Nyprovat tillfälligt sortiment 8 november 2024
Lästid: 26 minuter
November har hela fem lanseringar i tillfälligt sortiment och naturligtvis bevakar vi dem alla. Det blir sen lite lugnare i december med en lansering i fasta sortimentet och endast en i tillfälliga. Jag har även haft möjligheten att prova några av torsdagens lansering på webben. Det är många viner, men sök och du skall finna, det är mycket gott från oväntade håll och kanter, så läs noga, gör kloka val och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 7 november kommer med hela 43 artiklar av begränsat antal viner från bland andra:
Weingut Peter Jakob Kühn och Georg Breuer från Tyskland, Jules Desjourneys, Lucien le Moine, Bollinger och Guigals La La viner från Frankrike, Tua Rita, Sandrone, Azalia och Massolino från Italien, Hirsch från USA, Lapostolle från Chile och Oakridge från Australien. Jag har haft möjlighet att prova ett fåtal av dem som ni kan läsa i slutet av artikeln.
Nyprovat tillfälligt sortiment 8 november 2024
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, de är:
Gosset Grand Millésime Brut 2016
Domaine Barraud Pouilly-Fuissé Alliance 2022
Domaine Marchand-Tawse Beaune Premier Cru Clos du Roi 2022
Domaine Marchand-Tawse Savigny les Beaune 1er Cru Lavieres 2022
MOUSSERANDE VIN
J.M. Labruyère Prologue
62 procent pinot noir och 38 procent chardonnay, från klassisk mark i Verzenay, med en aning mer vikt åt chardonnay mot förra årgången, vilket gett den charmigt brödiga tonen med citrus och äpple en syrligare grapefruktig ton adderad till sin komplexitet. Stor och bred mousse, sirlig frukt, hög syra och torrt efterspel. Labruyère producerar även vin i bland annat Bourgogne och Bordeaux. (Vintedge, 3 000 fl.)
Bollinger PN VZ19
Fjärde årgången av Verzenay-baserade PN serien. Druvan i fokus, är som ni redan gissat, pinot noir. Koncentrerat och fokuserat av äpple och röd frukt, bröd och nougat, gula kex, brioche och hasselnöt med läskande hög syra i en frisk krämig mousse med grapefruktbeska, rödäpplig och rödtonad, fruktig finish. Kuriosa: Bollinger PN är champagnehusets serie av viner gjorda enbart av druvsorten pinot noir och den första årgången som lanserades var huvudsakligen baserad på skörden 2015 (VZ15). Champagne som enbart är gjord av blå druvsorter kallas ofta för blanc de noirs - vitt av svart. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 1 200 fl.)
Bodegas Luis Pérez Viña El Corregidor de Carrascal Brut Nature 2020
Spännande skum från sherry-land av 99 procent palomino fino och en procent pedro ximénez med vass mousse, sirlig grapefrukt i en koncentrerat överdrivet aromatisk nos med fatkaraktär och örter. Tobak, hö, gräs och örter ger smak men det är något obalanserat och spretigt. I got ninety nine problems but pedro ximénez ain't one, hit me! (Quaffable Wines, 240 fl.)
VITT VIN
Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2022
Gulfruktig av persika citrus, mandarin och päron med krispig mineralitet och fyllig kropp. Torrt och välbyggt med balanserad finess mellan frukt struktur och syra. Här, i de branta sluttningarna längs floden Rhen, i Rheingau hittar vi några av världens främsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena och vinstockarna tillhör de allra äldsta i området. Familjen Breuer tog över egendomen för dryga hundra år sedan. Georg efterträddes av sin son Bernhard, som gick bort 2004. Idag leder hans dotter Theresa framgångsrikt verksamheten och har utökat arealen till 34 hektar, varav 27 ligger i Rüdesheim. (Vinunic, 600 fl.)
