Nyprovat – tillfälligt sortiment 9 december
Lästid: 17 minuter
Redan dags för december månads andra och årets sista lansering i tillfälligt sortiment, och den här veckan finns det gott om gnistrande vinterpärlor att plocka ur det digra utbudet. Här listar Pär Strömberg det mesta av det bästa – från svenskt kvalitetsbubbel och storslagen champagne till charmigt personliga vita och exklusiva röda. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!
Det är redan dags för decembers andra och årets sista lansering av nyheter i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det är en ohemul skara viner att ta sig igenom denna månad och även om man sållar och gallrar så är det många flaskor av mycket gott som landar på hyllorna inför jul och nyår. Framför allt om man gillar champagne och exklusiva röda pangviner. Vi har valt ut våra favoriter i vanlig ordning och jag tänkte åter förklara lite om hur vårt urval går till.
När det kommer till att prova ett par hundra olika viner i veckan krävs en hel del, både uthållighet och fokus, koncentration och noggrann planering. Provningarna sker i provningsrummet på Systembolagets huvudkontor i god tid innan lansering. Dock är inte alltid alla viner representerade i provningarna vilket gör att vissa viner saknas i våra protokoll. Andra aktörer som importörer och leverantörer själva samt privat arrangerade provningar och vinskribenternas organisation håller också provningar på bland annat Vinkällaren Grappe och andra liknande lokaler.
Att prova vin är egentligen en ganska enkel företeelse, vem som helst kan göra det. Att se på vinet, dofta på vinet och smaka på vinet är elementärt, även att beskriva vinets aromer, doft och smakintryck kan man lära sig med hjälp av en samling adjektiv och en bra associationsförmåga. Det trixiga kommer in när det gäller bedömningen av vinets kvalitet. Var vinet befinner sig just vid provningen, vinmakaren/producentens intentioner för vinet och i viss mån även importören och inköparen på Systembolagets tankar och planer för vinet och dess framtid är också aspekter att ta i beaktning. Ytterligare aspekter att avväga är årgångar och årgångsvariationer, hur vinet kommer att växa och utvecklas och hur vinet kan komma till sin rätt, serveringstemperaturer och som sällskap till mat och isåfall om vinet lyfts eller lyfter maten ifråga.
Jag försöker alltid summera mina sinnesintryck först för att sen välja jag ut det som svarar direkt på min intuition. Beskrivningen kan vara enkel eller mer komplex, men alltid så nära min uppfattning av hela vinet som möjligt med den insamlade kunskapen från stycket ovanför. Tycke och smak är en sak, så även trender och preferenser i urvalet som erbjuds, men min förhållning är att så professionellt som möjligt bedöma vinet. De viner jag väljer ut och skriver om är de som jag finner mest intressanta och kvalitativt habila, alla aspekter intagna. En annan faktor är undantaget som bekräftar regeln och ofrånkomligt av personlig prägel. Jag skriver heller inte om ett vin om jag själv varken skulle vilja köpa eller dricka det, kvaliteten åsido. Smak har alltså en viss avgörande del och är en viktig faktor vilket gör att följare (i.e. vinkonsumenter) av våra tips, väljer våra utvalda viner på grund av deras personliga likasinnade smak och tillit till urvalet. Andra går vidare och hittar den smakpreferens en annan skribent på en annan plattform står för.
Det viktigaste vi vill förmedla är att alla viner har personligen, opartiskt och oberoende provats innan vi kan skriva om och rekommendera dem – det är Vår kvalitetsstämpel som Du alltid kan lita på.
MOUSSERANDE VIN
Kullabergs Vingård Josefinelust Brut Zero 2021, Sverige, Skåne, TSE 91230, 329 kr
Servera svenskt kvalitetsbubbel på nyår? Gulfruktig och örtig nos, torrt och stramt, friskt med vag skalbeska, enkelt men friskt och charmigt. Från Kullabergs Vingård i Skåne och från händerna på Sveriges mest karismatiska vinmakare K Felix G Åhrberg. (Kullabergs Vingård, 1400 fl.)
