Stockholms vinbarer går loss på hållbart
Lästid: 3 minuter
Halvgalet eller vin på halvglas? Viner på ovanliga druvor eller klassiker? Lovisa Mörner har njutit sig igenom Stockholms vinbarer och hittat sina tre absoluta favoriter.
1. Grus grus
Karlbergsvägen 14
Grus Grus har livat upp Odenplan – det tycker jag verkligen. Klassiska Tranan har kompletterats med detta trendigare barställe vägg i vägg, både för att ta en After Work eller hänga på en hel kväll. Här har du en levande vinlista på svarta tavlan och en meny av rätter lätta att dela i olika storlekar efter säsongens råvaror. Känns både franskt och modernt, med viner från hela världen. En fredagkväll efter jobbet är det riktigt fullt, nästan svårt att få betjäning trots att du sitter i baren. Det som är extra kul här är att du utifrån menyn kan välja både halvglas, helglas och flaska, vilket gör att Grus Grus ligger ett steg före många andra vinbarer där du får fråga efter det.
“Drick viner på obskyra druvor från okända områden hela kvällen eller beställ in en riktigt klassisk flaska, vad de alla kommer att ha gemensamt är att de är gjorda för hand, med passion och respekt för naturen.”
2.Tyge & Sessil
Brahegatan 4
När jag vill prova nya viner och se vad för viner som anses som trendiga går jag gärna till Tyge & Sessil. Vincafét ligger centralt på Brahegatan 4 i Stockholm och har den senaste säsongen även fått en fin uteservering. Bakom Tyge & Sessil står Niklas Ekstedt från restaurangen med samma namn och chefssommelieren Maximilian Mellfors. De har ett stort utbud av intressanta, moderna viner; en stor part naturviner men kravet är att vinerna produceras åtminstone på ett ekologiskt och hållbart sätt. “Vinerna är vårt fokus. Vi tar avstamp i vin från små producenter som arbetar så nära naturen som möjligt, gärna från underrepresenterade områden runt om i världen och gjort på druvor vi inte visste fanns.”
Till vinet kan du njuta av av säsongsinspirerade små rätter och snacks, så du har stora möjligheter att bli mätt. Jag tycker dessutom det är härligt att prova ett nytt vin till varje liten rätt.
Mina erfarenheter av servisen är att den är härligt personlig, men du får inte ha för bråttom. Lokalen är gemytlig och mingelvänlig – tar du plats på långbordet delar du med andra och då är det naturligt att börja diskutera de spännande viner ni smakar. Glöm inte att fråga efter att få prova blint och halvglas – jag beställer alltid halvglas så att jag kan prova desto mer!
- Folii
Erstagatan 21
Bara namnet gör mig som frankofil glad. La folie betyder ungefär galenskap på franska och det ger mig positiva associationer om öppenhet och personlighet. Även om det inte är något supergalet i baren på Erstagatan 21 på Södermalm, där de mest klassiska viner från Frankrike serveras tillsammans med en meny på dagsfärska råvaror. Det gedigna och konstant uppdaterade vinsortimentet består genomgående av välproducerade viner från både klassiska samt nyare vinregioner som är up-and-coming.
Det går självklart bra att fråga efter halvglas. Det som utmärker denna vinbar är bland annat att du kan prova extraordinära, dyra viner genom att de använder kolsyrenålsapparaten Coravin och därför inte behöver öppna flaskorna. Det är folii inte ensamma om men här är det särskilt uttalat.
Vid populära tidpunkter är det trångt på folii och du får vara glad om du får en plats, det går inte att boka innan. Kom tidigt för att inte bli besviken!