Von Winning Forster Ungeheuer Riesling Grosses Gewächs 2022
Från toppläge i Pfalz med gul stenfrukt, cederträ, ört och mineral. Läskande frisk och energisk med torr struktur, lätt tanningrepp i lång koncentrerad örtkryddig finish med oändligt djup och personlig charm. En annorlunda riesling helt enkelt. Von Winning äger nästan fyra hektar i Ungeheuer, den av alla sina vingårdar som här mest kalkrik. Vinet är jäst och lagrat i 500 liters neutrala fat. Tät, tight, ung gul frukt i en tidig fas för vad som kommer att bli ett fantastiskt vin efter en tids lagring. (Intermondi, 420 fl.)
Domaine Terre d'Aigle Savennieres Les Deux LL 2022
Fet chenin blanc från Loire med från en producent med respekt för natur, ursprung och tradition. Gultintad frukt, äpple, citrus och stenfrukt i nosen. Äpple, citrus, örter i en stramt energiskt och koncentrerat frisk syra, omhuldad av fylligt fet textur och finish med kaprifol och honungstoner. (Panache, 444 fl.)
La Chablisienne Chablis Vénérables 2014
Från ett kooperativ med själ och hjärta i centrala Chablis. Traditionsenligt, benchmarkad gul frukt med stenig mineralitet, här med ett utvecklat åldrande på tio år. Vénérables är en blend av att stort antal byar och cruer och från stockar med en genomsnittlig ålder om 35 år. Flintarökig mineralitet, cigg och gul stenfrukt. Vidare stram, tät, örtig och mineralisk med avslut i äpple, citrus och mogna toner av nötter och ostkant. Vinmakaren Vincent Bartement har låtit vinet jäsa på ståltank för att sedan mogna på sin jästfällning i fjorton månader, både i ståltank och i franska ekfat. (Wine Affair, 1 920 fl.)
Altos de Torona Albariño 2023
Frisk och superkrispig albariño från vingårdar som ligger på sluttningarna av berget Galeno intill floden Miño i Rías Baixas. Läskande pigg, syrlig och energisk med gul stenfrukt och vinpinat maritima inslag av havssälta och ostronskalsmineralitet. Rakt på med fräschör, friskhet och torr finish. Vinifiering i rostfria ståltankar och efter avslutad jäsning, vila i ett halvår med sin jästfällning. (Sophronie Wines, 5 400 fl.)
Raúl Pérez Ultreia Godello 2021
Ultrasmarrig godello från vingårdar i Valtuille de Abajo och Cacabelos i Bierzo. Vinstockarna är 20-50 år gamla. Gul frukt och kola, örter och pencilin i nosen. Syrligt fruktig med hög syra, läskande frisk och saliverande med sälta och citrusskalbeska. Torr, stram och örtig med läskande mineralism i avslutet. Efter pressningen av druvorna får musten jäsa i en blandning av 225 liter stora ekfat och 2 500 liter stora ekliggare. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering. Naturligt och energiskt. (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
Quinta do Regueiro Foral de Melgaço Alvarinho Colheita 2023
Från ett 25-årigt vineri i Vinho Verde med exotisk frukt, sötfruktig med mineral och maritim sälta. Grönt och salt, syrligt och strukturerat, energiskt och uppmarksamhetstörstande. Smaken ren av exotisk frukt, grapefrukt, persika, örter och mineral med lätt saltstänk och solmogen frukt som rundar av den vassa syran. (The WineAgency, 5 400 fl.)
Adega Aphros Phaunus Loureiro 2022
Biodynamikern Vasco Croft fortsätter sin resa med årgång efter årgång av kvalitet, hantverk och precision. Mestadels känd för sina energiska pet nat kommer här ett relativt stilla exemplar av lokala druvan loureiro. Gul frukt, vita blommor, mandel och äpple. Syrlig hög syra, friskt och elektriskt energiskt med torr struktur och smaker av klementin, grapefrukt, blodapelsin och örter. Rent, torrt och vibrerande! (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
Kutch Trout Gulch Vineyard Chardonnay 2021
Elegant nos, gulfruktig och rökigt mineralisk. Kraftfull elegans sirligt och snyggt. Finessrikt och komplex, gul frukt och mineral med lätt touch av nötter och vanilj. Jamie Kutch äger inga vingårdar utan köper druvor från de allra främsta lägena hos de bästa odlarna. Trout Gulch är en vingård högt upp i Santa Cruz Mountains som Jamie haft samarbete med sedan 2014. 2016 var första årgång av detta vingårdsläge som odlas med organic dry farming. (The WineAgency, 480 fl.)