Bründlmayer Brut Reserve, Österrike, Niederösterreich, TSV 91113, 249 kr
Österrikiskt bubbel hör inte till vanligheterna och de är inte direkt kända för sina mousserande viner men faktum är att de har enastående material att jobba med. Här åter en favorit från Bründlmayers terrasserade vingårdar i Langenlois. Traditionella metoden av druvblenden pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner har gett ett friskt och gulfruktigt vin med stor bred och vasst syrlig mousse, frisk smak, fruktigt av äpple, citrus, lime och grapefrukt. (Vinunic, 2400 fl.)
Harrow & Hope Blanc de Noir 2018, Storbritannien, England, TSV 95112, 449 kr
Wholebunchpressad pinot noir som gett ett välbalanserat och äpplefriskt british fizz med citrustoner och stenig mineral. Bred frisk och syrlig mousse, torrt med citrusfruktigt avslut där vi sköljs av mineraler och sälta, intressant och personligt. Harrow & Hope är ett familjföretag i Marlow, Buckinghamshire som jobbar för att främja ett ekologisk hållbart jordbruk. (Top Note Wine, 1200 fl.)
Domaine Vincent Carême Vouvray Brut 2020, Frankrike, Loire, TSE 91289, 189 kr
Ekologisk naturlig chenin blanc från mästaren i Vouvray. Mogna äpplen, citrus och nybakat bröd med frisk syra och fluffig mousse, välbalanserat och läskande fruktigt. Vagt drag av honung i avslutet, örtigt och torrt. (Panache, 4800 fl.)
Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012, Frankrike, Champagne, WEBB 93149, 1995 kr (8 december)
Generös och elegant nos, stor energisk och volymiös. Friskt mineralisk med hög syra, vagt brödiga toner backas av äpple och citrus som ger det hela en ren elegans, läckert förpackat i både struktur och textur. (Wine Affair, 720 fl.)
De Saint-Gall Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008, Frankrike, Champagne, TSV 92370, 699 kr
Årgången 2008 gör sig väl hörd i denna skinande Orpale. Brödig nos med inslag av mogna äpplen och citrusfrukt. Hög kraftfull syra, frisk med vassa bubblor, fyllig mousse och ett långt komplex och syrligt avslut. (Premiumpartners, 3600 fl.)
Louis Roederer Starck Brut Nature 2015, Frankrike, Champagne, TSE 95111, 819 kr
Frisk syrlig nos, gul frukt, zestig citrus och äpple. Stramt sirlig och torr med krispig mineralisk prakt in i den salthaltiga långa eftersmaken. Magnifik koncentration, otroligt djup och en intressant vegetativt läskande karaktär. Druvorna kommer exklusivt från Coteaux de Cumières och delas upp i blenden enligt följande: 46% chardonnay, 37% pinot noir och 17% meunier. Jag är stort Roederer-fan sedan länge och när nu denna, endast den fjärde årgången hittills (tidigare 2006, 2009 och 2012) släpps och deras motto fortfarande är ärligt, minimalt, diagonalt och modernt, är saken klar. (Vinunic, 120 fl.)
Diebolt-Vallois Vieillissement Prolongé 2011, Frankrike. Champagne, TSE 92073, 830 kr
Årgångsvin med finess och energi. Inledningen är brödosande, citrussyrlig och friskt floralt flirtig. Lätt brödiga toner och florala inslag så även i smaken, läskande syrligt gulfruktig med äpple, nötter och grapezest, tät och krämigt fyllig med torr komplexitet och rent objektivt, helt otroligt gott. (The Wine Agency, 1200 fl.)
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2013, Frankrike, Champagne, TSE 92006, 1050 kr
Ännu en storfavorit i dagens släpp, den vackert parfymerade passionsblomman. Aromatiskt av äpple och brioche, citrus, grapefrukt, floral av rosor och citrusblom. Läskande knivskarp syra i krämig fet textur. Ett magnifikt vin som sveper in mig, som en mästerlig kolorist i ett magiskt skimmer, i en färggrann, expressionistisk slöja. (The Wine Agency, 360 fl.)
