Nyprovat – "som nerven i livet"
Lästid: 17 minuter
Vi har valet kvar i tankarna, räntehöjningar uppåt väggarna och kriget i öster som påverkar el och matpriser. Det är tuffa tider nu och det kanske är svårmotiverat att hitta de där extra slantarna för vininköp. Men ser man det som ett större kretslopp för framtiden så kan man ju iallafall få lite extra livsnjut av att köpa en bättre panna eller en smarrig påk. Jag guidar er till Septembers fjärde och näst sista lansering i tillfälligt sortiment och kom ihåg, drick mindre men bättre!
MOUSSERANDE VIN
Domaine de la Taille aux Loups Brut Tradition N/V, Frankrike, Loire, TSE 94747, 219 kr
Underbar chenin blanc mousse gjord med den traditionella metoden. Syrlig doft av ylle och gul frukt, läskande syra, bred och krämig mousse, flirtig, personlig och honungsfruktig. Jacky Blots vinmakeri har lyft Montluis ur skuggan i Vouvray och är idag en av de stora inspiratörerna i Loire. Hans filosofi grundar sig i arbetet med naturliga jordbruksmetoder och icke-interventionistisk vinifiering. Alla viner framställs med minimal andel socker, utan battonage, ingen malolaktisk jäsning, låga halter av SO2 och minimal filtrering och tron på terroir. (Vintedge, 600 fl.)
Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Extra Brut, Frankrike, Loire, TSE 93670, 179 kr
Mer ekologiskt brus på chenin blanc från Vouvray. En återkommande favorit till otroligt bra pris. Floral, varmt solig och friskt fruktig med honung, kaprifol och mandelmarsipan. Stor mousse, en elektrisk syra skär genom en fyllig och fet textur, örtigt och välbalanserat med ett långt energiskt komplex och vackert avslut, lite som själva nerven i livet. Också otroligt lagringsdugligt. (Tryffelsvinet, 3000 fl.)
VITT VIN
Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG 2019, Tyskland, Franken, TSE 91804, 399 kr
Topprankad GG från ett av områdets bästa lägen. Gul stenfrukt, krusbär, mineral, tvärtorrt, smakrikt, fylligt och gulfruktig med avslutande grus-dammig mineralitet, ett vin som spelar i den högsta rieslingdivisionen. Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 180 hektar en av Tysklands största vinegendomar. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)
Tesch Löhrer Berg 2020, Tyskland, Nahe, TSV 95154, 189 kr
Syrligt och mineralbombad riesling med sälta och gulgrön frukt i en strikt syrlig men flirtig kostym med riktigt bra driv och en örtigt sötfruktighet. Addera lite petroleum, gummi och krusbär till det aptitligt bitterläskande avslutet som har en lätt touch av päronsplitt. Löhrer Berg är Tesch största vingård och även den äldsta vingården i Nahe som är planterad med Riesling. Dr. Martin Tesch är en av Tysklands stora vinproducenter och driver familjens vingård i tionde generation. Weingut Tesch historia sträcker sig, imponerande, tillbaka ända till 1700-talet. (The Wine and Spirits Collective Sweden, 3000 fl.)
Hajszan Neumann Grüner Veltliner 2021, Österrike, TSE 94883, 139 kr
Österrikiskt naturpang till förträffligt pris. Guldfärgat, ofiltrerat och således vagt oklart. Gulfruktig nos med toner av gult gräs, gula äpplen och örter. Naturligt och volatilt, syrligt och knastertorrt med lätta drag av äppel- och ört-schampo. Hajszan Neumann producerar naturliga, autentiska viner med en karakteristisk själ från en unik storstadsterroir i Wien. Han var en av de första som producerade Wiener Gemischter Satz biodynamiskt i en förfinad och elegant stil. Idag sköts allt av Fritz Wieninger som fortsätter att producera detta kultvin. (Lively Wines, 2400 fl.)
