Svenskar i vinvärlden – Cecilia Oldne, med den växande världen som spelplan
Lästid: 10 minuter
Cecilia Oldne är vininvesterare och entreprenör som handlar med vin över hela världen. Till vardags befinner hon sig i Indien där hon varit del i uppbyggandet av landets största vineri Sula Wines. Pär Strömberg har samtalat med Cecilia om hennes värv.
Hur kom du in i vinets värld?
– Jag har min far Christer som är en vin-connoisseur att tacka för att han öppnade upp världen av vin för mig. Under min uppväxt besökte familjen vingårdar runt om i världen. 2003 blev jag erbjuden ett jobb att sälja och marknadsföra viner från nya världen för Opifex Wines. När VD Johan Zetterberg erbjöd mig jobbet hade jag dock ingen vinutbildning. Jag insåg snabbt att man bör veta lika mycket om vin, om inte mer, än den man säljer vinet till och jag utbildade mig till sommelier. Min mentor på resan blev Madeleine Stenwreth. Hon var en förebild och är fortfarande det. Jag var den första utbildade sommeliern verksam i Indien. Madeleine och jag bodde runt hörnet från varandra på Hammarö utanför Karlstad. Hon höll på den tiden en hel del vinprovningar. Dels till ett gäng läkare och min far Christer var med i det sällskapet. Med Opifex åkte jag och Madeleine bland annat till Argentina och Chile och jobbade med vinmakare.
Hur hamnade du i Indien?
– Jag ville bygga upp en industri i ett utvecklingsland. Jag studerade vinindustrin i Kina, Brasilien och Indien. På en vinmässa i Sydafrika träffade jag Rajeev Samant, grundaren av Sula Vineyards. När han fick nys om mina planer bad han mig komma till Indien och bygga upp Sula med honom. Möjligheten att vara med och bygga upp ett företag från början och det i en av världens snabbast växande vinindustrier, kunde jag inte tacka nej till. Sula är idag Asiens största vingård med över 50 procent marknadsandel i Indien. När jag kom till Indien var det inte många kvinnor som jobbade inom alkoholbranschen och även det var något jag ville förändra. Jag brinner för att skapa arbetstillfällen och för positiv förändring.
Hur ser den indiska vinproduktionen ut, från start till nu?
– Sula var först med att producera vin i Nashik. Detta var år 2000. Nu är Nashik kallat Indiens vinhuvudstad där man finner 40 av landets 60 vingårdar. I Indien produceras även vin i staten Karnataka, kring Bangalore. Sula har vingårdar även i den regionen.
– Som ledande producent i ett land är det viktigt att man tar ansvar. Sula är en av världens mest hållbara vinproducenter. Vingården tar vara på solen året runt och regnet under monsunen. Nashik har ett perfekt klimat for att odla de flesta internationellt kända druvorna. Torrt klimat, 600 meter ovanför havet, varma dagar och kalla nätter under odling och skördeperioden. Indien är det enda land i norra hemisfären som även har en vinterskörd. Skörden sker mellan december och mars. Cabernet sauvignon, shiraz, chenin blanc, sauvignon blanc, viognier och riesling är druvor som trivs och producerar bra frukt i Indien. Vi kommer även att se en hel del tempranillo och malbec från Indien i framtiden.
Hur stor är efterfrågan av vin idag och hur har det ökat sedan 10, 20, 30 år?
– Produktionen ökar med 20 procent årligen och det går hand och hand med efterfrågan. Indien har 29 stater med olika lagar och regler i alla stater och i två är det alkoholförbud. Detta är dock under ständig utveckling och vin är den dryck som konsumeras mer och mer runt om i landet. Två tredjedelar av den ökade konsumtionen kommer från kvinnor där många föredrar vin över andra drycker. I Indien anammar man snabbt västerländska traditioner och vin är även något av en statussymbol i landet. De tio snabbast växande städerna i världen ligger i Indien. Vin är även en trend hos den nya generationen i Indien och 50 procent av Indiens befolkning är under 25 år. För att matcha efterfrågan lägger Sula mycket fokus på att utbilda bönderna för att de ska kunna odla de rätta druvorna av högsta kvalitet på ett miljömässigt och hållbart sätt. Utbildning inom vin, allt från vad det är, till hur det lagras, konsumeras och produceras är ett fokus för vinindustrin med.
Hur ser kvantiteten ut för att täcka den stora befolkningen lokalt och är lokalt vin intressant för folket?
– Vinindustrin växer med efterfrågan. Vin serveras på de flesta tillställningarna nu, inklusive bröllop och i Indien är gästlistan ofta på över 1000 personer. Indiska viner är idag det som konsumeras mest, följt av australienska, italienska, franska och sydafrikanska viner.
– Många indiska viner är av hög kvalitet och det finns ett stort sortiment att välja på. Vad vingårdar såsom Sula lägger mycket fokus på nu är vinodlingarna, bönderna och expandering. Efterfrågan på Indiska viner ökar dagligen och Sula skulle kunna exportera mer. Fokus är dock på den inhemska marknaden då, som du förstått finns det tillräckligt många att tillgodose. Indien är idag världens mest befolkade land och hem till världens största ungdom. Det finns cirka 60 vingårdar i Indien och den totala vinproduktion är idag cirka 20 miljoner liter varav Sula står för över hälften.
Finns Indiska viner i Europa, i Sverige, och hur kan vi prova dem?