Oakridge Vineyard Series Willowlake Chardonnay 2022
Charmig chardonnay från svala Yarra Valley. Läskande frisk och tät med gul frukt och hög mineralitet. Pigg och driven, med örter och nötigt långt efterspel. Från Oakridges Local Vineyard Series där viner från specifika vingårdar med en exceptionell kvalitet och uttryck presenteras. Traditionell vinifiering med handplockade druvor som pressades som hela klasar ner i franska ekfat om 500 liter (puncheons) för jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen för att sedan lagras ytterligare tio månader på 500-liters ekfat. (Quaffable Wines, 612 fl.)
Mount Difficulty Wines Roaring Meg Riesling 2023
Det svåra bergets vineri har gjort ett mindre svårt vin. Visst, vag petroleum inledningsvis men det är ju det som folk gillar. Sen kommer alla smakerna på rad, päron, lime och gul stenfrukt, söt mogen frukt, litchi och grapefrukt. Avslutet är torrt men generöst fruktigt i en balanserad syrakick. Central Otago är Nya Zeelands, och ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. Bra pris för en lätt och pigg riesling. (Vinia, 3 600 fl.)
Greystone Barrel Ferment Sauvignon Blanc 2023
Ingen trodde väl att jag skulle hylla en sauvignon blanc från Nya Zeeland, åtminstone inte smakmässigt. Men Greystone gör något helt annat än förväntad kiwi-sauv. Druvorna är fermenterade i gammal använd fransk ek, lång fermentering om cirka sju månader inkluderat mallolaktisk omvandling där all jäsning sker ute i vinfälten. Tappas på flaska utan klarning strax innan nya årgångens skörd. Upplevelsen är unik. Reduktiv med gult stenfrukt, äpple lemon kurd och grön ärt. Fruktig och tät med toner av svartvinbärsblad, exotiskt frukt, mogen mango med mjuk fatton, drivet och balanserat syrligt. Ett stort och energiskt gastronomiskt vin. Från Loire-kloner, som annars är ovanliga i Nya Zeeland, vilka ger hög koncentration, mogen fennolisk ton, hög syra, mineralitet och sälta i avslutet. (Vintedge 720 fl.)
RÖTT VIN
Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2021
Personlig pinot från ett toppläge av branta sluttningar och från händerna på ett av de charmigaste vinmakarparen i Tyskland, Hanspeter och Edeltraud i byn Efringen-Kirchen, Baden. Reduktiv inledning, aromatiskt intensivt av jordgubb och körsbär, parfymerat och energiskt. Torrt, stramt och läskande friskt med högt syradriv in i en örtig gröntintad finish. Inget för nybörjaren men väl för konnessören och priset är inget att tala om, en sjukt bra deal helt enkelt! (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)
Heimman & Fiai Porkoláb Kadarka 2021
Från Szekszárd en josigt och energiskt av lokala druvan kadarka. Volatilt och syrligt av tranbär, lingon och örter, stramt och torrt. Lätt, pigg och frisk med pepprig örtkaraktär i avslutet. Heimman & Fiai grundades av Zoltán och Ágnes Heimann och drivs idag av deras son Zoltán Jr. Fokus ligger på druvsorterna kékfrankos och kadarka. (Vintedge, 600 fl.)
Héritieres Louis Jadot Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2022
Matig och kraftfull pinot noir från norra delen av Côte de Beaune, precis ovanför och mellan Aloxe Corton och Savigny Les Beaune. Örtig rödbärig med ekfatstouch. Stor och bred med flirtig frukt som balanseras med ceder och sandelträiga ekfat, mörka röda bär, läder och örter. Tät och torr med mjuka tanniner, dov frukt och fatkaraktär. (Wine Affair, 600 fl.)
