Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svensk hantverksvodka i världsklass tar plats i spritens finrum
Hantverkssprit från Stockholms Bränneri. Foto: Petter Bäcklund

Svensk hantverksvodka i världsklass tar plats i spritens finrum

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 7 minuter

Den stora ginboomen har enligt många nåt sin peak och så smått börjat att dala. Men nu reser sig en ny klassisk spritsort som tydlig trend: vodka. Andreas Grube tar tempen på en klassisk nordisk sprit på väg mot nya höjder.

Svensk hantverksvodka i världsklass

– Den resan som gin har gjort kan vodkan förhoppningsvis också göra. Vi kommer nog se även svensk hantverksvodka göra pendelrörelser mellan traditionell och kategoriutmanande, säger Anna Wikner, en av grundarna av Stockholms Bränneri AB.

Svensk hantverksvodka i världsklass är i sig inget nytt. Redan för ungefär 15 år sedan gjorde det lilla Eslövsbaserade destilleriet Purity Vodka sensation i spritvärlden. Det speciella med just Purity var att den var destillerad hela 34 gånger, vilket gav den en ren och förfinad karaktär som då var ovanlig i vodkasvängen. Redan 2015 hade man vunnit så många priser i internatonella spritävlingar att man kunde stoltsera med att kalla sig ”världens mest prisbelönta vodka”.

Men det var inte många som hakade på vodkaspåret då. Idag är det däremot många hantverksdestillerier som både har minst en vodka i sitt ordinarie sortiment, och som också leker med udda tillfälliga varianter.

– Vodka är spritdryck i sin renaste form, med en hantverkshistoria som är värd att belysa. Det är en relativt smakneutral sprit, men där råvaran som använts för destillering förhoppningsvis ändå lyser igenom med sin karaktär, säger Anna Wikner.

Svensk hantverksvodka i världsklass
Destillerare destillerar Svensk hantverksvodka i världsklass i destilleriet på Stockholms Bränneri. Foto: Petter Bäcklund

Egen prägel på klassisk sprit

Stockholms Bränneri är ett bra exempel på ett destilleri som just sätter sin egen prägel på klassisk sprit. Så har man gjort med bland annat gin, och så vill man också göra med den vodka som numera ingår i deras sortiment.

– Det vi brinner för på Stockholms Bränneri är att behandla råvaror på bästa vis vid destilleringen. Vår vodka är baserad på alkohol av ekologiskt svenskt höstvete från Västgötaslätten. – Den omdestillerar vi i våra kopparpannor ihop med en mycket liten, väl avvägd, mängd ljung, långpeppar och citronskal. Det ger vodkan en väldigt diskret signatur från råvaror som vi anser tillhöra bränneriets signum och som varit med i våra produkter sedan start, säger hon och fortsätter:

– Som alltid så vill vi visa vördnad för traditonen, men samtdigt erbjuda något nytt. Och framför allt gott.

Anna Wikner märker av en ökad efterfrågan vad gäller vodka, från både barer och mer initierade konsumenter, och menar att det finns ett sug efter välgjorda lokala produkter.

– Om vi svenska producenter vill möta den efterfrågan så är det viktigt att vi kan leverera en produkt som kan mäta sig i kvalitet med mer etablerade varumärken, säger hon.

Vad gäller vodkans framtid menar Anna Wikner att det hade varit kul att se fler aktörer jobba ”grain to glass” med vodka, men att det troligen kommer att dröja en aning.

– Men vodka är en klassisk sprittyp som alltid kommer vara aktuell i våra barskåp. Sverige har en intressant historia inom vodka och brännvin som är värd att lyfta in i nutid.

Stockholmsbränneri-hantverksodka i värdsklass, tre snapsglas och en flaska. Foto: Petter Bäcklund
Hantverksvodka i världsklass av Stockholms Bränneri. Foto: Petter Bäcklund

Fint intresse från bartenders

Även destillerikollegorna på Gotlands Ginfabrik har sedan en tid tillbaka en vodka i sin produktportölj.

