Skagen, chips, krispiga grönsaker och champagne!
Lästid: 2 minuter
Krispigt grönt äpple som pricken över din skagen, salta chips med prästost och en sammetslen kronärtkocksdipp. Vi har laddat med godaste tilltuggen till champagne. Skål och smaklig spis!
Recept för fyra personer
Skagenröra
Ingredienser
200 g handskalade räkor
1 kruka dill
1 st rödlök (liten)
1 dl majonnäs (fast)
1 st citron
1 msk pepparrot riven
5-10 stänk tabasco
1 st äpple Granny Smith
Salt & svartpeppar
4 st skivor vitt bröd
2 msk smör till stekning
Så gör du
Krama ur räkorna i en handduk så att de blir av med lite vätska, det gör att man får en lite tätare ”skagen”. Hacka lätt över räkorna 1 gång. De ska vara stora bitar! Blanda med finhackad rödlök, dill och pepparrot.
I med majonnäs och blanda runt så att det blir en härlig röra.
Smaksätt med citronskal och juice. Stänk i några droppar tabasco efter tycke och smak. Tycker det är gott med lite hetta speciellt ifrån tabasco då denna har naturlig syra. Salta och peppra.
Stek brödskivor gyllene i smör eller rosta.
Lägg upp skagen på bröd. Toppa med 2-3 tunna skivor äpple och en liten dillvippa. Äpplet må vara en aning kontroversiellt men äpplets färska sötsyrliga toner gör sig fint med champagne.
Chips, präst & kallskuret
Ingredienser
2 påsar favoritchips. Salt & Vinegar är särskilt gott 😉
100 g kallskuren skinka (pata negra/serrano/parma)
100 g lagrad prästost
1 kruka gräslök
Svartpepparkvarn
Så gör du
Tänk att du ska bygga en läcker hög av chips. Nätt och luftigt.
Börja med att lägga ett bottenlager chips varva med tunna skivor kallskuret, dela gärna skinkan i mindre bitar, tänk smala fina remsor av kött.
Riv nu över ett generöst moln av den lagrade osten och strö över lite finskuren gräslök. Ett varv med pepparkvarnen skadar inte.
Upprepa stegen tills allt är slut. Avsluta gärna på toppen med ost och lite gräslök.
Hugg in och njut!
Kronärtkocksdipp med krispiga grönsaker
Ingredienser
1 burk kronärtskocksbottnar
1 dl olivolja
1 klyfta vitlök
½ dl citronjuice
Salt
Svartpeppar
Körvel eller persilja
4 st snacksgurkor
1 st paprika
2 stjälkar stjälkselleri
1 knippe rädisor
20 st sockerärtor
Så gör du
Lägg kronärtskockan, olivolja, citronjuice, vitlök i en bunke och mixa till en slät kräm. Det kan behövas spä med lite vatten för att få till en bra konsistens, ska vara som en lättare kräm.
Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citron efter smak.
Ringla över olivolja, några stänk svartpeppar och plockad körvel eller persilja.
Skär ner alla grönsaker till dippvänliga bitar och lägg i iskallt vatten ca 1 timmar innan servering, så att de är riktigt krispiga. Snurra i salladsslunga och lägg på en torr handduk innan servering.
Dippa grönsakerna och njut.
LIVEPROVNING: Ett kärleksbrev till kvinnorna i champagne
– Med Mischa Billing, Maja Berthas och Linda Pérez