Nyprovat tillfälligt sortiment 27 september 2024
Lästid: 16 minuter
Det duggar tätt med vinprovningar i vårt skrå, fler än man hinner med att besöka. Trist förvisso, men alla intryck och upptäckter ska hinnas noteras och förhoppningsvis även generera text. Jag är inte bara vinprovare, jag är även vinskribent och redaktör. Den här veckan släpps 36 viner och många är fantastiska - så håll till godo, här är mina val för Nyprovat tillfälligt sortiment 27 september 2024 och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 26 september kommer med enbart fyra viner uppdelat på högexklusiva Champagnekungarna Krug Clos d’Ambonnay 2006 och Krug Vintage 2000 samt Dom Ruinart Rosé 2009 och Priorats L’Ermita 2021 från Alvaro Palacios.
Nyprovat tillfälligt sortiment 27 september 2024 på Systembolaget
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, de är:
Château Latour Pauillac de Latour 2019
Les Héritiers du Comte Lafon Macôn-Uchizy Les Maranches 2022
MOUSSERANDE VIN
Ferrari Perlé 2019
Från Trentino-Alto Adige och Trento DOC ett klassiskt årgångsvin med mogna toner av autolytisk karaktär som ljust bröd och äppelpaj. Vidare gulfruktig med gula kex, plommon, äpple och citrus. Bred mousse, fluffig med syrlig gul frukt, grapefrukt och vita druvor, stort och generöst. (Ward Wines, 3 600 fl.)
Raventós i Blanc Textures de Pedra 2020
Ekologisk Cava med örtig nos och klassiska toner med melon, grapefrukt och lime med en mjuk mousse. Smaker av grapefrukt, melon och päron, läskande frisk och hög syra med aptitlig bittercitrusbeska i avslutet. Biodynamiskt från Penedès och en av Spaniens allra bästa producenter när det kommer till mousserande vin, här av de lokala druvorna, xarel-lo vermell, bastard negre och sumoll. Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497, idag drivs verksamheten av den 21:a generationen vinmakare, Pepe Raventós. (Lively Wines, 600 fl.)
VITT VIN
K Wechsler Kirchspiel Riesling 2022
Ekologisk riesling från finfina vingården Kirchspiel i Rheinhessen och Katarina Wechslers gedigna fingertoppskänsliga hantverk. Nosen fylls av päron och krusbär, gula äpplen och persika i en voluminös aromatisk parfym där en reduktiv hint av rök och kerosen göms undan på elegant manér. Smaken är fyllig med stor kropp i samklang med en tight och stram syrakick, energiskt men beständigt torrt. Efterspelet bjuder en lång eftersmak där örter och skållad mandel slår knop på en rökig mineralism. Enklare sammanfattat: rent, elegant, energiskt och mycket precist. (Backman Vinhandel, 360 fl.)
Bernard Defaix Chablis Cote de Lechet Premier Cru 2022
Ekologisk chardonnay från den västra bankens ensliga majestät, en premier cru klassade climat kallad Cote de Lechet. Gul frukt, örter och smörig mineralitet. Tät fyllig och smakrik med fet textur och stenig mineralitet, lätt rökig med gul stenfrukt, örter och balanserad syra i en lätt tintat grönfruktig finish. Fjärde generationen Defaix håller till i byn Milly. (Premiumpartners, 1800 fl.)
Montelapio Fiano di Avellino 2022
Kul och gott från Kampanien. Ytterligare en tia dyrare än sist, men det känns väl helt normalt, helt naturligt, som Kungen skulle ha sagt. Syrlig gul frukt, citrus, pomelo, bergamott i en mineralisk och syrastinn sval stil, Örtig gulfruktig och frisk hög syra med salthaltig mineralitet som finish. (Nigab, 7800 fl.)
Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2023
Från Springfields i Robertson med fyllig nos, rejält aromatiskt druvan till trots. Gulfruktig med hög salthaltig mineralitet, fyllig med smöriga fat och massor av vilda örter.Fylligt och energiskt med fet textur, bittercitrus, grapefrukt och citron, syrligt och mineraliskt med lång skalbesk finish. Egendomens jordar är till stor del mycket steniga, upp till 70% bestående av kvarts, och kalkrika likt i Bourgogne och Sancerre. Detta bildar en fantastisk grund för produktionen av elegant nyanserade viner. Springfield Estate ägs och drivs av syskonparet Jeanette och Abrie Bruwer, den fjärde generationen som producerar vin här. (Johan Lidby Vinhandel, 6 600 fl.)