Domaine du Haut Bourg Origine du Haut Bourg 2014, Frankrike, Loire, TSE 95324, 185 kr
Frisk doft av grön frukt och mineralisk havssälta. Frisk och fruktig, hög syra välbalanserat och soligt med tydligt mineralitet och läskande avslut. Muscadet eller melon de bourgogne från bröderna Choblets familjegård. Druvorna till detta vin kommer från 70 år gamla vinstockar och har lagrats i åtta år på sin jästfällning vilket gett en djup koncentration. Spännande vin till larvigt bra pris. Området Muscadet Côtes de Grand-Lieu omfattar ca 300 hektar och ligger sydväst om staden Nantes, i västra Loiredalen. (Selected French Wine, 3000 fl.)
Domaine de la Bergerie Les Pierre Girard 2019, Frankrike, Loire, TSE 93662, 199 kr
Ekologisk chenin blanc och en återkommande favorit från Anjou och systrarna Anne och Marie som gör viner med stor personlighet och terroirtypicitet. Aromatiskt syrlig doft av gul stenfrukt, örter, honung, kaprifol, persika och ylle. Koncentrerad fet textur, kraftullt, tätt stramt och syrligt fylligt med värmande solfruktig läskande lång kryddig eftersmak. (Vintedge, 1440 fl.)
E. Guigal Lieu dit Blanc Saint Joseph 2020, Frankrike, Rhône, TSE 94828, 469 kr
Ett av Guigal’s toppviner som görs på 97 % marsanne och 5% roussanne. Floral och örtig med gula plommon, smörblommor, viol och rökig chark, rökt korv och ceder. Tät fet, kryddig och örtig, stor, bredaxlad och torr, nästan som tanniner i kinderna och en lång komplex eftersmak – inget nybörjarvin, men ack så gott! (Wine Affair, 180 fl.)
Domaine Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Vendange Tardive Pinot Gris 2002, Frankrike, Alsace, TSE 94642, 549 kr
Ekologiskt från en av de mest namnkunnig husen i Alsace. En söt liten exklusiv pärla på pinot gris. Djupt guldfärgat, rik doft av honung och mogen/torkad aprikos . Fet och silkig som stora och fylliga änglatårar med söt torkad frukt, persikor och aprikos. Avslutet lyfts av skyhög syra som ger en frisk sötfruktig finish. (Vinunic, 480 fl.)
Le Battistelle Soave Classico Montesei 2021, Italien, Venetien, TSV 94810, 129 kr
Prisvärt garganega från Soave med nosen fylld av smörblom och gul stenfrukt, floral med torkade blommor och örter. Smaken av syrlig frukt, gul stenfrukt, aprikos, persika inbakat i en fet textur skuren av hög syra med långt kryddigt avslut. Detta vin kommer från flera små vingårdar i söderläge i det historiska området Soave Classico. De vulkaniska jordarna är också rika på lera och silt. Ett mycket drickbart vin med stark personlighet där temperaturkontrollerad jäsning och lagring på sin jästfällning har gett komplexitet. (Wine Group, 8004 fl.)
Albamar Albariño 2021, Spanien, Rías Baixas, TSV 90133, 189 kr
En aptitretande doft av hav, saltvatten, klippor, ostronskal och våt sand tillsammans med syrlig exotisk frukt, citrus, lime och läskande aptitretande syror. Torrt avslut med saltstänkt mineralitet och syrlig exotisk frukt. Albamar är och förblir en favorit i repris med attraktivt pris för en som jag som har förkärlek till havet. Stor allokering gör att vi är många som kommer få njuta detta till höstens skaldjursbonanza! (Johan Lidby Vinhandel, 12000 fl.)
