Sicilien – så mycket mer än Etna
Lästid: 5 minuter
De karaktärsfulla och stiliga vinerna från Etna är sedan flera år tillbaka the talk of the town i vinsvängen. Och visst är de här coola vulkanvinerna ljuvliga – men Sicilien har en lång tradition av att producera gott om kvalitetsvin även på andra håll runt om på ön. Häng med på en snabbkurs och lär dig mer om Siciliens vinvärld!
Sicilien är den största ön i Medelhavet – totalt 280 kilometer bred och som längst ungefär 9 mil från norr till söder – och på sätt och vis utgör ön ett litet vinland i miniatyr. Här finns en stor variation vad gäller stilar, mikroklimat och jordmåner. Det är också den region i Italien som är störst vad gäller area vinmark – cirka 139 000 hektar – och den näst största vad gäller produktion.
Man har faktiskt hittat bevis för att det producerades vin på den här soliga ön redan 4 000 år före Kristus. Och ja, klimatet lämpar sig väl för vinproduktion. Ön är solig och varm men med svalkande havsvindar och måttlig nederbörd, vilket lämpar sig för vinodling såväl för som produktion av bland annat oliver och citrus.
Från klarhet till klarhet
Ironiskt nog var det de här fantastiska förutsättningarna för vinodling som också drog ner Sicilien i lågvattenträsket en gång i tiden. På grund av höga skördeuttag var Sicilien länge mer känt som ursprung för halvkassa bulkviner, men de obalanserade och trista vinerna skrämde till slut bort konsumenterna.
Sedan ett antal decennier tillbaka, med fokus på både förbättrad teknologi och lägre skördeuttag, har kvaliteten dock gått från klarhet till klarhet. Idag är Sicilien hemvist åt massor med producenter som gör intressanta, karaktärsfulla viner med ursprungsidentitet och toppkvalitet. Förr dominerades produktionen nästan uteslutande av stora kooperativ, men idag finns hundratals både stora och små enskilda producenter av kvalitetsvin.
Röda druvor
Precis som på många håll i Italien värnar man på Sicilien – glädjande nog – om de inhemska druvsorterna. Vad gäller röda druvor är det framför allt de här man talar om:
Nero d’avola:
Kallas ibland även för ”calabrese” och är den röda druva som odlas mest på ön. Den ger viner med djup färg och fylliga smaker, samtidigt med bra syrakick och hyfsat mjuk tanninstruktur.
Nerello mascalese:
Den druva som odlas näst mest. Ger eleganta, finessrika rödviner med skjuts i syran och en härlig örtighet. Ofta betydligt ljusare i färgen än nero d’avola, och en druva som trivs särskilt bra i de vulkaniska jordarna runt Etna.
Frappato:
Historiskt sett en druva som mest används i blends men som idag allt oftare ståtar på egen hand. Har ofta en charmig floral parfym och har fått ett rejält uppsving bland annat tack vare trendiga unga vinmakare som Arianna Occhipinti. Druvans DNA sägs ha släktskap med sangiovese.
Vita druvor
Vad gäller vita druvor är det framför allt de här som är av vikt:
Cataratto:
Den mest planterade vita druvan på Sicilien. Tenderar att bli ganska mjuka i stilen, med härligt torr känsla, gott om mogen citrus och lite fyllighet i munnen.
Carricante:
En druva som är kopplad till Etna och som ger viner med härligt mineralisk krispighet och sjung i syran.
Till produktionen av öns kända starkvin Marsala (läs mer längre ner) blandar man catarrato med druvorna grillo och inzolia. Dessutom odlar man också en del internationella sorter som exempelvis chardonnay, syrah och cabernet sauvignon.
DOC att lägga på minnet
Totalt finns det 23 DOC:er och en DOCG på Sicilien, varav jag tycker att inte minst följande är värda att lägga på minnet:
Cerasuolo di Vittoria:
Öns enda DOCG, belägen vid det sydöstra hörnet. Här temperaturerna relativt höga medan altituderna är låga. Lagstiftningen kräver att 50-70 procent av vinerna utgörs av nero d’avola och resten frappato. Vinerna är både djupa och välstrukturerade med gott om körsbär, jordgubbar, lakrits och lite läder. Långlivade viner.
Alcamo:
Ligger vid den nordvästra delen av ön, cirka tre mil från Palermo, och består av ungefär 20 000 (!) hektar vinmark. Här görs både röda viner på nero d’avola, cabernet sauvignon, merlot och syrah, samt vita på framför allt cataratto.
Etna:
Här är det framför allt den röda nerello mascalsese och den vita carricante som gäller. Etna har också ett klimat som skiljer sig rätt markant från resten av ön. Utöver de vulkaniska jordarna går det här att komma upp rejält i altitud samtidigt som soltimmarna är många. Vinerna härifrån har generellt både en elegant finess och solmogen rödbärighet, ackompanjerat av rökig mineralitet, blodapelsin och torkade örter. En spännande del av Sicilien att följa och där det finns gott om fantastiska viner att hitta.
Marsala:
Starkvin som produceras i byn med samma namn. Byn är belägen vid öns sydvästra hörn, och marsala var länge det som Sicilien var allra mest känt för i vinväg. Produktionsmetoden liknar den vid portvin och sherry, det vill säga att man spritar upp vinet innan jäsningen är klar, vilket både ger en viss sötma och en högre alkohol. Görs i flera olika varianter, både vad gäller söthetsgrad och lagringstid. Brukar vara ett populärt vin att använda i matlagning.
Passito di Pantelleria:
Dessertvin från den lilla vulkanön Pantelleria sydväst om Sicilien, nära Nordafrikas kust. Görs på en druva som heter zibibbo (även kallad moscato di pantelleria). Ett sötvin som bjuder på blommighet, söt torkad frukt och lite mineralitet.