Château Fuissé Juliénas 2022
Gamay från Cru Juliénas i Beaujolais med aromer av röda bär, smörkola och fudge i nosen, omsorgsfullt utmejslad ur granit, sand och lera från ouppbundna små buskiga gobelets. Årgången 2022 var svår men har gett fin kvalitet. Intensivt mörkbärig och stenig mineralisk med träig touch, läskande hög syra, energi och power, elegans och finess, snyggt om än lite väl ungdomligt kaxig ännu. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)
Joseph Drouhin Moulin-A-Vent 2022
Pigg och alert gamay från Moulin-à-Vent, en av de tio byar, eller Cru's, i distriktet Beaujolais som har egen ursprungsbeteckning. Fruktigt rödbärig murrig nos av mogna jordgubbar, blåbär och körsbär, torrt stramt och smakrikt med fyllig kropp och greppiga tanniner. Hög energinivå, torra tanniner, hög syra och läskande frukt i en koncentrerad finish. (Provinum Vinhandel, 2 400 fl.)
Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes 2022
Från gamla stockar i Côtes du Rhône och angränsande vingårdar till Châteauneuf-du-Pape. Flirtigt rödbärig med örtig garrigue och tät aromatik. Mjukt och torrt, läskande friskt och syrligt fruktigt körsbär och örter med hallon och lakrtitstoner. Generöst men stramt, josigt men strukturerat av mjuka tanniner, koncentrerad frukt och örtiga kryddor i avslutet. Stor allokering, bra pris, ett husvin för novemberkåsan?! (Quaffable Wines, 14 700 fl.)
Domaine Brusset Cairanne Les Travers 2022
Mer Rhônevin, här från mindre kända appelationen Cairanne, en av 20 byar i södra Rhône, som har rätt att lägga sitt namn till appellationen Côtes-du-Rhône-Villages. En blend av syrah, mourvèdre, grenache och cinsault som gett en elegant nos av rödsvart frukt och lokala örter i balans med energi och kraft, täta tanniner, vital syra, struktur och textur som allt avrundas med med grusig mineralitet, vildhallon och lakritsrot. Från en Legendarisk familjeegendom belägen i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området, grundades 1947 av André Brusset. Idag drivs domänen av Andrés son Daniel och sonsonen Laurent Brusset. (Budbreak, 4 800 fl.)
Chateau La Gurgue 2019
Ekologisk Margauxblend av 57 procent cabernet sauvignon, 35 procent merlot och åtta procent petit verdot. En egendom som varit i händerna på bland andra den holländska affärsmannen Eric Albada Jelgersma som även ägde Giscours i Bordeaux och Caiarossa i Toscana. Träig svartfruktig nos, ceder och blyerts, läder och stall. Välbalanserad syra mot frukt och struktur som ändå trots det ger den ett lätt blekt avslut. Med för att priset är i korrelation till material och kvalitet är på rätt sida. Slottet drivs idag av Claire Villars Lurton. Vinmakare är Eric Boissenot. (Premiumpartners, 1 200 fl.)
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2022
Cavalotto behöver väl ingen närmare beskrivning för den som följt med oss under de senaste åren. Ekologiskt odlad nebbiolo som signalerar alla tydliga markörer både i doft och smak när det gäller druvtypicitet och terroir. Inbjudande nos av röd frukt, svarta bär, rosor och viol, trä, örter och tjära. Stort, torrt och energiskt med tighta strama tanniner, mjuk rondör i svart frukt, svarta körsbär och plommon, lakrits och vildhallon. Lång koncentrerad eftersmak. Behöver luft, men efter en vevning i karaffen är det pur glädje och otroligt gott! Klassiskt, charmigt, personligt och fascinerande inbjudande från en familjeegendom på sluttningarna i Bricco Boschis med anor sedan 1928. (Agrell & Hartley Selection, 1 200 fl.)
Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo 2022
Frisk nos av körsbär och rosor. Stram och tannintät, med tight struktur och läskande syra. Fyllig frukt, körsbär och lakrits i eftersmaken. Komplex och elegant. Druvorna till vinet kommer från vingårdar i byarna La Morra och Castiglione Falletto och där från 20 till 30 åriga vinrankor. Efter skörd följer en traditionell vinifiering där vinet får vila 18 månader på stora ekfatsliggare (botti av slavonsk ek) innan buteljering. Francescos lätta handlag och förkärlek till elegans och bärighet lyser verkligen igenom för 2022. (Panache, 4 200 fl.)