Pietramore Método Ancestrale Trebbiano 2021, Italien, Abruzzerna, TSE 94955, 149 kr
Från Abruzzerna en Métode Ancestrale från biodynamiskt odlade vingårdar i IGT Colli Aprutini.. Ofiltrerat med lätt slöja i flaskan, ren doft av gul frukt, äpple och citrus. Torr med örtiga inslag, floralt blommig och läskande syrlig. Friskt med lätt nötigt avslut. Mycket prisvärt partypang av rang. (Panache, 7200 fl.)
Gramona Celler Batlle 2012, Spanien, Katalonien, TSE 92979, 679 kr
Energikick och klass från Penedès. Doften tät av grapefrukt, äpple och citrus. Smaken frisk av grapefrukt, citrus, äpple och blodapelsin. Mjuk smidig mousse, frisk mineralisk syra, välbalanserat och torrt med ett lätt krämigt avslut med brödiga toner. (Terrific Wines, 600 fl.)
Raventós i Blanc De la Finca 2018, Spanien, Conca del Ríu Anoia, TSV 92634, 219 kr
Volatil inledning med syrlig frukt, lätt touch av aceton, torr äppleskruttig och grapefrukt-besk. Hög syra, läskande frisk med grapefrukt, apelsin och citronzest. Inte en av mina favoriter från RiB, men likt förbaskat hög kvalitet. En helt sjuk detalj är att Raventós i Blanc grundades redan 1497 och att idag drivs verksamheten av den 21’a generationens vinmakare i Pepe Raventós. (Lively Wines, 4200 fl.)
VITT VIN
Marcel Deiss Berckem 2019, Frankrike, Alsace, TSE 94260, 259 kr
Damn vilket enormt komplext och fascinerande vin. Hög intensiv aromatik, mjuk och välfylld av nötter, gul stenfrukt, persika och aprikos där torkad frukt ger ett fylligt och kraftfullt intryck som smeks av äpple och örter med honung, nötter och sötblommig karaktär. Komplex fet textur med frisk syra i en välavvägd och välbalanserad struktur i ett honungsvaxigt koncentrerat, energisk och magiskt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Domaine Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier 2020, Frankrike, Loire, TSE 91161, 229 kr
Ekologiskt certifierad, stilren och synnerligen elegant chenin blanc med skarp gulfruktig nos av ylle och honung, äpple, citrus och örter. Strukturen är fyllig med hög syra och krämig läskande syrlighet i frukten. Vincent är en ledstjärna för Vouvray och hållbar vinproduktion. (Panache, 1800 fl.)
Olivier Leflaive Auxey-Duresses Blanc 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93887, 489 kr
Koncentrerad doft av gul frukt och smörade popcorn. Stort och energifyllt med en kraftfull finess och läckert lirande elegans. Vi har väl aldrig någonsin dissat ett Leflaive-vin och det beror enkelt på att de, trots sin storhet, aldrig tummat på kvalitet och finkänslighet. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)
J.Bouchon Granito Semillon 2020, Chile, Maule, TSE 95099, 299 kr
En reduktiv inledning kan avskräcka nybörjaren, men den lätt pruttiga tonen övertas snart av en örtig och floral doft med gula blommor och svartvinbärsblad. Gulfruktig, floral och örtig smak med torr, syrlig och friskt tät sammansatt balanserat struktur. Syrlig med tät frukt, udda men av utsökt kvalitet. (Provinum, 600 fl.)
Small Wonder Chardonnay 2021, Australien, Tasmanien, TSE 90525, 199 kr
Smörig gul frukt i nosen, väntat av ekfat och rökig mineral. Syrligt gulfruktig med aningen hög närvaro av citrus och mineral, sten och krut. Smaken tvivelsutan gul frukt, tät chardo-smörig gul frukt, popcorn, ekfat i en fet textur, energisk och fyllig. (Handpicked Wines, 1800 fl.)
