Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Finns det plats för snus i det gastronomiska finrummet?

Finns det plats för snus i det gastronomiska finrummet?

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 4 minuter

Cigarren har länge varit kopplad till njutning och ett stående inslag efter en lång middag. Något som plockas fram vid speciella högtider och firanden eller för att just själva ceremonin av att röka en cigarr blir en form av meditation eller avslappning för de som brukar den. När får vårt svenska snus ta plats i det gastronomiska finrummet, frågar sig stjärnsommelieren och Wine Tables vinskribent Tina Johansson.

Under många år har cigarren växt fram till att bli den symbol för lyx, njutning och status som den är idag, ofta kopplat till gastronomins värld. Trots vår stora uppskattning för tobak i Sverige har vår egna tobak och kulturarv, snuset, inte fått ta samma plats i rampljuset. I ett gastronomiskt Sverige där trenden länge gått mot lokalproducerade råvaror med fokus på det svenska matarvet känns snus som det självklara tobaksvalet efter en lång middag. Att vi dessutom numera har rökförbud på uteserveringar borde göra valet ännu enklare. Så när får vårt svenska snus ta plats i det gastronomiska finrummet?

Snus har, precis som andra tobaksprodukter, funnits länge. Det utvecklades från Europas luktsnus till det snus vi idag känner igen under 1700-talet. Det finns därmed en lång kultur för snus i Sverige, men även ett stigma. Dels på grund av den självklara hälsoaspekten gällande alla nikotinprodukter, men snus har utöver det alltid setts som mindre fint och mindre kulturellt än andra tobaksformer, som exempelvis rökning. Kanske på grund av lössnusets mindre charmiga utseende. Idag däremot är vi hela 10% heltidssnusare i Sverige, dubbelt så många som antalet rökare. Det har ändrat bilden på snusanvändningen en del, men inte tillräckligt. Nu är det dags för snuset att kliva in i nästa fas av sin utveckling och visa sin styrka i gastronomiska sammanhang, precis som cigarren så länge gjort.

En restaurang som sett snus som en självklarhet på den svenska gastronomiska arenan är Magnus Nilssons Fäviken. Denna Michelinkrog började odla egen tobak intill restaurangen med serveringsstart av sitt eget snus år 2013. Nilsson, i jakt på det svenska kulturarvet, leddes tillslut till snuset. Förutom att erbjuda snus efter en måltid så skapades senare även det exklusiva snuset General Kardus i samarbete med restaurangen för att visa på hur gastronomiskt det kan vara. Trots detta verkar ingen annan restaurang tagit inspiration från Fävikens arbete.

Desto vanligare däremot är att erbjuda en cigarr efter måltiden. Idag främst utomlands, men det brukade vara en möjlighet även i Sverige tills rökförbudet kom inomhus 2005 och utomhus sommaren 2019. Ännu en anledning som borde lett till snusets framgång. Under samma tidsperiod blev svensk och nordisk gastronomi dessutom mer och mer populärt, något som fick uppskattning även globalt. Idag serverar många av landets bästa krogar främst nordiska råvaror på sina tallrikar, men även gärna med passande svenskt vin eller öl. Generellt sett tittar fler och fler inåt för att se vad vi gör bäst här i Sverige för att föra fram vårt eget mat- och kulturarv. Så varför har det svenska snuset ännu inte fått ta plats på samma spelplan?

Precis som med cigarrer, eller vin eller whisky för den delen, finns det idag många unika lanseringar av snus. En del är inspirerade av mat- och dryckesvärlden, så som snus med smak av negroni eller snus lagrat i fat från skotsk whiskyproduktion. Även snus från specifika plantor, klimat eller tillverkningsprocesser släpps i små partier för att visa upp vad högkvalitativt snus kan vara. En del av dessa är väldigt finstämda och bör i högsta grad anses som lyxiga. En dosa för det speciella tillfället helt enkelt.

Den inbitne snusaren talar ofta om den perfekta kombinationen kaffe och snus, men trots detta serveras inte snus efter en middag till specialkaffet på landets bästa restauranger. Snus kan, precis som cigarr eller kanske en flaska mörk rom, innehålla smak av rök, choklad eller lakrits. Perfekt till kaffet och pralinen efter en lång meny. Att inte ta hand på den tobakstradition vi har vore en missad möjlighet. Snus är en otroligt unik produkt starkt kopplat till Sverige och Norden. Med vår uppskattning för tobak och cigarrer, vårt rökförbud och vårt intresse för lokal mat och dryck borde snus vara ett självklart val för den som är intresserad av att avnjuta tobak efter sin middag, och blir förhoppningsvis det snart.

 

Mer av Tina Johansson

Detta är en kommenterande text och krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.