Nyprovat tillfälligt sortiment 9 februari
Lästid: 15 minuter
Februaris andra lansering i tillfälliga sortimentet hos Systembolaget landar i de svarta burarna klockan 10.00 på fredag morgon. Pär Strömberg har Nyprovat de flesta vinerna, inte allt, men valt ut de bästa, kvalitet och ursprung, druva och stil inräknat.
Webblanseringen av små allokeringar och exklusiva viner hittar du här:
För dig med tjockt läder i fickan släpps ett antal riktiga kult- och exklusiva topp-viner från bland annat DuMol, Domaine Huet, Chapoutier, Bernabeleva, Von Winning, Bruno Giacosa, Falletto, Gaja, Chateau Latour, Laurent-Perrier, Domaine Comte Georges de Vogüé, Pol Roger, Gossett och inte minst Opus One 2018 på magnum. Lanseringen sker torsdag 8 februari kl 10.00 sharp.
MOUSSERANDE VIN
Von Buhl Riesling Sekt 2020
Inbjudande aromatisk äpplenos med inslag av mogna gula päron och kex. Stor kraftfull mousse, men välbalanserad i smaken som är brödig med citrus, äpple och nougat. Frisk syra, pigg och energisk, mineralisk sälta i ett citrusfriskt avslut. Tysk sekt marscherar framåt och vi får ta del av fler och bättre exempel år efter år och Von Buhl kan sin sak med riesling som råvara. (Premiumpartners, 4500 fl.)
Champagne Labruyère Prologue
Brödig med citrus och äpple. Fyllig och krämig kropp med hög syra i balans med bred och söt frukt, örter och frisk mineralitet med långvarig mjuk mousse. 69 procent pinot noir och 31 procent chardonnay från klassisk mark i Verzenay. Labruyère producerar även vin i bland annat Bourgogne och Bordeaux. (Vintedge, 3000 fl.)
Marc Hebrart Special Club 2019
Rågbrödig nos,mörkt bröd och kavring med frisk pigg syra, krämig fet textur, smaker av äpple, päron och mogen gul stenfrukt med en krispig mineralitet. Energiskt, kraftfullt och mycket gott. (ChampagneHuset, 1440 fl.)
Rotari Brut Nature 2017
Kul grepp från Rotari med ett helt torrt årgångsvin i delikat blend av 85 procent chardonnay och femton procent pinot noir. Nötigt, knäckigt och äppligt med mjuk syrlig och mineralisk volymiös mousse. Välbalanserat och fruktigt med lätt autolytisk karaktär, mognad och ungdom i ett charmant möte. (The WineAgency, 9600 fl.)
VITT VIN
Max Ferd Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2022
Klassisk moselriesling från familjeproducent med anor från 1600-talet. Halvtorrt med mjuk sötfrik nos av krusbär, gul stenfrukt, persika och örter, balanserat i smaken med hög syra i läskande mineralisk perfektion. Kabinett är ett så kallat prädikat som ges till tyska viner vars druvor nått en viss sockerhalt vid skördetillfället. (Vintedge, 1800 fl.)
Weingut Keller Riesling von der Fels 2021
En till urklassisk rieslingproducent, fast från Rheinhessen och en riesling full av päron, melon och gul stenfrukt i nosen. Fylligt med solmogen frukt, expressivt mineraliskt och salthaltigt avslut, jag kan bar säga Wow! vilken otroligt koncentration. Keller gör sällan någon besviken och hans instegsriesling von der Fels är alltid ett välkommet exemplar. (Origo, 1788 fl.) Keller släpper även Weingut Keller Grüner Silvaner trocken 2022, Weingut Keller Riesling RR 2022 och ett sött vin i form av Weingut Keller Rieslaner Auslese 2022.
Tokaj Oremus Mandolás 2021
Frisk nos, lätt av exotisk frukt och citrus med hög syra i charmfull kontrast till en fyllig och fet textur med smaker av mandel, nötter, kakor och äpple. Vinet kostade 199 kronor förra årgången, så en ganska stadig uppgång sedan sist. Från familjen Àlvarez, ägare av vinfirman Vega Sicilia i Spanien. Pablo Àlvarez har huvudansvaret för familjens vinproduktion och önolog är András Bacsó, som varit med sedan starten 1993. (Premiumpartners, 2000 fl.)