Mathias Jöhnk, en av grundarna av Gotlands Ginfabrik, menar att anledningarna till att man valt att producera vodka framför allt handlar om två saker: Dels att ginboomen är på nedgång och att man ville ha ett extra ben att stå på, dels att det finns ett stort intresse för svenskproducerade produkter generellt.

– Vodka är ju en av de klassiska spritsorterna. Vi har märkt fint intresse från bartenders som fullkomligen älskar vodkan och tar in den till sina restauranger, säger Mathias.

Gotlands Ginfabrik tycker sig också ha sett en lucka på marknaden där just rimligt prissat, och samtidigt högkvalitativ, hantverksvodka kan ta sin plats.

– Aningen är det bjässarnas nedspädda råsprit som smakar därefter, eller så är det de superdyra som kostar över femhundra per flaska. Inte så mycket däremellan.

Det man gör hos Gotlands Ginfabrik för att få fram en unik karaktär, – är bland annat att spriten genomgår en extrem kylfiltrering under tolv timmar, vilket ger en mycket ren och mjuk slutprodukt.

– Jag tror vi har lyckats skapa en len vodka som balanserar renhet med subtil komplexitet, vilket gör den lämplig både för att avnjutas ren eller i sofistikerade drinkar. Jag dricker den ofta över is. Riktigt gott! säger Mathias.

Jag frågar honom om vad han tror om framtiden för vodka som produkt.

– Oj svår fråga, men den har definitivt en framtid. Den är ju en av klassikerna!  Jag har tyckt mig märka en hel del drinkar av lite bättre bartenders på senare tid som kör med vodka. Antar att man vill ge även de andra ingredienserna spelutrymme. Och väljer man en bättre vodka så är spritsmaken inte så skarp. Däremot kanske jag inte tror på smaksatta varianter, det känns lite 90-tal på något vis.

Nordisk hantverksvodka i världsklass

Det är inte bara här i Sverige som vodkan växer och frodas som spritkategori. Även hos våra nordiska grannar tar vodkan större plats i segmentet, inte minst i både Norge och Finland.

I somras besökte undertecknad bland annat Kaiho Vodka, som producerar sin sprit i en oansenlig lokal i ett industriområde i Åbos utkanter.

– Det började som ett skämt då jag och en kollega satt och käkade lunch och drack jaloviina, en sprit som är en blandning av brännvin och cognac. Vi blev lite fulla och tänkte ”borde vi inte testa att göra vår egen jalo?”. Så satte vi igång och gjorde en massa försök, men det blev bedrövligt. Men istället började vi satsa på högkvalitativ vodka – och här är vi nu! säger en av grundarna, Tapio Järvenpää.

Finsk vodka i handen på grundaren av destilleriet Kaiho
Finsk hantverksvodka i händerna på grundaren av destilleriet Kaiho,

En väldigt seriös hobby

Kaiho drog igång produktionen för snart tre år sedan, och ända sedan starten har idén varit att fokusera fullt ut på vodka. I produktionen använder man lokalt odlad vintervete och vatten från trakten, och destilleriet har blivit internationellt prisat.

– En av våra första deviser var att vi inte skulle bli ännu ett i raden av gindestillerier, vi tyckte det kändes tråkigt bara. Att göra en vodka som är ren, elegant och god är svårare än att göra gin. Och idag märker vi mer och mer hur intresset för kvalitetsvodka ökar, säger Tapio.

Än så länge är Kaiho fortarande ”en väldigt seriös hobby” för gänget som driver det, men verksamheten växer. I dagsläget producerar man ungefär 500 flaskor i veckan, men utbyggnaden av destilleriet pågår och man satsar på att nå ut med sina produkter även utanför Finlands gränser.

– Vi har ett väldigt tydligt mål med vad vi gör: vi vill kort och gott göra världens bästa vodka, säger Tapio Järvenpää.

Vill du läsa mer om svenskt hantverkssprit?

Om svenska regeringens beslut om gårdsförsäljning av alkohol.

Spaning på bartrender och cocktails av Anna Norström

Mikrodestilleriet som sätter Gotland på ginkartan av Richard Sigray

Boge Bränneri – moderna tolkningar av svenska traditioner av Andreas Grube

Dela via:

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.