ORANGEVIN
Express Winemakers L’orange 2022, Australien, Great Southern, TSV 9375, 179 kr
Riesling med hint av semillon där druvorna spontanjäste tillsammans med druvskalen och sedan pressades i korgpress. Citurssyrligt i nosen, lätt och friskt av apelsinzest, lime, örtschampo, torrt, syrligt och tämligen enkelt lättfotad. (Ecope, 6000 fl.)
RÖTT VIN
Domaine Levet Côte-Rôtie Améthyste 2019, Frankrike, Rhône, TSE 92522, 599 kr
Exklusiv syrah från den stekta sluttningen Côte Rôtie i nordligaste norra Rhône. Tvärtorrt, mörkt rödbärigt och blåbärigt, örtigt och rökigt, mineraliskt av blod, jord och charkuterier. Mörkt rödfruktig, läskande syra, kraftfullt uppbyggd men med finess och elegans och avslut i mörka plommon och söt piptobak. (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)
Antonin Guyon Aloxe Corton Premier Cru Les Fournières 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94953, 529 kr
Ekologisk och exklusiv pinot noir med inbjudande rödbärig nos av jordgubb och sandelträ, vagt av ceder och ekfat. Torrt och bärigt med jordgubb, körsbär, örter och sandelträ, kaxigt strukturerat, frisk syrligt med torra tanniner och energigivande frukt där en ren klingande mineralisk touch sjunger ut året. (Terrific Wines, 960 fl.)
Louis Lequin Et Fils Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90520, 449 kr
Elegant, naturligt och ärligt från liten odlarfamilj och deras vinstockar fördelade på sju hektar av de bästa av jordar, här från premier cru’n Clos Rousseau. Rosendoftande med toner av vildhallon, körsbär, jordgubb, sandelträ och örter. Läskande syrligt fruktig med personligt flirtig frisk och pigg syra och bärighet av tranbär, rönnbär och lingon med påtaglig rosenkindad finish. (Idyllique, 588 fl.)
Cuvée du Vatican Châteauneuf-du-Pape Tradition 2021, Frankrike, Rhône, TSV 95278, 269 kr
Energisk och stilfull påve med mörkt röd frukt och välbalanserade tanniner och syra. Lätt örtig men fullt bärig och rejält klunkbart fruktig av blåbär, björnbär, örter, svarta oliver och garrigue med ett fint långt avslut med mogna mjuka tanniner. Solvarmt och omhuldande i en vacker och redan nu tillgängligt drickvänlig symbios! (Budbreak, 6600 fl.)
Alessandro e Gian Natale Fantino Rosso dei Dardi 2020, Italien, Piemonte, TSE 94956, 189 kr
Rosso på nebbiolo från Monforte d’Alba. Volatil syrlig inledning i nosen, körsbärsprit och rosenparfym. Smaken har en naturlig touch med lätt spritiga körsbär och svart te, mjuk men med läskande syra och stram sträv finish. (Panache, 4800 fl.)
Valdisole Amos Nebbiolo 2020, Italien, TSE 90448, 229 kr
Frisk inbjudande ungdomlig ros- och körsbärsdoft, josigt med energi i syra och frukt, naturlig touch, lätt oxidativ i frukten men balansen är nyckeln och det är glou glou och allt sånt där man bara älskar men den här typen av viner. Val di Sole föddes 2015 som ett passionsprojekt för vinälskande paret Kyriaki och Giuseppe när de köpte sin första vingård på den Italienska motsvarigheten till Blocket. Det var 0,5 hektar med övergivna äldre nebbiolorankor i en brant sluttning uppe i Roero. Till vardags arbetar Kyriaki med tunga algoritmer till AI och Giuseppe säljer akvariefiskar, men varje ledig sekund spenderar de i sin vingård som nu vuxit till sig. Amos är gjort på nebbiolodruvor från sandig och väldigt kalkrik jord vilka efter skörd har pressats och fått jäsa utan tillsatt jäst i två veckor på skalen innan vinet drogs om till cementtank där det vilade fram till buteljering. Naturlig, ung, och dynamisk nebbiolo, nyfikenhet och precision. (Panache, 1200 fl.)