Thistle & Weed Brandnetel Chenin Blanc 2021
En brännässla från Stellenbosch fylld av energi, gul stenfrukt, kaprifol och honung. Sirgligt läskande hög syra mot mjuk fluffig textur, mjuk rund gul frukt och kall salt mineralitet. Jag älskar chenin blanc från Sydafrika när den kommer med den här personligheten och energin – fantastiskt! (Divine, 1 800 fl.)
Evening Land Vineyards Seven Springs Chardonnay 2022
Vit biodynamisk charm från Eola-Amity Hills i Oregon och Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt. Lätt reduktiv inledning, rökig mineralitet, gul frukt och mandelblom. Energisk och läskande fruktig med salta mineraler och enormt driv i både syra och frukt, elegans och finess i fulländad balans, wow vilket drag alltså! (The WineAgency, 1 200 fl.)
Calera Mt Harlan Chardonnay 2020
Chardonnay från enskild vingård nära Monterrey, svept och pinad av svala Atlantvindar i ett unikt mikroklimat. Fokuserad och koncentrerad nos, fylld av gul frukt, citrus och äpple med toner av nöt och mandel, brynt smör och örter. Fyllig fet textur, driven syra, energiskt och koncentrerat med lång kryddig eftersmak. Kaliforniens egen Romanée Conti, Calera, grundades 1975 av Josh Jensen, en visionär med en passion för vin. Efter att ha tillbringat två säsonger i Bourgogne, där han arbetade hos de legendariska Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac, återvände Josh till Kalifornien med en dröm. Han började sin resa för att hitta mark med kalkrik jord, i hopp om att återskapa den magi han hade upplevt i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh den perfekta platsen på Mount Harlan, där han planterade sina pinot noir- och chardonnay-odlingar. Resultatet blev en vingård som har kommit att bli en ikon i vinvärlden. Sommaren 2022 gick Josh Jensen bort och lämnade efter sig ett arv som för evigt har förändrat den kaliforniska vinindustrin. Hans inflytande har inspirerat producenter som Littorai, Hirsch och Occidental. Mr. Pinot, som han också kallades, var inte bara en pionjär och estradör, utan också en enastående människa vars minne många bevarar med värme och glädje. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
ORANGEVIN
Domaine Plageoles Terroirist Orange 2022
Ekologisk blend av lokala vildar som muscadelle, mauzac, ondenc, verdanel, loin de l’œil och sauvignon blanc, skalmacererat och naturligt hantverkat. Orange till färgen och i stilen, doft och smak av aprikos, persika, äpple, jäst och örter. Tätt och torrt med mjuka tanniner, örtigt och stenfruktigt. Plageoles är en av de äldsta vinmakarfamiljerna i AOC-området Gaillac och är djupt engagerade i att bevara traditionerna och kvaliteten för området som historiskt ofta har blivit förbisett. (Vintrio Wine, 600 fl.)
Milan Nestarec Dopamin
Skalmacererat, orangefärgat av grüner veltliner, chardonnay och riesling från Moravien. Naturligt med höig gul frukt, hög syra, volatilt och småstökigt. Vinmakaren Milan Nestarec är en de mest kända vinmakarna inom fenomenet “low intervention wine” i det spirande vinlandet Tjeckien. Han har för närvarande vinodlingar på 13 hektar runt Velké Bílovicé i Moravia (Mähren) i östra Tjeckien samt gör ekologiska viner sedan 2008 och efter biodynamiska principer sedan 2017. (Wine Waves, 1200 fl.)