Figli Luigi Oddero Barolo 2020
Körsbärsaromatisk med tjära och rosor. Stram, tight och välstrukturerad med ett örtigt grepp och lång koncentrerad finish. Årgången visar upp sig genom sin direkthet och tillgänglighet där även lagringspotentialen finns medbäddat, en klassisk Barolo med ordentlig La Morra-signatur även om delar av vinet kommer från byarna Castiglione Falletto och Serralunga d’Alba. Egendomen Luigi Oddero föddes så sent som 2006 efter att bröderna Giacomo och Luigi Oddero delat upp familjens ursprungliga egendom mellan sig. Efter att Luigi gick bort 2010 har egendomen drivits framåt av Luigis änka, Lena Oddero och deras två barn. 2012 började Dante Scalgione, tidigare vinmakare hos Bruno Giacosa, att ta över ansvaret för vingård och vinifiering. 2017 anslöt även Francesco Versio som nu är ansvarig vinmakare. Efter skörd fick vinet en traditionell vinifiering med långsam jäsning på skalen i cirka 30 dagar, innan omdragning till botti där vinet sedan fått vila 36 månader innan buteljering. Egendomen har idag cirka 34 hektar vinmark, varav 26 hektar är planterat med nebbiolo i Barolo, resten ligger i Barbaresco (i cru’et Rombone i Treiso), en del dolcetto och en del barbera, Moscato d’Asti, och lite vitt (chardonnay och viognier) samt en mindre del freisa. (Panache, 4 800 fl.)
Azelia Barolo 2020
Stilren nebbiolo från gamla stockar i sju olika vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga. Magisk balans i både nos och gom, Castiglione i nosen, Serralunga i munnen. Ren doft av körsbär, ros och viol. Körsbär, lakrits, tjära, rosor i smaken med hög syra, koncentrerat och stramt i ett torrt tanningreppig finish. Hög fräschör och drickvänligt redan nu men med lång lagringspotential. Azelia frontas i dag av unge Lorenzo Scavino, enda barnet i huset och familjevineriet, som står för dedikation och passion, med vin från gamla stockar, rent och naturligt, ekologisk odling, låg yield med koncentration, kraft, energi och elegans. (Tryffelsvinet, 1 200 fl.)
La Stoppa Trebbiolo Vino Rosso 2022
Elena Pantaleone gör tillsammans med sitt team på La Stoppa rustika men eleganta viner, stöpta i sitt landskap Emilia-Romagnas former och med lokal touch, beläget i provinsen Bologna vid floden Sillaros västra strand. Då vinet inte är producerat inom ramarna för regionen har det enbart Italien som ursprung. Blend på sextio fyrtio barbera och bonarda har gett en doft av svarta körsbär och stengrusig mineral i nosen med driven syra, wholebunch-elektriskt vibrerande energiskt och josigt med torr struktur och täta tanniner. Charmigt och personligt. (Wine Trade, 7 200 fl.)
Gulfi Nerojbleo 2022
Ekologiskt odlad nero d’avola med ung rödlila färg, djup doft av svart frukt och mörkabär, tight, stram, fylligt fruktig med läskande syra och toner av ekfat, örter, kaffe, kakao, lingon och blåbär i stor och smakrik stil med florala inslag av vilda rosor och en inte så blygsam viol. Allokeringen och priset talar för sig, det svenska folket har tagit Gulfi till sina hjärtan. Jag har fortfarande lite svårt för stilen men faller till föga för kvaliteten. (Tryffelsvinet, 9 300 fl.)
