Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på På vippen för starkt – stiffa whiskyklassiker till påsk

På vippen för starkt – stiffa whiskyklassiker till påsk

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Spritigt, kryddigt, rivigt – och klassiskt. Klart att det ska blandas en och annan smarrig cocktail under påskhelgen. Här har Andreas Grube vevat ihop fyra riktiga klassiker med whisky som bas som både är enkla att göra och smakar ljuvligt.

Vieux Carré

En drink född i New Orleans som plockar ingredienser från lite här och där på klotet – cognac från Frankrike, rye whiskey från USA och vermouth från Italien.

Ingredienser

2 cl rye whiskey

2 cl cognac

2 cl söt vermouth

Ett par stänk Angostura Bitter

Ungefär en tesked Bénédictine D.O.M

Så gör du

Häll ner alla ingredienserna i en shaker med is och rör i ungefär 15 sekunder. Häll upp i martiniglas och garnera med apelsintwist.

VieuxCarré_winetable

Gold Rush

Fenomenalt härlig cocktail som både är stark, söt och syrlig på samma gång!

Ingredienser

5 cl bourbon

3 cl färskpressad citronjuice

2 cl flytande honung

Så gör du

Blanda ner alla ingredienserna i en shaker med mycket is, och skaka ordentligt. Sila upp drinken i ett isfyllt tumblerglas.

 

Bobby Burns

En cocktail som påminner väldigt mycket om Vieux Carré, men där den runda cognacen och den kryddiga ryen är utbytt mot klassisk skotsk whisky.

Ingredienser

4 cl skotsk whisky (gärna orökig eller milt rökig, annars tar röktonen lätt över)

2 cl söt vermouth

Ett par stänk Angostura Bitter

Ungefär en tesked Bénédictine D.O.M

Så gör du

Häll alla ingredienserna i ett större glas eller en shaker med mycket is. Rör om ordentligt i ungefär 20 sekunder. Sila upp i en coupette eller ett martiniglas. Garnera med cocktailkörsbär.

BobbyBurns_winetable

Manhattan

En av cocktailvärldens allra största klassiker, och en drink som hängt med sedan första halvan av 1800-talet. Och jajamen, den fortsätter att alltid vara lika rätt.

Ingredienser

5 cl whisky (ta en bourbon om du vill ha en lite rundare känsla, eller en rye eller scotch om är sugen på mer kryddighet)

2 cl söt vermouth

2-3 stänk Angostura Bitter

Så gör du

Blanda ner alla ingredienserna i en shaker eller ett rörglas med mycket is. Rör om ordentligt i ungefär 20 sekunder. Sila upp i martiniglas och garnera med apelsintwist eller cocktailkörsbär.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.