Redaktionens Nyårsraketer – Årets bästa viner
Lästid: 8 minuter
Årets bästa viner är utvalda av delar ur redaktionen. Vinskribenterna och krönikörerna Pär Strömberg, Andreas Grube, Maja Berthas, Karin Ericson, Anna Norström och Richard Sigray har alla plockat och valt friskt ur 2022-års lanseringar och annat upplevt njut från restauranger, barer och hemmafest. Med denna lista stänger vi 2022 och välkomnar er alla till ett späckat 2023 - GOTT NYTT ÅR!
___________________________________
Andreas Grube
Redaktör & Skribent Vin och Sprit
Catherine Marshall Pinot Noir on Sandstone Soils 2020, Sydafrika, Elgin, Nr 75478, 245 kr
Helt ljuvlig pinot från en av Sydafrikas vinmakande visionärer. Finess och bärig elegans, också med imponerande koncentration i frukten. Ge gärna någon timme i karaff för maximalt njut. Går absolut att spara.
Henriot Millésimé Brut 2012, Frankrike, Champagne, Nr 77710, 679 kr
Galet bra champagne som onekligen är ett kalasfynd i sin prisklass. Redan nu snyggt utvecklad och med allt på plats – mogna gula äpplen, färska nötter, brioche, färsk citrus och läskande mineralitet.
Pietrarizzo Tornatore 2018, Italien, Sicilien, Nr 2655, 199 kr
Sicilien har varit på många vinälskares läppar de senaste åren, och när man smakar den här förstår man verkligen varför. Grymt snyggt med mogna körsbär, blodapelsin, ljus nougat och lätt rökighet.
___________________________________
Maja Berthas
Redaktör & Vinskribent
Brännland Iscider Apple Ice 2020, Sverige, Nr 94021, 199 kr
Ibland kan något nästan vara farligt drickbart och i det här fallet är det en beskrivning som slår huvudet på spiken. Jag fick äran att prova detta fullkomligt magiska vin gjort på de bästa av svenska äpplen under en provning i Stockholm – och jag blev helt golvad. Ett lätt, och friskt, sött vin med en perfekt balans mellan sötma och syra. Smaken får mig att tänka på sur-söta äppelgodisar som kittlar hela gommen och hela min själ suktar efter mer. Tyvärr är vinet just nu slutsålt – men det kommer fler årgångar framöver och då får man slänga sig över det som lanseras.
Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, Champagne, Nr 92118, 649 kr
Jag har alltid haft en viss fäbless för de personliga och rika vinerna från Champagnehuset Charles Heidsieck. Dom har alltid en sån oemotståndlig kraft samtidigt som man uppvisar elegans och stringens. I den här ljuvliga lilla historien får man precis allt man kan önska sig – krispighet och sylvass syra, fruktighet och parfym, briochebrödighet och värme. Drick till fest eller som sällskap i badkaret på en grådaskig måndag – jag lovar att det piggar upp!
Aslina Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, Nr 94748, 239 kr
När man listar några av årets bästa viner är det också viktigt att bocka av flera aspekter än bara smaken. Aslina Cabernet Sauvignon är en av årets viktigaste lanseringar då kvinnan bakom vinet – Ntsiki Biyela – är Sydafrikas första kvinnliga, svarta, vinmakare. Vinet är lika magiskt som Ntsiki själv och den fullmatade, rika smaken av svarta vinbär, cederträ och mörk choklad är lika ljuvligt balanserad som självklar. Går fint att njuta redan nu men kan även sparas några år i källaren för den som inte är lika het på gröten som jag.
___________________________________
Pär Strömberg
Chefredaktör & Vinskribent
Diebolt Vallois Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne, Nr 88914, 395 kr
En underdog i familjen Diebolt Vallois range av viner, ett mycket prisvärt vin på uteslutande chardonnay från byarna Cuis, Chouilly och Épernay. Krispig mineralitet och sälta uppbackat av fräsch fruktighet, grön frukt, äpple, citrus, ananas, med skarp frisk syra, energisk och direkt. Ett underbart skaldjursvin och kanske främst till ostron.
Domaine Marcel Deiss Pinot Gris 2016, Frankrike, Alsace, Nr 75507, 289 kr
Underbar och komplex med dofter och smak av honung, gul frukt och mineraler men även med florala inslag. Kryddig och örtigt aromatisk med lätt restsötma i en fin lång exklusivt finurligt avslut. Domaine Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim och egendomen drivs idag av Jean-Michel med familj och sköts med biodynamiska metoder.
Frasca Barbera d’Asti 2020, Italien, Piemonte, Nr 57355, 179 kr
Från Nizza i Monferrato med ungdomlig rödbärig charm, frisk doft av hallon och körsbär, örter och lakrits. Hög syra med läskande struktur, kraft och fjäderlätt elegans. Det är så här tanken om ett hantverksvin på folkets druva i Italien ska smaka. Galet välgjort, fantastiskt prisvärt och läskande smarrigt. Applåder för denna superbargain!
___________________________________
Anna Norström
Skribent Krog, Mat & Resor
Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2013, Grekland, Makedonien, Decantalo, € 12.80
Grekisk rosé på nationaldruvan xinomavro med 12 timmars maceration. Jag grät nästan av glädje när det serverades mig på restaurang Terrá i Köpenhamn. Vinet smakar loganbär, hallonets mer aromatiska kusin, med en grön örtighet och lång finish.