RÖTT VIN
Kullabergs Vingård Himmelstorp 2022
Är man i särklass Sveriges bästa vineri när det gäller vita viner är förväntningarna höga när K Felix G Åhrberg med sitt team på Kullaberg presenterar ett seriöst vin till ett seriöst pris. Djup svartröd färg med en egensinnig nos, svartfruktigt mörkt rödbärig med aningens krutrökig mineralitet. Tät och smakrik med infattade fat och träiga toner. Ett av de bättre uttrycken av svensk rött so far, bra jobbat... och det där om priset? Ja, det kostar att göra bra vin och i sammanhanget är det ändå en baggis!. Fakta: Druvsorten pinot nova är hybrid framtagen av pinot noir och östeuropeiska malverina. Malverina är i sin tur en korsning mellan druvsorten rakish, framtagen av villard blanc och roter veltliner, samt merlan som är en korsning av Merlot och seibel 13666. Druvsorten togs fram för att vara extra motståndskraftig mot bland annat mjöldagg. (Kullabergs Vingård, 1 500 fl.)
Yannick Amirault Le Grand Clos Bourgeuil 2022
Ekologisk cabernet franc från Bourgueil kan väl inte vara annat än en given spik? Bröderna Amirault ser till att druvan kommer till sin rätt, i sitt rätta habitat. Till bristningsgränsen av benchmarkad cabernet franc. Svartfruktig och mörkbärig med grönstickiga toner i nosen. Strukturerat torrt med tighta strama och motsträviga tanniner. Massor av grusig mineralitet och gröna stjälkar, men med en tid i karaff eller lagring i källaren kommer man få en fulländat utblommad vacker session med detta vin. (Terroir, 240 fl.)
Fabien Duveau Les Bas Poyeux Saumur-Champigny 2022
Ekologisk cabernet franc sprungen ur tuffeau från den lilla byn Chacé i Saumur-Champigny. Här har familjen Duveau odlat vin i århundraden och nu i åttonde genrationen räknar man in domänens vinkällare till 1300-talet. Blåsvartfruktig nos, gröna örter och jordig mineralitet. Torrt stramt och syrligt, grönkartigt, paprikapulvrigt med mineraliskt järn och örter i det mörkbäriga avslutet. (Quaffable Wines, 600 fl.)
E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2020
Charkrökig mineralitet i nosen med jordigt, köttig, animalisk doft, svartfruktigt och mörkt rödbärigt. Charmerande inbjudande, fokuserat och elegant. Avslutet är örtigt med lätt brända toner, rökiga fat, torra tanniner och koncentrerad frukt, elegant, magnifikt. Stort med kompromisslös svärta, rustik elegans med många skikt i en virtuos förening mellan lejonparten syrah och en smekande floral del viognier. Torrt i avslutet med power i ryggsäcken. Brune et Blond refererar till att druvorna odlas på två olika plotter och branter i Côte-Rôtie med olika jordmån, hårddraget och förenklat Brune för syrah i schist och Blonde för viognier i granit. (Wine Affair, 720 fl.)
Delas Crozes-Hermitage Le Clos 2020
Svartfruktig med rökig nos, lätt av chark och grusig mineralitet. Tät och torr, stort, elegant och kraftfullt med mogna tanniner och lång koncentrerad eftersmak. Delas är grundat 1835 samt är en av de främsta producenterna för klassiska och tidlösa röda och vita viner från hållbara odlingar i norra Rhônedalen och runt Hermitage-berget. Idag ägs Delas av champagneproducenten Deutz. (Ward Wines, 120 fl.)
Château Meyney 2019
Médoc och vänstra stranden-blend av 57 procent cabernet sauvignon med merlot och mindre del petit verdot. Djupt svartfruktig med toner av stall, läder och blyerts, tobak, choklad, kakao och kaffe i en lång tät och fokuserad eftersmak. (Philipson Wine, 1200 fl.)
Château Pineraie L'Authentique 2019
Kraftpaket av malbec till bra pris om du vill uppleva druvan i dess ursprungliga Cahorska tappning. Koncentrerad svartfruktig nos, torrt och stramt med tuggiga tighta tanniner, grusmineralisk, tobak och svart frukt. (Vintrio Wine, 6 000 fl.)
Gagliasso Langhe Nebbiolo Ciabot Russ 2022
Rosendoftande rödfruktig med hög syra, läskande frisk, torr och stram och lite vildsint och stökig i sin ungdom. Årgången 2022 är mycket lovande och anses redan nu komma att bli en klassisk årgång. Gagliassos filosofi när det gäller hållbar vinodling går som en röd tråd genom alla moment och man arbetar enligt programmet ”The Green Experience”. Respekt för naturen och jorden står i fokus, liksom viner som speglar terroir. (Handpicked Wines, 12 000 fl.)
