Smaka på Sicilien – 9 viner du inte får missa
Lästid: 4 minuter
Från krispigt zestiga vita till mineralrökigt rödfruktiga röda. Sicilien är hemvist åt mängder av viner med identitet, karaktär och smakrikedom. Andreas Grube väljer ut nio grymma viner som du hittar i fast sortiment eller att beställa.
Benanti Etna Bianco 2020, nr 78048, 199 kr (BS)
Grymt bra vitt på den inhemska druvan carricante. Ljuvligt smakrik med massor av citronzest, lite rökiga övertoner, gröna och gula äpplen, färskpressad lime och en lätt floral överton. Suveränt gott till exempelvis lite boquerones eller grillade skaldjur – eller bara på egen hand, svalt under vårens första balkongkvällar.
Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020, nr 4993, 79 kr
Enkelt vin utan krusiduller som ändå bjuder på en läskande och trevlig upplevelse. Zibibbo är druvan – i Frankrike heter den muscat d’alexandrie – och här är det framfusiga toner av ananas, honungsmelon och päron som gäller, toppat med citronzest och lite fläder. Drick ordentligt svalt och servera till grillade skaldjur eller bläckfisk.
Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2019, nr 73918, 249 kr (magnum)
Sauvignon blanc från kvalitetsmedvetet kooperativ som har sitt säte på Siciliens västkust. Här serveras en sauvignon blanc med typiska toner av krusbär, päron, vita vinbär och nässlor, men också aningen stenig mineralitet, rejäla mängder färskpressad citrus och en överton av honung. Sauvignon blanc med karaktär.
Tornatore Etna Rosato 2019, nr 93592, 169 kr (BS)
Superkul rosé gjort på den klassiska röda Etnadruvan nerello mascalese, och här snackar vi rosé med det där lilla extra. Smakrikt och fylligt med massor av färska körsbär och jordgubbar. Till det den så typiska, vulkaniskt rökiga mineraliteten och läskande blodapelsin. Supergott på egen hand men sitter också snyggt till både kyckling, fläsk och grönsaker.
Pietrarizzo Tornatore 2018, Italien, nr 2655, 199 kr
Hundra procent nerello mascalese från Etna och här bjuds på hela baletten av vulkanens charm: i doft och smak har vi strama körsbärstoner, blodapelsin, rosor, ljus nougat, torkade örter och en lätt rökig tobakston, toppat av läskande havsliknande mineralitet. Riktigt gott vin, en favorit från den fasta lanseringen i mars.
Palmento Costanzo Etna Rosso Organic 2019, nr 2116, 179 kr
Riktigt läckert med Etna som ursprung och gjort på druvorna nerello mascalese (80%) och nerello cappuccio (20%). Frisk och fräsch bärighet, skjuts i syran och smaker av jordgubbar, sandelträ, nypon och ljus nougat. Stram och elegant i munnen och ett vin som gärna får njutas hyfsat svalt i stora kupor. Gott nu men går absolut att spara.
DeAetna Terra Costantino 2020, nr 2400, 169 kr
Ännu en riktigt stilig Etna-pava som också går att hitta i det fasta sortimentet. Väldigt tydlig i ursprunget med en härligt rökig mineralitet, färska jordgubbar och körsbär, blodapelsin och några stänk kanel. Tydliga men väldigt silkiga tanniner som smeker gommen i eftersmaken. Låt gärna blomma ut i karaff någon timme och njut hyfsat svalt.
Frappato 2018, nr 71652, 219 kr (BS)
Siciliens charmtroll frappato är en druva som tidigare mest används i blends men som numera allt oftare får ståta i eget majestät – vilket jag är glad för. Här ett lysande exempel på vad druvan kan ge: lätt, läskande, josig och mineralisk med solmogen frukt. Får gärna drickas svalt, antingen på egen hand på balkongen eller till kyckling eller fetare vit fisk.
Planeta Eruzione 1614 Rosso 2018, nr 72045, 279 kr (BS)
Det här vinet är döpt efter året då vulkanen Etna fick ett rekordlångt utbrott – som varade i hela tio år. Och här är det också fokus på att lyfta fram det typiska vulkaniska uttrycket i vinet: här hittar vi såväl svartvinbär och körsbär som saltlakritstoner och torkade örter. Täta men silkiga tanniner och lång välbalanserad finish. Verkligen ett kalasbra vin.
Annons
Planeta Nocera 2017
Planeta Nocera 2017
I doften och smaken hittar vi gott om blommighet, solmogna körsbär och rödbärig fräschör tillsammans med en touch av apelsinskal, lakrits och aningen mineralsälta. I avslutet också en släng av färskmalen svartpeppar och färska örter. Piggt, kul och eget. Det här vinet får gärna drickas i stora kupor runt 16-17 grader. Sitter bra med en plockbricka med chark och ost, men gör sig också fint med inte minst fläsk eller fågel, gärna med lite feta tillbehör.