Julien Brocard Chablis Boissonneuse 2021
Från Juliens första vingårdsläge som började odlas enligt biodynamiska principer. Boissonneuse ligger i byn Préhy med fossilrik kimmeridgien. Mineralisk krita och krutrökig nos i en reduktiv men gulfruktig nos. Smaken är likaså, terroirdrivet av mineralitet, gul frukt, inslag av popcorn med hint av smör och sälta. Torrt, generöst och läskande i ett kalkrikt torrt och stenigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)
Clos Lapeyre Evidencia 2021
Spännande vin från ett område vi inte ser alltför ofta, Jurançon i Sudoest och en lika ovanlig druvblend av gros manseng, petit manseng, courbu, camaralet. För den invigde är det välkända druvor i området, men för den oinvigde ter de sig kanske udda och svåruttalade. Hursomhelst, ett vin för den nyfikne i allmänhet och för sommelierstudenten i synnerhet. Örtig floral nos, mörkt gulfruktig och syrlig med lätt oxidativa toner av bokna äpplen, torkade örter, blommor och växter. Smaken fyllig med sen yrlig floral och blommig karaktär, driven aromatik av äpple och citrus, persika och honung, mineral och sälta med hög syra och mallo-smörig finish. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)
Benanti Etna Bianco 2022
Vårfriskt och knivskarpt syrligt på lokala druvan carricante med touch av umami från aktiva vulkanen Etnas jordar. Gulfruktig, kargt mineralisk med bittercitrusfrisk och aptitlig beska. Genomgående torr med smågrusiga tanniner, buljong och rökig mineralitet i ett komplext inbjudande och energifyllt vinbygge. Giuseppe Benanti var kanske den första vinproducenten på Etna som på riktigt gav högkvalitativa viner med en tydlig känsla av plats. Idag drivs egendomen av sönerna Antonio and Salvino. (Vintedge, 2 400 fl.)
Vassaltis Nassitis 2022
Ett vin av druvorna assyrtiko, athiri och aidini från ögruppen Kykladerna där vinrankorna växer i små cirkelformade korgformationer kallade koulara. Mineralisk inledning med havssälta och citrusfrukt i nosen. Torr struktur kontra en fyllig känsla i texturen skapar ett spännande möte där gul frukt, citrus, salta svarta stränder, hav och vulkanumami möter örtig, krusbär, clementin, agave och kaktus i ett långt mineraliskt efterspel. (Pompette, 600 fl.)
Trizanne Signature Wines Sondagskloof White 2022
Jag mötte Trizanne Bernhard och provade hennes viner för första gången för ett par år sedan i Kapstaden på vinmässan Cape Wine. För mig var det kärlek vid första sippen och jag är mycket glad att vi äntligen får njuta hennes viner här i Sverige. Hennes viner av sauvignon blanc sprakade av liv och energi på ett sätt som stod ut i sammanhanget. Det här havsnära vinet från Sondagskloof har en tydlig fräschör och en friskt mineralisk inledning, havssalt med citrusfrukt och svartvinbärsblad, sömlöst och energiskt. Avslutet torrt med med fyllig mjuk fruktkänsla, gulfruktig av citrus, mineralisk av salta stränder, kalla hav och jordnära umami. Mycket bra! (The WineAgency, 240 fl.)
RÖTT VIN
Franz Keller Spätburgunder Vom Löss 2021
Från Keiserstuhl i Baden med en linjär elegans och mineralisk sälta där viss procent nya fat gör sig hörda men i tonsäker samklang med den friska frukten. Inledningen är reduktiv med ett tydligt knallpulverskott, röd frukt, svarta bär och sandelträ. Syrligt läskande och energiskt med hög syra, friskt och kraftfullt på samma gång i ett koncentrerat och sursyrligt bärigt avslut i fin balans, harmoni och längd. (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
Antonin Guyon Savigny les Beaune Les Goudelettes 2021
Svartbärig om nosen, sandelträ och örter, välstrukturerat linjär och elegant, mörkt röda bär, ceder och sandelträ, örtig och mineralisk finish. Bourgogne i toppklass! (Terrific Wines, 900 fl.)
Antonin Guyon Aloxe-Corton 1er Cru Les Fournières 2021
Rödbärig av jordgubb, körsbär, vildhallon, torrt, stramt med torra tanniner i ett välbalanserat koncentrerat avslut. (Terrific Wines, 900 fl.)
Domaine Dominique Guyon Pernand Vergelesses 1er Cru 2021
Frisk men komplex, bärfruktig av jordgubb och hallon med toner av sandelträ, örter, ceder, träiga fat i ett torrt och tillknäppt avslut. Vila på hyllan eller lufta rejält. (Terrific Wines, 240 fl.)
Mas Champart Causse du Bousquet 2019
Vi har snart Languedoc-Roussillon tema här på Wine Table och varför inte spana in den här blenden av syrah, grenache, mourvèdre, carignan och cinsault från Saint-Chinian norr om Narbonne. Causse betyder kalkstensplatå och det är precis terroiren för dessa druvor. Rökiga toner direkt i nosen, chark, läder och mörka bär. Torrt stramt och energiskt med tighta tanniner och rökig mineralitet, smaker av örtig garrigue, mörka körsbär, läder och trä. (Hübsch Vinhandel, 1 800 fl.)