– Absolut. Sula exporterar till 20 länder. Största marknaden är England där vinerna även säljs på Marks & Spencers. I Sverige distribueras Sula av Speedy Wine och de har i sortimentet: Sula Brut Tropical (mousserande), Sula Chenin Blanc, Dindori Viognier och Dindori Shiraz.
Hur ser du på framtiden för den indiska vinindustrin?
– Mycket ljus. Fler vingårdar och vinmärken tillkommer, vilket betyder högre konkurrens och det är en viktig ingrediens. Kvaliteten blir bara bättre och efterfrågan ökar. Vinturism är stort i Indien och växer med raketfart. Sula hade förra året runt 350 000 besökare på vingården i Nashik och är idag en av de mest besökta vingårdarna i världen. Sula har varit en pionjär vad det gäller vinturism i Indien. Nashik är en tretimmars bilfärd från Mumbai. Vingården är den mest besökta turistdestinationen i Maharashtra. Vinindustrin skapar även många arbetstillfällen runt om i landet och det är naturligtvis en mycket ljus och viktig del.
I övrigt, du jobbar med vininvesteringar, berätta gärna lite om den rollen och hur det fungerar?
– Jag handlar med viner som vad man skulle kunna jämföra med en börsmäklare. Vi på Amphora har utvecklat en unik algoritm och den är baserad på åtgång och efterfrågan, Google algoritmer, vinkritikers omdömen och även klimatförändringarna.
– Vin att investera måste först och främst vara av hög kvalitet, bör ha en livstid på minst 20 år, vara eftertraktat och med andra ord vara ett av de mest sällsynta vinerna med en statussymbol och andrahandsvärde. Det är även viktigt att kunna säkerhetsställa vinets kvalitet och autenticitet. Vi handlar bara med obrutna lådor om tre, sex eller tolv, inte med enskilda flaskor. Det är viktigt med en diversifierad portfölj och för att ha detta är en portfölj på cirka tio lådor vad man bör starta med. En stark portfölj i den storleken startar på runt 200 000 kronor. Vi handlar främst med viner från gamla världen och regioner som Bordeaux, Borgougne, Toscana, Piemonte och Champagne. Inte mycket viner från nya världen men en högrisk-portfölj kan ha viner som Opus One, Screaming Eagle och Penfolds Grange. Ett par rekommendationer om du börjar en portfölj idag är Ornellaia, Chateau Lynch-Bages, Montrose, Pavillon Rouge, Sassicaia och Dominus.
Vilka investerar och i vad och vad ser du för trender och spekulationer för de kommande åren?
– I framtida portföljer ser jag en större portion av nya världens viner. Klimatförändringar spelar en roll här. Jag ser i framtiden även en ökad efterfrågan på fina viner från konsumenter i länder som Indien som i sin takt kommer att dra upp priserna ytterligare och värdet på vinportföljer stiger.
Fakta om Cecilia Oldne
Cecilia Oldne är uppvuxen i Karlstad. Studerade Internationell Ekonomi och Marknadsföring i Stockholm, Göteborg och London. Sommelierutbildad på Vinkällan i Stockholm. Idag är hon baserad i Mumbai i Indien, vilket hon varit sedan 2007. Hon har varit med och byggt upp Indiens största vinföretag Sula. Sula Vineyards har över 50 procent marknadsandel i Indien, och är med 350 000 besökare förra året en av de mest besökta vingårdarna i världen. Cecilia är Asiens och Nordens VD för Amphora Portfolio Management – ett Londonbaserat vininvesteringföretag. Hon är Sweden-India Business Council’s Indien representant och en aktiv affärsängel.
Viner från Sula finns för HoReCa i Sverige genom Speedy Wine och kan beställas för privatpersoner online genom nätvinshandeln Ship My Drink.
Sula Vineyards Cremant de Nashik Sparkling Brut Tropicale, Indien, Nashik Valley
Lätt gulrosatintat rosébubbel, frisk fruktigt och rödbärigt doftande med touch av cherry-körsbär, något som återkommer även i smaken som även bjuder äpple, persika och passionsfrukt i en lätt spritsig men mjuk mousse och pigg syra i ett örtig avslut. Vinet består av 70% chenin blanc med resterande blend av riesling och shiraz, vilket verkar variera lite med utgåvor då detta är en special edition. Pinot noir verkar också förekomma. Tillverkat enligt Charmatmetoden och lagrat två månader på sin jästfällning.
Sula Dindori Reserve Viognier 2022, Indien, Nashik Valley
Örtig och floral nos med lätt artificiell ton av tropisk fruktgodis och gul blend. Fylligt och lent, fruktigt med stenfrukter, persika, apelsinzest, lime, litchi och aprikos där en lätt mineralisk sälta gjuter liv i den annars lätt bleka syran. Handskördad Viognier från sluttningarna i Dindori där jorden är bördig, järn och kalkrik. Jäst på ståltank. Drickes svalt och färskt.
Sula Dindori Reserve Shiraz 2022, Indien, Nashik Valley
Vingårdsvin från sluttningarna i Dindori, shirazdominerat med några enstaka procent cabernet sauvignon. Doften är rökig och mörkt rödbärig med hintar av vanilj och örter. Tät och fyllig, mjuk och len med mogna tanniner. Med mognad på amerikansk ek i över ett år och med druvsammansättingen i åtanke så är det ändå ett vin med fräschör, de rostade rökiga tonerna till trots. Vidare, körsbär, kokos, vanilj, kakao och kryddiga örter i avslutet som är stilla och torrt.