Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 maj 2024
Lästid: 10 minuter
Förhoppningsvis är det här den sista av flertalet krånglande lanseringar i tillfälliga sortimentet. Stöket med Skanlog skapade oreda, inte bara för tillfälliga lanseringarna, även fasta sortimentet fick sig en törn där importörer/leverantörer vittnat om stora inkomstförluster. Andra har sett en rekordökning i försäljning av hyllvärmare. Pall- och hyllplatser har gapat tomma som rådde det förbudstid. Men nu kör vi igen och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Nyprovat – tillfälligt sortiment – 24 maj 2024
Webblanseringen 23 maj innehåller ett antal godingar. Le Ragnaies två Brunello di Montalcino, Petroso 2019 och Casanovina Montosoli 2019, Elio Sandri Vigna Disa Barolo Perno Riserva 2017, Marchesi Mazzeis två viner, Chianti Classico Badiola 2020 och Siepi 2021 samt Dom Pérignon Rosé 2009, Dom Pérignon P2 2004 och Dom Ruinart 2010, lanseras alla när bokningen öppnar kl 10.00.
I övrigt är det fortsatt stökigt i systemet efter sviterna med Skanlog som vi skrivit om de senaste veckorna. Lanseringar, ställs in och flyttas om och det är näst intill omöjligt att hålla koll på de förändringar som sker, upp till sista stund. Flertalet av vinerna som lanseras denna vecka har heller inte varit med vid de provningstillfällen jag närvarat vid. En vinresa och vård av barn kom också emellan. Men håll ut, snart är vi i fas igen.
Några viner som jag inte provat men som jag ändå vågar drista mig till att tipsa om, dels på grund av producentkännedom men också av tidigare provade årgångar är: Från Sverige, Bergskär Lingon 2022 och Skepparps Grand Prix Solaris 2022, Tyskland kommer med Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut Nature 2019 och Peter Jakob Kühn Doosberg GG Riesling 2021, från Spanien, Llopart Panoramic Corpinnat Imperial Brut 2018, Italien bjuder på Giovanni Almondo Bricco delle Ciliegie Roero Arneis 2023 och Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2023 samt ett antal fina Bordeaux-slott i form av Château Haut-Bages Libéral 2021, Château Phélan-Segur 2021 och Château Potensac 2021.
MOUSSERANDE VIN
Bio Weingut Zahel Ein Wildes Gläschen Pét Nat Rosé 2023
Shaumwein aus Österreich med kapsylförslutning, icke-degorgerat, demeter certifierat. biodynamiskt och naturligt med lätt orangetintad laxrosa färg från Wien. En Pét Nat av avstjälkade pinot noir druvor uppvuxna ur sandstensjordar, med 18 timmars skalmacerering och spontanjäst i franska ekfat. Jag har tidigare skrivit om Zahels viner och jag är alltid imponerad. Här får man en frisk Pét Nat som bevisar att det går att göra helt rena viner även med jästen kvar i flaskan. Jag hävdar min rätt att fördöma orena naturviner som defekta, när detta, likt så många andra, är kliniska och fria från stök, bök, mus och andra störande element. Är man noggrann och en skicklig vinmakare kan man göra fantastiska viner, det viktiga ligger i hantverket och inte nödvändigtvis i non-interventional. Man glömmer ofta att vin inte görs av sig självt, utan med kunskap om sitt jordbruk och med rätt handlag i vinmakningsprocessen. Hursomhelst, jag ska inte bli för långrandig. Friskt och fräscht med rödäpplig ton, citruszest, grapefrukt och gula kex. Lätt mousse, hög syra, frisk och sommrig med lätt grepp i strukturen. Eftersmaken tydlig av salinitet och mineral. För dig som vill upptäcka den rena, icke funkiga, sidan av naturliga viner. (Quaffable Wines, 2 400 fl.)
VITT VIN
Weingut Dr. Hermann Erdener Herzlei Riesling Spätlese Alte Reben 2022
Moselcharm i form av sötfruktig nos, fylld till bredden av gul stenfrukt, melon och tydlig mineralitet. Koncentrerat och energiskt i fin balans mellan syra och sötma där mogna krusbär och persika gör sig till i samklang med honung, kamomill, fläderhintar och rökig mineralitet. Ännu en i raden av Systembolagets satsningar på att vi ska återupptäcka Mosels skattkista av olika mognadsgrader och restsötma i sin rieslingproduktion, inte mig emot. (Wine Group Sweden, 480 fl.)
Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2022
Ursprungstypiskt från ett av mina favoritlägen i Chablis, premier cru'n Fourchaume! Gul frukt, smörkola och kalkstenig mineralitet inleder klassikern och fortsätter med raspig hög syra, gul frukt, gula plommon, energisk stendammig mineralitet med lätt sälta i finishen. Till synes enkel, men åh så komplex och elegant. (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
Domaine Cordier Pouilly-Fuissé 1er Cru 2020
Macôndynamik där Premier Cru-klassen lyser i fullödig kraft och energi. Ekologiskt certifierat och enligt biodynamiska principer odlad och veganvänligt framställd chardonnay. Driven gulfruktig nos, exotisk frukt, ananas, vanilj och nötter dominerar utan att tippa över. Smaken tar med sig skirat smör genom texturen som är fyllig och energisk med läskande frisk syra, len, mjuk och personlig. Det här är verkligen ett toppvin kontra priset, även om prislappen, även i Mâcconais nu snabbt närmat sig 500 kronor-strecket. (Tryffelsvinet, 900 fl.)
Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2023
Ekologiskt från Sicilien och vulkanen Etnas egendomligt unika jordar där druvorna carricante, catarratto, grecanico och minnella från vingårdar kring byarna Castiglione di Sicilia, Randazzo, Biancavilla och Milo utgör blenden i detta vin, med tyngdpunkten på carricante som sig bör. Frisk nos av gröna örter, gul frukt och lindblom. Stilrent och stiltypiskt med sälta och umami, lätt rökig eftersmak i ett bombardemang av solmogen citrusfrukt och sirlig bergsprängd mineralitet. (Vinovativa, 1 200 fl.)
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2022
Assyrtiko från den svarta mytomspunna vulkanön Santorini, där druvorna frodas på oympade stockar med en ålder på cirka 80 år. Örtig saltstänkt mineralisk inledning med gul äppelfrukt och citrus. Driven syra, fyllig textur, energi och kraft inbakad i frisk havsbris och umamistinn mineralitet. Kuriosa: Redan under antiken tillverkades viner på Santorini. Druvan assyrtiko härstammar från ön, och är den mest planterade druvan där. Klimatet är varmt och torrt, med vulkanisk jordmån. Vingårdarna ligger ofta högt, och för att skydda druvorna mot blåsten, är det vanligt att vinrankorna arrangeras så att de växer som små korgar, så kallade kouloura, utan uppbindning på stolpar. (Quaffable Wines, 600 fl.)
ROSÉVIN
Georg Breuer Rosé 2023
En Rheingau-klassiker av hundraprocentig pinot noir där druvorna kommer från spridda delar av Breuers vingårdar i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Theresa Breuer leder företaget framåt med smittande charm och entusiasm och oåterkallelig precision. Bra pris, stor allokering, gott vin – you do the math och även om årgången bjuder en ovanligt blyg nos så är paletten återigen fylld av lyckliga röda bär, krispig minieralitet och färska örter. Summasumarum, syrligt läskande frisk, renbärig och energisk, pigg och glou glou-vänlig. (Vinunic, 14 000 fl.)
Bründlmayer Rosé 2023
Ekologiskt odlad zweigelt, sprungen ur branta terrasserade vingårdar nordväst om Wien, fylld av aromatik och smak av röda bär, örter och mineral. Man missar inte smultron, vattenmelon och en aptitlig bittercitrus-touch innan den torra och välstrukturerade finishen ebbar ut i en läskande syrlig rödbärig suck. (Vinunic, 7 200 fl.)
Fournier Sancerre Les Belles Vignes 2023
Veganvänlig pinot noir från vitvinsområdet Sancerre, fylld och frisk av smultron, örter och polka i nosen. Inbjudande bärig och örtig med toner av vattenmelon, grapefrukt och röda bär. Läskande frisk och syrlig frukt, hög pigg och energisk syra med koncentrerad eftersmak. Öppna gärna ögonen för regioner som normalt sett inte är kopplade till rosé, men som har otroligt hög standard på sina druvor och låt dig förföras av hög kvalitet och mindre generiska roséviner. (Provinum Vinhandel, 7 200 fl.)