Piero Benevelli Langhe Nebbiolo 2022
Här har Massimo fångat själva essensen och själen av kallmacererad och ståltanks-jäst ung nebbiolo som fått en avrundning av tanninerna i en botti. Druvorna till det här vinet kommer från en 1,5 hektar stor vingård med 11-åriga nebbiolorankor. Ljus till färgen, rosig med tjära, röd frukt och nypon, läskande mineralitet, fräschör och tydligt koncentrerat körsbärig frukt. Mjukt tannintät med hög syra och exceptionell längd. (Panache, 3 600 fl.)
Frasca Freisa d'Asti 2021
Ungdomligt mörkbärigt av lokala druvan freisa i ett välbalanserat tätt tanninbygge med fruktig lätt frizzig textur. Örtigt och syrligt med driv i syran, torr med mjuka tanniner, koncentrerat av bittercitrus och kärsbärsfrukt i ett lakritsörtigt avslut. Druvorna till det här vinet kommer 20-åriga vinrankor i Moasca. Det är inte bara nebbiolo, barbera och dolcetto som utgör Piemonte, freisa är också, definitivt, Piemonte – vi får kraften, det rustika, energin och den tydliga frukten, men även en fjäderlätt struktur, tydlig aromatik och oväntat läcker elegans. Boom för kanonpris! (Panache, 1 200 fl.)
Pietroso Rosso di Montalcino 2021
Med anor från 1363 i stenrik jord gör ”Delfos” arvingar en vansinnigt bra rosso. Tight stram och något oförlöst ungdomlig med framtiden för sig. Kartig men ändå mörkt röd frukt och torrt trä, ek och örter. Torra unga tuggiga tanniner, hög syra och fatton i avslutet. Lufta och njut nu. (Vintedge, 1 800 fl.)
Pietroso Brunello Di Montalcino 2018
Storasyskonet till ovan nämnda vin, ett klassiskt uttryck av Brunello med utvecklade mogna mörkt röda bärtoner, integrerade fat och balsamico. Torr men mjuk med mogna tanniner, varm frukt, tät och kraftfull med lång koncentrerad med mogna körsbär, läder, mineral, kryddor, jord och Jupiters blod som bjuder aptitliga beska toner i avslutet. (Vintedge, 600 fl.)
Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2019
Ciacci Piccolomini behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt med driven blodjärnig mineralitet i nosen, utvecklat, koncentrerat och elegant mörkbärigt. Energiskt och kraftfullt med tight stram hög syra med örtigt kryddig och läskande fräschör, koncentrerad solmogen svart frukt, tighta tanniner, hög syra i ett långt mineraliskt avslut. Ett riktigt investerar vin med lång livstid och guldkantad framtid. (Tryffelsvinet, 5 040 fl.)
Bernabeleva Arroyo del Tortolas 2021
Det släpps ett par riktigt fina exemplar av Bernabelevas vingårdsvinet i webblanseringen den här veckan och fint är väl det. Men ni ska verkligen inte missa den här pjäsen. Jag när ett stort fan av Marc Isarts passion för garnacha och biodynamisk odling och de vinrankorna till de här druvorna har en ansenlig ålder på 65 år och ligger i en enskild vingård som vetter mot norr, således något svalare. Inbjudande rödbärig nos, hallon, jordgubb och lätt örtig, sandelträ och muskot med torra och tuggiga tanniner. Lätt frizzigt josigt och läskande friskt av röda bär, precis som de i nosen, energiskt och elektriskt i en lång hallon-lakritston ton i avslutet. (Budbreak, 420 fl.)
Kelman Touriga Nacional 2020
Touriga Nacional från hög höjd, jäst på ståltank och lagrat 12 månader på använda franska ekfat och sedan ytterligare 12 månader på ståltank innan buteljering. Blålila nos av mörka bär och kakao, stort med generös frukt, strama tuggiga tanniner, racy syra, choklad, kakao, mochakaffe och spritade körsbär i avslutet. Juliana Kelman driver familjegården sedan sin första årgång 2013. (Wine Group, 3 600 fl.)
David & Nadia Pinotage 2022
Bushvines pinotage som man önskar att fler borde göra den komplicerade och omtvistade framavlade druvan. Den har varit bespottas men faktum är att det går att göra fantastiska viner av den om man bara förstår den. Kanonkop har gjort det och David & Nadia gör det med bravur. Ovanligt ljusröd i glaset med aromatisk nos av röda och svarta bär, hallon, lakritsört, syrligt och stramt, läskande friskt med koncentrerade tanniner. Lång frisk eftersmak med umami och lätt rökig mineralitet i avslutet och ett kanonpris för ett riktigt kvalitativt och gott vin. (Quaffable Wines, 5 400 fl.)