R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2012
Drickfärdig Rioja från klassisk mark och producent. Inbjudande aromatik av mogen mörkt röd frukt, vanilj och örter med jordig mineralitet av kallt stål och varmt blod. Lagrat och klart för att drickas även om jag som har min förstfödde son född 2012 nog lägger en eller två i källaren till han fyller lika drickmogen. Örtig eftersmak med vital syra och lätt sprucken frukt. Svartfruktigt med vanilj, dill och örter, stort moget och kvasi-energisk med pigg syra som ändå lämnar in med boken frukt och en falnande vitalitet i avslutet. (Premiumpartners, 4 800 fl.)
Boschkloof Epilogue 2022
En hundrapoängare från Tim Atkin MW Sydafrika rapportering 2023. Inledningsvis, syrahkompatibelt rökig nos av eldstad och svarta bär, chark och järnig mineralitet. Stort, kraftfullt, energiskt, torrt, stramt och elegant med torr finish. 60 procent av vinet är jäst med hela klasar och lagrat i cement medan resten är avstjälkat och lagrat på nya 400 liters franska ekfat, vilket bidragit till texturen och fräschören och till den eleganta komplexitet som ekfatstouchen ger. (Vitis Wines, 240 fl.)
El Esteco Finca Notables Malbec 2022
Klassisk och stor malbec i en oförsvarbart tung flaska, handskördat och hantverksmässigt vinifierat. Blålila tight stram struktur, generös fyllig frukt och kropp, örtigt och eldigt. Bläckigt svartfruktigt med tät struktur, torra tanniner, grusig mineralitet, blåsvart frukt och lite gles finish. Valles Calchaquies är adressen och Plot No 9 vingården som planterades år 2007 och ligger 1700 meter över havet. (Spendrups/Spring Wines, 5 400 fl.)
Viña Tabali Maray Limited Edition Pinot Noir 2021
Angenäm chilensk pinot från terrasserade vingårdar i tvärtorra Valle del Limarí med aromer av jordgubb och hallon, sandelträ och örter, syrliga röda bär, lingon och tranbär, fylligt och fruktigt med torr finish. (Concealed Wines, 5 400 fl.)
Oakridge Vineyard Series Willowlake Pinot Noir 2022
Från svala Yarra Valley en reduktiv, rödbärig pinot med toner av jordgubb, sandelträ och örter. Pigg energisk läskande len och mjuk med torr struktur och lång eftersmak. Traditionell vinifiering i öppna jäskärl där 20 procent av vinet jäste i hela klasar och resterande del jäste utan att först krossas. Lagrat under tio månader i franska 225-liters ekfat. Local Vineyard Series är viner från specifika vingårdar med en exceptionell kvalitet och uttryck. Egendomen omfattar drygt 30 hektar egna vinodlingar och av familjerna D'Aloisio och Atlas. Vinmakare och chef på egendomen är fingertoppskänsliga David Bicknell, som sedan 2002 varit drivande i Oakridges allt större förfining av sina viner. 2017 belönades David med utmärkelsen Winemaker of the Year av Gourmet Traveller Wine. (Quaffable Wines, 612 fl.)
Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir 2021
Vinifierad ute i vingården efter noga selektering av druvor och tidpunkt. Inbjudande aromatisk, lätt reduktiv, rödbärig ton, örtig och kryddigt med sandelträ och indiska kryddor. driv i syran, energiskt, komplexitet, torrt stramt med kraft och pondus i elegant men rustik stil. Soave tanniner, inte utan struktur, men mogna och integrerade. Utvecklas fint efter att ha provat ett par årgångar bakåt i tiden. Vidlyftig och kryddig, vilt bärig och örtig med jordiskt mineralrik ton med lätt hint av tjära. Det är naturligt och energiskt till max, ett kanonvin! (Vintedge, 180 fl.)
SÖTT VIN
Delheim Edelspatz Botrytis Riesling 2021
Från Stellenbosch kommer ett av världens mest ikoniska noble late harvest-viner, med weisser riesling-druvor från vingården Office Block som ligger på en höjd mellan 220-240 meter över havet. Årgång 2021 är en av de bästa ädelröta-årgångarna på över ett decennium. Doft av äpple, saffran, honung, torkad frukt i en syrlig och välbalanserad med parfymiskt kanderad touch. Smaken är söt och solig av honung, torkad frukt, saffran och hjortron. (Wine Affair, 240 fl.)