Bodegas Forjas del Salnés Leirana Genoveva 2020, Spanien, Rías Baixas, TSE 94550, 319 kr
Ytterligare en fin albariño från vinmakarna bakom ett av mina andra vita favoritviner på druvan, Bastion de la Luna. Druvorna till detta vin kommer från vingården Genoveva där vinrankorna är upp till 200 år gamla. Rodri Mendez odlar sina ursprungstypiska druvor med traditionella metoder, nedärvda i generationer med respekt för jorden de brukar. Gulfruktig aromatik, lätt oxidativ smörkola med exotisk fruktton. Sälta i mineraliteten, sammansatt och välbalanserat, syrligt med lång fruktig eftersmak. Vinkmakare är kultförklarade Raúl Pérez som sedan början av 2000-talet jobbat nära tillsammans med Rodri. (Wine Trade, 600 fl.)
Gorro Alvarinho 2021, Portugal, Vinho Verde, TSV 94940, 170 kr
Mer från samma druva men något söder ut i Portugal. Sötfruktig exotisk frukt, ananas, mogna persikor, mineralisk syrlig och läskande med sursyrlig gul frukt, citrus i ett friskt avslut med lätt sälta. Ofiltrerad och naturligt. Portugal Boutique Winerys Gorro Alvarinho kommer från ett av de bästa områdena i Vinho Verde, Moncao e Melgaco. Vingårdarna ligger knappt 5 km från Atlanten och har en kombination av grus, skiffer och lera. Områdets mikroklimat ger viner med en unik syrastruktur som omgivningarna inte har möjlighet att uppnå. Under varumärket Portugal Boutique Winery tillverkar Aguiar de Morais Vaz och Olazabal Ferreira viner från flera regioner, bland annat Bairrada, Douro och Vinho Verde. (Brix Wine, 4200 fl.)
Bloody Hill Villages Chardonnay 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 91270, 249 kr
Rivar Mayer är vinmakande son till vinmakarlegendaren Timo Mayer. Här bjuds vi Rivars take på chardonnay som är något annorlunda än sin fars varianter. Inbjudande gulfruktig doft med örter, äpple, apelsinskal och citrus. Ett mycket välbalanserat och friskt mineraliskt, njutningsbart vin med lång fräsch eftersmak. Alla Bloody Hill Villages viner är handplockade, spontanjästa och torra och har lagrats 6 månader i hogsheads, där de genomgår full malo för att sedan buteljeras ofiltrerade. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
RÖTT VIN
Chat Sauvage Pinot Noir Version 1 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 93444, 249 kr
Volatil inledning med skarp syrlig röd frukt i nosen, jordgubb och träfernissa-toner. Smaken desto mer inbjudande syrlig och friskt läcker med röd bärighet och balanserad struktur, lättklunkat utan att tappa formen. Ekologiskt odlat utan certifikat, ett vin som jag spår vinner en hel del på lagring. Förvisso gott redan nu, men vänta och se om du inte är alltför otålig. År 2000 grundade Günter Schulz vingården Chat Sauvage i Rheingau för att odla viner som i Bourgogne av högsta kvalitet. Sedan hösten 2016 driver Verena Schöttle vingården och är även ansvarig för utvecklingen av vinerna och är sedan 2019 även delägare. (Brix Wine, 1800 fl.)
Släpps även vingårdsläget: Chat Sauvage Pinot Noir Lorch Kapellenberg 2019
Château de Jacques Moulin-à-Vent Champs du Coeur 2020, Frankrike, Beaujolais, TSV 90481, 209 kr
Fin fin druvtypisk gamay, friskt rödbärsparfymerat av mosade jordgubbar, vildhallon, körsbär och sandelträ. Långt koncentrerat och örtigt avslut i snygg finish. Vinner på lagring även om det är gott redan nu. Louis Jadot köpte Château des Jacques år 1996 och egendomen omfattar 27 hektar vingårdar i Moulin-à-Vent. Druvorna till det här vinet kommer från Champ de Cour i appellationen. Cyril Chirouze är vinmakare. (Wine Affair, 6000 fl.)
