Smaka på Napa – Grube guidar till 9 bra val
Lästid: 3 minuter
Napa är en av vinvärldens mest ikoniska regioner. Nyfiken på att veta och smaka mer av de här kungliga vinerna? Andreas Grube dukar fram nio klockrena viner som du antingen hittar i Systembolagets fasta sortiment eller att beställa.
VITT
Frog’s Leap Chardonnay 2017, nr 72307, 269 kr (BS)
Javisst, här ställer man ner jänkar-chardonnay-skåpet direkt med hela baletten av gula äpplen, brynt smör, vaniljtoner, nötter och mogen apelsin. Samtidigt också en finfin balans i helheten, och med en hyfsat tyglad alkohol som inte alls välter över i det myckna. Bra Napa-chard till bra pris.
Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2020, nr 75360, 209 kr
Rejält fläskig i stilen (ibland är det precis vad man vill ha) med gott om rostade toner, solmogen tropisk frukt – tänk ananas och mango – och kryddiga toner av kardemumma, smält smör och lite grillad citron. Ett vin du dricker lika bra till den gratinerade hummern som till den grillade kycklingen eller fläsket.
Cakebread Cellars Chardonnay 2017, nr 78054, 459 kr (BS)
Riktigt pampigt och läckert det här; fylligt och en härligt krämig textur i munnen. Visst är det maffigt och rejält, men samtidigt med väldigt gott om finess i alla de små detaljerna. Fokus på frukten och med en lätt vaniljtonad krydda från faten som växer fram i finishen.
RÖTT
Clos du Val Carneros Pinot Noir 2016, nr 70359, 409 kr (BS)
Pinot noir från Napa är givetvis något helt annat än burgundisk pinot – men hey, varför måste man välja? Ibland kan jag verkligen uppskatta den här typen av old-school-jänkar-pinot med gott om fatig krydda, mosade jordgubbar, mjuk vanilj och torkade örter. Servera gärna hyfsat svalt och slurpa till så väl örtspäckad lammstek som helgrillad kyckling och vilt.
Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018, nr 5725, 199 kr
Suveränt och tydligt insteg i Napa-cabens magiska värld. Stram och tät med ren frukt och tydliga men välintegrerade tanniner. Gott om svartvinbär, kaffe, blåbär, ljus choklad, mynta och ett stänk svartpeppar i doft och smak. Får gärna blomma ut i karaff i ett par timmar innan den njuts till en stadig köttbit med feta tillbehör.
Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017, nr 6723, 349 kr
Ett vin som bjuder på en elegant balansgång mellan det storslaget kaxiga och det nyansrikt eleganta. I doft och smak hittar du gott om mogna plommon, svartvinbär, mörka körsbär, nymalet kaffe, kakao, vanilj och cederträ. Alkoholen är snyggt inbakad, och känslan är överlag stilig och elegant. Serveras bäst runt 17-18 grader, och absolut till mat – jag skulle kunna tänka mig både en älgstek och en pepparbiff.
Emblem Napa Valley Cabernet Sauvignon Michael Mondavi 2017, nr 2694, 369 kr
Ett riktigt kraftpaket till cabernet sauvignon som klockar in på 15 procent alkohol och som bjuder på rikligt med svartvinbär, kakaopulver, violparfym, svartpeppar och russin. Samtidigt schysst spänst och bra energi, helhetsupplevelsen är allt annat än klumpig, snarare finessrik. Servera till mustig mat som viltgryta eller revbensspjäll.
Girard Old Vine Zinfandel 2018, nr 22337, 199 kr
Nej, jag är väl inte precis den som allt för ofta sjunger zinfandel-druvans lov – men det finns ett par tre producenter som verkligen gör den rättvisa, och Girard är definitivt en av dem. Generöst, maffigt och fylligt med smaker av mogna mörka bär, choklad, kokos, vanilj och lite kryddnejlika – dessutom med alkohol på hela 15 procent. Men ändå knyter de ihop säcken här, och skapar balans och harmoni i upplevelsen. Suveränt till grillat.
Heitz Cabernet Sauvignon 2016, nr 75316, 799 kr
En riktigt elegant pjäs som förvisso kostar en slant, men som också bär upp prislappen när det kommer till smaken. Tät, välstrukturerad och komplex i djup och smakrik stil med alla klassiska markörer på plats. Imponerande tillgängligt redan idag men får gärna gosa till sig i källaren i några år.