Det blåser upp till nyheter
Lästid: 6 minuter
Med stor ödmjukhet inför personerna bakom vinet och dess hantverk har Pär Strömberg plockat fram såväl hipstermosel och en udda fågel som wow-vin och storstilad barolo.
Festum omnium sanctorum eller Dominica in natali sanctorum hursomhelst requiem aeternam till alla bortgångna men receperint vinum novum.
Allhelgonahelgen och Halloween har passerat och det är med tankar och minnen om de vi förlorat jag går in i denna text, inte så mycket det skräckspökiga spektaklet jag och mina barn också älskar. Samhain, som högtiden en gång hette (dessutom Glenn Danzigs bästa band), var en keltisk skördefest då sommaren var över och man trodde att gränsen mellan de levande och de dödas värld suddades ut. Samhain är också den viktigaste Wiccanska (häx-) högtiden, och är tillägnad de dödas själar, allt i hednisk anda. Men skördetiden och den efterföljande skördefesten är också något som är verklighet än i dag, framförallt i vinproducerande länder och speciellt i de mindre gårdarna där vinmakare och vingårdsarbetare slitit hårt under ett helt år för att nå klimax; skörden, det som ska bli årets vin, det som ska säkra framtiden, att vingården åter kan producera kommande årgångar.
Jag hade nyligen möjligheten att delta på en sådan fest, i Toscana, på vingården Terreno i Chianti Classico-byn Greve in Chianti. In i det sista plockade tappra skördearbetare de sista raderna av Sangiovese på sluttningarna vid gården San Pietro di Sillano. Allt för att sedan kunna avnjuta ett knytkalas med tillhörande utnämning av årets skördearbetare, något som har stor betydelse bland arbetarna. Två unga kvinnor var “runners-up” i år, men segern kneps av en av de trognaste och flitigaste arbetarna på gården, Alberto. Den intima känslan att få dela denna skördefest med de som faktiskt gör vinet är unikt och ger en ödmjuk känsla inför den slutliga produkten vi väljer att konsumera här uppe i våra nordliga breddgrader. Att välja det ena eller det andra, att ha krav på certifieringar hit eller dit eller tycka sig ha rätt att bedöma kvalitet på något man kanske inte förstår förens man besökt dess ursprung, gör en återigen hänsynsfull inför uppdraget. Skörden är avslutet på året, till för att ge nytt liv till nästa år, väcka liv i minnen av de som gått bort, ge en hedrande skål till de våra som inte längre finns med oss. Ett höstblot och skrämmande pumpor i all ära och receperint vinum novum, välkommen höstens nya viner.
Nedan finner ni ett antal viner jag har valt ut från kommande lansering på Systembolaget (ett monopol långt från vingårdarbetarnas svett och glädje). Mina val är dock gjorda i ljuset från bunkern nere i Systembolagets källare, och alltid, med hänsyn till ovan nämnda ödmjukhet inför hantverket och personerna bakom vinet.
Vitt vin
Le Rocher Des Violettes Négrette 2017,Frankrike, Loire, 600 fl. (Pompette)
Peter Lauer Fass 12 Unterstenberg 2017,Tyskland, Mosel, nr 97038, 269 kr, 840 fl. (Bevalta)
Domaine Rougeot Père & Fils Meursault Sous la Velle 2016, Frankrike, Bourgogne, nr 95056 , 579 kr, 216 fl.(Panache)
Rougeot Bourgogne Chardonnay La Monatine 2017, Frankrike, Bourgogne, nr 95073, 279 kr
Pyramid Valley North Canterbury 2018, Nya Zeeland, North Canterbury, nr 96127, 279 kr, 300 fl. (Vintedge)
Rött vin
Domaine Gérard Julien & Fils Côte de Nuits Villages 2016, Frankrike, Bourgogne, nr 95284 , 299 kr, 480 fl. (Panache)
Altare Dogliani 2018,Italien, Piemonte, nr 92372 , 179 kr, 4800 fl. (Panache)
Barolo Le Coste Giacomo Grimaldi 2015,Italien, Piemonte, nr 95865 , 399 kr, 1200 fl. (Panache)
Barolo Giacomo Fenocchio 2015, Italien, Piemonte, nr 92371, 299 kr, 3000 fl. (Agrell & Hartley)
Udda vin
Château Changyu Moser Family 2016,Folkrepubliken Kina, Ningxia, nr 95214, 229 kr, 1200 fl. (Stockholm Wine Importers)
Kul med mångfald, men att köpa in vin från Kina, på Cabernet Sauvignon, i en relativt klassisk stil känns inte helt motiverat. Dessutom 1200 flaskor för 229 kr styck! Sötsur doft, rönnbär och fat. Fadd smak, lite pissigt avslut. Kul att prova kinesiskt men detta går inte att rekommendera än, trots samarbete med Österrikiska Lenz Moser.