The Mentors Cabernet Franc 2021
Stellenbosch cab franc med rejält mörk frukt, mynta, gröna kvistiga örter och fat in nosen. Tight struktur, kryddigt svart- och rödfruktigt, energiskt med fyllnad och kraft, stort elegant och svulstigt bourgeois men samtidigt rustikt lantligt i ett spännande balanserat möte.Från KWV som startade som ett kooperativ 1918 av en liten grupp vinodlare. Idag producerar KWV omkring 100 olika produkter av vin, sprit, likör och blanddryck. (Arvid Nordqvist, 3 600 fl.)
Freakshow Cabernet Sauvignon 2021
Stor allokering för detta återkommande spektakel. Well, kanske inte det mest attraktiva vinet i startelvan men omåttligt populär bland konsumenten. Och, det är inget dåligt vin alls, det är nos stilen och presentationen jag har lite svårt för- Hursomhelst, gillar du det stora och generösa på gränsen till vulgära cab-uttrycker så är det här den kopp eller bag eller vad du vill. Svartvinbär och syrlig svart frukt. Fylligt sötfruktig med knutna tanniner, lätt obalanserat där de mörka bären inte helt gifter sig med den florala tonen, det blir lite mycket blåbärssoppa eller svartvinbärssaft med sötfruktiga russin, söt tobak och choklad i finishen. Landar inte på min topplista men jag visar respekt för stilen och för alla som älskar en riktig freak show. (Premiumpartners, 10 000 fl.)
Clos de los Siete 2020
Tät fruktig nos, svartvinbär plommon, björnbär från en blend av brorslotten malbec, merlot, cabernet sauvignon, syrah, petit verdot och pyttiga men inte onödiga cabernet franc. Faten kommer sen, tydliga, markanta men integrerade och smakgivande. Mörk koncentrerad frukt, mörk choklad och sötlakrits i en tät struktur, torr med grusiga tanniner. Avslutet badar i svartvinbär och fat i en tight stram men erotisk och lång, nästintill, burlesque eftersmak. (Carovin, 7 800 fl.)
Sophenia Synthesis Malbec 2021
Hundraprocentig malbec från Anderna och en vingård i underregionen Gualtallary i Tupungato på cirka 1 200 meters höjd över havet, lagrad i över ett år på nya franska ekfat, vilket gett ett ytterst komplex och och kraftfullt vin med sval sirlig elegans. Mörkbärig med mynta, eucalyptus och gröna örter i nosen. Stram och tät med läskande fräschör, hög syra, svartlilabärig, mineralisk med rökig umamifyllnad. Torra tanniner med lätt träig munkänsla i finishen.(Philipson Söderberg, 1 440 fl.)
Chocalán Origen Gran Reserva Cabernet Franc 2022
Chocalán betyder gula knoppar på språket Mapuche, ett ursprungsspråk som talas av Mapuchefolket i Chile och Argentina, långt ifrån Frankrike och cabernet franc, men ändå så nära på något vis. Här i en tappning från Maipo och familjen Toro med syrliga mörka bär, svartvinbär, cassis, körsbär, grönkvistiga örter, och ekfat i nosen. Örtig och mörkt bärig smak, syrligt och kryddigt, torrt och strukturerat med värmande frukt, torra tanniner, stramhet och en finish som mynnar ut i ceder, choklad, kakao och mockakaffe. En mastodont-allokering och ett synnerligen prisvärt vin. (Wine World, 16 800 fl.)
Punt Road Wines Airlie Bank Garden Red 2022
Aromatisk blend av grenache, cabernet franc, gamay och malbec från Punt Roads innovativa och experimentella underlabel Airlie Bank. Wholebunch-jäst i ståltank och lagrat på gamla ekfat, utan tillsatta sulfiter och med minimal filtrering. Pigg rödbärig nos, rosendoftande floral och örtig. Bra driv i frukt och syra, torrt och stramt syrlig, koncentrerad och expressiv men samtidigt josigt och läskande med en lång fin och komplex eftersmak av jordgubb och vildhallon, lingon, tranbär, blåbär och örter. (Quaffable Wines, 1 872 fl.)
Ata Rangi Pinot Noir 2020
Prisad pinot från välrenommerad producent i Wairarapa. Både doft och smak brister ut i bärighet, jordgubb och vildhallon, örter och blåbär, lingon, tranbär och sandelträ. Tight, stramt och energiskt med läskande frisk syra i ett syrligt men tvärtorrt avslut. Det är ingen hemlighet att Ata Rangi är vida kända över världen för sin sauvignon blanc men deras pinot noir ligger inte långt efter och med ett urval från en del av de äldsta vingårdarna i Martinborough, planterade med den mytomspunna abelklonen, tagen från Bourgogne under mitten a 70-talet, har man pinot av högsta klass. (Vintedge, 480 fl.)