Sportdrycker
Lästid: 5 minuter
SPORTLOVSSPECIAL – De österrikiska alperna genom väl kyld Grüner Veltliner, kryddigt rödtjut till winter braai och snödrivans lilla söta. Maja Berthas ger er sportlovsvinerna 2.0 och vispar därtill ihop både varm choklad och kryddig äppeldryck.
Weingut Bründelmayer, Grüner Veltliner Kamptaler Terassen, 2018, Kamptal, Österrike, BS 70327, 169:-
Du står längst uppe på toppen av berget. Solen smeker de pudriga backarna och det enda som står emellan dig och känslan av att glida fram i snö lika len som florsocker är det där sista krispiga andetaget innan skidorna lättar från marken. I absolut stillhet susar du sedan fram mellan små vindbitna träd och böljande drivor av perfekt snö. Kanske är du i Bad Gastein. Kanske är du i Romme. Själv väljer jag att uppleva känslan av de österrikiska alperna genom en flaska väl kyld Grüner Veltliner. Frisk och fräsch som en bitande februarivind som får sällskapa med små skivor av moget, saftigt päron, ett stänk vitpeppar och en sipp röd grapefruktsjuice.
Le Guaite di Noemi Recioto, 2010, Veneto, Italien, BS 76791, 395:-
Noemi berättade för mig att hon redan som barn fick smaka på de rara dropparna ur familjens produktion av Recioto. Hon är född med vinet i blodet, bokstavligt talat. Redan som åttaåring gjorde hon sin första skörd och 2010 skrev hon under sin första årgång med hjälp av sina föräldrar. Idag har hon tagit över familjens vineri och ambitionen att göra några av områdets mest eftertraktade viner är en självklarhet för denna unga och energiska vinmakerska. När jag var liten och släpades ut i skidbacken brukade matsäcken bestå av mackor med en blandning av hackat ägg och Kalles Kaviar och en termos med O´boy. Idag väljer jag att värma mig med lite sött. Den här recioton är som en hel dessert i sig. Koncentrerad smak av gammaldags, lite brun, jordgubbssylt, droppar av lagrad balsamvinäger och en kryddig ton av thaibasilika. Jag kan inte vänta på att få slå mig ner med ett sittunderlag i en solstänkt snödriva och titta på de förbiåkande skidentusiasterna.
Här kommer ett tips på en riktigt stor och god flaska. Visst kan det kännas övermäktigt att lägga ut tusentals kronor på en enda flaska vin? Men då ska man komma ihåg att denna faktiskt rymmer hela 6 liter! Så istället för att lägga ut pengar på skidhyra eller kanske rent av ett nytt vindtätt skidställ så kan man kanske samla alla vänner och bekanta och dra ihop en hederlig sydafrikansk ”winter braai”. Här är det bara att tända utomhusgrillen, ladda på med korvar, lammkotletter och klassiska kläm-mackor med skinka och ost. Allt körs över glödande kol och äts på stående fot runt den knastrande brasan. Skölj ner det hela med stora klunkar av detta kryddiga och pigga rödtjut. Känn smaken av rostad kakao, örter och solmogna mörka bär glida ner i strupen medan fingrarna kladdas glansiga av varmt fett och smält ost.
Viña Pedrosa Crianza, 2016, Ribera del Duero, Italien, FS 2149, 189:-
Att vissa känner sig låga, kanske rent av lite deppiga, under de svenska vintermånaderna är ingen hemlighet. Skidor, skridskor och snowracers känns som avlägsna nöjen och istället ägnar man dagens få timmar med att längta till sol och varma stränder. Man knackar datorns tangenter sönder och samman i jakt efter billiga resor till varmare destinationer och springer till thaikiosken var och varannan dag för att insupa doften av fjärran kök. Men känslan av den spanska solsemestern är kanske inte så långt borta? Klicka dig istället fram till systembolagets hemsida och hitta närmaste ställe som saluför denna spanska klassiker. Sedan köper du hem lite schyssta skinkor, kanske en bit salami och en manchego. Höj temperaturen på elementen för en kväll, sätt på dig shortsen, häll upp ett glas vin och låt dofterna av plommon, kaffe, kryddor och vanilj föra dig hela vägen till Spanien.
Varm choklad (med eller utan rom)
En mumsig och smakrik varm choklad för alla tillfällen. Är man en riktig socker-råtta så går den givetvis att servera med vispad grädde eller Marshmallows.
Ingredienser
75 gram mörk choklad
25 gram mjölkchoklad
6 dl röd mjölk
2 dl grädde
Saft från en apelsin
2 msk flytande honung
1 kanelstång
6 kardemummakärnor
3 stjärnanis
Rom: Diplomático Reserva Exclusiva, Venezuela, FS 356, 525:-
Så gör du
Hacka chokladen i mindre bitar. Värm sedan mjölk, grädde, apelsinsaft och kryddor på spisen. När det nästan börjat koka tar du av blandningen från spisen. Låt dra några minuter och sila sedan bord kryddorna. (om du tycker den behöver mer smak av kryddorna kan man låta mjölkblandningen dra lite längre och sedan värmas upp på nytt innan man häller i chokladen.)
Blanda i den ljusa och mörka chokladen samt honungen. Rör om tills chokladen smält. För den som vill toppa med lite rom så blandar man i den mängd man vill ha. Smaka av.
Syrrans varma äppeldryck
Ett bra alternativ till varm choklad eller andra varma kryddiga drycker när man ska härja runt i skidspåren.
Ingredienser
1 liter syrlig äppeljuice (gärna egengjord)
4 msk socker
4 kanelstänger
4 cm färsk ingefära
8 kardemummakärnor
Så gör du
Skala ingefäran och dela den i några mindre bitar. Häll juicen och alla kryddorna (inklusive ingefäran) i en kastrull och värm på spisen. När drycken nästan börjar koka, dra då av den av plattan. Smaka av. Om man önskar lite mer smak så kan man låta kryddorna dra lite längre och värma upp drycken igen innan servering. Servera med en färsk äppelskiva. Och ja, visst kan man toppa med rom eller calvados om man så vill.