Peller Estate Vidal Blanc Ice wine 2019
Från Niagara Peninsula och druvan vidal, en blandning av ugni blanc och seyval blanc. Tät, fruktig och sötknäckig av honung, saffran och äppletoner. Sött, soligt, moget av äpple, saffran, kanderade apelsinskal, honung, kaprifol och julkrydda. Kuriosa: Socker har en lägre fryspunkt än vatten. Därför kan man göra söta viner av frusen frukt eller must genom att avlägsna vattnet och behålla den del av musten eller frukten som inte frusit. Denna teknik används framförallt vid framställning av eiswein i exempelvis Sverige, Tyskland och Österrike. Att göra sött vin eller söt cider av äpplen är också vanligt i Kanada. (Philipson Söderberg, 240 fl.)
STARKVIN
Barbadillo Manzanilla Pasada en Rama Pastora
Oxidativ nos med äpple, curry, mandel och nötter. Torrt, friskt och syrligt. Kuriosa: Manzanilla är en torr, lätt sherry som lagrats i kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Sherryn påminner om stilen fino men klimatet vid kusten är något svalare och fuktigare, vilket ger ett kraftigare jästtäcke, som kalls flor, under fatlagringen. Manzanilla är därför ofta lättare i stilen än fino. (Domaine Wines, 720 fl.)
Lustau Oloroso Pata de Gallina
Denna exklusiva Oloroso kommer från en ikonisk sherry bodega och ett solerasystem av enbart 38 fat. Åldrad i den gamla bodegan El Aljibe i Jerez de la Frontera. Äpple, curry och oxidativa toner. Torr och stram, , boket äpple, svamp och kryddor. Kuriosa: Pata de Gallina är namnet på viner som uppvisar en över genomsnittet rikedom och jämnhet, på grund av höga halter av glycerol. (Moestue & Cask, 240 fl.)
Kitagawa Honke Tomio Hannari Kyo Umeshu
Plommonvin från klassiska sakeproducenten Kitagawa Honke. Doft och smal av mogna plommon, plommonkompot, vita blommor, mandelmassa, marsipan och cherrycoke. Kuriosa: Omogna plommon skördas, tvättas och avstjälkas för att därefter macerera tillsammans med sake eller shochu (sake-destillat) och sockerlag i cirka ett år. Därefter avlägsnas plommonen och den färdiga Umeshun får mogna på ståltankar i cirka två till tre år. (Flying Brewery, 1800 fl.)
Webblansering 7 november 2024
Georg Breuer Nonnenberg 2022
Grönfruktig energisk av stenfrukt, mineral och sälta. Avslutet charmigt och mottagande, päron med cool sval mineralitet. Nonnenberg brukar inte vara min favorit men i årgången är det mycket tillgänglilgt och tillmötesgående, friskt och energiskt. (Vinunic, 120 fl.)
Georg Breuer Berg Schlossberg 2022
Konstetiketten är i år designad av holländaren Martijn van Berkum. Som tidigare är det kraft, power och energi som gäller när det kommer till druvor från den brantaste av vingårdar i Rheingau. Varmfruktigt, sälta och mineral. (Vinunic, 120 fl.)
Jules Desjourneys Pouilly-Fuissé Vignes de la Côte 2020
Stor nos, gulfruktig och tät, nöt och brynt smör. Energisk läskande syra, driv och kraft i elegans med finstämd balans. Läckert ut i fingertopparna. Södra Bourgogne upplever idag en formidabel vinrevolution och Domaine Jules Desjourney är bland de främsta som leder den nya utvecklingen. Här har de senaste åren skapats viner som fått experterna att tappa hakan. Bakom firmanamnet Domaine Jules Desjourneys döljer sig Fabien Duperray, en framgångsrik vinhandlare som efter många år som förmedlare av viner från storheter som Perrot-Minot och Domaine de la Romanée-Conti fick chansen att göra egna viner. (The WineAgency, 120 fl.)
