Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svenskt vin på restaurang från Luleå till Malmö

Svenskt vin på restaurang från Luleå till Malmö

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 4 minuter

Varje år planteras fler svenska vingårdar och nya viner släpps. Utvecklingen har gått sakta framåt, men nu börjar våra svenska viner äntligen ta mer och mer plats på vinlistor landet runt. Idag går det att hitta svenskt vin på krogar från Malmö i söder till Luleå i norr – det är därmed dags för alla vindrickare på krogen att dyka ner i svenskt vin!

De krogar med störst utbud av svenskt vin ligger idag främst i södra Sverige, vilket inte är så märkligt då de även ligger närmare större delen av alla landets vingårdar. De två restauranger med störst antal unika etiketter är Sankt Jörgen Park i Göteborg med runt 60 viner samt Sydkustens at Pillehill i Skivarp med runt 50. Båda restauranger har dessutom även vunnit pris för bästa vinlistan gällande svenskt vin av Star Wine List of the Year. Här har båda krogarna valt att gå steget längre genom att lista alla sina svenska viner först, innan vin från övriga världen – ett tecken på hur sommelierer idag börjat premiera vår svenska vinnäring och är del i ledet för att lyfta vinerna. I Skivarp ligger faktiskt ytterligare två restauranger med svenskt vinfokus, Skivarps Gästgivaregård och Hörte Brygga med runt 30 etiketter var. En perfekt destination att stanna till i på sin vinresa genom Skåne med andra ord. Lite längre norrut i Varberg hittas Spiseriet med lika många svenska viner och flertalet på glas. Här finns även en del svenska fruktviner för den nyfikna. Andra krogar i närhet till vinodlingar är Bistro Jarlen i Halmstad och Postgatan i Kalmar och vinbarerna Julie i Malmö, Ferdinand Vinbar i Båstad och även Volare i Visby. Vid vingårdarna längre norrut finns i Linköping både Stångs Magasin och Jord att besöka. Här är utbudet inte lika stort, men svenskt vin tar ändå plats på listan.

Men det är inte bara krogar i närheten till Sveriges vingårdar som väljer att lista deras viner. Runt om i hela landet går det att hitta utvalda ställen som är med och visar upp vad Sverige har att erbjuda, och det handlar om allt ifrån avslappnande vinbarer till Michelin-restauranger. Det har till och med börjat bli så vanligt med svenskt vin de senaste få åren att ett vin eller två har smugit sig in på listan på restauranger som i övrigt inte fokuserar på svenskt vin eller ens svensk gastronomi. Detta leder såklart till ett ökat intresse men även mer dynamiska och nyfikna vinlistor landet över. I Stockholm har flertalet sommelierer valt att servera svenska viner, och fler kommer det bli. Här hittas svenskt på allt ifrån nyfikna vinbarer som Nektar, Tyge & Sessil och Dryck Vinbar, till restauranger med större vinlistor som bland annat Freyja, Portal och till och med anrika Grand Hotel. Även restauranger med fokus långt ifrån den svenska gastronomin, som Spesso och La Vecchia Signora, har valt att lista svenskt vin. Klättrar man ännu längre norrut och vill njuta av svenskt vin finns det i dagsläget listat hos Dryck & Mat i Uppsala, Kitchenette i Örebro, Jazzköket i Östersund, Granen i Åre, Tonka Strandgatan och Köksbaren i Umeå upp till Restaurang CG i Luleå. Det visar på det ökade intresset som finns för svenskt vin, landet över. Till och med på Michelinkrogar som Ekstedt och Adam/Albin i Stockholm samt ÄNG och Knystaforsen i Halland går svenskt vin att upptäcka både på flaska och glas numera.

Idag är det är främst vitt vin som serveras, men även en hel del mousserande vin och orangevin. Rött är fortfarande desto ovanligare, delvis på grund av en lägre produktion. Oftast säljs vinerna endast på flaska, men en del ställen säljer även på glas eller i dryckespaket för att öka intresset bland gästerna. Det finns många olika vinproducenter att hitta på listorna, men två av de vanligaste är Thora Vingård och Kullabergs Vingård. Även Vingården i Klagshamn, Arilds Vingård och Flyinge Vingård hittas frekvent, medan Skepparps Vingård och Särtshöga Vingård finns på ett mindre antal utvalda krogar. Många restauranger i Skåne har dessutom flertalet små, lokala producenter listade för ett mer dynamiskt utbud. En del av dessa vingårdar har även valt att öppna egna restauranger, senast omtalade FloraThora Vingård.

Idag börjar svenskt vin och mat bli en mer etablerad kombo på bättre krogar i landet. Desto längre utvecklingen för svenskt vin går desto viktigare är landets sommelierer, de som visar upp och sprider kunskap om dessa viner på sina krogar över vårt avlånga land. Med drivna vinproducenter och passionerade sommelierer kommer det inte dröja länge till innan svenskt vin har en ännu mer given plats på Sveriges vinlistor.

 

Relaterad läsning om svenska viner:

Svenskt vin tar plats på krogen av Tina Johansson

Sveriges vinproducenter utmanade Europa i en unik blindprovning i The Swedish Wine Tasting 2024 av Pär Strömberg

Sveriges största manifestation för svenska viner av Pär Strömberg

Svenska viner tar sin plats på världskartan av Tina Johansson

Vin på nytt sätt i Sverige av Richard Sigray

Kungligt vin från Kullaberg av Karin Ericsson

Svenska viner: dåtid, nutid och framtid med Madeleine Stenwreth MW av Pär Strömberg

Mer om gårdsfösäljning i Sverige av Richard Sigray

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.