La Stoppa Macchiona 2012, Italien, Emilia-Romagna, TSE 94957, 369 kr
Djup tegelröd färg, mogen något volatil och brettig nos, mogna körsbär och multna löv och svamp. I glaset sprudlar dock energi, elegant struktur, torra tämjda tanniner och ren frisk röd bärighet, fantastiskt levande och gott! Ett ekologiskt färdiglagrat flaggskeppsvin på barbera och bonarda från kultproducenten Elena Pantaleoni. (Wine Trade, 3600 fl.)
Tenuta San Guido Le Difese 2020, Italien, Toscana, TSE 90308, 229 kr
San Guidos instegsvin har ett kraftfullt uttryck, mörkt rödbärig med energisk vigör, torrt jordig och lätt grönörtig med ett kallt mineraliskt avslut av järn och blod. Storasyskonen Guidalberto och Sassicaia släpps också men var inte med vid provningstillfället. (Vinunic, 3600 fl.)
Tiberini Podere Le Caggiole Vino Nobile di Montepulciano 2017, Italien, Toscana, TSE 91269, 279 kr
Mjuk mörkfruktig och solvarm frukt. Torr och stram med generös frukt och tuggiga tanniner. Elegant och rustikt i ett med jordig mineralitet och läcker fruktighet. I huvudsak sangiovese från 80-åriga stockar med liten tint av canaiolo nero och mammolo. Från familjevineri med anor och med klassiskt uttryck i ryggsäcken. (Wine Affair, 2400 fl.)
Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso Riserva Santa Caterina d’Oro 2016, Italien, Toscana, TSE 93197, 1049 kr
Ciacci Piccolomini förtjänar sitt rykte om en av de ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt! Tät, frisk och mörkt rödbärig, körsbär, örter och jordig mineralitet med intensiva mogna tanniner. Charmerande ståtlig elegans, överdådighet med självdistans och ärlig transparens. (Tryffelsvinet, 600 fl.)
Mastrojanni Brunello di Montalcino 2017, Italien, Toscana, TSE 90667, 649 kr
Kraftfull brunello med doft och smak av järn och blod, jord och körsbärskärnor, fat och vildörtiga kryddor. Tät fruktig och torr men klättrande grusiga mineraliska tanniner. Energi och kraft i fin balans. (Quaffable Wines, 600 fl.)
Gulfi Nerojbleo 2020, Italien, Sicilien, TSV 95414, 185 kr
Ekologiskt odlad nero d’avola med ung rödlila färg, friskt josig och välstrukturerad mellan syrlig frukt, torrma och lättflirtade tanniner. Smaker av blåbär, plommon, körsbär, ceder och örtig av salvia. (Tryffelsvinet, 7800 fl.)
Aalto 2020, Spanien, Ribera del Duero, TSV 95128, 459 kr
Intensiv djup doft av svartvinbär, skogsbär, vanilj, apelsinzest, pomerans, läder, ceder och blyertsväss. Smaken koncentrerad med mörkt röd frukt, svart frukt, körsbär, svartvinbär, apelsinskal och mörk choklad. Ett fylligt kraftpaket med torra klättrande tanniner och tät struktur, syrligt men välbalanserat, en tungviktare med dansanta fjärilslätta moves. (Divine, 1740 fl.)
Quinta do Crasto Touriga Franca 2018, Portugal, Douro, TSE 94843, 470 kr
Exklusiv men inte helt i fas. Lätt övermogen blå frukt i nosen. Torr och stram med syrligt mörkröd frukt, tung av kryddiga rostade fat och vanilj. Svårt att avgöra om det är flaskvariation eller årgång då jag uppfattade 2017 som elegant och expressiv. Quinta do Crasto ingår i den prestigefyllda gruppen ”The Douro Boys” som bildades 2003 för att visa Douros stora potential för de torra vinerna vid sidan om portvinerna. (Enjoy Wine & Spirits, 200 fl.)