E. Guigal Condrieu La Doriane 2022
Jag har inte varit ett stort fan av La Doriane tidigare, till fördel för den vanliga Condrieu, men La Doriane visade upp en härlig flamboyance av energi och fräschör. Viognier som lagrats på både använda och nya ekfat. Ekrökig nos, stenfrukt, örter och lakrits. Stenfruktig stramt strukturerat torrt där fräschör går före syra, mineraliskt och örtigt. Långt koncentrerat stramt avslut med rivig textur. (Wine Affair, 72 fl.)
Jules Desjourneys Fleurie Les Moriers 2020
Gamay från Beaujolais och Cru Fleurie. Balans i nosen, smekande rödbärig energi och flirtig aromatik, sammansatt, tät, fokuserad och koncentrerad. Torrt men med mjuka tanniner och skir syra. Balansera och dynamiskt. Fabien Duperray biodynamiska och unika Beaujolais kommer från ägor i Fleury, Morgon och Moulin-à-Vent. Gamaydruvorna växer på urgamla stockar och skördeuttaget är extremt lågt. Här råder total frånvaro av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Druvorna jäser i hela klasar med naturlig jäst och användningen av svavel är minimal och sker först året efter skörd när vinernas arom utvecklats för att göra lång lagring möjlig. (The WineAgency, 60 fl.)
E. Guigal Côte Rôtie La Mouline 2020
Från monopole-vingården La Mouline, syrah med elva procent iblandad viognier. Svartfruktig nos, blåbär, svartvinbär, ekfat, läder, kakao, lakrits och örter. Stort och kraftfullt men samtidigt elegant och finessrikt. Torrt energiskt avslut. (Wine Affair, 42 fl.)
E. Guigal Côte Rôtie La Turque 2020
Monopole-gården La Turque sägs ha liknat en turban innan den omplanterades med vinrankor. Syrah med iblandad 5-7 procent viognier. En urkraft och kraftfull komplex historia med svartfruktig nos, svett, läder och ekfat. Torrt stramt och energiskt, koncentrerat och svartfruktigt med en finish av chark, rök och mineral. Fantastiskt! (Wine Affair, 42 fl.)
E. Guigal Côte Rôtie La Landonne 2020
Hundra procent syrah, wholebunch, vilket ger ett svartfruktigt tätt koncentrerat uttryck med torra tanniner, örtigt, kryddigt och tight. Ännu oförlöst men med en ljusnande frantid. Hårdare och mustigare än övriga LALA viner. Generellt känns årgången 2020 bjuda mer fräschör och tilllgänglighet med mindre rostade toner än tidigare. (Wine Affair, 42 fl.)
Sandrone Valmaggiore Nebbiolo d'Alba 2022
Rödfruktig och örtit i nosen med rosenknopp och nypon. Välstrukturerad och koncentrerat, svartfruktigt, körsbär och örter, fokuserat med tighta tanniner och frisk syra i balans. Luciano, som tyvärr nyligen gått bort, involverade tidigt sin yngre bror Luca i vinproduktionen. Sida vid sida har de arbetat i vingården och vineriet och skapat det som Sandrone är idag. Bröderna har tillsammans med det team som varit med under lång tid producerat viner i världsklass. Sedan mitten av 1990-talet är Lucianos dotter Barbara ansvarig för driften av företaget, hon har rest världen runt för att visa upp Sandrones viner. (Provinum, 360 fl.)
Sandrone Barolo Le Vigne 2020
Mjuk ros och körsbärsnos, välstrukutrerat och texturellt med full energi, blåfruktig och svartbärig. Lång eftersmak, stort, stramt och elegant. Från ett boutique-vineri som drivs av familjen Sandrone där hantverk, kvalitet och mästerliga röda viner är ledorden. Sandrone odlar exklusivt de tre blå druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Nu gör även den tredje generationen sig redo att ansluta, Barbaras dotter Alessia har precis avslutat sin oenolog-examen. Hon är starkt engagerad i vingårdarna och vinmakningen och är nu den som går sida vid sida med Luca. Tillsammans skapar familjen ikoniska viner med ett långt liv framför sig och de står redo att förvalta arvet från Luciano även i framtiden. (Provinum, 240 fl.)