Yann Chave Crozes-Hermitage 2020, Frankrike, Rhône, TSV 95017, 229 kr
Ekologisk syrah från en av mina favoriter vid foten av berget. Yann har idag ca 20 ha både i Crozes och Hermitage där han gör ypperligt lagringsdugliga viner, tro mig, jag har haft ynnesten att prova hans viner under en lång period och är något av en storkonsument av hans övriga range. Ungt blå- och svart-bärigt, blåbär, svartvinbär, plommon och björnbär, örter och järnrik mineralitet. Syrligt, saftigt, kraftigt och läckert med lakrits och vildhallon i avslutet. (Enjoy Wine & Spirits, 5400 fl.)
E. Guigal Saint Joseph Lieu dit Rouge 2019, Frankrike, Rhône, TSE 93012, 469 kr
Svartfruktig av björnbär och plommon med järnrik mineral och fat. Komplex och fyllig med torra tanniner och sammetslen frukt backad av frisk syra och svart mörkt rökig frukt. Ett toppvin från syrahmästaren Phillipe Guigal med traditionell vinifiering, temperaturkontrollerad fermentering och lagring på ekfat (varav 50% nya). Vingårdarna ligger i branta sluttningar i norra Rhône. Etiketten designades av Roger Pfund, en fransk-schweizisk konstnär som är specialist på motiv på sedlar. Vinrankorna är mellan 20 till 75 år gamla. (Wine Affair, 540 fl.)
E. Guigal Vignes de l’Hospice Saint-Joseph 2019, Frankrike, Rhône, TSE 92851, 799 kr
Årgången har gett mörk och svartfruktig nos med järnrikt, köttig, blodig och rökig mineralitet. Torr med rökta charkuterier, rökt korv, syrlig svart frukt i en koncentrerat och stor stil, kraftfullt och egensinnigt. Det är alltid en fröjd att få prova igenom Guigals toppcuvéer, årgång efter annan. Monopolvingården Vignes de l’Hospice ligger omringad av skog och rankorna växer ur granitjord. (Wine Affair, 720 fl.)
E. Guigal Château d´Ampuis Côte Rôtie 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93855, 1095 kr
Mörkt röd- och svartfruktig doft med svarta bär, körsbär, fat och örter. Strama tuggiga och klättrande proteinätande tanniner med saliverande syra i välbalanserad akt med kraftfullt energiskt, rökig och järnig mineralitet i avslut som ger blodsmak. fast på ett bra sätt. Château d´Ampuis är en så kallad fieldblend som domineras av syrah med backning av en liten del viognier som växer sida vid sida. Vinet har vilat hela 38 månader på nya ekfat vilket gett en bjussig, mjuk och mulligt rikt sötfruktig karaktär med mineralitet och rökiga, rostade fat. (Wine Affair, 240 fl.)
Domaine de la Bergerie La Cerisaie 2020, Frankrike, Loire, TSE 94686, 159 kr
Ekologisk cabernet franc och en återkommande favorit från Anjou och systrarna Anne och Marie som gör viner med stor personlighet och terroirtypicitet. Rödbärig med mörka bär, plommon och körsbär. Torr, stram och sträv men med söt varmfruktig karaktär av djupt mörka körsbär, polka och mynta med grönkartiga toner i avslutet. (Vintedge, 2400 fl.)
Jean-Claude Regnaudot Les Clos Roussots Maranges 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93890, 309 kr
Didier Regnaudot är en av appellationens starka traditionalister. Han förlitar sig på sina mycket gamla vinstockar för att producera rikt koncentrerad frukt. Årgången bjuder mörkt rödbärig frukt, mogna jordgubbar, rökig fatkaraktär och rökita charkuterier, stram torr och syrlig med koncentration och elegans. Maranges är den sydligaste beteckningen för Côte de Beaune och har länge överskuggats av sina nordliga grannar trots sin imponerande terroir. (Hoff vinhandel, 360 fl.)
