På vippen för starkt – stiffa whiskyklassiker till påsk
Lästid: 2 minuter
Spritigt, kryddigt, rivigt – och klassiskt. Klart att det ska blandas en och annan smarrig cocktail under påskhelgen. Här har Andreas Grube vevat ihop fyra riktiga klassiker med whisky som bas som både är enkla att göra och smakar ljuvligt.
Vieux Carré
En drink född i New Orleans som plockar ingredienser från lite här och där på klotet – cognac från Frankrike, rye whiskey från USA och vermouth från Italien.
Ingredienser
2 cl rye whiskey
2 cl cognac
2 cl söt vermouth
Ett par stänk Angostura Bitter
Ungefär en tesked Bénédictine D.O.M
Så gör du
Häll ner alla ingredienserna i en shaker med is och rör i ungefär 15 sekunder. Häll upp i martiniglas och garnera med apelsintwist.
Gold Rush
Fenomenalt härlig cocktail som både är stark, söt och syrlig på samma gång!
Ingredienser
5 cl bourbon
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl flytande honung
Så gör du
Blanda ner alla ingredienserna i en shaker med mycket is, och skaka ordentligt. Sila upp drinken i ett isfyllt tumblerglas.
Bobby Burns
En cocktail som påminner väldigt mycket om Vieux Carré, men där den runda cognacen och den kryddiga ryen är utbytt mot klassisk skotsk whisky.
Ingredienser
4 cl skotsk whisky (gärna orökig eller milt rökig, annars tar röktonen lätt över)
2 cl söt vermouth
Ett par stänk Angostura Bitter
Ungefär en tesked Bénédictine D.O.M
Så gör du
Häll alla ingredienserna i ett större glas eller en shaker med mycket is. Rör om ordentligt i ungefär 20 sekunder. Sila upp i en coupette eller ett martiniglas. Garnera med cocktailkörsbär.
Manhattan
En av cocktailvärldens allra största klassiker, och en drink som hängt med sedan första halvan av 1800-talet. Och jajamen, den fortsätter att alltid vara lika rätt.
Ingredienser
5 cl whisky (ta en bourbon om du vill ha en lite rundare känsla, eller en rye eller scotch om är sugen på mer kryddighet)
2 cl söt vermouth
2-3 stänk Angostura Bitter
Så gör du
Blanda ner alla ingredienserna i en shaker eller ett rörglas med mycket is. Rör om ordentligt i ungefär 20 sekunder. Sila upp i martiniglas och garnera med apelsintwist eller cocktailkörsbär.