Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svenskt–italienskt möte i gotländsk jordmån

Svenskt–italienskt möte i gotländsk jordmån

Bild på Sara Emilia Nässén
Sara Emilia Nässén Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Den fantastiska ön Gotland bjuder på flest soltimmar i landet, kargt poetisk natur, färgsprakande gastronomi och under senare år även inhemskt vin av allt högre kaliber. På Långmyre Vineri möts respekten för miljön och det lokala med framtidstro och nytänkande.

Det hela började när Emma och Andrea möttes i Italien 2016. De delade en dröm om att starta en vingård men konstaterade snart att södra Europa med stigande temperaturer inte var den rätta platsen för att förverkliga den. Istället blickade de norrut, mot Emmas släktgård på Gotland. Där fanns ledig mark och goda förutsättningar för att odla vin. Gotland var också den ideala platsen för det varumärke de ville bygga, med hantverk, hållbarhet och kvalitet som grund. 2018 planterade paret 26 000 vinplantor på fem hektar mark, och den första skörden gjordes 2020. Långmyre Vineri är en ung och ambitiös vingård driven av dito ägare. Andrea Guerra, från Salerno i södra Italien, har en bakgrund som vinmakare, och Emma Serner drivs av passionen till vin och till Gotland, där hon tillbringat sina somrar sedan barndomen. Här på den södra delen av ön, i socknen Hamra, har de hittat en unik plats för vinodling. Jordmånen innehåller en stor andel sand, vilket underlättar för naturlig dränering. Den är dessutom rik på kalk – i likhet med områden som Chablis och Champagne i Frankrike – vilket ger viner med elegans och hög syra. Det generösa solskenet hjälper till med druvmognaden, och närheten till vattnet ger milda höstar under vilka druvorna långsamt kan utvecklas.

Porträttbild på Emma på sin traktor i Långmyre vineri.
Emma på sin traktor i vingården Långmyre. Bild: Pressbild

Emma och Andrea var tidigt överens om att de druvor som vanligtvis används i svensk vinproduktion, såsom solaris och rondo, inte tilltalade dem smakmässigt. Efter en noggrann urvalsprocess landande de i fem hybriddruvor – tre gröna och två blå – framtagna av plantskolan Vivai Rauscedo i norra Italien. Druvorna fleurtai, soreli, sauvignon kretos, merlot kanthus och cabernet volos passade både den önskade smakprofilen och mikroklimatet i vingården. Valet av druvor har styrts av viljan att omfamna platsen de verkar på, och att ge viner med friskhet och personlighet.

– Vår vision har sedan start varit att producera viner som för en internationell jury inte sticker ut på grund av sitt ursprung utan tack vare sin kvalitet, säger Emma.

Utöver stilla vitt, rött och rosévin så arbetar Långmyre just nu med att utveckla en produktion av mousserande vin, med traditionell flaskjäsning och lagring på jästfällningen under minst 24 månader. Vad gäller rött vin från Sverige så är Emma och Andrea optimistiska – de menar att det är en missuppfattning att blå druvor inte kan mogna i det svenska klimatet. Det handlar om att välja rätt druvsorter, och att inte förvänta sig ett vin med samma karaktär som till exempel ett Rioja- eller Bordeauxvin.

Rader av vinrankor på gotländska Långmyre Vineri. Bild: Pressbild.

– Ett rött vin från Sverige kommer att vara friskare, bärigare och troligtvis ha lite lägre alkoholhalt. Något som i alla fall vi tycker är ett uppfriskande tillskott i den annars trånga djungeln av röda viner med toner av körsbär, lakrits, choklad och kaffe på Systembolagets hyllor, menar Emma.

Ett fokus på hållbarhet har funnits med från början, och avspeglas i alla steg; från ekologiskt arbete i vinkällaren till användning av återvunnet glas och papper till flaskor och etiketter, och ekologiskt sockerrör till korkarna. Vineriet är Krav-certifierat, och eftersom druvorna är svampresistenta hybrider (så kallade piwis) så behövs inga kemikalier i vingården.

– Som jordbrukare är klimatet vår arbetsplats och varje förändring märks i mycket högre grad än för de som befinner sig inne på ett kontor, säger Emma.

I nuläget arbetar de hårt för att öka produktionen, med sikte på att en dag kunna sträcka sig utanför landets gränser. Projektet är en investering i framtiden. Utöver att göra utsökta viner, så vill Långmyre Vineri vara en del i att leda Sverige in i en ny vinvärld, där viner produceras och konsumeras med gott samvete. En dröm är att parets nyfödda son Leonardo en dag ska ta över vingården och driva den vidare i nästa generation.

Flaskbild på Långmyre vineris rosévin Cpme May

Långmyre Vineri Come May, Sverige, Gotland, Nr 37491, 178 kr

Rosévinet kommer att finnas i butik på Gotland och som beställningsvara från och med 5 juni. Come May består av 100% merlot kanthus och är ett friskt vin med bärig och örtig karaktär.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.