Champagne Amaury Beaufort Brut Nature Rosé 2018, Frankrike, Champagne, Privatimport Vin&Natur, 548 kr
Mer roséskumpa åt folket! Tänker jag alltid när jag får det i glaset, denna gång var det Emma Höök på Talldungen som både valde flaskan och delade den med mig. Här finns noter av blodapelsin och rostad mandel, något litet grönt i slutan. Ljuvligt, precis som Österlen.
Yann Durieux Les Beurots 2019, Frankrike, Bourgogne, Cuvee 3000, € 156.40
Vinmakaren Yann Durieux kallas “Bourgognes framtid” och ritar om kartan helt för vad vi tror viner från regionen är. Han gjorde sitt första egna vin redan som 13-åring, bara en sån sak. 100% pinot gris från några ynka rader i vingården gör ett orange vin med stor personlighet med noter av exempelvis nashipäron. Dricks med fördel på restaurang Extebarri i Baskien.
___________________________________
Karin Faxén Sporrong
Skribent Vin & konst
Bruno Duchêne Vall Pompo 2020, Frankrike, Roussillon, Cave Pur Jus, € 30.50
På etiketten strålar solen. I flaskan finns också solsken. 100 % grenache blanc. La vie est belle!
___________________________________
Karin Ericson
Vinskribent
Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2019, Spanien, Penedés, Nr 97016, 239 kr
Underbar Corpinnat i hallonrosa kostym med stor mjuk mousse och frisk frukt som tar dig ut på en bubblande dans bland skogsbär och hallonsnår. Fyllig, fin struktur och utmärkt till mat.
Els Vinyerons Saltamarti 2021, Penedès Spanien, Nr 58919, 150 kr (köpes i kolli om 3)
Ungt, kryddigt och friskt! Ett terroirdrivet vin som visar upp en ny sida av tempranillo. 90 % av druvorna är från 2021 och 10 % från äldre årgångar som legat på fat vilket ger djup. Så snyggt och fräscht!
Laurel 2019, Priorat, Spanien, Nr 94564, 419 kr
Jordgubbsmaffigt, smekande pangrött från Priorat som lever upp till områdets toppstatus. Så njutfullt att middagen avstannar en stund för att dofta på detta vin av pionjären Daphne Glorian. 75 % garnatxa, 20 % syrah och 5 % cabernet sauvignon.
Philizot et Filz, Brut Numéro 3, Frankrike, Champagne, Winefinder, 349 kr
Krispig, bärig och mumsig champagne som kramar dig med röda äpplen, hasselnötter och mjuk mousse. Den har jäst naturligt och legat 24 månader på sin jäst, gjord på lika delar chardonnay och pinot noir samt 30 % pinot meunier. Mycket prisvärt!
___________________________________
Richard Sigray
Vinskribent
Valdisole Amos Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, Nr 90448, 229 kr
Detta är nebbiolo unfiltered för mig (ja, alltså bildligt talat). Allt du vill ha av pur frukt från druvan i form av rosor, nypon, blomsteräng, nylagd asfalt och läder. En vin som gjorts helt utan kontakt med ek, och vem saknar det när det blir så här elegant och energiskt vibrerande?
I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020, Italien, Toscana, Nr 93958, 189 kr
Oekad sangiovese i slank rödfruktig skepnad. Den typiska fiascoflaskan har använts i regionen sen 1300-talet, men bidrog till att ge Chianti ett rykte om sig att producera kitschiga och billiga dussinviner under 1970- och 80-talet. Susanna Grassis vin är allt annat än det. Rättframt, närapå klunkbart och perfekt till italiensk chark med ost.
Maccario Dringenberg Rossese di Dolceaqua 2021, Italien, Ligurien, privatimport genom Reimersholme Vinhandel, 275 kr (fraktkostnad tillkommer om utanför Stockholm)
Giovanna Maccario utsågs nyligen till Årets vinmakare i Italien. I den lilla liguriska appellationen Dolceaqua gör hon terroirdrivna viner av druvan rossese. Vinet är lagrat på ståltank (ni kanske ser en röd tråd i mina tips) och bjuder på aromer av körsbär och tranbär med en klangbotten av jordigt skogsgolv. Transparent, fräscht och örtigt. Rött vin till fisk? Absolut!
___________________________________
Alexander Jansson
Skribent Naturvin
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021, Tyskland, Rheingau, Nr 70626, 159 kr
Till vårens första värmande solstrålar och de nyplockade nässlorna var den här laserskarpa rieslingen en svårslagen partner. Klorofyllbomb!
Jérôme Arnoux Tradition 2020, Frankrike, Jura, Nr 52533, 195 kr
När sommarens nyfångade öring sakta grillades på en pinne över öppen eld gjorde den här Jura-blenden oss ett fint sällskap. Fjällbäcken porlade lika högt ett par meter bort som i den rödbäriga och alpfriska druvjuicen.
Radikon Jakot 2017, Italien, Friuli-Venezia-Giulia, Nr 72796, 349 kr
Radikons Jakot har samma bitterljuva känsla som en sommar som övergår till höst. Just därför var det den perfekta djupsinniga vännen till årets svamprensning. Som att äta en apelsin utan att skala den!