Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Riecine och samtidens Chianti Classico

Riecine och samtidens Chianti Classico

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 3 minuter

Längst en slingrande väg från den närmsta större staden, Siena, går resan norrut genom Toscanas böljande vingårdar och den charmiga byn Gaiole in Chianti för att tillslut komma fram till Chianti Classico-producenten Riecine. En producent som länge varit erkänd för sitt komplexa uttryck på druvan sangiovese och idag imponerar alla som provar dessa eleganta, moderna och rödfruktiga viner. Följ med Wine Tables skribent Tina Johansson när hon minns tillbaka på sitt besök hos denna fantastiska gård.

Chianti Classico DOCG är hem till några av de mest välkända namnen i vinvärlden som alla hjälpt till att sätta regionen på kartan. De senaste åren har dock fler och fler mindre producenter tagit mer plats på vinhyllorna och bilden av Chianti Classico som region har blivit mer dynamisk. Riecine är en av dessa producenter som med sin lättare, finstämda och mer florala stil av sangiovese utvecklat vad druvan och regionen kan vara.

Riecine samtidens Chianti Classico

Riecine grundades 1971 just utanför byn Gaiole i Chianti Classico. Här finns några av de högst planterade vingårdarna i regionen, upp till 600 meter över havet, vilket bidrar till den friska och eleganta stil Riecine producerar. Grundare var John Dunkley och Palmina Abbagnanon som köpte 1,5 hektar från ett kloster i närheten, men efter deras bortgång såldes vingården och idag ägs Riecine av Lana Frank. Vinmakare sedan 2015 är Alessandro Campatelli och idag tillverkas det vin från runt 25 hektar där både Lana och Alessandro har en klar vision för sina hantverksviner. Allt arbete i vingården sker biodynamiskt och i linje med det odlas andra grödor mellan vinrankorna för att förbättra mångfalden i regionen.

Riecine samtidens Chianti Classico

I det kreativt dekorerade vineriet har det investerats i stora cementtankar för jäsning. Anledningen bakom detta var att kunna jäsa vinerna i ett material som lät syre smyga in under processen och på så sätt utveckla vinet. Vanligtvis används ekfat för detta, men då de också ger smak till vinet valdes cement. Gamla, större ekfat används dock till viss del av lagringen för ytterligare komplexitet.

Riecine samtidens Chianti Classico

Idag produceras tre olika Chianti Classico-viner. En Chianti Classico, det vin som började produceras när vingården grundandes, på endast sangiovese. Sedan, en Chianti Classico Riserva, också den endast på sangiovese men med ett år längre lagring på stora fat och tillslut även en Chianti Classico Gran Selezione. Detta vin kommer från vingården Gittori som alltid setts som en plats kapabel till att odla sangiovese av högsta kvalitet, och som enligt producenten själv har en större aromatik som år efter år står ut i vineriet.

Trots att 80 procent av Riecines vingårdar är tillåtna att kunna bli Chianti Classico väljer de att nedklassificera en del av dem till Toscana IGT för att kunna visa en ännu mer precis stil av sangiovese, som så många andra producenter i dag. Flera olika IGT-viner tillverkas, bland annat skalmacererat vitt på trebbiano. En personlig favorit vid besöket var dock Riecine di Riecine som kommer från producentens äldsta vingård med sangiovese och sedan endast lagras i cementägg under två år. Den obefintliga fatlagringen i detta vin visar ännu tydligare den elegans och charm Riecines sangiovese har.

Riecine samtidens Chianti Classico

Nu har 53 år gått sedan vineriet grundades, men visionen från dess fortsätter följas samtidigt som deras unika stil av vin fortsätter finjusteras. Fokus kommer alltid ligga på nyanserad sangiovese och Chianti Classicos djupt rotade tradition, därmed följs det motto grundaren John Dunkley en gång yttrade, ”när Baron Philippe Rothschild planterar sangiovese kommer jag plantera cabernet sauvignon”.

 

Relaterad artikel om Sangiovese – Toscanas Juvel av Tina Johansson

Relaterad artikel om Chianti Classico – Italiens nya stora snackis av Åsa Johansson

Relaterad artikel om den svenska vingården Terreno av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.