar på cirka 450 meter över havet. Sangiovese med ett tionde cabernet sauvignon, syrligt med lätt ekfatskaraktär. Frisk körsbärsnos med mineraliskt jordig körsbärskärnig och örtigt tomatstjälkig karaktär. Mörkbärig, syrligt fruktig och generös med hög syra, strama tanniner och örtig finish. Rustikt men elegant, sett till priset och allokeringen. En riktig bargain från ägargruppen och den välrenommerade vinfamiljen Piccini. (Spendrups/Spring Wine, 16 900 fl.)
Le Ragnaie Brunello di Montalcino 2019
För ett par veckor sedan släpptes Ragnaies bas-sangiovese Troncone som erhöll många fina recensioner, rättfärdigt så. Deras flaggskepps Brunello är även det ett vin jag spår kommer riva recensionstaket bland oss svenska skribenter, ja, bland oss som fått möjligheten att prova vinet i alla fall. En liten allokering med ett relativt bra pris kommer dessutom göra vinet attraktivt bland medvetna köpare och spekulanter. I maj släpptes nämligen två vnigårdsviner från La Ragnaie i webblanseringen och de lär ha gått åt som smör i solsken. Vad får vi då i glaset? Djup koncentrerad körsbärsfrukt, svarta moreller och mogna mirabeller, vilda örter och jordig mineralitet. Tät fruktig och syrlig med mogna tanniner, kraftfullt grepp och mjuk framtoning. ett svävande poetiskt moln av kraft och energi samlat i blodjordisk mineralitet. (Brix Wine Consultants, 360 fl.)
Baigorri Finca Las Navas Tempranillo 2021
Tempranillo från gamla stockar ur en enskild vingård i Rioja Alavesa. Sötsyrligt mörkfruktig nos, tät och tight med strama grusiga tanniner mogen svart frukt. Boken mörkbärig eftersmak med läskande syra, stickigt kryddigt och fatinfuserat. Baigorri är annars ett av de ledande vinhusen i Rioja med anor från 1800-talet, det gör att de kommer med på min lista, trots svajig årgång och en inte helt balanserad provflaska. (Vinovativa, 720 fl.)
Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2022
Reduktiv och inbjudande aromatiskt rödbärig av jordgubb, vildhallon, körsbär och sandelträ, syrligt och sirligt välbalanserat och energiskt, läskande friskt och elegant. Aromatiskt fruktigt och rödbärigt med stram charmerande struktur som klättrar runt i munnen. Texturellt och syrligt, friskt, svartfruktigt och mörkbärigt. Ihärdig lång koncentrerad eftersmak av örter och rena röda bär. Druvorna fick jäsa enbart med hjälp av den naturliga jästen i öppna jäskar i betong och trä. Cirka trettio procent hela klasar användes där merparten av druvorna kommer från Domaine de la Côtes vingårdar, men en liten andel har även hämtats från den legendariska vingården Sanford & Benedict. (The WineAgency, 2 400 fl.)
Presqu’ile Vineyard Pinot Noir 2021
Beläget i hjärtat av Santa Barbara County och Santa Maria Valley är Presqu'ile, uttalas press-KEEL, en liten familjeägd vingård som är dedikerad till pinot noir och chardonnay i ett för området exceptionellt svalt klimat. Mogna jordgubbar och sandelträ i nosen. Sursyrligt läskande friskt rödbärig med viss skalbeska och svartfruktig grönörtigt stjälkig men aptitlig bitter finish. Viktlöst och vibrerande mineralitet ger ett otroligt potent vin som jag tror mycket på längre fram i mognadsprocessen. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)
Newfound Gravels California Red 2021
Spontanjästa hela klasar av grenache med ett tionde counoise och fyra procent syrah från olika vingårdar i Sonoma som lagrats fjorton månader på Stockingerfat. De olika vingårdslägena vinifierades och lagrades separat. Vinet har varken klarnats eller filtrerat. Newfound wines är precis som namnet avslöjar ett relativt nytt projekt som grundades år 2016 av paret Matt Naumann och Audra Chapman. Nosen är rödbärig och örtigt energisk. Smaken av svartröd frukt, vildhallon och bigarråer. Torrt och stramt men läskande friskt och syrligt, very glou glou, kul, charmigt och mycket inbjudande. (Quaffable Wines, 600 fl.)
David Hook Sangiovese 2022
Sangiovese vulkanisk jordmån i svala vingårdar, cirka 600 meter över havet, på sluttningar intill Mount Canolobas, Central Ranges. Jäst i öppna jästankar utan temperaturkontroll handskördat och manuellt hantverksmässigt. Körsbär och fudge i nosen. Tight, stram och jordigt mineralisk med körsbärskärnor, vilda örter och ett syrligt rödfruktigt avslut fullt av energi med strukturerade tanniner i ett torrt avslut. (LarCap, 5 400 fl.)