Castello di Verduno Basadone Pelaverga 2022
Lokala druvan pelaverga i en tegelröd skrud, friskt doftande av rosor, körsbär och tjära. Tight och stram med energi och kraft, intensivt mineralisk med röd frukt, körsbärskärnig och mandelfruktig, torr med mjuka tanniner och kryddigt stiltypiskt för Verduno. Kanonpris för ett så unikt vin. (Terroir, 600 fl.)
Castello di Verduno Barbaresco Rabaja 2020
Flirtig aromatik, floral med mörkt röda körsbär, djup tät och örtig med läskande frisk och hög syra, energi och kraft med en kryddig men mjuk finish. Från vingårdar planterade mellan 1974 och 1990, 45 dagars maceration och 20 månaders lagring på österrikisk och slavonsk ek. (Terroir, 600 fl.)
Castello di Verduno Barolo 2020
Inbjudande aromatik, rosor och viol, floralt och kryddigt. Läskande friskt och energiskt, mycket hög syra, strukturerat och torrt med stram och tight postur med elegant invävda tanniner i en örtigt kryddig finish. Nebbiolodruvor från Boscatto, Campasso och Rodasca i Verduno, 30 dagars maceration och 28 månader på österrikisk och slavonsk ek. Årgången 2020 är klassisk och har redan visat framfötterna med likaledes tillgänglighet och potential för lagring. (Terroir, 1 200 fl.)
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2021
En klassisker på den tillfälliga hyllan från södra Toscana med svart mogen frukt, mörka bär, örter och rökigt cederträ. Torrt, stramt och grusigt mineraliskt strävt med fyllig generös mogen frukt och örtkryddig jordig finish. Maria Stella är namnet på dottern som nu tillsammans med sin bror råder över Polizianos ambitiösa framtid. Pappa Federico Carlettis legend är i trygga händer. (Johan Lidby Vinhandel, 8 400 fl.)
Álvaro Palacios Finca Dofí 2021
För den som inte har råd med toppvinet L'Ermita i webbsläppet kan istället sikta in sig på Finca Dofí från Álvaro Palacios första förvärvade vingårdar. Här får vi ett expressivt och exklusivt uttryck av Priorat baserat på garnacha med små delar cariñena och garnacha blanca som växer i branta laminerade skifferjordar. Rödpangig nos, svart frukt och fat, tight stram och energiskt med läskande syra och strama tighta grusiga tanniner. (Solera, 240 fl.)
Marta Maté Tempranillo 2021
Ekologiskt odlad tempranillo från ett ungt och prisat hantverksvineri i Ribera del Duero. Grusmineralisk körsbärsnos, tight stram och sursyrlig frukt. Svarta bär, örter och peppar i en stendammig mineralitet med torra tuggíga tanniner, hög syra som initialt upplevs ungdomligt burdus och lite vilt spretig men som återfår balans genom en rejäl luftning. Annars kommer vinet att vinna på en tids lagring. Betongjäst och lagrat 14 månader på 2300-liters franska ekfat. (Swedish Brand, 720 fl.)
Vitícola Mentridana Las Uvas de la Ira 2022
Vineri som grundades av Dani Landi men som drivs idag av Landis barndomsvän Curro Barreño. Läskande garnacha från granitjordar i Sierra de Gredos. Biodynamisk odling och mycket gamla stockar. Vredens druvor vinifieras i hela klasar helt utan tillsatser och vinet lagras därefter tio månader på franska foudres (större ekfat). Rödfruktig och mörkt bärig nos, örter och mogen frukt. Josigt och läskande med torra tanniner och välartad struktur. Läskande och energiskt. Riktigt gott. (Wine Trade, 894 fl.)