Château Peyrabon 2017, Frankrike, Bordeaux, TSV 95588, 199 kr
Klassisk druvblend av cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot från Haut-Médoc med mörkt röd skogsfrukt, plommon, ceder, svartvinbär, kaffe, kakao, läder, örter och lagerblad. Syrligt och tätt strukturerat. Bra prisat och stor allokering. Kul för den som vill prova klassiskt till oxfilén. Château Peyrabon ägs sedan 1998 av Patrick Bernard. Egendomen omfattar 50 hektar, varav 47 hektar är planterade med vinstockar. Vinmakare är Xavier Michelet. (Åkesson Vin/Kiviks Musteri , 6000 fl.)
G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2018, Italien, Piemonte, TSE 90262, 579 kr
Inbjudande parfymerat av vilda rosor och viol, tjära och fat nypon och örter. Torrt och tuggigt med stram struktur, läskande syra och med frisk vitalitet att drickas redan nu. G.D. Vajra är ett familjeägt vinhus som drivs av paret Aldo och Milena Vajra. Idag är även deras tre barn Giuseppe, Isidoro och Francesca inblandade i arbetet. Sedan 2009 delar även familjen driften av den lilla egendomen Luigi Baudana i Serralunga d’Alba. (Moestue Grape Selections, 720 fl.)
Släpps också: G.D. Vajra Barolo Coste di Rose 2018
Roberto Voerzio Barolo Del Comune di La Morra 2018, Italien, Piemonte, TSE 94619, 996 kr
Exklusiv lansering med relativt stor allokering. Syrlig volatil inledning med röda bär, tranbär, rosor och aceton. Saftig, syrlig och tannintät, välbalanserad och fint komponerad. I vingårdarna sköts allting för hand utan kemiska bekämpningsmedel och med respekt för rankornas naturliga cykel. I källaren uppfostras alla viner förutom dolcetto i nya och gamla fat, små och stora beroende på årgång och cru. Man använder enbart naturliga jäststammar och tillsätter inga sulfiter före fermentering. (Backman & CO Vinhandel, 900 fl.)
Travaglini Gattinara Riserva 2016, Italien, Piemonte, TSE 94690, 399 kr
Topproducent från alpernas rand presenterar en i grunden klassisk nebbiolo, lokalt kallat ‘spanna’. Mörkbärig murrig doft med fatkaraktär, rosor och tjära. Torr och stram med tuggiga tanniner och fin syra i balans med en viss aptitlig skalbeska i avslutet. Gott nu, klockrent lagringspotential. Travaglini grundades i hjärtat av 1920-talet av Clemente Travaglini. Arturo Travaglini följde faderns fotspår och övertog vineriet 1958. Familjens passion och hängivelse till vinmakning har bibehållits under generationer. Cinzia Travaglini, barnbarnsbarn till Clemente sköter idag vineriet. Hennes man Massimo Collauto är chefsvinmakare, en roll han ärvde från sin svärfar och mentor, Giancarlo Travaglini. (Vintedge, 600 fl.)
Vino Nobile di Montepulciano Tenuta di Gracciano della Seta 2019, Italien, Toscana, TSV 95643, 199 kr
Ekologiskt odlad och handskördad sangiovese, canaiolo och merlot. Fint parfymerat av mörkt röd frukt, fat, järn, körsbär och blod. Torrt och välstrukturerat med läskande syra och örtig jordighet. Tenuta di Gracciano della Seta ligger i Montepulciano. Deras vinkällare började användas i mitten av 1800-talet. Egendomen omfattade ursprungligen 400 hektar odlingar och förutom vin producerade man även andra jordbruksprodukter. Idag består ägorna av 70 hektar, varav 20 hektar är planterade med druvor. Företaget drivs sedan 2013 av Giorgio della Seta. (Stellan Kramer, 10200 fl.)
Compañía de Vinos del Atlántico Zestos Old Vine Garnacha 2021, Spanien, Madrid, TSV 95083, 125 kr
Syrlig rödbärig och mörkt bärig intill svart- och sötfruktigt koncentrerad och tät doft. Betydligt mer komplex och fylligt med massivt kraftfullt tuggiga tanniner än tidigare år, men med tydlig finess. Här är finns nämligen en frisk frukt som bärs upp av hög syra för att skapa balans. Ett vin där kvaliteten triumfar kvantiteten och priset. (Terroir, 16200 fl.)
