Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Renässans i Rioja

Renässans i Rioja

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 6 minuter

Vinvärlden är i ständig förändring, men i vissa delar av världen håller man hårdare på gamla traditioner. Som i Rioja till exempel, där man länge försvarade de gamla vinlagarna. Men 2017 reformerades Rioja, något som orsakade såväl jubel som ramaskri. Andreas Grube berättar om en traditionstyngd vinregion som fick en nystart.

Förändringens kvarnar mal ibland väldigt långsamt i vinvärlden och – på gott och ont – kan vinregioner av olika anledningar vilja hålla fast vid anor och traditioner. Som till exempel i Bordeaux där man fortfarande kategoriserar vin efter ett 160 år gammalt regelverk.

Rioja är en annan region där man länge slogs för gamla värderingar, där framför allt fatlagring och Rioja som övergripande område snarare än vingårdslägen var viktiga nyckelingredienser i hur man ville framställa appellationen. Så när regionens kontrollorgan, Rioja Consejo Regulador, 2017 införde ett nytt regelverk var det en revolution som skakade om rejält.

Början på en reformation

Bakgrunden och orsakerna till beslutet är såklart flera, men en pådrivande faktor var att vissa producenter helt sonika valde att lämna appellationen Rioja. En av dem var ikoniska Artadi, som gick ur appellationen 2015, och som sedan dess står på väldigt stadiga egna ben som någon slags spansk variant på Super Tuscan – en Super Riojan, om man så vill.

När jag intervjuade Patricia Lopez de Lacalle, dotter till Artadis grundare Juan Carlos, för något år sedan sa hon så här om beslutet att lämna appellationen Rioja:

– Vi kände att vår vinmakningsfilosofi var annorlunda och inte riktigt fungerade med Rioja, det blev förvirrande. Det blir konstigt med begränsningar eftersom de görs vid ett skrivbord och inte ute i vingården.

Adiós till appellationen

En av de saker Artadi framför allt motsatte sig var att appellationen Rioja inte brydde sig om enskilda vingårdar och de stora skillnaderna i terroir runt om i regionen.

– Det är inget fel på Rioja i sig, det är bara inte för oss. Rioja är en av världens största appellationer och det kändes så konstigt att försöka tvinga in alla viner under ett och samma paraply när det är så stora skillnader på var och hur man producerar sina viner. Det vi vill är att visa på skillnaderna mellan olika platser och det var helt enkelt inte möjligt att göra det under Rioja-appellationens flagga, det är inte vad de kämpar för, sa Patricia också.

medeltidsslott rioja

Artadis adios utmynnade i ett efterspel med bittra kommentarer från Consejo Regulador, som redan vid avskedet hade påbörjat arbetet för att reformera de klassiska Rioja-reglerna.

Nytt regelverk och nya etiketter

Men ja, sent omsider skedde en reformation, och den kanske enskilt största skillnaden med det nya regelverket är vad som numera är tillåtet att skriva ut på etiketterna. Där ser vi en helt annan mångfald än tidigare:

Rioja:

Står det enbart Rioja på etiketten kan du anta att det handlar om druvor som kommer från alla olika delar av regionen.

Zonas:

Tre subregioner under paraplyet Rioja, nämligen Rioja Oriental (tidigare Rioja Baja), Rioja Alta och Rioja Alavesa. Att sätta ut zon har faktiskt varit tillåtet ända sedan 1999, men det nya regelverket ger större möjligheter att synliggöra såväl Zonas som Municipios.

Municipios:

Här går man ner på kommunnivå, och har alltså rätt att skriva ut den enskilda kommunen/byn som druvorna kommer ifrån. Om en vingård ligger precis på gränsen mellan två kommuner är det tillåtet att använda upp till 15 procent frukt från grannkommunen i vinet.

Viñedo Singular:

Ungefär Riojas motsvarighet till lieu-dit i Bourgogne, och här måste producenten ansöka till Consejo Regulador för att en enskild vingård ska bli godkänd och kunna sättas ut på etiketten. Det här sätter också ljuset på precis det som bland andra Artadi eftersträvat: ett fokus på att visa mångfalden i Rioja snarare än att klumpa ihop alla subregioner och mikroklimat i ett.

Nya lagringsregler

2017 uppdaterades även reglerna för lagring, där man numera också infört en Gran Añada för mousserande:

Generic:

För den här kategorin finns inga specifika lagringsregler alls.

Crianza:

– Röda viner måste lagras minst två år, varav minst ett år på fat.

– Vita viner och rosé måste lagras minst minst sex månader på fat.

Reserva:

– Röda viner måste lagras minst tre år varav minst ett år på fat och minst sex månader på flaska.

– Vita viner och rosé måste lagras minst två år varav minst sex månader på flaska.

– Mousserande måste lagras på jästfällning minst 24 månader.

Gran Reserva:

– Röda viner måsta lagras minst fem år varav minst två år på fat och minst två år på flaska.

– Vita viner och rosé måste lagras minst fem år varav minst sex månader på fat.

Gran Añada:

– Mousserande viner måste liga på jästfällningen minst 36 månader. Vintage-bubbel måste dessutom skördas för hand.

En dörr av möjligheter har öppnats

Mycket nytt och en hel del nygammalt alltså, men visst är det uppfriskande när det händer grejer i vinvärlden. Som alltid uppstår ju diskussioner mellan de som tycker att förändringarna är för stora och de som tycker att det inte gjorts tillräckligt, men så är det väl alltid. Klart är i alla fall att möjligheterna att få se mer spännande vin, med fokus på mikroklimat och vingårdslägen, från Rioja ökar.

rioja

I en intervju med brittiska The Buyer säger Pedro Ballesteros, Master of Wine, vinkritiker och Rioja-specialist, att reformen av Riojas vinlagar var ”nödvändig” och att man redan sett stora förändringar inom regionen:

– De viktigaste förändringarna i mina ögon är den otroliga ökningen vad gäller mångfald samt det ökade självförtroendet i hela regionen.

Annons

Las Pisadas Rioja 2017

Las Pisadas Rioja 2017

Land:Spanien, Rioja
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:-
Volym:750 ml

Las Pisadas Rioja 2017

Land:Spanien, Rioja
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:-
Volym:750 ml

En riktig kvalitets-Rioja i klassisk stil. Producenten bakom det här vinet, Miguel Torres, är dessutom alltid en garant för ambition och kvalitet, oavsett ursprung och prisläge, vilket visas tydligt här. 189 kronor för det här vinet är nämligen inget annat än ett klockrent fynd. Smakupplevelsen är djup, rik, komplex med klassiska toner av mogna körsbär, torkade örter, lite tobak, fatkrydda och ett stänk krondill. Vinet är redan nu öppet och tillgängligt med allt på rätt plats, även om det också kan sparas ett bra tag i källaren för den som vill. Ge gärna någon timme i karaff för bästa upplevelse, och servera till en klassisk lammstek eller fläsk på grillen.

NR: 74154

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.