Simonsig Tiara 2004, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93720, 319 kr
Vi har väntat hela hösten på lanseringen av 2005 som bara skjutits framåt gång efter annan. Den kommer nu troligen i januari. Men först 2004 som uppvisar mogna toner av mörka körsbär, svamp och undervegetation med strama men mjuka tanniner, eldigt och kryddigt med mogen frukt och svamptoner på mestadels cabernet sauvignon, mindre del merlot och två små delar av cabernet franc och petit verdot. (Tryffelsvinet, 270 fl.)
Saurwein Nom Pinot Noir 2021, Sydafrika, Elandskloof, TSE 94077, 429 kr
Otypisk pinotreduktiv energikick av jordgubb, hallon, sandelträ och friska färska örter. Syrlig av tranbär och lingon med tät frisk och läskande syra. Tydlig textur och välbalanserad struktur med lång eftersmak. Flirtigt, personligt och charmigt från en av Sydafrikas klarast lysande kvinnliga vinstjärnor. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)
Hirsch San Andreas Fault Estate Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 94840, 699 kr
Otroligt förförisk aromatiskt parfym av jordgubb, körsbär och sandelträ. Vackert och välbalanserat mellan struktur och textur, syra och frukt, elegant och expressivt och på samma gång mycket personligt. Ett rakt igenom fantastiskt vin på så många olika plan. (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)
Long Meadow Ranch Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016, USA, Kalifornien, TSE 94920, 399 kr
Inbjudande aromatisk av cassis, örter och lätt rostade fat. Sirlig syra, energifylld frukt, plommon, svartvinbär och kraftfulla drag i texturen. Hint av torkad frukt, ceder och choklad anas i avslutet. Stort och expressivt. (Ward Wines, 1500 fl.)
Shafer Vineyards TD-9 2019, USA, Kalifornien, TSE 94806, 639 kr
Cabernet sauvignon, merlot och malbec från Napa Valley i en fullmatad aromatik av jordgubb, körsbär, sandelträ och cassis. Välbalanserad mellan djup syrlig mörkt rödblåsvart frukt och snygga fat. Energi, kraft och prakt. (Vinunic, 600 fl.)
Shafer Vineyards Relentless 2018, USA, Kalifornien, TSE 94842, 929 kr
Tre fjärdedelar syrah och en fjärdedel petite sirah från Napa Valley, repentless relentless. Tät av svartvinbär och körsbär, plommon och mineraliska jordiga toner med obeveklig och ångerlös elegans och kraft i ett. (Vinunic, 420 fl.)
Shafer Vineyards One Point Five 2019, USA, Kalifornien, TSE 94841, 939 kr
Cabernet sauvignon från Stags Leap. Exklusiv elegans med power och energi. Tät fruktig stor aromatik med tydliga kraftfulla fattoner. Resolut svartvinbärskaraktär, myndig och mustig med sammansatta mognan tanniner och skimrande syra, otroligt välbalanserat och snyggt. (Vinunic, 600 fl.)
Casa Bauzá Valiente Cabernet Sauvignon 2019, Chile, Valle Central, TSE 91300, 269 kr
Maipocab från hög höjd och småskaligt vineri i Puente Alto. Tät av svartvinbär, blåbär, ceder och plommon. Tuffa tuggiga tannier och frisk syra balanserar fint men frukten känns kanske lite spretig. (Remilio, 660 fl.)
Achaval-Ferrer Quimera 2019, Argentina, Mendoza, TSE 91120, 399 kr
Toppvineri i Mendoza som specialiserat sig på och varit föregångare för många andra när det gäller malbec. I denna blend är största delen således just malbec med adderade delar cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Solvarm och lätt svettig doft av mörkt rödsvart frukt, stram och sträv med läskande syra, ungdomlig och ännu i sin linda. (Prime Wine/Solera, 600 fl.)
Ata Rangi Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 95010, 469 kr
Prisad pinot från välrenommerad producent. Syrlig nos av tranbär och omogna körsbär, lätt volatil i inledningen. Fruktig och bärig med ordentligt driv i syran, örtigt och läskande med ett distinkt torrt men mjukt avslut. (Vintedge, 480 fl.)