Tenuta Castellaro – en vulkanisk droppe i medelhavet
Lästid: 3 minuter
En välbehövd seglarsemester i Medelhavet kom att förändra Massimo Lentsch liv för alltid. När han fick syn på ön Lipari, en av de Eoliska öarna strax utanför Messina på Sicilien, så var det kärlek vid första ögonkastet.
– Nu är företaget sålt och jag ägnar all min tid åt vinproduktion, berättar Massimo Lentsch.
Från att ha varit en av Italiens mest framgångsrika företagare till att börja göra vin på en pytteliten ö. Från Bergamo i norr till den vulkaniska ön Lipari i söder. Ett steg så stort att det nog förvånade de flesta. Inte minst de få fasta invånarna på Lipari.
Lipari är en pytteliten vulkanisk ö som är förförande vacker. Karga hällar med vulkanisk sten. Ljusblått genomskinligt hav. Få hus och ännu färre människor. I den svarta jorden trivs endast kapris, oliver och vinrankor. Varför just här?
– Jag blev helt förälskad i Lipari när jag kom hit första gången i början på 2000-talet, berättar Massimo.
Så han tog av sig kavajen och slipsen, vek upp skjortärmarna och bestämde sig för att sluta tänka på att göra pengar. För det hade länge varit målbilden för Massimo Lentsch. Han startade ett företag som hyrde ut exportmanagers till små italienska företag och det blev en dundersuccé. Men som den entreprenör han är söker han ständigt nya utmaningar. Och han satte ribban högt den där gången 2005, när han bestämde sig för att köpa de nedgångna vingårdarna på Lipari för att börja göra vin.’
– Det är ingen enkel omställning, att lära sig att följa naturen och att acceptera all ovisshet med väder och vind, säger han och tillägger: – jag som var van att kontrollera allt.
På Lipari odlar han bara inhemska druvsorter som malvasia delle Lipari, corinto nero, nero d’Avola, carricante, alicante och moscato bianco och arbetar hantverksmässigt både i fält och källare. Vinerna är helt utan tillsatser förutom lite svavel.
– Med en så liten produktion som vi har måste jag satsa på att göra riktigt bra viner. Jag har inte en chans mot större spelare som satsar på volym, säger Massimo.
Rankorna är beskurna som alberello (bush vines) och man har även byggt traditionella terrasser i vulkanisk sten. Allt arbete måste göras för hand och varje planta blir omhändertagen som om det vore en fristående individ. Det tog tid att hitta kunniga arbetare. Invånarna är få på Lipari och det krävs ett ambitiöst projekt för att få utomstående att vilja bosätta sig på en så avskild plats. – Ofta är ön helt isolerad, som när båtarna inte kan åka till fastlandet på grund av tät dimma eller stark blåst, berättar Massimo.
Men skam den som ger sig. Utbildning och övertygelse har givit resultat. För vinerna är något utöver det vanliga. Det röda Nero Ossidiana, gjort på corinto nero och en liten del nero di avola, är en hyllning till mörk, förförande frukt och en härlig kryddblandning med alltifrån kanel till svartpeppar. Lägg till mogna tanniner och den typiska friskheten från vulkanisk jordmån och du har ett höjdarvin.
Det vita, Bianco Pomice, är gjort på malvasia delle Lipari och carricante och är en fest i medelhavsörter och frisk stram syra blandat med en massa citrus och sälta. Komplext och fantastiskt gott.
Vi får nog se mer av Massimo Lentsch framöver eftersom han nyligen också köpt mark på Etna. Kanske är vulkaner och öar den nya röda tråden i Massimo Lentsch nya liv? Och varför göra det lätt för sig när man kan göra goda viner?