Cantine Lunae Mea Rosa 2023
Mycket charmig rosé av den inte fullt vanligt förekommande druvan vermentino nero som erhållit fyra timmars skalmaceration följt av jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Mörkrosa färgton, pigg och frisk nos av färska röda bär, jordgubb och rabarber. Syrligt friskt mineraliskt med tydlig bärkaraktär av tranbär, lingon, smultron och färska vilda örter. Läskande fräsch med touch av blodgrapefruktens aptitliga bitterhet i avslutet. (Quaffable Wines, 1 800 fl.)
Brancaia Rosé 2023
Ekologiskt odlad merlot från Maremma med sol och medelhav i själ och hjärta. En frisk rosé med toner av jordgubb och hallon, örter och smörkola, tätt strukturerad med lätt tanningrepp. Läskande frisk med koncentrerad frukt, hög syra och pigg fräschör i en fyllig len finish med lång koncentrerad grapefruktzestig och rödbärig eftersmak. Otroligt att vi kan få så hög standard på rosé till ett så lågt pris! Brancaia grundades 1981 av det schweiziska paret Brigitte och Bruno Widmer, i samband med att de köpte mark i närheten av byn Radda i Chianti Classicos västra delar. Idag är parets dotter Barbara Widmer som tagit över båder vingårdar och vinmakande. (Johan Lidby Vinhandel, 5 400 fl.)
ORANGEVIN
7 Radku Orange Label 2022
Seven rows på engelska, en nyhet för den svenska marknaden, ett kul orangevin från Velkopavlovicka av skalmacererad welschriesling med mindre delar riesling som simmat runt i gamla fat med sina skal i cirka fyra veckor. Blyg nos med hint av tutti frutti-nappar och citrus. Smaken tydlig av aprikos, persika och örter med ett kryddigt bett i en aptitlig skalbesk grapefrukt-finish. (Wine Waves, 600 fl.)
RÖTT VIN
Domaine de la Roche Honneur Diamant Prestige 2020
Ekologiskt odlad cabernet franc från Chinon och ett familjevineri som idag drivs i åttonde generation. Mörkt röd och aromatisk av plommon, björnbär och gröna örter, fylligt och kraftfullt i nosen med fatkaraktär. Syrligt och örtkryddigt med grusig mineralitet och grönpepprig finish. Tät och torr, koncentrerad och stor men inte utan finess. (Rewine, 2 400 fl.)
La Spinetta Ca’ di Pian 2021
Aromatisk av svartvinbärsnickel och blåbär, en intensiv inledning i nosen som bygger förväntningar. Och visst får vi leverans. Årgången 2021 är något i hästväg för barbera, trots hot och varningar om ökad utbredning av Flavescence dorée, en sjukdom som angriper vinstockarna, till följd av klimatförändringarna, i området. Bläckig och violkoncentrerad med toner av balanserad fathantering, kakao, choklad, vanilj med ett torrt svart té-liknande tanninbett. Det är fokuserat, koncentrerat och stort, kraftfullt och tight. Otroligt många flaskor och ett bra pris gör sommarkonsumenten glad och nöjd. (Enjoy Wine & Spirits, 20 400 fl.)
Cantine Lunae Ciliegiolo 2023
Från Ligurien och den lokala druvan ciliegiolo, som är besläktad med sangiovese, ett mycket charmigt vin från den lilla vingården Vigna Luna som omfattar cirka tre hektar. Rödfruktigt och läskande friskt med hög syra och balans mellan struktur, textur och frukt. Här får man en tydlig körsbärssmak, utsökt och delikat och i en renare form än dess, ofta jordiga och rustikare kusin från Toscana. Läskande och rent, lätt med örtig finish, ungdomligt, friskt och flirtigt. (Quaffable Wines, 2 000 fl.)
Manincor Il Conte 2021
Ekologiskt från Trentino-Alto Adige Vigneti delle Dolomiti. En vegansk rosso av, i stora drag, hälften lagrein och hälften merlot och cabernet sauvignon, där senare delen märks tydligt i form av svartvinbär och den strama strukturen vi kan känna igen när franska fat kommer till återanvändning. Svartfruktigt, rökigt och mineraliskt med ceder- och sandelträ-toner, torkade örter, vitpeppar, viol och en syrligt blodapelsinig finess i avslutet. (Quaffable Wines, 1 200 fl.)