Compañía de Vinos del Atlántico Zestos Old Vine Garnacha 2023
100 procentig ståltankad garnacha med ursprung Vinos de Madrid från gamla stockar där kvalitet triumfar kvantitet och pris. Aromatisk och inbjudande flirtigt rödbärig nos, örtig och körsbärsfruktig. Smaken drar mer åt svart frukt och blåbär, torrt strukturerat med lätt moget och murrigt solvarmt. Energiskt och drivet med fokuserat frukt, flirtig syra, texturellt av torra tanniner i ett koncentrerad svartpepprigt avslut. (Terroir, 19 800 fl.)
Flying Cloud Cabernet Sauvignon 2021
Från Paso Robles med svartvinbär, läder och örter med mineralitet och solmogen söt frukt. Mestadels cabernet sauvignon med ytterst små delar petite sirah och zinfandel som har lagrats ett år och fem månader på fyra år gamla franska ekfat om 228 liter. (Concealed Wines, 4 800 fl.)
Evening Land Vineyards Seven Springs Pinot Noir 2022
Balanserat, välmakat och mycket gott från Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt i Oregon och deras biodynamiska vingårdar belägna i Yamhill-Carlton, Eola-Amity Hills. Inbjudande parfym av mogna röda bär och sandelträ på ett raffinerat och sofistikerat manér. Stram och tight med läskande frisk syra och mogen frukt, utsökt balans och ett seriöst elegant vin med energi och pondus, elegans och kraft med lång koncentrerad eftersmak. (The WineAgency, 2400 fl.)
Calera Mt Harlan de Villiers Pinot Noir 2019
Intensivt aromatisk och kryddig svartfruktig rödbärig nos, burgundisk och energisk med sandelträ och ceder, örter och kryddor i ett långt rikt koncentrerat avslut. Kaliforniens egen Romanée Conti, Calera, grundades 1975 av Josh Jensen, en visionär med en passion för vin. Efter att ha tillbringat två säsonger i Bourgogne, där han arbetade hos de legendariska Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac, återvände Josh till Kalifornien med en dröm. Han började sin resa för att hitta mark med kalkrik jord, i hopp om att återskapa den magi han hade upplevt i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh den perfekta platsen på Mount Harlan, där han planterade sina pinot noir- och chardonnay-odlingar. Resultatet blev en vingård som har kommit att bli en ikon i vinvärlden. Sommaren 2022 gick Josh Jensen bort och lämnade efter sig ett arv som för evigt har förändrat den kaliforniska vinindustrin. Hans inflytande har inspirerat producenter som Littorai, Hirsch och Occidental. Mr. Pinot, som han också kallades, var inte bara en pionjär och estradör, utan också en enastående människa vars minne många bevarar med värme och glädje.(Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Geoff Hardy K1 Middle Hill Shiraz 2021
Shiraz från svala Mount Lofty Ranges i Adelaide Hills fullproppat med toner av eucalyptus och mynta, svart frukt och röda bär i en tydlig örtighet och kryddighet. Fyllig och komplex struktur, tighta tanniner med en elektriskt kryddig finish. Mycket vin för pengarna för den som älskar aussie-shiraz! (Sigva, 6000 fl.)
Penley Project Merlot 2023
Merlot - but good! står det på etiketten och det är systrarna PenLey som står bakom vinet, med ena benet i familjen Penfolds och andra i Tolley. En tydlig signal till filmen Sideways som släpptes för 20 år sedan där merlot fick klä skott för det negativa i vinets värld. Blåfruktig nos, örtig driven och energisk läskande josigt och syrligt blåfruktig och tät med struktur och mogna mjuka tanniner. Metoden som använts är tydligt inspirerat av Beaujolais macération carbonique, det vill säga kolsyrejäsning av merlotdruvor från tre olika vingårdar i norra Coonawarra, uppvuxna ur sandig lerjord som vilar på en urgammal kalkstensbas för att vinifieras separat innan blendning. Spännande och charmigt och lätt värt en omväg för att provas! (Spendrups/Spring Wine, 600 fl.)
SAKE
Kyohime Takumi Jumai Ginjo
Yamada nishiki-ris och vatten från floderna Arakawa och Tone har gett toner av gula äpplen och vita plommon, stram med söt frukt och läskande syra, avslutet torrt och floralt örtigt. Junmai Ginjo är en kvalitetsbeteckning som innebär att riset måste poleras ner till åtminstone 60 procent av sin ursprungliga storlek. (Sakeman & Sakesson, 1 500 fl.)