Envinate Benje Tinto 2020, Spanien, Kanarieöarna, TSE 94555, 209 kr
Spännande vin från vinmakargruppen Envinate, huvudsakligen på lokala druvorna listan prieto och tintilla. Inledningsvis påtagligt reduktiv men med fyllnad i smaken av tranbär och lingon, syrliga körsbär, gröna örter, gulnat gräs och hö. Naturligt och kan uppfattas som lite småstökigt till en början, men lugn bara lugn det är ypperligt välgjort, så lufta en stund och gå vidare till gå. Området Ycoden-Daute-Isora ligger på ön Teneriffa i Atlanten. Druvorna till detta vin kommer från Santiago del Teide, cirka 1000 meter över havet. (Wine Trade, 1002 fl.)
Fedellos do Couto As Xaras 2020, Spanien, Galicien, TSE 94558, 199 kr
Druvan mencía från Galicien, naturligt jäst på gamla, neutrala franska ekfat har gett dofter av smultron, körsbär och hallon, friskt och flirtigt parfymerat och sprittande energiskt. Läskande syrlig frukt, röda bär, tranbär och lingon, torrt och stramt men flirtigt med tuggiga tanniner och saliverande syra med läskande mineralisk sälta och josig frukt. Natulig glou glou med härlig textur serverat svalt i stora kupor, wowsa! Fedellos do Couto betyder ungefär ‘bratsen från Couto’. Projektet sjösattes 2013 av Luis Taboada, som äger vingården Couto tillsammans med vinmakarna Curro Barreño och Jesús Olivares. Vingården ligger i Galicien i nordvästra Spanien och omfattar cirka fyra hektar på branta sluttningar kring floderna Sil och Bibei. Vingårdarnas läge och höjd varierar och flera olika druvsorter odlas. (Wine Trade, 600 fl.)
Le Riche Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 91160, 199 kr
Ursprungs och druvtypiskt klassiskt från Stellenbosch, ingen tråkigt med det när det både smakar mycket och inte kostar en förmögenhet. “En makalöst snygg cabernet som inte skäms för varken sig själv eller prislappen” sa min kollega Maja Berthas om vinet. Rökiga fat, urtypisk svartvinbär, täta tuggiga tanniner och hög välbeställd syra i en välbalanserad finish. (Wine Affair, 6600 fl.)
Bloody Hill Villages Shiraz 2021, Australien, Yarra Valley TSE 93832, 249 kr
Reduktiv nos av bränt gummi. Shiraz är lite extra käsnlig för reduktion så lufta ordentligt innan du möts av syrligt röda bär och köttig röd frukt, komplex och saftigt med både kraft i struktur och textur med läskande och torr elegans i lång eftersmak. Magnifikt gott! Bloody Hill är ett andra märke för Yarra Valleys kultvinmakare, Timo Mayer. Timo och hans son, Rivar, arbetar tillsammans med Bloody Hill-vinerna och väljer ut druvor tillsammans med odlare som de har byggt relationer med under många år. Dessutom har Rivar lagt till nya planteringar till Mayer egendom specifikt för Bloody Hill. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Bloody Hill Villages Cabernet 2021, Australien, Yarra Valley, TSE, 94643, 249 kr
Blåglimmande doft av blåbär, blå plommon och svartvinbär med energisk syrlig och sötfruktig syra. Mjuk och sammetslen, ung med mognadspotential. Ordet “Villages” har lagts till på etiketten från förra årgången, 2020. Detta är en hänvisning till att frukten för Bloody Hill kommer från utvalda platser runtom i Yarra. Till exempel kommer chardonnay från Panton Hill, syrah och cabernet från Coldstream. Ett spännande sätt att utforska Yarras olika subregioner. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)