Rosé med hantverk, kraft och eget uttryck
Lästid: 4 minuter
Vårens rosa lista går från Loire till Rhône, över till Toscana, Abruzzerna och Sicilien, dessutom till Mallorca. Vi rundar Provence, alltså. Dags att prova och upptäcka en annan karaktär på rosé, i form av välproducerade viner med kropp och struktur som gör dem helt förträffliga till mat. På listan finns både fräsch rödbärighet i lite lättare stil och rosa tuffingar som biter ifrån lite extra.
Det har pratats fram och tillbaka om färgen på rosé, vad som är rätt och bäst. Strunta i nyansen, vi vänder på steken och pratar kvalitet och ursprung istället. Färgtonen kan skifta, det viktigaste är omsorgsfull produktion och viner som har med sig egen karaktär från sin plats. Roligt, intressant och omväxlande, som det ska vara. Flera av vinerna kommer från producenter med biodynamisk inriktning, vissa är ekologiska, och här finns en struktur som gillar mötet med mat – grillad vit fisk, fågel, ljust kött och vegetariska rätter funkar superbra till rosé med spänst. Den mer matorienterade typen av rosévin kan dessutom gärna serveras ett snäpp upp i temperatur. Härmed önskas en uttrycksfull rosésäsong på verandan!
Karaktärsfullt och matvänligt hantverk – rosa tipslistan
Girolamo Russo, Etna Rosato, 2018, Sicilien, Italien, 12,5%, nr 75536, 188 kr
Etna, vulkanisk jordmån och druvan Nerello Mascalese står ofta för riktigt goda, drickvänliga röda viner. Exempelvis från Girolamo Russo, som gör en bra version av Etna Rosso. Här är konceptet istället översatt till en läckert krispig rosé, Etna Rosato. Druvskalen har fått ligga med några timmar, för färg och struktur. Den där grillade vita fisken med citron blir helt perfekt, funkar även fint tillsammans med skaldjur.
Ribas Rosato, 2018, Mallorca, Spanien, 12,5%, nr 79361, 169 kr
Rosévin på Mallorcas egna druvor, främst Mantonegro plus lite Callet och Gorgollassa. Från Ribas, vingård med anor och bredd. Flera av deras välproducerade viner kan beställas i Sverige. Ribas Rosato är lätt i tonen, bärigt och fräscht, men har samtidigt viss fyllighet och en längd som gör det till ett bra matvin. Testa Mantonegro i denna rosa och ekologiska tappning till fisk, kanske en laxsallad eller annan sallad med lite extra smak.
Domaine Montirius, La Muse Papilles, 2018, Côtes du Rhône, Frankrike, 13%, nr 74233, 168 kr
Rosévin från en av södra Rhônes kvalitetsproducenter, biodynamiskt certifierade vingården Domaine Montirius. Listan på deras uppskattade röda viner är lång, välkända i krogsammanhang och gästspelare i Systembolagets tillfälliga sortiment. Montirius rosévin på främst Cinsault har samma fina bakgrund, är ekologiskt och veganvänligt. Ett riktigt matvin, där de röda bären samsas gott med ordentlig mineralitet och lite örtiga toner. Tänker vego med smak, sparris med krämigt tillbehör, eller fiskrätter.
Babuc, 2018, Toscana, Italien, 12,5%, nr 72317, 180 kr
Nu till Toscana och Podere Borgaruccio. Stafano Conelli driver en biodynamisk och Demeter-certifierad vingård. Helt naturlig produktion ger ett personligt rosévin som speglar vingården, intressant och karaktärsfullt på druvan Sangiovese. Babuc har legat några månader på rostfritt stål och är rödbärigt med körsbär i spetsen, en gnutta blodapelsin, örter och en lite rökig mineraliet. En tuffing med egen profil som gillar att möta mat, gärna halstrad tonfisk med citron och bönsallad.
Elkjaer-Amiel 2018, Côtes-du-Rhône, Frankrike, 12%, nr 74925, 149 kr
Elkjaer–Amiel har flera viner på Systembolagets lista, bland annat ett trevligt vitt vin på Clairette. Här är det istället Grenache som tillsammans med en andel Carignan ger ett rosévin med bra struktur, lite extra skalkontakt har satt prägel på vinet. Körbärsfruktigt, fräscht och spänstigt i lite återhållen stil. Ett snyggt och gott matvin. Grillad bläckfisk med citron? Absolut, superbra kombo.
Le Cince 2017, Cerasuolo d´Abruzzo, 13,5%, nr 92381, 228 kr
Åter till Italien. Stefano de Fermo gör vin i Loreto Apruntino, Abruzzerna, i mellersta Italiens östra del. Biodynamisk inriktning gäller även här, med respektfull hållning till naturen och omsorgsfull produktion. Egen karaktär, bra energi och lite läcker strävhet blir till ett matvin som gärna möter fågel, ljust kött eller vego med smak. Det här vinet går just nu inte att beställa. Det har släppts i tillfälligt sortiment och finns fortfarande kvar i en hel del butiker.
Tips – privatimport
När det nu är beställningstider, passa på att testa privatimport. Viner som vanligtvis säljs till restaurang finns ofta åtkomliga denna väg. Många småskaliga importörer har under en period i vår tagit bort kollikraven och gjort det möjligt att fritt välja antal flaskor. Vinet nedan är ett tips ur en restauranglista med riktiga hantverksviner.
Mourat, Rosée de Jardin 2018, Val de Loire, 13%, privatimport
En rosa trädgårdstomte från Loire och J Mourat. Friska körsbär, vinbär och en hint av jordgubbar i ett vin på främst Pinot Noir. Bakom en rätt lättsam etikett finns en seriös satsning på kvalitet. Vingården är biodynamiskt certifierad, vinerna är ekologiska och veganvänliga. Rosée de Jardin importeras av TM Kvalitetsviner och finns på listan för restaurang. Kan beställas, tillsammans med mycket annat kul, via Systembolagets tjänst för privatimport.