Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sicilien – där myt blandas med verklighet och en massa spännande viner

Sicilien – där myt blandas med verklighet och en massa spännande viner

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 4 minuter

Sicilien, Medelhavets största ö förför men är samtidigt extrem. Extremt vacker. Grekiska tempel. Romerska arenor. Utsmyckade barockstäder och vackra matmarknader. Men även extremt fult. Maffian. Fuskbyggandet inåt land och längs det som kunde ha varit en vacker kust - där fyrkantiga flervåningshus är granne med romerska lämningar. Berg. Hav. Sicilien lämnar ingen oberörd. Antingen så blir du förförd av Siciliens många ansikten eller så vill du aldrig mer komma tillbaka. Antingen eller. Mittemellan eller lagom är inte ord en sicilianare förstår.

De senaste åren har ön genomgått något av en vinrenässans, där de vulkaniska vinerna från Etna visat vägen och dragit till sig mycket uppmärksamhet. Idag sprider sig kvalitetstänkandet som en löpeld över ön och här finns något för alla smaker. Strama röda från Etna, saftiga Cerasuolo di Vittorio eller örtiga vita på druvan grillo. En annan favorit är det gyllene dessertvinet Passito di Pantelleria som doftar sol. För att nämna några. Men låt oss ta det i ordning.

En glimt av Siciliens långa historia

De första folkslagen som bosatte sig på ön var Siculi och Sicani, under bronsåldern, och det är därför ön heter som den gör idag.

Siciliens har haft många herrar, för historiskt sett var ön strategiskt viktig – den som hade makten över Sicilien hade makten i hela Medelhavet. Greker, normander, fenicier, spanjorer och araber, har alla lämnat spår efter sig i form av språk, kultur, arkitektur och inte minst när det gäller den varierade och utsökta maten. När man åker till Sicilien måste man lämna alla tankar på eventuella dieter hemma, för här ska man tillåta sig att njuta till fullo. Från stjärnrestauranger till enkla men ack så fantastiska trattorior. Ön har också ett av Italiens största utbud av streetfood. Här går det att äta sig mätt på utsökta godsaker för små pengar, speciellt för den modige.

I rullande små kiosker, hål i väggen eller mer modemedvetna lokaler serverar man till exempel pane e pannelle, friterade kroketter på kikärtsmjöl som läggs i en nybakad fralla med sesamfrön på toppen. Eller varför inte prova en arancina? Arancine är de berömda friterade risbollarna fyllda med mozzarella eller köttfyllning med arabiskt ursprung. Men man får inte vara alltför känslig. Det märker jag när jag frågar vad det är som puttrar i den rykande grytan inne på anrika Focacceria San Francesco i Palermo.

– Det är pani ca’meusa, mjälte, lungbrosk och hackad strupe som vi lägger i en panino, säger den glade mannen som håller i sleven, medan han serverar nästa kund i den välbesökta lokalen. När det gäller streetfood och Sicilien kan det vara bra att smaka först och fråga sedan.

Vulkanisk jord och viner i toppklass

Sicilien är Medelhavets största ö som också inkluderar de mindre Eoliska och Egadiska öarna, Pantelleria och Lampedusa. Totalt består ön av 25 000 kvadratkilometer och har 1400 kilometer kust. Här finns mer berg och kullar än vad många tror, endast femton procent är plattland.

Det är varmt och torrt längs kusten med svalare och mer temperat inåt land. Men stora variationer, till exempel är det alpinskt klimat på Etna. Regionen som en gång försedde norra Italien med druvor är idag på alla vinnördars läppar. Den vulkaniska jorden och de höga höjderna ger viner av toppklass på den blå nerello mascalaese och den gröna carricante. Vinerna liknar mer de i Piemonte eller i Bourgogne än viner som man förknippar med det annars varma Sicilien. Man lever en blomstrande tid på vulkanen där nya restauranger, lyxiga hotell och vingårdar växer som svampar ur marken.

Ekologisk odling och druvsorter

Totalt har Sicilien drygt 100 000 hektar vinodlingar och man gör cirka 6 miljoner hektoliter cirka per år varav 64% är vitt vin och 36% rött. Sicilien är ledande gällande ekologisk odling i Italien med en tredjedel av öns vinareal som är certifierad. På andra och tredje plats ligger Apulien och Toscana.

De vanligaste druvorna på Sicilien är den gröna cataratto (sedan 2018 får den också kallas lucido) med 35 000 hektar och den blå nero d´Avola med 16 000 hektar. Men det finns en massa spännande att upptäcka; Sicilien har över femtio inhemska druvsorter som man lägger allt större fokus på.

På 1990-talet gjorde de internationella druvsorterna sitt intåg på Sicilien. Det behövdes för att bli accepterade på den internationella marknaden. Under samma period började vinrenässansen på Etna tack vare producenten Benanti och vinmakaren Salvo Foti. Även gårdar som COS och Gulfi började satsa på kvalitet.

DOC Sicilia

2011 skapades en ny geografisk benämning som täcker hela ön, DOC Sicilia som 2018 buteljerade 80 miljoner flaskor och som idag står för 70% av den totala DOC(G) produktionen. Öns IGT heter idag IGT Terre Siciliane.  Det finns endast en DOCG och det är Cerasuolo di Vittoria som görs på nero di avola och frappato.

På Sicilien blandas myt med verklighet. Då med nu. Hav med berg. Allt i en till en början osynlig ordning som enbart visar sig när man lugnat ner sig och faller in i det lugna sicilianska tempot. Helst med ett glas gott vin i handen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.